גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היחס בתקשורת הזרה ישתנה אם פגז ינחת במקום לא נכון"

נקודת הפתיחה של "עמוד ענן" הייתה חיובית עבור ישראל ונתפסה כלגיטימית בתקשורת הבינל', אך הצטברות התמונות הקשות מעזה עשויה לשנות את הטון

סביב ההסברה הישראלית היה תמיד סימן שאלה גדול בכל הקשור להתמודדות מול כלי תקשורת זרים בעתות משבר ומלחמה. אם אפשר היה להפוך את כיפת ברזל למכונת הגנה תקשורתית שתייצג את המדינה בכבוד בחו"ל, איש כנראה לא היה מתנגד. בינתיים ישראל צריכה להתמודד עם עקב אכילס שלה, ולהסביר את פעולותיה הצבאיות והמדיניות בפני תקשורת שמעדיפה לחבק את החלשים. בימים הראשונים של המבצע היא הצליחה במשימה הזאת במידה מסוימת.

"יש גישה מאוד סובלנית כלפי מבצע 'עמוד ענן', אבל אין שום קשר להסברה הישראלית", אומר נדב איל, עורך חדשות החוץ של חדשות 10. "ישראל ניצחה את הקרב עוד לפני שמישהו מטעמה התראיין לתקשורת הזרה. למעשה, לא פחות משזו הצלחה של ישראל, זה כישלון של החמאס. הארגון לא פופולרי בעולם, והסבלנות כלפי אסלאם רדיקלי פקעה.

"החמאס לא בילה את השנים האחרונות בלהראות שהוא מכיר בישראל, שהוא מוכן לשאת ולתת ושהוא לא ארגון רדיקלי. בגלל זה הוא מוצא את עצמו בעמדת נחיתות, כי אף אחד לא מוכן לצאת להגנתו בשום דרך, ואפילו לא לצאת להגנתו של העם הפלסטיני, שהחמאס שולט בו".

מעבר לזאת, אומר איל, מהות הטיעון הישראלי עוזרת לתדמית בעולם. "ישראל אומרת, ובצדק, שזורקים עליה טילים למרות שהיא נסוגה מעזה כבר ב-2005. קשה לפלסטינים לטעון שירי הטילים על ישראל הוא תגובה למשהו. טיעון הכיבוש כבר כמעט לא מושמע בקשר לעזה בתקשורת הבינלאומית".

איל מונה סיבה נוספת ליחס האוהד יחסית שישראל זוכה לו ומצביע על ארה"ב. "האמריקנים בכלל לא מאפשרים לדון בלגיטימציה של ישראל במבצע הזה. אובמה אמר: אנחנו חד-משמעית לטובת ישראל. כל האלמנטים האלה יוצרים מציאות שהיא יחסית נוחה, עם גישה מאוזנת במקרה הפחות אופטימי ועל סף הפרו-ישראלית במקרה האופטימי".

האם השינוי לטובה ביחס התקשורת הבינלאומית לישראל נובע ממאמצי הסברה, לאחר שנלמדו לקחים מאירועים כמו "עופרת יצוקה" או שיט המרמרה? איל מאמין שלא. "כל מי שמבין משהו בתקשורת יודע שזו לא ההסברה. יש מציאות מסוימת, וזה עובד לפי מעשים: חמאס זרקו על ישראל טילים במשך זמן מסוים, וישראל לא הגיבה ועכשיו היא מגיבה, אז זו לא הסברה אלא מציאות מסוימת".

ערד ניר, עורך חדשות החוץ בחדשות 2, מסביר כי כל היחס הכביכול פרו-ישראלי משתנה מרגע לרגע. "עד היום התקשורת הזרה הייתה תומכת, במיוחד לאור העובדה שההתקפה הישראלית הייתה ממוקדת והצליחו להימנע מפגיעות באזרחים. אבל התמונה משתנה לנו מול העיניים. היו כמה תקיפות שגרמו לפגיעה באנשים, ילדים ועיתונאים, ופתאום התקשורת הבינלאומית מתחילה להשמיע את המילים: 'א-סימטריה' ו'חוסר פרופורציה'".

גם ד"ר רפי מן, חבר סגל בבית-הספר לתקשורת במרכז האוניברסיטאי אריאל וחבר מערכת "העין השביעית", מצביע על הזגזוג של התקשורת בהתאם לפעולות שנעשות בשטח.

"בתקשורת הממוסדת אפשר לראות דוגמאות חיוביות כמו מאמר שהתפרסם ב'אינדפנדט' הבריטי, שבדרך-כלל מאוד ביקורתי כלפי ישראל, והייתה בו הבנה לפעילות המדינית והצבאית של הממשלה", אומר מן.

"מנגד", הוא מוסיף, "בימים הראשונים אפשר היה לראות שאחת התמונות החזקות ביותר שהתפרסמו הייתה של כתב BBC הפלסטיני, שמחזיק את בנו המת עטוף בסדין. במידה מסוימת זה מחזק את הדימוי שהפלסטינים הם אנדרדוג ושישראל היא בעלת העוצמה החזקה. הסימפטיה הטבעית של התקשורת, שממנה ישראל נהנתה במשך הרבה שנים, היא בדרך-כלל לאנדרדוג".

"מאבדים את שעת החסד"

גם איל מודע לשבריריות בסובלנות של התקשורת הבינלאומית. "היחס יכול להשתנות תוך חצי דקה אם פגז ישראלי נוחת במקום לא נכון", הוא אומר.

ואכן, נראה כי היום החמישי למבצע היה בעייתי מבחינת ישראל. גג הבניין שבו יושבת חברת התקשורת Sky News הופגז על-ידי חיל האוויר כדי לשבש תשתיות תקשורת של החמאס, ותקיפה נוספת גבתה קורבנות אזרחיים, בהם ילדים.

"מטבע הדברים", אומר ניר, "ההתמקדות עוברת לאט-לאט לצד השני. ההרס הוא גדול יותר בצד השני, והדרמה יותר גדולה. הם מבינים את העובדה שישראל נמצאת תחת מתקפת רקטות, אבל התקיפה הישראלית היא עוצמתית ורחבה, ואנחנו מאבדים את שעת החסד שהייתה לנו".

"הרגשתי בשיחות עם עמיתים חוסר נוחות לבקר את ישראל לנוכח מה שקורה בסוריה, שם המשטר רוצח את האנשים שלו. אבל ברגע שהשטח מספק דרמה אחרת - הריסות, ילדים נפגעים, עיתונאים נפגעים - זה כבר משנה את הנרטיב", אומר ניר. "המציאות הולכת לחלש, לאנדרדוג ולמי שנתפס כחסר אמצעים. העובדה שישראל כל-כך מאורגנת ושיש כיפת ברזל, מעט נפגעים ומיגונים, היא 'בעוכרינו' מבחינה תקשורתית, כי התקשורת מעצם הווייתה הולכת לצד השני. פטריות העשן בעזה הרבה יותר דרמטיות מהיירוטים של כיפת ברזל אצלנו".

ניר מסביר כי הדרמטיזציה היא זו שמכתיבה את התסריט. "יש דיווחים, ב-CNN למשל, שמספרים על מתקפה בעזה, על פגיעות של חיל האוויר, ובשולי הדברים מזכירים שגם מדינת ישראל נמצאת תחת התקפת טילים. זה בגלל שיש פחות במה לתבל את הסיפור הישראלי".

- הטילים על תל-אביב לא הוסיפו טעם לסיפור?

ניר: "הטילים על תל-אביב היו אפקט דרמה, אבל לרגע. אמנם נמתח קו חדשותי-תקשורתי חדש, אבל מאז הוא נכנס לסטטיסטיקה, בגלל שלא הייתה פגיעה. הדינמיקה מאוד ברורה: אם יהיו תמונות של הרס מישראל, אז התמונות ינצחו".

- אתם רואים הבדל ביחס של התקשורת האמריקנית והתקשורת האירופית?

איל: "'הגרדיאן' לא מדבר כמו פוקס ניוז, וכמובן שאירופה יותר מסויגת מהתקשורת האמריקנית, שיותר מסכימה עם המציאות הישראלית. אבל בינתיים באופן יחסי, מצבנו טוב מאוד, ואנחנו יכולים להיות מרוצים".

רכבת עיתונאים

העימות הנוכחי מחזיר את ישראל ללב הסיקור של העיתונות העולמית. ניצן חן, מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, אומר כי "אחרי שבשנים האחרונות היינו עדים דווקא לצמצום הנוכחות של תקשורת זרה בעקבות השקט היחסי ואירועי האביב הערבי, בימים האחרונים אנו עדים לרכבת אווירית של ממש. מתוך כ-500 עיתונאים שנחתו בישראל, כשליש הגיעו לתגבר צוותים שצומצמו, שליש נציגים לכלי תקשורת מצפון אמריקה - ארה"ב וקנדה, ושליש מאירופה".

האנס כריסטיאן ראסלר, כתב העיתון הגרמני "Frankfurter Allgemeine Zeitung", מסביר כי "הקונפליקט מקבל הרבה תשומת לב בגרמניה והוא האייטם הראשון במהדורות החדשות בטלוויזיה וברדיו".

לדבריו, "אחת הדאגות הגדולות של אנשים בחוץ הם האוכלוסיה האזרחית. הגרמנים היו בשוק כשהם שמעו על שלושת ההרוגים בקריית מלאכי וכשהם ראו אתמול בעזה שמשפחה גדולה נהרגה בטעות".

ראסלר הגיע לישראל בינואר 2009, ישר למבצע "עופרת יצוקה", ומאז הוא מכסה את ישראל והרשות הפלסטינית עבור העיתון הגרמני. לדבריו, הוא רואה שינוי גדול לטובה במבצע הנוכחי. "כמות הנפגעים הרבה יותר קטנה, והאווירה הפוליטית השתנתה לאור האביב הערבי שהיה בשנתיים האחרונות", אומר ראסלר.

לשאלה אם הוא כבר ביקר בעזה מאז החל המבצע, הוא משיב בשלילה. "עדיין לא הייתי שם. להיות בתוך עזה יקשה עליי לכסות גם את הצד השני. אבל ברגע שזה יהיה אפשרי, אלך לכסות את הסיפור מתוך עזה".

עוד כתבות

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם, כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה