גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כיפת ברזל הרבה יותר זולה מהדברים שעליהם היא מגנה"

מפתח "כיפת ברזל": "בניסוי הראשון לחצנו ושום דבר לא יצא מהמשגר; לא הפסקתי להאמין במערכת"

שנת 2008, הניסוי הראשון של מערכת יירוט הרקטות כיפת ברזל והדריכות בשמיים. יוסי דרוקר מחברת רפאל והאיש שהוביל את הפרויקט השאפתני, לצד אנשי בקרה, נציגי מערכת הביטחון וחיל האוויר שכבר תפסו את מקומם בקרונות השליטה והבקרה. הסוללה, בתוכה כבר דרוך הטיל המיירט 'טמיר', נפרסה מבעוד מועד. המסלול ומשך זמן המעוף שלו נקבעו מראש, הספירה לאחור החלה ודרוקר הפסיק לנשום. הוא תמיד מפסיק לנשום לפני ניסויים. בסוף הספירה מישהו לחץ על הכפתור, לחיצה שאמורה לשחרר לראשונה את ה'טמיר' שיותיר מאחוריו שובל לבן וארוך. אבל, כלום לא קרה.

"בדברים כאלה כלום לא הולך חלק אף פעם. מרפי עובד שעות נוספות. לחצנו וכלום לא יצא מהמשגר. ניסינו שוב, ועדיין שום דבר. גם אז, לרגע לא הפסקתי להאמין במערכת. אספתי את האנשים שלי, אמרתי להם 'חבר'ה, ניסינו להדליק מנורה והיא לא נדלקה. חוזרים הביתה, בודקים את מה שצריך'", משחזר דרוקר.

הסוללה הועמסה על מוביל, עשתה את כל הדרך משדה הניסויים שדמה שבנגב אל אחת המעבדות של רפאל ונבדקה לפרטים. "מרפי לא הפסיק להתל בנו. התברר שכבל מאוד פשוט לא היה מחובר למקום הנכון, סיפור של תקע ושקע שמנע את השיגור. סיפור מאוד קטן ומאוד לא מסובך. היה יותר קשה לעלות עם כל המערכת משדמה לאזור המרכז. אחרי שבועיים חזרנו עם המערכת לאותו המקום, לחצנו על הכפתור והטיל יצא לתפארת", הוא מספר.

מאז אותו ניסוי, סוללת כיפת ברזל והטילים המיירטים שלה ירדו פעמים רבות דרומה. הניסויים תכפו וכל ניסוי מוצלח קירב את אנשי רפאל אל המטרה הגדולה: לספק לראשונה בעולם תשובה מוחצת לאיום של רקטות קצרות טווח, שהותירו במשך שנים את תושבי הדרום והצפון חסרי אונים. בתחילת אפריל 2011, כבר זכו אנשי רפאל לכתוב פרק בהיסטוריה הצבאית ובתהילת עולם, כאשר סוללה מבצעית ראשונה שמערך ההגנה האווירית פרס ליד אשקלון, יירטה במעופה רקטת גראד שהייתה אמורה לפגוע בשטח מיושב בעיר החוף הדרומית.

היירוט המבצעי הראשון של המערכת שניצח על פיתוחה, תפס את דרוקר בפגישת עבודה בפלורידה שתוכננה כדי לבדוק היתכנות לייצוא כיפת ברזל לארה"ב. "השעה הייתה 22:00, המפגש רק התחיל ואז קיבלתי לנייד שלי מסרון עם פרטים ראשונים על יירוט מוצלח. בשלב הזה המפגש כבר הסתיים. זאת הייתה חגיגה גדולה. מה שמלכתחילה היה ברור לכולנו, התברר עכשיו לכולם - שהדבר הזה באמת עובד".

תרומה בלתי מבוטלת

ימים אחדים טרם מבצע "עמוד ענן", ודרוקר יושב במשרדי רפאל במרכז הארץ, רגוע ונינוח. בורר את מילותיו בקפידה. לא מכבר אנשי המינהלת להגנה אווירית ואוויר-אוויר שבראשותו, סיימו שדרוגי תוכנה משמעותיים למערכת היירוט, שמבטיחים לה יכולת לפוצץ באוויר מגוון רחב יותר של רקטות וטילים, גם בטווחים ארוכים יותר. שדרוגים שעונים גם לאיום הרקטות הכבדות מסוג פאג'ר 3 ופאג'ר 5 שפרסו החמאס והג'יהאד האסלאמי בבורות שיגור, נכונים לעבר גוש דן. "מערכות מתקדמות כמו כיפת ברזל הן מערכות עתירות תוכנה, וכל הזמן אנחנו מנסים לשפר את התכונות שלהן. ברגע שמצליחים לבצע את השיפורים האלה בתוכנה, הטמעתם במערכת פשוטה. לשם המחשה, זה כמו מעבר מ'חלונות 7' ל'חלונות 8'. במשך הזמן נעשים כל הזמן שיפורים קטנים במערכות כאלה, ומדי פעם גם שיפורים גדולים. במקרה הזה מדובר בשיפור גדול", מבהיר דרוקר.

הסוללה החמישית של כיפת ברזל, זו המשודרגת ובעלת היכולת לתת מענה לאיומים העדכניים מעזה, נפרסה בשבת האחרונה בעיצומו של יום הלחימה הרביעי של 'עמוד ענן', כדי להגן גם תל אביב ועל ערי גוש דן. בתוך שעות, היא כבר יירטה את הרקטה הראשונה בשמי תל אביב. דרוקר מקמץ בפרטים אודות היכולות: "אחרי השדרוג, המערכת מסוגלת לפגוע ברקטות בטווחים ארוכים יותר ובדיוק גבוה יותר, ובכוחה לתת מענה למגוון רחב יותר של חימושים".

מדובר במערכת הלחימה הראשונה והיחידה בעולם שמסוגלת לספק הגנה בשיעור של כ-90% מפני רקטות. לטובת המחשת האתגר הטכנולוגי שעמד לפני אנשיו של דרוקר ושל אנשי מפא"ת (מרכז פיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות במשרד הביטחון), זה כמעט כמו לפגוע באוויר בגולה באמצעות גולה אחרת, בגובה רב ובמהירויות בלתי נתפסות. לאלה, נוספת העובדה שהמערכת הועמדה מבצעית בזמן שיא, פותחה, נוסתה והוכרזה מבצעית בתוך כ-4 שנים.

אפשר רק להעריך כיצד מבצע 'עמוד ענן', כמו גם כל סבבי הלחימה שקדמו לו בדרום הארץ בשנה וחצי האחרונות, היו מסתיימים ללא כיפת ברזל. "אין לי שמץ של מושג כמה חיי אדם נחסכו לנו בכלל סבבי הלחימה האלה", אומר דרוקר, "אם בכל סבב כזה היה ירי נרחב לעבר ערים כמו אשקלון, אשדוד ובאר שבע, אפשר רק להניח שנחסכו פגיעות רבות בנפש וברכוש. אבל יש כמובן גם מעבר לזה: בזכות כושר יירוט גבוה של רקטות, גם היכולת של צה"ל ושל הדרג המדיני להימנע מתגובות חריפות על הירי מעזה בצורה של פעולה קרקעית, למשל - התרחבה. יש כאן כמה היבטים: בראש ובראשונה של הימנעות מפגיעה בכוחות צה"ל במצב של פעולה קרקעית, וגם היבט כספי שכן יום לחימה כזה עולה כמיליארד שקל. כך שבהחלט יש לכיפת ברזל תרומה בלתי מבוטלת".

"חיסכון של הרבה מאוד כסף"

הוא נולד בעיירה ביילבה שבפולין לפני 62 שנה, עלה לארץ ב-1957 ומתגורר כיום ביישוב כפרי בעמק יזרעאל. נשוי ואב לשתי בנות עורכות דין, ולבן שלומד הנדסה. "אני מקווה שיום אחד הוא עוד יעבוד אתנו כאן, ברפאל", הוא אומר. בחברה הביטחונית-ממשלתית הוא עובד מאז 1977, עת סיים את לימודי ההנדסה שלו באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע.

בעבר עמד בראש פרויקט טילי האוויר-אוויר של רפאל מסוג פיתון, ומאז הוביל עוד שורה של מיזמי פיתוח של מערכות טילים מתקדמות. "בזכות היכולת והידע שנצברו ברפאל במשך שנים בתחום הטילים, הצלחנו להעמיד מערכת כזאת בזמן כל כך קצר וזאת הסיבה שהיה לנו ברור שנצליח בזה".

גם אחרי שכיפת ברזל הוכיחה יכולות יירוט מפליאות והצילה חיי רבים, קמו אלה שפתחו מחשבונים, חשדו במחיר העלות של כל יירוט וטענו שישראל תפשוט את הרגל אל מול מטחי הרקטות מעזה או מלבנון. מהעובדה שמיירט מסוג 'טמיר' עולה כ-50 אלף דולר, לעומת רקטת קסאם מאולתרת שעולה, אולי, 200 דולר. "זאת דמגוגיה. כיפת ברזל הרבה יותר זולה מהדברים שעליהם היא מגנה", מיירט דרוקר את הטענות ומסביר כי "באופן מעשי, אל מול מערכות אחרות שהוצעו בעבר לטיפול באיום, הכיפה זולה פי עשרה. אבל היא בעיקר זולה באופן משמעותי מהנזק שהרקטות המופנות לעבר ישראל גורמות. אם אנחנו מונעים באמצעות היירוטים האלה יום לחימה אחד - הרי שיש כאן חיסכון של הרבה מאוד כסף. אנחנו עומדים ביעדי עלות והם לא יקרים".

- ומה לגבי הטענה שהמערכת לא מסוגלת להגן על שדרות בשל הקרבה שלה לעזה והיעדר היכולת שלה לתת מענה בטווחים קצרים?

"הכיפה נותנת מענה כשהיא פרוסה בכל תא שטח. מדינת ישראל קצרה בכמות הסוללות שיש לה. אם המערכת תוצב בשדרות, היא תדע להגן על העיר באותה הצלחה שהיא מגנה על כל עיר אחרת".

- כיפת ברזל הייתה יכולה לתת מענה טוב לאלפי הרקטות שנורו לעבר ישראל במלחמת לבנון השנייה?

"כן. מתוך 4,000 רקטות שנורו לעברנו, רובן נפלו בשטח פתוח ורק 1,000 בשטחים מיושבים. המערכת הייתה יודעת לטפל בכל הרקטות האלה".

- מערכת הביטחון קבעה יעד הצטיידות של 13 סוללות יירוט. די בכך כדי לתת מענה לאיומי הרקטות מצפון ומדרום?

"לדעתי צריך קצת יותר".

מערכת הביטחון מנסה כבר חודשים לקדם את שיווק מערכת היירוט המתקדמת, רפאל מציגה אותה בתערוכות ביטחוניות בינלאומיות וצבאות מכל העולם מגלים בה עניין. הבעיה היא שאין כיום מדינה שחשופה באמת לאיום של מטחי רקטות על העורף שלה כמו ישראל. מאמץ השיווק המרכזי של אנשי רפאל ומשרד הביטחון מתמקד בדרום קוריאה שמאוימת בידי שכנתה הצפונית.

- אם המערכת תשווק ללקוח בחו"ל, ניתן יהיה להוזיל משמעותית את העלויות באופן שמערכת הביטחון תוכל להצטייד ביותר סוללות ומיירטים?

"היכולת להוזיל את העלויות תוך הצטיידות בכמויות גדולות ממנה קיימת, אבל באחוזים קטנים של 5% עד 10%. לא יותר".

על הייצור של המערכת כולה - סוללות ומיירטים, המכ"ם של אלתא ומערכת השליטה והבקרה של חברת אמפרסט מערכות - אמונים לדברי דרוקר פחות מ-100 איש. הפעילות נעשית ברובה באחד מאתרי רפאל בצפון, ואילו ייצור המכ"ם נעשה באלתא באשדוד, מרחק זעום מהמקום שבו פרוסה הסוללה שמגנה על העיר ועל המרחב הסובב אותה. כך, הקשר בין דרוקר ואנשיו ברפאל עם מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר הדוק.

לאורך כל סבב לחימה בדרום, בדיוק כמו בימים האחרונים, הם אוכלים אבק בשטח, ליד הסוללות, מתחקרים בזמן אמת את השיגורים ואת היירוטים, מהדקים עוד כמה הגדרות במערכת - הכול כדי לשפר ביצועים. כשעין אחת מכוונת לעזה, העין השנייה של דרוקר כבר מכוונת לחזיתות אחרות, והקשב מופנה לעבר המערכת הבאה של רפאל שמפותחת בשיתוף רית'יאון האמריקנית 'שרביט קסמים', שתספק הגנה מפני רקטות כבדות וטילים בליסטיים לטווח הבינוני.

כמו גנן שאוהב את הערוגה שגידל וטיפח, כך דרוקר אוהב את הטילים שלו: את ה'סטאנר', הטיל המיירט שיעמוד במרכז מערכת 'שרביט קסמים' הוא מגדיר במילה אחת: "חתיך": "הוא באמת חתיך. הוא טיל יפה. וטוב". בשניות שלפני שה'סטאנר' ישתחרר לראשונה לאוויר ויכוון את עצמו לעבר טיל המטרה כדי ליירט אותו - דרוקר יפסיק לנשום. את הנשימה שלו הוא יסדיר אחרי שהוא ישמע את ה"בום".

"היו הרבה אנשים שלא פרגנו"

השבחים שמרעיפים ראשי מערכת הביטחון על כיפת ברזל רחוקים מלהיות מובנים מאליהם: פרויקט הפיתוח של המערכת השאפתנית החל בלי שמפתחיה נהנו מרוח גבית, כשמסביב הססנות מופגנת, חשדנות וספקנות - גם מצד ראשי הצבא ומערכת הביטחון. הם הגדירו את הרעיון כהזיה טכנולוגית שתעלה למדינה הון, אמרו שזאת הרפתקה מיותרת, טענו שאם כבר מישהו החליט להוציא כל כך הרבה כסף מוטב להשקיע אותו בכלים שישרתו התקפה שתייצר הרתעה. מי שדפק על השולחן וקיבל את ההחלטה לרוץ עם הפיתוח הוא שר הביטחון לשעבר, עמיר פרץ, שנתן לתוכנית הפיתוח אור ירוק.

אלא שברקע של כל אלה, קבוצה של שתדלנים המשיכה להטיל דופי בהתכנות של פיצוץ רקטה בעת מעופה באמצעות טיל. הם העמידו חישובים מלומדים של מהירויות וטווחים, שהשורה התחתונה שלהם קבעה נחרצות שזה פשוט לא יעבוד. האלטרנטיבות שהוצעו, נבחנו ונדחו בתוקף, היו מערכת ליירוט רקטות באמצעות קרן לייזר רבת עצמה שמכונה 'נאוטילוס'. צוותים של משרד הביטחון נסעו לארה"ב כדי לבחון אותה, ולטענתם מצאו מערכת שקיימת נהדר, אבל נמצאת על לוח השרטוטים לאחר שאב הטיפוס שלה פורק כבר מזמן.

הספקות גברו כשצוות של מומחים מארה"ב הגיע לישראל כדי לבחון את הפיתוח השאפתני והנועז. הם שמעו מדרוקר ומאנשיו את החזון, פקפקו וחיברו דוח קטלני שהעריך לכיפת ברזל סיכויי היתכנות נמוכים. מאוחר יותר, כשהמערכת החלה להוכיח את עצמה בשדה הניסויים, אותם מומחים, נציין, היו מספיק ישרים כדי לחזור לארץ, להתעדכן ולחבר דוח ברוח אחרת.

כשבעוטף עזה שרקו הרקטות ובשיח הפנימי במערכת הביטחון גברו הקולות נגד הפיתוח של רפאל, דרוקר ואנשיו בלעו רוק, לקחו נשימה עמוקה והמשיכו לרוץ לעבר המטרה. האם האמינו בכל לבם שאת ההוכחות כבר יספקו בשטח. "היו במערכת הרבה אנשים שלא פרגנו, חלקם מסיבות עסקיות. אני מתעלם מהאנשים האלה, שהיו להם כנראה אינטרסים שונים שנצבעו בצבעי הלאום", מספר דרוקר, "ויש גם את אלה שכן תרמו לביטחון ישראל, אבל לא האמינו ביכולת להשיג את ההישג הזה. לפעמים אני מדבר איתם והם אומרים לי 'לא האמנו, כל הכבוד'. ויש את אלה שגם עכשיו לא אומרים כלום. מה שחשוב זה שבתקופת הפיתוח קיבלתי מהמנהלים שלי ברפאל את הגיבוי שהייתי צריך. הם האמינו כמוני ביכולת להעמיד מערכת ראויה שעובדת, וזה בהחלט הספיק לנו כדי להתקדם".

לא בכדי, התייצב דרוקר בחודש ספטמבר האחרון בבית הנשיא בירושלים, כחתן פרס ביטחון ישראל היוקרתי שרק מעטים זוכים לו: "לפרס הזה זכאים עוד מאות אנשי פיתוח שלקחו חלק בפרויקט הזה. מקצוענים אחד אחד, שעובדים גם על חשבון זמנם הפנוי. אחד מהם, בן 75 שפרש לגמלאות וממשיך לתרום לתוכנית מהידע ומהניסיון האדירים שלו. 1,000 שעות אדם הושקעו בזה, מאמץ כביר בתוך זמן קצר מאוד. יש אנשים שבמהלך כל התקופה הזאת נולדו להם ילדים, ועדיין הם המשיכו בעבודה", אומר דרוקר.

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר