גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף הרכב תחת אש: כל הטעויות של יפנאוטו ובטר פלייס

בתוך התרדמה שבה שרוי שוק הרכב בולטים שני מוקדי פעילות מרכזיים שלהם מכנה משותף: שניהם מוכיחים עד כמה גדול הפער בין תיאוריות אקדמיות למציאות של הענף

גם ענף הרכב נמצא בימים אלה תחת אש. מכירות הרכב ללקוחות פרטיים בדרום הארץ ובמרכזה בקיפאון עמוק וענף הליסינג עבר לרכישות על בסיס הכרחי. פגיעה נרשמת גם בלוגיסטיקת היבוא והמסירות של כלי הרכב, שחלק נכבד ממנה פועל סביב נמל אשדוד ומגרשי הערובה בצומת ראם.

בענף מתחילים להשלים עם העובדה שהעדכון המתוכנן במס הירוק, שהיה מתוכנן לינואר ואמור היה לתת לענף זריקת מכירות זמנית בדצמבר, כנראה יידחה למועד בלתי ידוע ב-2013. הנזקים המצטברים לא כוללים את הנזקים ארוכי הטווח ואת הפגיעה העתידית בשוק. "לאף אחד אין ספק שאחרי הבחירות צפויים מהלכי מיסוי אגרסיביים בנושא הרכב והדלק", אמר לנו השבוע בכיר בענף, "המדינה תצטרך להתמודד עם חור ענק ובלתי מתוכנן בתקציב ומיסוי הרכב הוא תמיד מקור יעיל ומהיר לסגירת חורים כאלה".

גם כשהענף ספון בבונקרים, עדיין פעילים בו שני מוקדי התרחשות. האחד: יפנאוטו, שנמצאת בתהליכים מתקדמים למכירתה, והאחר: בטר פלייס, שעוברת תהליך מואץ של התכווצות ושינוי כיוון. שני מוקדי הפעילות רחוקים מאוד באופיים, אך יש להם מכנה משותף: שניהם מוכיחים כמה גדול הפער בין התיאוריות האקדמיות, העסקיות והכלכליות לבין המציאות של הענף. שניהם ממחישים כמה חשוב להבין את הענף באופן יסודי לפני שמנסים לשנותו או להיכנס אליו כשחקנים.

יפנאוטו: היצרן הוא המלך

המקרה של יפנאוטו מוכיח את הטעות היסודית שעמדה מאחורי המלצת הליבה של ועדת זליכה שקראה לפיצול מותגים שוק הרכב. הוועדה קבעה שבכל מקרה שבו נתח השוק של קבוצת רכב עם יותר ממותג אחד עולה על סף מסוים, יחויב היצרן להעביר את זיכיון היבוא של המותג הנוסף ליבואן אחר.

כשזליכה הציג את הנושא בפני ועדת הכלכלה, הפתרון נשמע פשוט: "פיצול המותגים במתכונת שהמלצנו ייצור אוטומטית שני מתחרים חדשים. במקום שיהיו לנו, נניח, 8 שחקנים משמעותיים, יהיו לנו 10. זה דבר חשוב מאוד. זאת תוספת של 25% בכוח התחרות".

אלא שהנחת היסוד הזו, שמעוגנת בתיאוריות אקדמיות, לא מביאה בחשבון שבענף הרכב הישראלי זיכיון היבוא - שהוא מוקד הערך האמיתי של יבואן הרכב - כלל אינו רכושו של היבואן אלא שייך ליצרן הרכב הבינלאומי. מסירתו ו/או העברתו נתונה לשיקול דעתו הבלעדית של היצרן ולשום גורם מקומי אין יכולת לכפות את העברת הזיכיון לגורם זה או אחר.

לא נחזור כאן על כל התלאות שפקדו את יפנאוטו בשנים האחרונות, אלא נדלג ישר להתפתחויות האחרונות. לאחר שנכשלו לאחרונה הניסיונות לשלם את חובות החברה למחזיקי האג"ח, ולאחר ניסיונות עצמאיים וממושכים להכניס שותף או משקיע, הודיע בשבוע שעבר בעל השליטה ביפנאוטו, גד זאבי, שהוא משתף את מחזיקי האג"ח בהכרעה על עתיד החברה. אלה יוכלו לקחת חלק ישיר במגעים למצוא לחברה קונה או משקיע. תמורת המכירה - בהתאם לגובהה - תועבר לפירעון האג"ח. אלא שעיון בהצעה מגלה את המלכוד: תהליך הבחירה של הקונה תלוי במידה רבה בהסכמתו וברצונו של היצרן, קונצרן פוג'י היפני. אמנם, בהצעה נקבע כי אם היצרן לא יסכים להעביר את הזיכיון לקונה שיוסכם על הצדדים עד למועד שנקבע (21 בינואר), החברה והבעלים מתחייבים לא להתנגד לכל תהליך שינקטו נושי האג"ח, כולל העמדה לפירעון מיידי ומינוי כונס נכסים. אבל ברור שללא הסכמת היצרן, אפילו כונס הנכסים לא יוכל לחלץ הרבה מהחברה ללא צעדים משפטיים ממושכים, כיוון שהנכס האמיתי שלה הוא זיכיון היבוא של סובארו.

תיאורטית, ליצרן אין סיבה להתנגד ליבואן חדש "שייקח את העניינים לידיים", אך יש לו כמה אופציות נוספות כולל החלטה לצאת משוק הישראלי בכלל או להחזיר אליו חד צדדית את זיכיון היבוא לשאת ולתת ישירות עם גורמים עסקיים שונים, שאינם קשורים כלל לתסבוכת האג"ח. אנחנו יודעים שלא מעט שחקנים כבדים בענף הרכב ניסו בחודשים האחרונים ליצור קשר ישירות עם סובארו לצורך זה, אך לא ידוע לנו אם הניסיונות הבשילו.

כך או כך, הסיטואציה הזו מוכיחה היטב את כוחם של יצרני הרכב, שעבורם תסבוכת עסקית בשוק זעיר כמו שלנו, או אפילו דרישותיו הלוחמניות של רגולטור זה או אחר לפצל מותגים, מעניינות אותם כמו זמזום של זבוב טורדני. ועוד לפני שהזכרנו את יכולתם של יצרני הרכב לחסום באפקטיביות יבוא מקביל - אבל זה כבר סיפור אחר.

בטר פלייס: המעיטו בכוח חברות הליסינג

גם בטר פלייס הביאה לשוק תיאוריות עסקיות מלוטשות עם גיבוי טכנולוגי במטרה לשנות סדרי עולם. תיאוריית המהפך שלה התבססה על כך שהביקוש לרכב חשמלי יגיע מלמטה, כלומר מציי הרכב ומלקוחות הקצה, שמקבלים רכב צמוד. מכיוון שבישראל יש לפחות כ-240 אלף לקוחות פוטנציאליים כאלה, שרובם נוסעים ברכב מהקטגוריה המשפחתית (שאליה משתייכת גם הרנו פלואנס ZE), ההכרזות על פוטנציאל מכירות של כ-80 אלף כלי רכב חשמליים לציים בארץ בשנים ספורות נשמעו למשקיעים הגיוניות.

התיאוריה השיווקית של החברה ראתה בחברות הליסינג הקיימות "שותפות מכורח" לתהליך החדירה. הנחת היסוד הייתה שהן יעמדו בפני ביקוש עז לרכב חשמלי שיגיע "מהשטח" וכדי לשמור על הלקוחות הקיימים שלהן הן יהיו חייבות לשתף פעולה. אלא שהמעבר בין התיאוריה למציאות לקה בשורה של טעויות, שנבעו מחוסר הבנה של שוק הרכב ומאמונה שניתן יהיה לשנות את חוקי המשחק. בטר פלייס לא הצליחה לספק תמריץ הולם למשתמשי הקצה, שייצור את הביקוש מלמטה. המכוניות תומחרו מלאכותית במחיר מקביל לזה של מכונית משפחתית רגילה (כ-122 אלף שקל) ומנקודת מבטו של מקבל הרכב, שנהנה מדלק חינם, המשמעות היא תשלום זהה של שווי השימוש החודשי על רכב חשמלי רגיל והיעדר פיצוי לחוסר הנוחות שכרוך ברכב עם טווח נסיעה מוגבל. תמחור אגרסיבי יותר של הרכב היה פותר זאת.

בטר פלייס לא השכילה להבין את כוחן של חברות הליסינג ואת יכולתן לנווט ביקושים. החברות אמנם התייחסו ברצינות להצהרת הכוונות של הציים הגדולים להצטייד ברכב חשמלי, אך ראו שכשהביקושים לא עוברים את סף "הכרזת הכוונות" הן סוגרות את ברז הרכישות הלכה למעשה. ולבסוף, בטר פלייס לא השכילה להבין את השפעתה הקריטית של רגולציית שווי השימוש של האוצר. לפיכך החברה מיקדה את מאמצי הרגולציה שלה במס הקנייה, כיוון ששם נמצאו הרווחים הסמויים המיידיים והקלים להשגה של היבואן והיצרן. אם הייתה ממקדת את מאמציה בתחום הפחתת שווי השימוש לרכב חשמלי - אולי על חשבון ויתור על חלק מהטבת מס הקנייה - תמונת הביקושים לרכב חשמלי הייתה שונה לגמרי.

התוצאה היא שבהתנגשות בין המודל העסקי המתוחכם, המלוטש וההיי-טקי של בטר פלייס לבין ענף הרכב הכבד, השמרני והמעוגן במסורת של ישראל, בטר פלייס ספגה תאונת שלדה - אולי אפילו "טוטאל לוס" - בשעה שהצד השני יצא בלי שריטה על הפגוש.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הדיבידנד של הפניקס יאושרר, הרשות מתכננת הטלת קנס

הרשות בחנה כיצד אושר דיבידנד של חמישית מההון הפיננסי של החברה לפני שנה וחצי והאם כשלו מנגנוני הבקרה הפנימיים, והחליטה להטיל על החברה מגבלות ולדרוש אישור מחדש לחלוקת 614 מיליון שקל ● במקביל, הוטל קנס על החברה על הפרה אחרת

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

250 דולר לטיסה: כך מנסה כאל למנוע נטישת לקוחות

לאחר שאיבדה את שיתוף-הפעולה עם אל על לישראכרט, כאל מקימה מועדון לקוחות בשם FlyAll שיאפשר צבירת קאשבק למימוש בטיסות ובמלונות במגוון חברות תעופה ● לגלובס נודע כי לקוחות שיצטרפו יזכו ל-250 דולר במתנה למימוש בטיסות ובמלונות מסביב לעולם ● ומה יקרה להטבות בתום השנה הראשונה?

סניף של רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל בדרך לשוק המזון? פוקס במו"מ לרכישת השליטה ברשת נוי השדה

בעלי קבוצת פוקס הראל ויזל לא עוצר: אחרי קבלת הזכויות על שיווק מוצרי דייסון בישראל, כעת הוא מגיש הצעה לרכישת השליטה בקמעונאית הירקות והפירות נוי השדה, הכוללת 17 סניפים בפריסה ארצית ● בשלב זה לא ידועים פרטים על גובה ההצעה

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

יזם הנדל"ן צחי אבו בדרך להפוך לבעלים של 5 חברות בורסאיות

בתוך חמש שנים חולש אבו על שורה של חברות ציבוריות, הפועלות בתחומים שונים: מרכזי מסחר, דירות להשכרה, התחדשות עירונית וייתכן שבקרוב גם אנרגיה ותעשייה בטחונית ● עם זאת, הרוב הגדול של עסקיו, הממוקדים בענף הנדל"ן, נמצאים בינתיים מחוץ לבורסה

אלי וילצ'יק / צילום: גדי סיארה

עורך הדין הבכיר שזוכה מעבירות משמעת בפרשת השותפות האסורה

בית המשפט זיכה את עו"ד אלי וילצ'יק מעבירת משמעת הנוגעת להסכם שכר-טרחה שערך עם לקוחות וכלל גם את שכרו של שמאי מקרקעין ● בכך הסתיימה הפרשה בזיכוי מלא, לאחר שבתחילת השנה זוכה וילצ'יק גם מעבירה של שותפות אסורה עם השמאי

הוועדה לדיון בהצ''ח התקשורת, 25.5.26 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מליאת הכנסת אישרה את פיצול רפורמת השידורים של השר קרעי. מה השלבים הבאים?

מליאת הכנסת אישרה אתמול את פיצול חוק התקשורת, רפורמת השידורים הממשלתית של השר שלמה קרעי, על-מנת להספיק לחוקק חלק ממנו לפני פיזור הכנסת ● במה החוק עוסק, מה כולל הפיצול, ומה יקרה הלאה? גלובס עושה סדר

רון בארון. בעיגול: אילון מאסק / צילום: רויטרס, AP

עד גיל 84 יגיע למאדים? המשקיע הוותיק שהפך למעריץ של אילון מאסק

רון בארון בן ה־83 קשר את עתיד חברת הקרנות שלו עם גורלה של SpaceX ומיזמים נוספים של מאסק, בהשקעות של מאות מיליוני דולרים ● עכשיו הוא נזקק לעזרתו של הטריליונר, כשהקרנות שלו מדשדשות ומאבדות לקוחות ● האם מהנפקת SpaceX תבוא הישועה שהוא זקוק לה

בית משפט / אילוסטרציה: איל יצהר

פסיקה תקדימית: לאנשי עסקים יכולים להיות שני מרכזי חיים לצורך תשלום מס

איש העסקים חיים צח, לשעבר מנכ"ל עיריית הרצליה, טען כי ניתק תושבות מישראל ועבר לפני 40 שנה לניגריה ● המחוזי בת"א קבע כי "במציאות המודרנית ניתן לחיות בו זמנית בכמה מקומות במקביל, עם זיקות מהותיות וחזקות בכל אחד מהמקומות"

מאגר לוויתן / צילום: אלבטרוס

משק הגז בשנת 2025: מה קרה ליצוא ואיך המחיר בישראל לעומת אירופה?

מדוח משק הגז לשנת 2025 עולה כי ייצור הגז ירד מעט ב-2025 בשל סגירת אסדת לוויתן בזמן מלחמת 12 הימים ביוני, והשפיע בעיקר על היצוא למצרים ● מחיר הגז בישראל נשאר נמוך בהרבה מהמקובל באירופה ● הפחם הגיע לראשונה אל מתחת ל-10% בלבד מסך ייצור החשמל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א: תחזית ה-OECD והפיחות בשקל העיבו על המסחר

הבורסה חתמה יום תנודתי באדום ● תחזית ה-OECD: הגירעון יתרחב ל-5.3% ● הדולר זינק ל-2.87 שקלים בהמשך לאיתותי הנגיד ● מדד הביטוח חטף ואיבד מעל 3% ● בניגוד למגמה: ת"א ביטחוניות החזיק מעמד בהובלת זינוק בתאת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו (ארכיון) / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאשר: "אמרתי לנתניהו שהוא 'פאקינג משוגע'"

שר החוץ האיראני: "מה שסנקציות ומלחמה נכשלו בהן - לא יושג במלחמה נוספת" ● בלבנון מדווחים כי רכב הותקף בידי כטב"ם ישראלי בכביש באזור ח'לדה, קילומטרים ספורים מדרום לבירות ● מטוס אמריקאי השבית מכלית נפט שניסתה לשבור את המצור ● לאחר מכן, החל רצף אזעקות בכווית ובבחריין בעקבות ירי טילים וכטב"מים ● משמרות המהפכה טענו כי הירי הוא תגובה לתקיפת מגדל תקשורת באי קאשם, אותה האמריקאים לא הכחישו ● סנטקום: "יירטנו 3 טילים איראנים, שניים נוספים נפלו לפני שהגיעו ליעד" ● עדכונים שוטפים

גיורא אלמוגי, מנכ''ל או.פי.סי אנרגיה / צילום: אפרת מזור

לאחר הסגירה הפיננסית של OPC, נותר מקום אחד ברשת החשמל

חברת האנרגיה מקבוצת קנון הודיעה היום שלאומי יוביל את המימון של תחנת הכוח שלה בחדרה ● זוהי תחנת הכח השלישית מבין ארבע שרשות החשמל מקדמת, ועתה נותר מקום אחד עליו מתחרות שתיים -  דוראד וריינדיר

יפן / צילום: Shutterstock

כולם נוסעים עכשיו ליפן: כך היא הפכה מיעד אקזוטי למיינסטרים

הין שנחלש בעשרות אחוזים, הטיסות שהופכות נגישות יותר והחיפוש הישראלי אחר יעד בטוח ושונה הפכו את יפן למוקד הביקוש המרכזי במזרח ● חברות התיירות מדווחות על זינוק חד בהזמנות, גם מחוץ לעונות השיא המסורתיות ● השבוע גם ארקיע הצטרפה לטרנד עם קו ישיר

יובל שטייניץ, בועז לוי ומיכאל פדרמן / צילום: דוברות רפאל, תע''א, ענת חרמוני

רפאל והתעשייה האווירית עצרו חלוקת דיבידנד במיליארדים על רקע חוב של המדינה כלפיהן

לגלובס נודע כי על רקע הזינוק בחובות משרד הביטחון לרפאל, לתעשייה האווירית ולאלביט, מתגבש בחברות מהלך לעצירת תשלומי דיבידנד למדינה ● במקביל, הן מנהלות מגעים לקבלת פיצוי על עלויות המימון בשל עיכוב התשלומים ● בינתיים, בתעשיות הביטחוניות מכחישים

וואלה

בעקבות השינוי הארגוני והפיטורים: הוכרז סכסוך עבודה באתר וואלה

הנהלת וואלה מובילה בימים אלה שינוי ארגוני הכולל פיטורים וכן מעבר של כלל עורכי המדורים לשמש כעורכים כלליים ● בהודעת ארגון העיתונאים נכתב כי "רוב ברור בקרב עובדי וואלה הביעו חשש ודאגה מהכיוון אליו מובל מקום העבודה שלהם ומהשינויים הצפויים בו"

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

תעלומה בשוק: מי רכש אג"ח של החברה הקורסת ב-21 מיליון שקל?

בשוק מנסים להבין מי עומד מאחורי עסקה מסתורית לרכישת האג"ח של סימד ● החברה נקלעה לאחרונה לסחרור לאחר ש-100 מיליון שקל שהיו מיועדים לחברה, הועברו לבעלי השליטה ● היום צפויים מחזיקי האג"ח להצביע על מינוי עורכי דין ישראלי ואמריקאי שייצגו אותם

אנדרו לפט / צילום: Reuters, Patrick Fallon

השורטיסט שעשה הון מחשיפת הונאות של חברות הורשע בהרצת מניות

שורטיסטים רבים סוגרים או מצמצמים את הפוזיציות שלהם לאחר שהם יוצאים למתקפה נגד חברה ● אחד מהם, אנדרו לפט, עשוי לשבת בגלל זה מעל לשני עשורים בכלא ● השבוע הוא נמצא אשם ב־13 סעיפים של הונאת ניירות ערך

מלון קלאב הוטל אילת / צילום: בר - אל

הפניקס שלחה אלפי עובדים לחגוג באילת. מה כלל הנופש?

אלפי עובדי חברת הביטוח הפניקס כבשו את קלאב הוטל אילת ● רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להקמת דיוטי פרי ראשון במעבר הגבול עם ירדן ● וגם: שיבא מצרף שני מוסדות רפואיים מובילים מגרמניה לרשת החדשנות ARC, ומקים מרכז חדש בברלין ● אירועים ומינויים

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: Associated Press, Paul Morigi

"חמדנות ואופטימיות פרועה": מנכ"לי ענקי הבנקאות על הראלי בוול סטריט

בזמן שוול סטריט שוברת שיאים, מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות אך בוחרים את מילותיהם בקפידה ● מנכ"ל גולדמן זאקס דייוויד סולומון אומר ש"זה יכול להתהפך מהר"● מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון מסמן את כוח המשיכה שיכול להפיל את השוק, "ראיתי את זה בעבר"

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

"הפרה בוטה של הסכמי תעופה": סלובניה מנעה נחיתת מטוס ישראלי

מטוס ישראייר נאלץ לשנות את מסלולו משום ששלטונות סלובניה לא מאפשרים למובילים ישראלים לנחות בשדה התעופה של לובליאנה ● "עירבנו בעניין את משרד החוץ ואת רשות התעופה האזרחית", טוען מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס