גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבמאי רנן שור: "הצלחתי לשנות את הקולנוע הישראלי"

רנן שור במאי, במאי, תסריטאי ומייסד ומנהל בית הספר לקולנוע ולטלוויזיה סם שפיגל: "מה שעשיתי בסם שפיגל שינה את הסטנדרטים של הקולנוע הישראלי"

עשרות חיילים ומפקדים ראיין כתב במחנה, החייל רנן שור, על הקרב בעמק הבכא אחרי מלחמת יום כיפור, וכשהגיע סוף-סוף למי שניהל אותו, יאנוש בן-גל, הוא תפס אותו במחנה נפח ברמת הגולן, משחק ביליארד עם עוד כמה קצינים. כשנכנס לחדר עם הצלם, זרק בהם בן-גל מבט מזלזל והפטיר, "אני לא במשחק הזה. אני לא אוהב כתבות על קרבות. תגיד, למה בכלל אתה כאן?". שור ענה לו בכל הביטחון שהצליח לגייס, "כי אני שאפתן ואני יודע שהחטיבה עשתה קרב גדול". "טוב", התרצה בן-גל, "תחזור אליי אחרי שתדבר עם החיילים שלי".

"הרגע הזה היה רגע של ניהול משבר", אומר שור - במאי, תסריטאי, ומייסד ומנהל בית הספר לקולנוע ולטלוויזיה סם שפיגל- וכל גופו מספר את הסיפור הזה, בתנועות גדולות, במחוות קטנות, בחצאי טונים שמדגישים ניואנסים; נסחף לתיאורים מפורטים ומפותלים. "התחלתי להתבוסס בבוץ וראיינתי את אחרון החיילים. חודשיים נעלמתי לעיתון ושלחתי להם בכל שבוע עמוד מהראיונות האלה, סדרה בהמשכים, ואז חזרתי אליו, ליאנוש, והוא אמר 'או-קיי'. הבחור החצוף הזה עשה מה שביקשתי, עכשיו אני יכול לדבר. קיבלתי ממנו את אחד העקרונות הניהוליים הכי חשובים בעיניי. ההיגיון שלו בעולם הכאוטי שהיה סביבו, היה להחזיק כל הזמן כוח עתודה, ולא להיות במצב שבו יופתע ולא יוכל להגיב".

- כמנהל תרגמת את זה לעתודה פיננסית?

"בוודאי. זה החיבור של שמרנות ושל תעוזה. אני לומד. לומד מאנשים, מקולגות אני לוקח ברישיון, כי הרבה גונבים ממני בלי רשות. זה יכול להיות שורה, תפיסת עולם. כנער, שבלע את כל העיתונים היומיים, קראתי ראיון עם פנחס שדה. שאלו אותו איך הוא מתנהל כלכלית כסופר, והוא ענה, 'אני עובד כטייח או רצף כדי לקיים את עצמי; פעם בכמה שנים אני מוציא ספר ועשרה אחוזים מההכנסה שלי אני שם בצד'".

- ואתה?

"אבי היה מחנך קפדן, ויזם. הוא אמר לי, וגם יישם בעצמו, 'אל תהיה חייב דבר לאיש'. לא כסף, לא הכרת תודה ולא טובות הנאה. זה משפט מחולל. וכן, אני שם בצד".

- הוא היה צריך להגיד לך לא להתעסק בקולנוע, כי פרנסה טובה לא תהיה לך מזה.

"את יודעת, צלצלתי לאסף אמיר, שהפיק לי את 'בודדים', שלא הצליח כלכלית, ועכשיו את 'למלא את החלל' של התלמידה שלנו בסם שפיגל, רמה בורנשטיין, ואמרתי לו כמה אני שמח שהוא מרוויח הרבה כסף על הסרט".

- זה מפליא, על רקע הטענות בתעשייה שאי-אפשר להרוויח מקולנוע בארץ, ובטח שלא בחו"ל, כי כולם גוזרים קופונים על חשבונך.

"במבנה הכלכלי של כל סרט, הכסף הראשון מגיע מההפצה - עמלה נכבדה של בין 15% ל-20%, כי המפיץ לוקח סיכון. אסף לקח על עצמו להפיץ את 'למלא את החלל' בהרבה תעוזה. גם מרק רוזנבאום הפיץ את 'המשגיחים', אבל רוב המפיקים לא לוקחים את הסיכון הזה".

- הפקת לא מעט סרטים, אתה גם הפצת אותם?

"השקעתי את כספי בר-המצווה שלי ב'בלוז לחופש הגדול', יחד עם דורון נשר ועם אילן דה-פריז. 24 שנים אחרי יציאתו, הסרט הזה מרוויח, ורווחיו מתחלקים שווה בשווה בין שלושתנו".

- "בלוז לחופש הגדול" הפך לקלאסיקה, אבל לא חזרת על ההצלחה שלו. הוויתור על היצירה האישית לטובת הציבורית, לא צובט לך בלב?

"יש רגעים שאני מצטער, אבל לרוב ממש לא. כשאתה יוצר סרט הוא שלך, קולך הישיר, והדרך ארוכה ולא מותנית רק בך - היא כוללת קרנות וגיוס כסף ציבורי; כמו שביולי 89' הכנתי פרויקט תיעודי עלילתי על אורי זוהר, וקרן הקולנוע שאני הקמתי וייסדתי לא רצתה לתת לי כסף, כי היא לא נותנת כסף לסרטים תיעודיים' אלא רק לאלה שמוקרנים בבתי הקולנוע".

- סטירה עוצמתית.

"פעמיים. פעם אחד מפני שאני פילמייקר שכבר הוכיח שהוא יכול להביא קהל, ופעם שנייה כמקים הקרן יחד עם שותפיי ג'אד נאמן ויעוד לבנון, שנוסדה כדי שלא ייווצר מצב שבו אנשים בעלי יכולת קולנועית לא יעשו סרט עשר שנים בגלל כסף; כי הרצף שחשוב כל-כך ליצירה לא יכול להתקיים במצב כזה".

- מה עשית?

"החלטתי לכעוס. לומר שאני כועס. לא לטייח. הפקתי סרט אחר, ואז באו ואמרו לי שמקימים בית ספר לקולנוע, שהתברר שכבר הוצע למוטי קירשנבאום לנהל אותו, ושאלו אם ארצה את הג'וב. אמרתי, למה לא להקים משהו חדש, אחרי שעמדתי בראש המגמה לקולנוע בבית צבי, זה אתגר של פעם בחיים".

- ונשאבת לגמרי.

"יותר מזה. טדי קולק פקד עליי להקים אותו בתוך שלושה חודשים, מיולי עד פתיחת שנת הלימודים באוקטובר, וזה כשהמדיה, האיגודים המקצועיים והתעשייה בתל אביב מתנגדים לו בתוקף. כשהסברתי שזה בלתי אפשרי הוא אמר, 'בחור צעיר, אתה לא מבין דבר בפוליטיקה ישראלית. אם לא תעשה את זה במהירות, תל אביב תיקח את זה מאיתנו. ביד אחת תעשה, ובשנייה תצנן את השריפה, ולגיטימי שתעשה טעויות. תקים'".

- הקמת ונשארת הרבה שנים.

"אחרי חמש שנים רציתי ללכת. הוקמה ועדת חיפוש, מצאו מישהו שהחליט לוותר על המשרה ופנו אליי בחזרה. דיברתי עם עמית בבודפשט וסיפרתי לו על ההתלבטות שלי, והוא אמר במבטא הונגרי כבד: 'יש הרבה במאים בישראל, אבל במאי-מנהל יש רק אחד. את מה שאתה עושה רק אתה יכול לעשות'".

- החלטה ששמה בצד את האמנות שלך, שהרצף שלה, כמו שאתה בעצמך אמרת, הוא קריטי.

"יש לי מה להגיד על זה, ואני לא בטוח שאני רוצה".

- אתה כועס?

"בעיניי, מה שעשיתי בסם שפיגל שינה את הסטנדרטים של הקולנוע הישראלי, הוא שינה את ההתייחסות לקולנוע הישראלי, וזה חשוב יותר מעוד סרט מצליח, וחשוב כמו 'בלוז לחופש הגדול'. בדיעבד הבנתי שיש בי שליחות ציבורית שאני מאוד גאה בה. אם יזמי תרבות בתחומים השונים יקבלו מעמד אחר מזה שיש להם כרגע, הם יבינו שהערך שלהם עולה על זה של 'ואלס עם באשיר' או של סרטים נפלאים אחרים".

- זה מה שאתה עשית?

"הצלחתי לשנות את הקולנוע הישראלי בכל החתכים שלו - בקרנות, בסינמטקים שהקמתי; שיניתי את השיח שלו. ב-79' הקמתי את קרן הקולנוע הישראלי, וב-92' הגיתי והקמתי קרן לקולנוע תיעודי, שבעקבותיה התחילה פעילות של פסטיבלים ושל יצירה בתחום".

- והקרן האחרונה שייסדת היא קרן הקולנוע של ירושלים, שנשמעת קצת מופרכת.

"להיפך. מפוכחת. ירושלים לא על המסך, אלא רק כמרכז סכסוך, וכשאתה לא על המסך אתה לא קיים. הסתכלתי על מה שקורה בעולם וראיתי בנוף הקרנות את המודל האזורי, שחשבתי שיתאים גם לנו, ובשיתוף הקרן לפיתוח ירושלים שמנהלת אותה, חלק מדרישות הסף הן לצלם בירושלים".

- הקרן באה לספק עבודה לסטודנטים שלך בירושלים?

"לא, כי הם ממילא יורדים לתל אביב. התוצאה היא שלא רואים את הסיפורים שלא קורים בה".

- אחת הטענות היא שאתם מעדיפים מיקום על חשבון מקצוענות וכישרון.

"אם אתה לא מתכוון לצלם 50% מהסרט בירושלים, אז לך לבקש מימון מקרן אחרת. הנה, הוקמה עכשיו קרן בחיפה על-ידי יונה יהב, ובנגב עובדים על אחת, אז הבאנו עוד אופציות".

- תחזור מתישהו לעשייה קולנועית?

"בוודאות אמצא את הדרך, אם באמצעות סרט ואם באמצעות ספר".

- אתה כותב?

"כן. תוך כדי עשייה אני מתכוון להפתיע ולא להיכנס לעולם של סטריאוטיפ כזה או אחר. בסיכומו של דבר אני איש קולנוע, במאי, מפיק, תסריטאי, עורך תסריטים, מורה, מנהל ויזם, ואני שמח לשנות ולהמציא את עצמי שוב ושוב".

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד