גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוחד: כך הופכים בי"ס כושל בדרום ת"א לעילית חינוכית

את היום מתחילים במדיטציה, פעמיים בשבוע מתכנסים למעגל הקשבה, ובכיתות ה'-ו' לומדים ריקודים סלוניים ■ כך הפך תל חי, בית-ספר משכונה קשה בדרום תל-אביב, לאחד מ-3 בתי-הספר היסודיים הטובים בארץ

השעה 8:45 ותלמידי אחת מכיתות ה' בבית הספר תל חי בכפר שלם שבדרום תל אביב, שכובים בדממה על הגב על מזרנים דקים בכיתה ריקה. חלק מהם מתבוננים בסקרנות בחבריהם שלצדם ואחרים עוצמים עיניים ומניחים את כפות ידיהם על הבטן, אבל משהו בשרירי הגוף של כולם משדר רוגע שאינו אופייני במיוחד לקבוצת הגיל שלהם; לעובדה שהם נמצאים בבית הספר ולתדמית של שכונתם, לפחות בעיני העולם החיצון.

כרגע הם נמצאים בתוך עולם משל עצמם, והמילים המעטות שמדריכת "שפת הקשב" מאיה לזר-שלם משחררת לחלל הכיתה באיטיות וברכות נספגות בהם ושריריהם מתרככים עוד יותר: "בואו נעביר ידיים על הגוף שלנו ונרגיש אותו. נרגיש אם כפות הידיים שלנו חמות או קרות. הגוף אוהב כשאנחנו מקשיבים לו. בואו נשים יד על הלב ונרגיש איך אנחנו היום. אולי אנחנו מתרגשים, אולי שמחים, אולי קצת עצובים. תשלחו ללב שלכם קריצה קטנה ותאמרו לו, 'אני חבר של עצמי'".

כעבור עוד עשר דקות של תרגילי מדיטציה, לזר-שלם עוברת בין התלמידים, מקישה בעלי על מכתש ברזל המשמש כגונג מאולתר, ושולחת שלושה צלצולים ארוכים ומרגיעים לחלל הכיתה. שיעור המדיטציה, נדבך אחד בשיטת "שפת הקשב" שמיושמת בבית הספר, הסתיים.

התוצאות האחרונות של מבחני המיצ"ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספרית) שהתקבלו בסוף החודש שעבר הוכיחו מעל לכל ספק ש"שפת הקשב" רחוקה מלהיות תעלול ניו אייג'י אופנתי או כלי ציני למיתוג מחדש של בית הספר. במבחנים, שבאמצעותם בוחנת הרשות הארצית למדידה ולהערכה בחינוך את הישגי התלמידים ב-4 מקצועות הליבה - מדע וטכנולוגיה, שפת אם, מתמטיקה ואנגלית - התמקמו 500 תלמידי בית הספר היסודי בעשירון העליון בישראל בכל אחד מהמקצועות. רק שלושה בתי ספר יסודיים בארץ הגיעו להישג הזה. במילים אחרות: תל חי, שממוקם בלב שכונה בעלת מאפיינים סוציו-אקונומיים נמוכים ושנחשב עד לפני כעשור למוסד בעייתי שסובל מבעיית אלימות כרונית, הוא אחד משלושת בתי הספר היסודיים הטובים במדינה.

עוד לפני השיחה עם הרוח החיה שמאחורי המהפך שעבר בית הספר - המנהלת עינת אריזון-ברגר, קשה שלא להרגיש את האווירה השונה בבית הספר. עבור מישהו שבתחילת שנות ה-80 היה בגילם של הילדים הללו ושזיכרונותיו מבית הספר היסודי צבועים באפור קודר, ויזואלית ומנטלית, תל חי מרגיש אחרת. זה מתחיל בחצר הכניסה המטופחת להפליא ובקירות הצבעוניים, נמשך בפינות הישיבה הצנועות והקטנות שמנקדות מדי פעם את המסדרונות, ומסתיים באופן שבו הציורים והפסלים שיוצרים התלמידים מקשטים את המבנה.

עבודות של ילדים בגיל הזה כמעט תמיד נראות דומות: הקווים עדיין אינם בוגרים ומגובשים, הכישרון (או היעדרו) לא תמיד מגולם בנייר או בחומר. מהבחינה הזו העבודות בתל חי מזכירות עבודות אמנות של ילדים שניתן למצוא בכל בית ספר בישראל. מה ששונה הוא הכבוד שניתן להן: הציורים של ילדי תל חי ממוסגרים ונתלים על הקירות בכישרון אסתטי שלא היה מבייש אוצרים במוזיאונים נחשבים. תשומת הלב שניתנת ליצירות מייפה את חלל בית הספר, אבל בראש ובראשונה מכבדת את היוצרים הצעירים שלומדים בו ומשדרת להם מסר תת-הכרתי מעצים.

"התחלתי מתוך מצוקה"

אריזון-ברגר, שמעידה על עצמה שהיא מתחברת מאוד לתפיסות בודהיסטיות, עברה בעצמה מסע אישי ארוך, שהביא אותה למעין הארה רוחנית ומקצועית: "התחלתי מתוך מצוקה כי ידעתי שאני לא יכולה להמשיך באותה דרך שהייתי בה. הייתי פה מנהלת שלוש שנים, ואז יצאתי. פשוט לא יכולתי להכיל את מה שעבר עליי פה. למה? אולי זה היה גדול עליי, אולי הייתי מאוד צעירה, אבל יודעת לומר לך שהאלימות שהייתה פה השפיעה עליי לא טוב. ההישגים היו נמוכים, אבל זה לא היה העניין. אני חושבת שלא ידעתי לאזן בין הגישה הסטנדרטית של המערכת לבין מי שחשבתי שאני - העינת האמיתית שבפנים. יצאתי לשנת שבתון, טיפלתי בעצמי, הלכתי ללמוד טיפול משפחתי וזוגי, והתחלתי בלימודי ארבע שנים של פילוסופיה רוחנית. זו הייתה המתנה של החיים שלי. לאחר מכן למדתי פסיכולוגיה טרנס-פרסונלית, וכל הדברים הללו היום הם תל חי".

אחרי שנת השבתון שהוקדשה ללימודים, להתבוננות פנימית ולגיבוש תפיסת עולם ייחודית, חזרה אריזון-ברגר לדרום תל אביב כשהיא, כהגדרתה, 100% עינת.

שיטת "שפת הקשב" שמקרינה על כל מה שנעשה בתל חי מאז חזרתה של אריזון-ברגר למקום, פותחה ב-2002 על-ידי שימי לוי וד"ר נמרוד שיינמן, והיא עושה שימוש בטכניקות מדיטציה מזרח אסייתיות המאפשרות לילדים התבוננות פנימית נקייה ונטולת שיפוטיות על-פי עצמם. כתוצאה מכך, הילדים לומדים לפתח את יכולות הפניית הקשב והמודעות הרגשית שלהם, ומחזקים את השליטה העצמית, את הביטחון העצמי ואת היכולת לוויסות רגשי.

השיטה, שמיושמת בבית הספר תל חי זה כעשור, היא אחת הראשונות בעולם המערבי שאומצה על-ידי מערכת החינוך הציבורי. אריזון-ברגר מודה שהחיבור של השיטה אל מערכת החינוך הישראלית לא היה פשוט, אבל מעדיפה לדבר על החיובי. "בתחילת הדרך היה יותר קשה. אז לא היו מחקרים כמו שהיום יש על ההשפעה המדיטטיבית על המוח, ובעצם עבדתי בצורה מאוד אינטואיטיבית. אבל אני לא ממש זוכרת, זה היה לפני הרבה שנים", היא אומרת כשעל פניה חיוך דק. "מה שאני יודעת לומר לך זה שמה שהיה אז לא עצר אותי. ידעתי מה צריך להיות, ואני יודעת גם היום מה המערכת צריכה. עכשיו, בכל אופן, המצב מול המערכת מצוין. תראה, התוצאות מדברות בעד עצמן", החיוך שלה מתרחב.

"אין פה ילדים שקופים"

האחראית לתוכניות האמנות בבית הספר, איריס קור, נמצאת במערכת החינוך כבר 24 שנים, שמונה מהן בתל חי. בלי טיפה של ציניות קור אומרת שתל חי הוא בית שני עבורה, ומספרת שהיא כלל אינה שוקלת לצאת לשנת שבתון. כשהיא נשאלת מה שונה בבית הספר הזה לעומת מוסדות חינוך אחרים שהיא עבדה בהם במשך השנים, היא עונה בפשטות, "הכול", ואז מתחילה לפרט. "יש לך פה יכולת לחלום ולהפוך את החלום שלך למציאות. אנשים מביאים לפה רעיונות שנראים אולי מוזרים למי שמכיר את מערכת החינוך, כמו שיעורי נגרות, או ריקודים סלוניים או רובוטיקה, ופשוט מצליחים פה לגרום לדברים הללו לקרות. השיטה הזו, החונקת, של מערכת החינוך, שאומרת למורה 'צריך לעבוד רק ככה!', כבר לא עובדת כיום, ופה מבינים את זה. הבחירה שניתנת פה לילדים לעשות את הדברים שהם מתחברים אליהם מאפשרת להם לפרוח".

ואכן, הדגש שניתן בתל חי ליצירה באמצעות שיעורי בחירה במגוון תחומים מאפשר לילדים למצוא בתוכם כישרונות שבבתי ספר אחרים ייתכן שהיו נותרים בלתי ממומשים. מעבר לכך, הצטיינות בתחום כלשהו - למשל בתחום הריקודים הסלוניים או המוזיקה - מחזקת את הביטחון העצמי של הילדים בהתמודדות עם תחומים שהם עשויים להתקשות בהם. קור מתנסחת בזהירות כשעולה השאלה כיצד מערכת החינוך הגדולה מקבלת את הגישה הבלתי קונסרבטיבית של המנהלת.

עם זאת, כדי שכל זה יקרה, חשוב מאוד לאריזון-ברגר להדגיש כי חייבת להיות סינרגיה בין תפיסת העולם ההוליסטית, שמשלבת גוף-נפש-תלמידים-הורים וקהילה, לבין המורים עצמם.

מעגל הקשבה בספרייה

כדי להדגים כיצד יוצרים את השקט הפנימי הזה אני מתלווה ל"מעגל ההקשבה" שעורכת הכיתה של ארנטראוט בספריית בית הספר ושמתכנס פעם או פעמיים בשבוע. הילדים, ישובים במעגל, מקבלים זה אחר זה מארנטראוט קלפים שעליהם ציורים של סיטואציות כמו לחיצת יד, מסיבת ריקודים ואחרות, ואז מתבקשים לספר לחבריהם על התחושות שעולות בהם כשהם רואים את אותו ציור. השיחה שמתפתחת רגועה ומבוססת על הקשבה לאחר, ועל ניסיונות למציאת פתרונות לקונפליקטים שחווים הילדים בכיתה.

"מעגל הקשבה", היא מסבירה, "הוא הזדמנות לילד להקשיב לעצמו ולאחר. אנחנו מדגישים את האמת במעגל בלי שיפוטיות ובלי ביקורת, וזו מיומנות חשובה מאוד בעיניי. מתקיימת במעגל פתיחות להעלות דברים ולהאזין לחברים. רק מי שמחזיק את הג'יני יכול לדבר. ברגע שילד מדבר, פתאום ילדים אחרים יכולים גם לראות מה קורה אצלם ולחשוב על עצמם. הילדים מחכים לשעה הזו כל השבוע, כדי לדבר ולהביע את עצמם".

ההקשבה לאחר אינה נשארת בתל חי רק ברמה הסמלית או הרוחנית. בתחילת שנת הלימודים, דווקא בתוך האווירה הלאומנית-קסנופובית הנושבת מקברניטי המדינה ומורגשת במיוחד בקהילות שבדרום תל אביב המתפקעת מפליטים, פעלה אריזון-ברגר כדי שבבית הספר ישתלבו גם כתריסר ילדים מסודן ומאריתריאה. "זו השנה הראשונה שלהם פה", היא מספרת. "הם בכיתה א', והמשימה שלנו היא לאהוב ולתת. חשוב לי שהילדים הישראלים יכירו את החברה כמו שהיא. אני חושבת שזה מקסים לגדול בחברה שיש בה גם וגם וגם. צריך לקבל בסקרנות את האחר וללמוד לתת".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

עלי ח'אמנאי, מנהיג איראן / צילום: ap

דיווח באיראן: "הכנו בנק מטרות, ונגיב במהירות לתקיפה"

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • יאיר לפיד לנתניהו במליאה בכנסת: "מה שיגדיר אותך בהיסטוריה זה ה-7 באוקטובר" ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט מתחזקות; מניות הסייבר והתוכנה נופלות

ה-S&P 500 יורד בכ-1.1% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● מחירי המתכות היקרות עולים, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות ● נובו נורדיסק צוללת בקרוב ל-15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין יורד ומתקרב לרף ה-64 אלף דולר