גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שח"ל פונה אל הלב של שירותי הבריאות הגרמניים

לאחר שנה לא פשוטה, וכשבאמתחתה זכייה במכרז אחת משתי קופ"ח הגדולות בגרמניה, שח"ל מכוונת לגרמניה ■ המנכ"לים המשותפים, האחים ארז ויריב אלרואי, ומנכ"ל שח"ל גרמניה, ג'ורג' וון-אופן, מנטרים את ההזדמנויות שנפתחו להם בכלכלה החזקה באירופה, וחושפים את המספרים של פעילות החברה והתוכניות לעתיד

לפני שנתיים, כשראיינו בפעם האחרונה את ארז אלרואי, מנכ"ל משותף בשח"ל ואחד מבני המשפחה המייסדת, הוא הצהיר בפנינו כי ברצונו להיות "מספר 1" בגרמניה, השוק שהפך למנוע הצמיחה העיקרי של החברה הישראלית. שנתיים עברו, ושח"ל אכן הפכה למובילת השוק הגרמני בתחומה, אך אלרואי לא מסתפק בזה: "אני רוצה עכשיו להרחיב את הפער מול מס' 2 ו-3", הוא מצהיר.

אלרואי הוא בן אדם די אופטימי מטבעו, אך השנה להצהרתו יש תימוכין. שח"ל (Shl Telemedicine), שנסחרת בבורסת ציריך מזה 12 שנה, זכתה השנה בשני מכרזים של שתי קופות חולים גרמניות: הראשונה, שהוכרזה במארס, היא IKK Sudwest (שלה בערך 700 אלף מבוטחים), והשנייה, שהוכרזה במאי, היא של Aok Bayern, אחת משתי קופות החולים הגדולות בגרמניה, עם למעלה מ-4 מיליון מבוטחים. זכייה אחרונה זו הקפיצה את שח"ל מספר מדרגות, ולכבודה הגיע לארץ מנכ"ל שח"ל גרמניה, ג'ורג' וון-אופן, שנפגש עם ציבור המשקיעים הישראלי. יחד עם אלרואי ואחיו יריב, שחולק עם ארז את תפקיד המנכ"ל, שמחו השלושה להרחיב על תנאי השת"פ מול Aok ועל הפוטנציאל הכלכלי הטמון בו.

אך לפני הכול, מעט רקע. שח"ל, שנולדה לפני רבע מאה כחברה שמפעילה קו של ניידות לטיפול נמרץ (קו שעדיין פועל בארץ ואחראי לחלק ניכר מהכנסותיה), הפכה ברבות השנים לאחת החברות המובילות בעולם במתן שירותי ניטור ואבחון מרחוק של חולי לב וריאה מסוג CHF (אי ספיקת לב) ו-COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית).

CHF מתבטאת בירידה ביכולת הלב לתפקד כמשאבה יעילה הקולטת ומזרימה דם לאיברים השונים בגוף, ואילו COPD פירושה ירידה בתפקוד הריאות כאיבר שקולט חמצן ופולט פחמן דו חמצני, והיא נגרמת מעישון כבד או מחשיפה מוגברת לעשן וזיהום סביבתי.

שתי מחלות אלו הן דומיננטיות, בלא מעט ממדינות המערב, בפגיעה באיכות החיים ואף בגרימת מוות, ולכן הטיפול בהן עולה לא מעט לקופות החולים המבטחות. פתרונות הניטור של שח"ל, שמאפשרים לחולה שיושב בביתו להישקל, למדוד את לחץ הדם ואת מידת החמצן בדמו ואף לבצע לעצמו אק"ג חלקי, וכל זאת מבלי לצאת מפתח הבית - יוצרים חיסכון כלכלי אדיר לקופות החולים, ומכאן חשיבותה של שח"ל עבורן.

הקונסולידציה מעט מעיבה

לשוק הגרמני חדרה שח"ל כבר במהלך 2005, ולא במקרה. שירותי הבריאות הגרמניים החלו לעבור רפורמה מקיפה שמטרתה הייתה להקטין באופן משמעותי את מספר קופות החולים בכלכלה הגדולה באירופה. ממשלת גרמניה החליטה להפסיק לממן את קופות החולים, והכריחה אותן לעבוד על בסיס כלכלי. קופות עם גירעון נאלצו להיסגר או להתמזג עם גדולות וחזקות מהן, וכך קטן מספר הקופות הפעילות במדינה מכ-1,000 לבערך 140 נכון לרגע זה, עם צפי לפחות מ-100 בעתיד הקרוב.

רפורמה זו התאימה לשח"ל כמו כפפה ליד (שכן פתרונותיה יוצרים חיסכון כלכלי), וכך החלה החברה לכבוש את השוק הגרמני (ראו גרף המתאר את התפתחות הכנסות החברה משוק זה).

אך אליה וקוץ בה. הקונסולידציה המוזכרת טמנה בחובה גם חיסרון שפגע אשתקד והשנה בהכנסות שח"ל, לאחר שאיבדה לקוחה מהותית - קופה שהתמזגה לתוך אחרת וביטלה עקב כך את החוזה מול שח"ל. "עד לאחרונה, החוזים מול הקופות הגרמניות היו מתחדשים מדי שנה", מסביר יריב אלרואי. "כשיש מיזוג, באופן אוטומטי החוזה מול חברה כמו שח"ל מתבטל ואין עם מי לדבר על כך. לכן, כשחתמנו על החוזה מול Aok דאגנו שהוא יהיה לחמש שנים, ולא רק לשנה".

- ואתם יכולים להבטיח כי ביטולים כאלו לא יחזרו על עצמם?

יריב: "תיאורטית, לא. במקרה של Aok, לעומת זאת, נמוך הסיכוי שהיא תימכר לקופה אחרת. להיפך, יש יותר סיכוי שהיא תמזג לתוכה אחרות, ועבורנו זה יכול להפוך ליתרון".

אחרי ברלין, נכבוש את טוקיו

כשהאחים אלרואי, כמו גם וון-אופן, מדברים על הזכייה במכרז של Aok, עיניהם נוצצות. אפשר להבין למה: גרמניה, נזכיר, מורכבת מ-16 מדינות שמחולקות ל-439 מחוזות. כמחצית מאוכלוסייתה חיה בשלוש מתוך 16 מדינות אלו, ואחת מהן היא בוואריה. ל-Aokיש נתח שוק של מעל 40% בבוואריה, ומכאן עוצמתה של הקופה ביחס לאחרות. "בוואריה היא כמו עמוד האש של גרמניה", אומר יריב.

שח"ל תספק את שירותיה למבוטחי Aok הסובלים מ-COPD, ואילו במקרה של IKK, תעניק שח"ל את שירותיה בעיקר למבוטחי הקופה שחולים ב-CHF. לכן, זכיית שח"ל במכרז של Aok היא למעשה עסקת ה-COPD הגדולה ביותר שנעשתה עד כה בגרמניה, וארז מקווה "שהעסקה תפתח לנו דלתות לעסקאות דומות נוספות".

- וזה מציאותי? שהרי אין הרבה קופות נוספות בסדר הגודל של Aok.

ארז: "כמו Aok יש שתיים-שלוש קופות נוספות, אך אנו מקווים שבחירתה בנו תסייע לנו לחדור לקופות יותר קטנות. Aok, מתוקף גודלה, מהווה מודל לחיקוי".

יריב: "הרפורמה תביא לכך שלבסוף ייוותרו בשוק הגרמני בערך 30 קופות, ולחלק מהן יהיו 2-3 מיליון מבוטחים. לכן, הצלחה שלנו עם Aok יכולה לסלול לנו את הדרך לקופות אחרות, ואולי לא רק עבור מחלה אחת".

- האם הקופות האחרות יחכו לראות כיצד עובד השת"פ של שח"ל עם Aok בטרם ילכו בדרכה?

וון-אופן: "לא מדובר ביום הראשון שלנו בגרמניה. אנו שם כבר כמעט תשע שנים, וזה אומר שכבר הוכחנו את עצמנו. מצד שני, בלתי נמנע שקופות אחרות יעקבו אחרי ביצועי Aok, כי זו עסקת ה-COPD הגדולה ביותר בשוק הגרמני".

אז מהו הפוטנציאל הכלכלי הטמון בזכיית שח"ל במכרז של Aok? ובכן, כדי להסביר אותו נרד לעומק המספרים המתארים את מחלת הריאות לעיל. בגרמניה לבדה יש למעלה מ-3 מיליון חולי COPD (4% מהסך), ואלו יוצרים 200 אלף אשפוזים מדי שנה. מכיוון של-Aok יש למעלה מ-4 מיליון מבוטחים, פירוש הדבר שבערך 150 אלף מתוכם הם חולי COPD.

"שמנו לנו למטרה להגיע ל-20 אלף מבוטחים מתוך סך זה", אומר יריב. "לפי החוזה שלנו, השירות שלנו נמדד לפי החיסכון הכלכלי שאנו יוצרים לקופה", מסביר וון-אופן. "עלות אשפוז של חולה COPD בגרמניה נעה סביב 10,000 אירו בשנה, ואנו יכולים לחסוך 30%-50% מעלות זו למבטח. מכיוון שאנחנו זכאים למחצית מהחיסכון שנוצר, אנו יכולים לקבל 1,500-2,500 אירו פר מטופל לשנה. כך, יכולות להיווצר לנו הכנסות שנתיות של עשרות מיליוני אירו".

עוד מסבירים השלושה כי ההצטרפות לשירות של שח"ל היא על בסיס התנדבותי, אך מכיוון שהוא מסובסד באופן מלא על ידי הקופה עבור החולה, לאחרון אין סיבה לסרב להצטרף אליו. "תעשיית הבריאות בגרמניה מגלגלת מדי שנה 300 מיליארד דולר, 12% מהתמ"ג הכולל. זו תעשייה יציבה שיוצרת לנו סביבת עבודה מאוד נוחה", אומר וון-אופן. "זה כמעט כמו היהלום שבכתר", אומר ארז על הזכייה במכרז Aok. "עכשיו אנו מתחילים לקצור את הפירות השמנים והבשלים יותר מהחדירה לגרמניה".

תחזית אופטימית זו גורמת להנהלת שח"ל להאמין כי החברה תוכל להגיע להכנסות של 100 מיליון דולר תוך שלוש-חמש שנים מהיום, ולא רק דרך השוק הגרמני. "אנו מתכננים לחדור בעתיד הרחוק יותר ליפן ולשווקים אחרים באסיה", מסכם ארז.

המספרים של שחל

פעילות שחל

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות