גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתרון לאלימות? אם ישראל והעולם ישקיעו בתושבי עזה 10 מיליארד דולר - הרצועה תהפוך לריביירה

יעקב שיניין מציע כיצד לעצור את הירי מעזה: להשקיע ברווחת תושבי הרצועה, ואז האלימות תהפוך עבורם ללא משתלמת ■ שיינין מאמין כי הדרך היחידה לעצור את הירי היא להעלות את רמת החיים בעזה, ש"כלואה במאה ה-18"

הפעולה האווירית של צה"ל בעזה בתגובה לירי הרקטות על ישראל הייתה אפקטיבית וחכמה. היא עצרה לחלוטין את הירי, הסבה נזקים עצומים לחמאס, והצליחה להביא לתמיכה של העולם בזכותנו להגיב. סיימנו את המבצע לאחר שמונה ימים בלבד, ללא "דוח גולדסטון" נוסף, ללא "ועדת וינוגרד" שנייה ועם הנשיא מורסי "מהאחים המוסלמים", שהפך בן-לילה למתווך הוגן, אולי כי העם המצרי רעב והחיטה מקורה בארה"ב (מצרים היא היבואנית הגדולה בעולם של חיטה).

הירי מעזה אינו מהווה בעיה קיומית לישראל. "הטיפול" בירי הכרחי לצורך הגנה על תושבי המדינה, אבל העוצמה היא בעיה טקטית הכרוכה במאבק על דעת הקהל בעולם. העולם ושכנינו רואים בנו את "הבריון השכונתי", אך אנו חייבים להתאמץ להיראות כ"בריון צדיק ורחמן". רק תדמית שכזו תאפשר לנו להתגורר במזרח התיכון ולהשתייך למערב מבחינה חברתית, תרבותית וכלכלית.

החמאס קיים, וכנראה ימשיך להתקיים, כל זמן שהפלסטינים קיימים. אנחנו לא יכולים לחסל אותו, או את הג'יהאד או את האחים המוסלמים. מנגד, אנחנו כן יכולים להבטיח לעצמנו ולילדינו שמטרת החמאס לגרשנו מכאן לא תתממש לעולם.

יחסי הכוחות הצבאיים בינינו לבין הפלסטינים הם כמו יחסים בין פיל לנמלה. אני מקווה שאין מי שבאמת חושב שחיל האוויר הישראלי, שעבד כמו כירורג עם מכשיר לייזר רב-עוצמה (פעולה מדהימה באלגנטיות ובאפקטיביות שלה), נחות או שווה ערך ל-1,500 חלקי צינורות מברזל חלוד שנזרקים בייאוש לעבר ערי ישראל.

טוב שלא נאלצנו להפעיל את כוחות היבשה. כל מי שראה את התמונות של צה"ל בשטחי הכינוס הבין את העוצמה והפער האדיר בינינו לבינם. טוב שלא היינו חייבים להרוג המוני פלסטינים. העולם לא היה נותן לנו קרדיט על כך ואנו זקוקים לשיתוף פעולה עם העולם. אנחנו לא יכולים להיות מנודים כמו איראן! אנו חלק מהעולם המערבי, לטוב ולרע.

משמח אותי מאוד שאנשי המילואים התאכזבו מאי הלחימה שלהם בעזה. הלוואי שכך יהיה לעולם ועד. למי ששכח את האופציה השנייה, שיחזור ל"חוויה" של מלחמת לבנון השנייה.

בואו נהיה פראיירים

עם זאת, חשוב שנזכור, שכל זמן שהעזתים יישארו "כלואים" ברצועה צרה וצפופה (הכי צפופה בעולם), ברמת חיים של המאה ה-18, הם ימשיכו להציק לנו. בשעה שבישראל רמת החיים דומה לממוצע המדינות המפותחות בעולם, עם תוצר של יותר מ-30 אלף דולר לנפש, ואילו לפלסטינים בעזה אין אפילו 2,000 דולר לנפש - שיגור רקטות לא מפתיע ולא צפוי להיעלם.

הפלסטינים בעזה, הם ורק הם, גררו את עצמם למצב נורא זה. הם בודדו את עצמם לדעת. אנחנו עזבנו את עזה בשנת 2005! אולם כדי שהירי ייפסק, אנו אלה שצריכים עכשיו להוציא אותם מהאסון הקשה שהביאו על עצמם.

הדרך היחידה לעצור את הירי לאורך זמן היא להעלות את רמת החיים של העזתים בצורה משמעותית. המטרה צריכה להיות עלייה ברמת החיים של פי 4 לפחות מהקיים שם עתה בתוך מקסימום 15 שנה (שמשמעותו צמיחה בקצב של 10% לשנה), כך שיהיה לעזתים מה להפסיד, והרבה. למזלנו, העזתים הם רק 1.5 מיליון איש, וזו משימה אפשרית מבחינה כלכלית.

אנו צריכים לעזור להם לבנות לעצמם דירות סבירות (חציים עדיין פליטים במחנות), להקים איתם תעשייה קלה (בעיקר תעשיית רכיבים אלקטרוניים וטקסטיל), לעזור להם בהקמה של מערכת בריאות סבירה, לתת להם מספיק מים מותפלים להשקיה, לעזור להם להקים תחנות כוח לייצור חשמל משלהם, עם גז שלנו או גז מצרי, לטפח תשתיות כבישים ברצועה ואפילו לחברם ברכבת ובגשר (מנהרה) ליהודה ושומרון.

לפי חישובים ראשוניים, נידרש להעמיד סכום משמעותי של 10 מיליארד דולר לשיקום עזה. הסכומים יינתנו במוצרים (לא בכסף), ישירות לתושבים (ולא למנהיגים) במהלך עשר שנים רצופות.

אנחנו צריכים לתרום 2.5 מיליארד דולר מכספי הדורות הבאים למען מטרה זו (עלות של שני מבצעי "עמוד ענן"), אולם אסור לנו לעשות זאת לבד: מדינות המפרץ צריכות לתת 2.5 מיליארד דולר, ארה"ב - 2.5 מיליארד דולר ואירופה - 2.5 מיליארד דולר.

המשמעות הכלכלית לעזתים היא סיוע של יותר מ-35 אלף דולר למשפחה. זהו סכום הצפוי לאפשר את השיקום הכלכלי של עזה, ולהעלותה על קצב צמיחה של 10%, כך שבתוך 15 שנים, רמת התוצר לנפש שם תגיע לכ-8,000 דולר. עזה תוכל אפילו להפוך לריביירה לאורך הים התיכון, בין לבנון למצרים.

לישראל יש אינטרס ביטחוני וכלכלי עליון ליזום את העלאת רמת החיים של תושבי עזה, ללא צורך בתמורה או בהבטחה מהעזתים, אפילו לא לדרוש מהם ויתור על זכות השיבה.

אני מציע שבתהליך זה אנו נהיה "הפראיירים". את היכולות הצבאיות שלנו הרי הם ראו: עמוד ענן, עופרת יצוקה, מלחמת לבנון השנייה, חומת מגן, מלחמת יום כיפור, מלחמת ששת הימים, מבצע סיני ומלחמת השחרור - הן דוגמאות מספקות.

עתה כבר ברור ש"אובמה 2" שונה לחלוטין מ"אובמה 1". הוא אינו נוקם בישראל או בנתניהו. הנשיא אובמה מתאמץ כעת ללכת עם הקונגרס, שתומך בישראל ללא עוררין, כדי למנוע את הנפילה שלהם "מהמצוק הפיסקאלי". סביר שאובמה יקדיש בארבע שנים הבאות את מרבית זמנו לשיקום הכלכלה האמריקנית ולא לבעיות של "תיקון" המזרח התיכון.

יותר מכך, נראה שהמצב הבינלאומי השתנה לחלוטין: ארה"ב, גרמניה, ספרד, מצרים, טורקיה, איראן, רוסיה ודומותיהן כבר אינן אותן מדינות זחוחות הפועלות "בבועה הכלכלית" של 2006-2008, שלפני המשבר הכלכלי העולמי. עתה כל מדינה "לנפשה": ארה"ב נסוגה מעיראק ונוטשת את אפגניסטן; אירופה מנסה בכל כוחה להחזיק את גוש האירו שלא "יתפוצץ" לה בידיים; האחים המוסלמים צריכים להאכיל את עמם הרעב ושבע המרורים ו"לבקש נדבות" מאמריקה; נסיכויות הנפט העשירות רועדות מאיראן, שחומדת את הנפט שלהן, וזאת כאשר האינטרס האמריקני בנפט שלהן הולך וקטן ככל שארה"ב מתקדמת לקראת עצמאות אנרגטית. במצב זה נראה שאף אחד לא באמת מתעניין בסכסוך המזרח תיכוני בין ישראל לפלסטינים.

במציאות הנוכחית, רק אנו והעזתיים יכולים לעזור לעצמנו. אנחנו, החזקים, צריכים להושיט את "קצה החבל" לעזתים בלי לבקש כל תמורה. ככל שנקדים לעשות זאת, התוצאה תהיה יעילה יותר וזולה יותר, הן כלכלית והן ביטחונית.

כנראה שלא נהפוך לאהובים בעזה, אבל כן יתאפשר לעזתים לראות בנו, שכנים "זמניים", שניתן וכדאי לחיות לצדם בשלום מספר שנים. לאחר מכן ההרגל והרצון לחיים טובים כנראה יאריך את צורת שכנות נורמלית זו, מדור לדור.

*** הכותב הוא מנכ"ל מודלים כלכליים בע"מ

עוד כתבות

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה–ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"