גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוקר המחיה של העשירון ה-5

איך זה שנדמה שהכול מתייקר, ולפי המדד האינפלציה מתונה?

"אנחנו בעיצומה של מלחמת עולם כלכלית - ומנצחים בה; יצרנו 400 אלף מקומות עבודה ב-3 שנים" - כך צוטט באתר "גלובס" שר האוצר, יובל שטייניץ, בפורום שנערך באוניברסיטת בר-אילן בהשתתפות בכירי המשק. רק שכמה ימים אחרי זה היינו במלחמה, נכון יותר מבצע צבאי בעזה, שעליו יש ויכוח אם אכן ניצחנו, ויש לו גם השלכות כלכליות שאליהן נתייחס בהמשך.

שטייניץ אמר עוד כי "ישראל במקום הראשון במערב עם צמיחה של 5%". ובכן, נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם קצת שונים: הצמיחה נמוכה יותר, במגמת היחלשות, כפי שהעיד נתון הצמיחה האחרון שפירסמה הלמ"ס (2.9% ברבעון השלישי), ומבוססת בחלקה על חברה אחת גדולה - אינטל. אבל בסך-הכול מצבנו הכלכלי סביר.

על-פי התסריט המרכזי, גם שנת 2013 תהיה שנה סבירה לכלכלת ישראל, בהינתן המשבר הנמשך בכלכלה העולמית. רמת הפעילות הכלכלית במשק תתרחב בשנה הבאה בשיעור של 3%-3.5%. במדינה שבה האוכלוסייה גדלה בכל שנה ב-1.7%-1.8%, מדובר בצמיחה חיובית לנפש של 1.2%-1.8%. בעוד הגוש האירופי נמצא בסטגנציה והאמריקני צומח בשיעור נמוך מהפוטנציאל - אלו הן תחזיות מעודדות. תחזית הצמיחה הזו מתבססת על ההנחה שהגז מ"תמר" יתחיל לזרום בשנה הקרובה.

למרות יוקר המחיה והידיעות הרבות על העלאות המחירים, רמות האינפלציה, הן זו של 2012 (1.9%) והן זו החזויה לשנת 2013 (כ-2.2%) הן סבירות ועומדות בטווח היעד שקבעה הממשלה לבנק ישראל (1%-3%).

אינפלציה מתונה

אעשה לרגע אתנחתא מהתחזית השנתית (נחזור אליה בהמשך), ואנסה לענות על שאלה מסקרנת: איך זה שהציבור מתלונן על יוקר המחיה - בעוד מדד המחירים מצביע על אינפלציה מתונה במשק?

ההסבר לכך שקיים פער תפיסתי בין מדידת סביבת האינפלציה בפועל לבין מה שאנו מרגישים ביום-יום, נעוץ במספר גורמים: האחד, העלייה במחירי הדירות שאינה חלק ממדד המחירים לצרכן, וההבנה, כי ללא הורים שיסייעו, זוג צעיר (יותר או פחות) לא יוכל לרכוש דירה.

ההסבר השני נעוץ בכך שבשנה האחרונה נרשמה התייקרות של מוצרים ושירותים שבהם אנו נוהגים לעשות שימוש יומיומי (מזון, חשמל, סיגריות, תחבורה ציבורית, בנזין לכלי הרכב, מים ועוד), בעוד ירידות מחירים נרשמו בשורה ארוכה של שירותים ומוצרים, שלרוב ההוצאה בגינם אינה יומיומית או נתפסת כגבוהה גם לאחר ירידת המחירים, כמו: מוצרי חשמל שונים, רהיטים, מצעים ומגבות, הלבשה והנעלה, משקפיים ומוצרי אופטיקה, ספרי קריאה, צעצועים, מוצרי קוסמטיקה, שירותי טלפון, שירותי חינוך ועוד - רשימה מכובדת למדי.

ההסבר השלישי מתייחס לעובדה שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מודדת סל מוצרים ממוצע לכלל המשק, לעשירים ולעניים גם יחד. אלא שבעוד סל הצריכה של החמישון העליון התייקר בשנה האחרונה ב-1.5%, סל הצריכה של החמישון התחתון התייקר בלא פחות מ-2.3%. כלומר, מי שהפרוטה לא מצויה בכיסו, ומוציא משקל גבוה יותר מהכנסתו על מוצרי מחיה בסיסיים, המוצרים שמחירם עלה השנה, גם מרגיש ביתר שאת את התייקרויות המוצרים ואת הקושי "לגמור את החודש". עד כאן ההסבר ובחזרה לתחזית השנתית.

תחזית מקרו-כלכלית נוספת, חשובה אולי יותר, היא הגירעון הצפוי בשנה הבאה - 3.5%, שיעור החורג במקצת מהיעד שקבעה הממשלה. תחזית זו עלולה להתגלות כנמוכה מדי. כלומר, הגירעון עלול להיות גבוה יותר בעקבות מבצע "עמוד ענן" (כמה יותר? תלוי בגודל ובאופי של התוספות לתקציב הביטחון).

לאחר האירועים הביטחוניים של הימים האחרונים, ברור שהממשלה שתיבחר לא תוכל לקצץ בביטחון, וסביר להניח כי על שולחן הממשלה תונח דרישה לתוספת תשלום, לצורכי הצטיידות בכיפות ברזל נוספות, השלמת ציוד צבאי וכיו"ב. גם אם תוספת התשלום תהיה חד-פעמית ("קופסה" כפי שהתייחסו להוצאות אלו בעבר), עדיין יקשה על הממשלה שתיבחר לקצץ בהוצאות שאר המשרדים כדי לעמוד ביעד גירעון של 3%.

בסופו של דבר הפרמטר שעליו מסתכלות חברות דירוג האשראי בעולם הוא העמידה של מדינות בתוואי הגירעון שקבעו לעצמן, ומה ההשפעה של חריגה מהתוואי הזה על יחס החוב-תוצר.

בנוסף, אנו חיים בעולם שבו הסובלנות כלפי אי-עמידה ביעדים תקציביים ואי-אחריות תקציבית, היא מאוד נמוכה. יחס החוב-תוצר של ישראל עומד כיום על כ-74%, לאחר שירד משיא של 99% לפני 9 שנים. השיעור הזה הוא מהנמוכים בעולם, וזאת תעודת כבוד למשק, ואולי הסיבה המרכזית ליציבות הכלכלה ולאופק היציב של דירוג האשראי של ישראל.

חריגה מיעד הגירעון בשיעור של עד חצי אחוז, לא תוביל לפגיעה בדירוג האשראי של ישראל. חריגה בגין "קופסה להוצאות ביטחוניות חד-פעמיות" צפויה אף היא להתקבל בסלחנות (כפי שקרה בעבר). אך אם תיכשל הממשלה שתיבחר בביצוע הקיצוץ הנדרש בשאר סעיפי התקציב, או אז סביר לצפות כי דירוג האשראי יופחת ופרמיות הסיכון יעלו.

התסריט המרכזי שלי לשנה הבאה, מביא בחשבון מספר הנחות חשובות, חלקן טובות יותר וחלקן טובות פחות:

בסביבות המקרו בחו"ל יימשך השיפור האיטי הנובע מהטיפול במשבר, אך אי-הוודאות תימשך והפעילות הכלכלית תהיה ממותנת, על רקע הלחץ של המנהיגות באירופה על המדינות "החלשות" להתמיד בביצוע צעדי הצנע. בהתייחס לכלכלת ארה"ב, יימצא פתרון שלפיו מרבית הטבות המס יוארכו, כך שהכלכלה תימלט מאותו "צוק פיסקאלי" המאיים עליה. עם זאת, קצב הצמיחה של המשק יוסיף להיות נמוך מפוטנציאל הצמיחה ארוך-הטווח.

ניתן להניח עוד, כי הריביות בעולם יישארו נמוכות, וכי ב-2013 תיתכן תוכנית הרחבה כמותית נוספת בארה"ב, לאחר שתוכנית ה-Operation Twist תגיע לסיומה בסוף שנה זו, מהלך שצפוי להשפיע על הדולר, כלומר, לתמוך בחולשתו.

בנק ישראל תרם ליציבות

ביחס לישראל, הממשלה שתיבחר תאשר תקציב אחראי לשנתיים, והגז שיתחיל לזרום מ"תמר" בשנה הקרובה, יתרום לקצב הצמיחה במשק, ואף עשוי ליצור לחץ מתון לייסוף בשער השקל.

בהתייחס לשוקי ההון בארץ ובעולם, תשואות האג"ח האמריקני ל-10 שנים יוסיפו לדשדש ברמות הנוכחיות בשל נחישות הפד לשמר על ריבית נמוכה במשק; שוק האג"ח הישראלי יגיב לציפיות הריבית והאינפלציה המקומיים: הסדרי החוב יעיבו על הביקוש הפרטי לאג"ח קונצרני, ויגבילו את עוצמת הירידה במרווחים. כלומר, אנו צופים ירידה במרווחים, אם כי מתונה בשל ההשפעה של הכותרות בעיתונות בנושא הסדרי החוב על הביקוש של משקי הבית לאג"ח קונצרני. מנגד, שוקי המניות ייהנו מתמחור זול, מריבית נמוכה, מהשיפור בסנטימנט באירופה, ומההרחבות הכמותיות.

אז מהי אסטרטגיית ההשקעה הנכונה בהנחה שהתסריט הזה אכן יתממש? האפיק המנייתי יספק את התשואה העודפת; רווחי הון מתונים יירשמו גם באפיק הקונצרני; ואילו האג"ח הממשלתי יסבול לקראת סוף השנה מהפסדי הון על רקע הצפי לעליית ריבית כבר ב- 2014.

שר האוצר אולי מגזים קצת בסופרלטיבים שהוא מחלק לממשלה ולעצמו, במיוחד על רקע התעלמותו מתרומת בנק ישראל ליציבות המשק, אבל ניתן לומר שהמדיניות הכלכלית של ישראל בשנים האחרונות מקבלת ציון טוב. נקווה כי האחריות לניהול נכון של התקציב תישמר גם בשנים הבאות. זאת, כדי שכאשר המשק העולמי יצא מהמשבר הארוך שאליו נקלע, נהיה מוכנים לצמוח יחד עם העולם, ואפילו בקצב מהיר יותר.

הכותבת היא כלכלנית ואסטרטגית ראשית ב"פסגות"

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר