גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

30% נדרשו לעבוד יותר השנה - ללא תוספת שכר

פרופ' גילי דרורי: מעסיקים מצפים שהעובדים יתנו 150% מעצמם ■ "במקומות רבים לא מחתימם כרטיס בעבודה; הסבירו לנו שזה נותן לנו גמישות אבל במרבית המקרים התוצאה היא שאנחנו עובדים יותר - מהבית"

בתקופות של שפל כלכלי נאלצים ארגונים רבים, באופן טבעי, לקצץ את מצבת העובדים. אך במקביל לפיטורים, לא פעם היקף העבודה נותר כשהיה, ולכן העובדים הנותרים נתקלים פעמים רבות בדרישה מצד המעסיקים להגדיל את היקף משרתם. במקרים רבים - ללא תגמול נוסף.

סקר מיוחד שנערך עבור "גלובס" על-ידי מכון שריד שרותי מחקר, בהנהלת יוסי וד"ר מירי שריד, מראה כי בשנה החולפת חוו שכירים רבים דרישה מצד מעסיקיהם להרחיב את היקף משרתם.

הסקר נערך בקרב 394 נשאלים, ש-57% מהם העידו כי הם שכירים. מבין השכירים, 30% דיווחו כי בשנה האחרונה המעסיק שלהם הטיל עליהם עבודה נוספת. מבין אלו שהיקף משרתם גדל בשנה החולפת, רק 40% קיבלו תגמול נוסף על עבודתם.

מעניין לראות, אם כי לא מפתיע, את הפערים בין המינים: 52% מהגברים שמשרתם הוגדלה תוגמלו עבור תוספת העבודה, בעוד שרק 33% מהנשים תוגמלו על התוספת.

לא רק פיטורים של חברים לעבודה גורמים לעומס על העובדים הנותרים. פרופ' גילי דרורי, מרצה לחדשנות וכלכלת הידע במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, מזכירה כי הטכנולוגיה מעמיסה יותר עבודה על כולנו.

"הטכנולוגיה מייעלת את עבודתנו - למשל, היא מאפשרת לנו לעבוד מהבית, או לעבוד עם אנשים מהצד השני של העולם ולא לבזבז זמן. אבל במקרים רבים היא מביאה לנו את העבודה לכל מקום. אין חופשות, אין שעות פרטיות. אני מרגישה את זה, למשל, בהתנהלות מול הסטודנטים שלי. יש סטודנטים ששולחים מייל ב-12 בלילה, ולמחרת בבוקר בשיעור הם מתפלאים שטרם הגבתי עליו". היא מספרת.

"יש גבול למה שאפשר להעמיס"

בגלל האפשרויות שהטכנולוגיה מספקת, דרורי טוענת כי היום הציפיות של מעסיקים הן כי העובדים ייתנו 150% מעצמם. "במקומות רבים לא מחתימם כרטיס כשמגיעים לעבודה או יוצאים ממנה, כי הסבירו לנו שזה נותן לנו גמישות. אבל במרבית המקרים, התוצאה היא שאנחנו עובדים יותר - מהבית. הבעיה היא שלמרות שהשכירים היום עובדים יותר, אנחנו לא רואים שותפות שלהם ברווחים של המעסיקים, ככל שיש כאלו".

לצד המרמור שוודאי נוצר אצל העובדים שהיקף עבודתם גדל, האם קיימים גם יתרונות למהלך כזה?

עדינה חכם, מנכ"לית רשת תיווך הנדל"ן אנגלו סכסון, מאמינה כי צמצום תקנים והעמסת העבודה הנותרת על העובדים הנשארים עשויה לעיתים אף לייעל את עבודת הארגון.

"עצם הצמצום גורם לך, כמנהל, לעשות רה-ארגון: להגדיר מחדש תפקידים בארגון, לחשוב למי להעביר את המשימות שהתפנו ואיך לאייש את המשרות. לפעמים, כשנותנים לעובד עוד תפקידים, הדבר יכול להעלות את ערך העצמי שלו. עובד יכול לקבל תפקידים שמגבירים את הערך שלו בארגון וכתוצאה מכך, תגבר המוטיבציה שלו לעבוד יותר ולהשקיע יותר".

- אבל אי-אפשר להתעלם מהחסרונות.

"ברור שיכולים להיות מקרים של העמסת יתר. צריך לדעת איך להימנע מהם, ולהיות עם היד על הדופק. "חשוב לא להיתקע במקומות בעייתיים. וצריך גם להיות מסוגלים ללכת אחורה כשצריך, ולהגיד 'זה לא עובד עם התפקיד הזה, עם העובד הזה'. מה שחשוב הוא שמנהל שנאלץ לבצע מהלך כזה יקפיד להראות את הצד החיובי, להראות לעובד שהוא הפך כעת ליותר משמעותי בארגון, ולא להגיד: 'אין לי ברירה וזה המצב'".

ד"ר ישראל כ"ץ, פסיכולוג חברתי ויועץ ארגוני במחלקה לפסיכולוגיה וסוציולוגיה באוניברסיטה העברית ומנהל מכון צפנת, מאמין כי ההחלטה לפטר עובדים ולחלק את העבודה הנותרת בין העובדים הנשארים אינה נובעת ממדיניות מתוכננת, אלא ממצוקה של מעסיקים שנאלצו לקצץ בהוצאות. "זה ניסיון לעשות יותר עם פחות, שאני לא בטוח שיש מאחוריו איזושהי חשיבה".

כ"ץ מאמין כי לפעמים, כשיש כורח עולות תובנות - ולכן כשיש צמצומים מתגלים לעיתים עודפים או תפקוד לא יעיל. אבל לצד היתרון הזה, כ"ץ רואה בעיקר חסרונות ממצב שבו העובדים הנותרים נאלצים להתמודד עם גידול בהיקף עבודתם.

"יש גבול למה שאפשר להעמיס על אדם. מתישהו מגיעים לקצה. "בנוסף, כשמעמיסים על עובד עוד ועוד עבודה, המחיר הגדול הוא פגיעה במומחיות שלו.

"אי-אפשר לדרוש ממנו לעשות יותר דברים ולהישאר באותה רמת מקצועיות. עולמות ידע שלמים הולכים כך לאיבוד".

לא מאמינים ב"אנחנו משפחה"

גם סיגל סרור, מנכ"לית סרור פתרונות אסטרטגיים ובעבר סמנכ"לית משאבי אנוש בחברות היי-טק גדולות, רואה בעיקר חסרונות בסיטואציה כזו. "משנת 2000, עם המשבר הגדול בתעשיית ההיי-טק שכלל פיטורים המוניים, אנחנו שינוי בתפיסה בקרב העובדים בתעשייה. "העובדים לא מקבלים יותר את הטרמינולוגיה של 'אנחנו משפחה'. הם לא מקבלים יותר בהבנה את הגישה שאומרת: 'אמנם פיטרנו את החברים שלך אבל תעבוד יותר, כי זה לטובת כולנו'".

לדבריה, אותם עובדים, במרבית המקרים, יעשו את הנדרש מהם ויעבדו יותר, כי הם רוצים לשמור על מקום עבודתם- אבל בטווח הארוך הם לא יסלחו. "המשבר הפסיכולוגי הזה יביא לכך שמתישהו הם ירצו לאזן את המצב - בצורה של דרישות להעלאת שכר ושיפור התנאים מול המעסיקים, או בצורה של עזיבת מקום העבודה".

סרור מדברת על סוג נוסף של עובדים, שגם הם לא יקבלו בהבנה את הדרישה לגידול בהיקף עבודתם.

"70% מכוח העבודה היום בחברות ההיי-טק זה דור ה-Y. איתם פחות מדברים במונחים של 'אנחנו משפחה', הם מכירים את נושא האיזון בין חיים פרטיים למשפחה ודורשים זאת. מבחינתם, הגדלת היקף עבודתם זה פגיעה בחוזה הזה עם המעסיק. גם הם ינסו בעתיד, כשהמצב ישתפר, להגיע לאיזון".

סרור אינה מתנגדת לצעדים של רה-ארגון וייעול, אבל מאמינה שהם צריכים להיעשות כל הזמן, לא רק במצבי משבר. "הרבה מעסיקים מתייחסים לצעדים כאלו כטיוב של העובדים. צריך לטייב כל הזמן, לעשות צעדים נכונים כל השנה".

וכ"ץ מסיים באמירה אופטימית לעובדים שכעת עובדים יותר: "כמו בכל מקום, גם בעולם הכלכלי דברים מתקיימים במחזוריות מסוימת. יש תקופות של צמיחה ותקופות של מיתון. בארץ זה קורה בצורה קצת יותר דרסטית ובמרווחים יותר קטנים. צריך סבלנות, אבל אחרי תקופת שפל תגיע גם תקופה טובה יותר".

שוק של מעסיקים

עוד כתבות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול" בישראל יבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי