גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פחות אנשים יעשו כסף ממקצוע העיתונות אך הוא יישאר מרתק"

ג'ון גאפר, פרשן בכיר ועורך משותף ב"פייננשל טיימס", שספרו "חוב קטלני" יצא באחרונה בעברית, מדבר בראיון בלעדי ל"גלובס" על הדימוי הדמוני של בכירי וול סטריט ועל עתיד העיתונות

"אני לא מאמין שרוב האנשים בוול סטריט רעים למרות שיש שם הרבה מאוד התנהגות בזויה", אומר ג'ון גאפר - עורך משותף ופרשן בכיר של ה"פייננשל טיימס" בראיון בלעדי ל"גלובס". "לדעתי רוב העוולות שם הונעו על-ידי תמריצים פיננסיים ותחרות והדחף לעשות יותר כסף ולעשות זאת טוב יותר מבנקים אחרים".

ספרו השלישי של גאפר - "חוב קטלני" על משבר המשכנתאות מ-2008 שיצא באחרונה בעברית (הוצאת פן וידיעות ספרים), מתמקד בגורלו של אחד מטייקוני וול סטריט שהודח מתפקידו כמנהל בנק במסגרת המשבר. הספר מערב שערורייה פיננסית, רצח, תככים ומניפולציות, מעורבות בעייתית של הממשל וגם קצת אהבה.

גאפר: "אני מכיר הרבה אנשים בוול סטריט ובבנקים, שהם לא רק אתיים אלא גם מלאי מחשבה, אבל בשיא הבועה היה שם לחץ עצום לבצע עסקאות שיביאו לרווח כספי, כפי שקרה באפיזודות קודמות של שיגעון (מאניה) פיננסי".

- רצח והתאבדות, כמו שמופיעים ב"חוב קטלני", הם רק הגזמה של ספר מתח, או באמת התרחשו במשבר בוול סטריט ב-2008?

"אני לא בטוח לגבי רצח, אבל אני יודע על הרבה אנשים שהיו מדוכאים כתוצאה של הנפילה מגבהים של עשיית כסף ויוקרה (כפי שקורה לאחד מגיבורי הספר - י.מ). היו גם מספר מקרים של התאבדויות מבין אלו שנפגעו במיוחד מההתרסקות, דבר מאוד מצער, כמובן".

"באחת מאותן תקריות, שעוררה בי את ההשראה לכתיבת הספר, היה מעורב מנהל בקרן גידור שהכרתי באמצעות חבר, שחווה נפילה כתוצאה מהפסדים גדולים לקרן הגידור שלו. זה הביא אותי להתחיל לחשוב על ההשפעות הפסיכולוגיות של ההתרסקות הפיננסית".

התערבות ממשלתית

באחת ההתפתחויות המעניינות ב"חוב קטלני" מתברר כי גורמים בכירים בממשל מתערבים בתחרות בין פירמות בוול סטריט לטובת אחד הצדדים, ולא באופן חוקי. אין ספק שזו אחת הנקודות שבהן עולה התהייה אם תרחיש כזה הוא רק פרי דמיונו של הכותב.

- אתה יודע על מקרים דומים שהתרחשו במציאות?

"אני לא יודע על מקרה אמיתי שבו הממשלה התערבה בדרך זו, אבל מספר אנשים בליהמן ברדרס התלוננו שלבנק ההשקעות שלהם נתנו להתרסק בזמן שהממשל השקיע כסף רב כדי להציל את גולדמן זקס. הם האמינו שהיחס הלא הוגן הזה בשני המקרים הדומים הוא בגלל ששר האוצר באותה עת, הנרי פולסון, היה בעבר מנכ"ל גולדמן זקס".

- מה היה הפרט המפתיע ביותר מבחינתך בנוגע למשבר הזה?

"הפרט המהמם ביותר מבחינתי היה הדרך שבה מספר בנקים שינו נתונים רשמיים, כמו ריבית הליבור, כדי להשיג רווח".

- אתה כותב על סכנות שהאנשים בוול סטריט הביאו לעולם. לדעתך וול סטריט עדיין מסוכנת לכלכלה העולמית?

"כן. מצבה של מערכת בנקאית שלא חלה עליה רגולציה ויכולה לבצע עסקאות ממונפות ולקחת סיכונים ואז נאלצת לקבל סיוע כספי גדול מהממשל, ובכך לערער את הכלכלה - כל זה נותר והוא מאוד מסוכן".

- הצלחת לזקק את מרכיבי הליבה שהובילו למשבר?

"אני חושב שגורם מרכזי הוא הפחד שלא לקחת חלק במשהו שקורה והעובדה שאלו שהשקיעו בבועה היו יכולים לעשות כסף מאוד בקלות לפני ההתרסקות הגדולה. אתה יכול להפסיד רק אם אתה מבין האחרונים להיכנס להשקעה בשיא הבועה. יש ביטוי בתחום ההשקעות - 'הטיפש הגדול יותר', שכוונתו שזה בסדר גמור לקנות מוצר כשהוא מוערך יתר על המידה, כל עוד אתה יכול למכור אותו לאחד אחר, טיפש יותר, לפני ההתרסקות".

- די קל להסביר את הסיבות למשבר כלכלי לאחר מעשה. גם קל לחזות אותו?

"זו הבעיה. לעתים די קל להצביע על כך ששווקים מסוימים מוערכים יתר על המידה, אבל המצב הזה יכול להימשך יותר משאתה חושב. הטריגר למשבר לרוב לא ניתן לצפייה מראש ומי שמוכר מוקדם מדי, מפסיד כסף. יש אמרה אחרת בהקשר הזה בתחום ההשקעות: 'השווקים יכולים להישאר לא הגיוניים יותר זמן משאתה יכול להתמודד עם מגבלות פיננסיות'".

- למה בעצם בחרת ליצור עלילה על משבר המשכנתאות של 2008 ולא על המשבר העדכני יותר - זה של החוב באירופה?

"כי לוקח זמן רב לכתוב נובלות וזה מה שהתרחש כשלראשונה חשבתי על הנושא".

- אם כבר מזכירים את המשבר באירופה, נדמה שהמדינות שם מתרסקות האחת אחרי השנייה. מה יקרה לדעתך בשלב הבא?

"אני לא בטוח. עדיין ישנה אפשרות שיוון תעזוב את גוש האירו. הבעיה עם מדינות כמו ספרד ואיטליה היא שיש עכשיו הרבה מנגנונים כדי להציל אותן, אבל הן עצמן לא ממש רוצות לעשות את מה שנדרש".

- נדמה שגם בארה"ב עוד לא ממש התאוששו מהמשבר של 2008. מי האחראי העיקרי לכך - הממשל הרפובליקני שהמשבר פרץ במשמרת שלו, או הנשיא הדמוקרט, שאחז בהגה השלטון בארבע השנים האחרונות?

"שניהם אחראים, בדברים שונים, למרות שלממשל בוש והפדרל ריזרב יש יותר אחריות במתן האפשרות לבועה לצאת משליטה. אבל קיימת שאלה אם בכלל ממשלה יכולה למנוע את המחזוריות הכלכלית, שבה יש גם משברים.

"בכל אופן, נראה שעכשיו ארה"ב מתחילה להתאושש".

- לו היה ניתן בידיך הכוח להשפיע על מדיניות, אילו רפורמות היית יוזם בארה"ב ובוול סטריט?

"הייתי אוכף יותר שינויים מבניים, כמו הפרדה בין בנקי השקעות ובנקי קמעונאות, במקום לסמוך על כך שרגולציה תפתור את כל הבעיות".

מגוון פלטפורמות

כתיבת ספרי מתח היא בכלל תחביב עבור גאפר, שאת רוב זמנו מקדיש לעבודתו כפרשן בכיר ואחד מעורכי הפייננשל טיימס (יחד עם ניק דנטון). כמו גיבורי ספרו, גם הוא מתמודד בימים אלו עם משבר כלכלי גדול, זה של העיתונות.

- מהי לדעתך הדרך הכי טובה מבחינת העיתונים לשרוד?

"אני לא בטוח שזו השאלה הנכונה, אלא אם בכלל ארגוני חדשות יכולים לשרוד בזמן שהפרינט נכחד, עובדה בלתי נמנעת. "הדבר העיקרי שניתן לעשות הוא לפרסם משהו שיהיה מספיק מיוחד עבור הקורא, כך שיהיה לו מבחינתו ערך גם בזמן שמוצרי חדשות ניתנים בחינם, ואז לגבות ממנו על כך תשלום".

- כיצד בפייננשל טיימס מתמודדים עם המשבר הזה?

"יש לנו אסטרטגיה לאפשר לאנשים לקרוא את המוצר שלנו בדרך שהם בוחרים - בפרינט, בטאבלט או ברשת, כל עוד הם משלמים על המינוי. נראה שזה עובד".

- מה לדעתך יהיה גורל המקצוע הזה בעתיד?

"אני חושב שפחות אנשים יעשו ממנו כסף, אבל זה יישאר מקצוע מרתק".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?