גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחזיקים באג"ח? כך אולי תימנעו מחדלות פירעון בעתיד

בחברת הדירוג מידרוג מחלקים את ההתניות הפיננסיות (קובננטים) לפי שישה גורמי סיכון

קשה להתעלם מהעלייה בכמות הסדרי החוב בשוק ההון המקומי. בשנים האחרונות בוצעו כ-100 הסדרי חוב בקרב חברות שהאג"ח שלהן נסחרות בתל אביב, ומצבן הפיננסי של לא מעט חברות, ביניהן קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר, מעלה חשש מפני גל הסדרים נוסף.

עם זאת, נראה כי הגופים המוסדיים מופתעים כל פעם מחדש, כשהם מוצאים עצמם חסרי אונים מול חברה בשלבי גסיסה. על רקע זה ביצעה חברת הדירוג מידרוג מחקר, שמצביע על איכותם וחוזקם של הקובננטים - התניות פיננסיות שבכוחן להגן על מחזיקי האג"ח.

נהוג להבחין בין שני סוגים של קובננטים: "תנאי שימור" (Maintenance Covenants), המאפיינים הלוואות או אג"ח בדירוג השקעה, ומתמקדים ביחסים הפיננסיים שאותם דורשים לאורך זמן ובטווח שהוגדר מראש; ו"תנאי פעולה" (Incurrence Covenants), המאפיינים אג"ח בדרגה ספקולטיבית, ונבחנים כאשר החברה נוקטת פעולה מסוימת, כמו הגדלת חוב, מכירת נכסים או מיזוג.

"קובננטים מסוג 'תנאי שימור' מחמירים יותר עם המנפיק, מכיוון שהם אינם תלויים בביצוע פעולה מסוימת מצדו. הם מתאימים יותר למנפיקים באיכות אשראי גבוהה, המציגים תוצאות יציבות. קובננטים 'תנאי פעולה' מתאימים למנפיקים בדרגה ספקולטיבית", מסבירה סיגל יששכר, ראש תחום חברות במידרוג.

הגבילו הדיבידנד

"האתגר הגדול העומד בפני המשקיע בבואו לבחון את שטר הנאמנות או ההלוואה, הוא הערכת 'חוזק' הקובננט", מוסיף עמית ברון, אנליסט בחברת הדירוג, "ככל שקיימות החרגות לקובננט ודרכים לעקוף אותו, כך הוא פחות איכותי ואפקטיבי".

יששכר וברון מחלקים את הקובננטים לפי שישה גורמי סיכון, ומצביעים על האפשרויות העומדות בפני מחזיקי האג"ח.

גורם הסיכון הראשון הוא חלוקת נכסי החברה לבעלי המניות. חלוקה כזו ושל נכסים אחרים לבעלי המניות, היא כלי לגיטימי ונפוץ. עם זאת, היא מהווה סיכון עבור מחזיקי האג"ח, שכן לרוב היא פוגעת בתזרים המזומנים. "משקיעי האג"ח יכולים להפחית סיכון זה באמצעות הגבלת חלוקת דיבידנד, אשר מגביל את משיכות המזומנים או נכסים אחרים מצד בעלי המניות בדרך של תשלום דיבידנדים, דמי ניהול ועוד", מסבירה יששכר, "וכן באמצעות הטלת מגבלה על עסקאות עם צדדים קשורים".

גורם הסיכון השני, לפי מידרוג, הוא ביצוע השקעות בנכסים מסוכנים. לבעלי המניות אינטרס להשקיע בנכסים שיניבו תשואה גבוהה, אך הדבר כרוך בדרך כלל בגידול בסיכון. "המירוץ אחר התשואה מצוי בקונפליקט עם האינטרס של מחזיקי האג"ח, שמצפים לתזרים קבוע ויציב", אומר ברון. "בשעת מצוקה החברה עלולה למכור נכסי ליבה או להיגרר להשקעה בנכסים מסוכנים עוד יותר". לדבריו, הקובננטים המפחיתים סיכון זה, הם הגבלת מיזוגים ורכישות והגבלות על מכירת נכסי החברה.

גורם הסיכון השלישי הוא רמת המינוף. "לעתים, לאחר הנפקת האג"ח הנהלת החברה מגדילה את המינוף שלה. בכך היא מקטינה את המקורות העתידיים לתשלום החוב ומגדילה את הסיכון למחזיקי האג"ח. לרוב, הנהלה שנוקטת מדיניות מינוף, תמקד את מאמציה במיזמים המאופיינים בהשגת תשואה גבוהה הכרוכה בחשיפה לסיכון", מזהיר ברון. הוא מוסיף, כי חוב חדש עלול לפגוע במעמדם של מחזיקי האג"ח בסדר הקדימויות של הנושים השונים. הפתרון לבעיה זו מצוי בקובננטים שמגבילים את המינוף - בהתחשב ברמת המינוף ההתחלתית בעת ההנפקה ובגובה המרווח שהוקצה מלכתחילה לגידול נוסף בחוב.

מרחיקים מחזיקים

גורם הסיכון הרביעי הוא מבנה השיעבודים. "סיכון זה מתייחס ליכולת החברה לקבל מימון המגובה בשיעבודים, אשר עדיפים על אלו של בעלי האג"ח. מצב זה מגדיל את תוחלת ההפסד למחזיקי האג"ח במקרה של חדלות פירעון, שכן לדברי יששכר, לחברות בדירוג נמוך לרוב אין אפשרות לקבל מסגרת אשראי ללא ביטחונות. "מרבית האג"ח שנסחרות בתשואה גבוהה, אינן מגובות בביטחונות, ולכן חשוב להבטיח כי חוב האג"ח לא יהיה נחות לחוב אחר. הקובננט מגביל את יכולת המנפיק ליטול חוב בעל ביטחונות עדיפים על אלה של מחזיקי האג"ח, ובמקרים מסוימים מאפשר העמדת שיעבודים בהתקיים יחסי כיסוי מסוימים. לכן, ביום הנפקת האג"ח אנו בוחנים את מבנה השיעבודים ואת היכולת לגייס חוב בכיר על פני האג"ח".

גורם חמישי הוא נחיתות מבנית. "דרך נוספת של מנפיקים להרחיק בעלי אג"ח בעת מימוש נכסים, היא המבנה הפיננסי של החברה. לא רק למבנה הבכירות הפורמלי יש חשיבות, אלא גם למקור התזרימים לטובת החוב ומיקום הנכסים שמימושם ישרת את החוב. ככל שאלו מרוחקים מהמנפיק, כך קטן הסיכוי להיפרע מהם", מבהירה יששכר, "הגבלה על העברות דיבידנדים במעלה המבנה הפיננסי, ויכולת שליטה של צדדים שלישיים בתזרים המזומנים, הן קריטיות להפחתת סיכון זה".

גורם הסיכון השישי והאחרון שמונים במידרוג, הוא שינוי בשליטה כתוצאה מאירוע מהותי. שינוי בעלות או הנהלה של חברה יוצר שינוי בהערכת הסיכון האג"ח. על מנת לגדר סיכון זה ניתן להעניק למחזיקי האג"ח אופציית מכר (Put), שאותה יוכלו לממש במקרה שיחול שינוי מהותי בהרכב ההנהלה או בעלי המניות של החברה. "אופציה זו מעניקה לבעלי האג"ח את היכולת לבחון האם השינוי בשליטה ובמבנה הפיננסי חושף אותם לסיכונים מעבר להערכתם הראשונית בעת הנפקת האג"ח. מאחר שהאופציה מכסה את סכום הקרן, היא מגינה על בעל האג"ח יותר מקובננטים אחרים, שמגנים על סיכונים מרכזיים וכלליים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו