גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיון בבג"ץ בחוק ועדות הקבלה: סלים ג'ובראן בדעת מיעוט

עפ"י המסתמן, העתירות הציבוריות נגד חוק ועדות קבלה ביישובים קהילתיים יידחו ברוב של 8 שופטים נגד דעת מיעוט של השופט סלים ג'ובראן

העתירות הציבוריות נגד חוק ועדות קבלה ביישובים קהילתיים יידחו ברוב של 8 שופטים נגד דעת מיעוט של השופט סלים ג'ובראן - כך מסתמן בעקבות דיון שהתקיים הבוקר (ג') בבג"ץ בצו על-תנאי שהוצא בשתי העתירות בעניין חוק ועדות קבלה.

העתירות הוגשו לפני כשנה וחצי על-ידי שורת ארגוני זכויות אדם, ובהם האגודה לזכויות האזרח, עדאלה, הקשת הדמוקרטית המזרחית, במקום, יוזמות קרן אברהם ועוד.

מדובר בתיקון לפקודת האגודות השיתופיות, ולפיו רכישת זכויות במקרקעי המדינה המשווקים ביישובים קהילתיים כפופה לאישור ועדת הקבלה של היישוב. הוועדה מוסמכת לקבל או לדחות מועמדים על-פי קריטריונים של התאמה לחיי חברה בקהילה והתאמה למרקם החברתי תרבותי.

לטענת עורכי הדין גיל גן-מור ודן יקיר מהאגודה לזכויות האזרח, אם תכליתו של החוק היא למסד מנגנון עוקף בג"ץ לסינון ערבים לצורך הקמת יישובים ליהודים בלבד - התכלית היחידה שהוכחשה בהודעת המדינה, אף שיוזמי החוק דגלו בה בגלוי - הרי שזו תכלית מפלה ופסולה.

לטענת עו"ד סוהאד בשארה מעדאלה, החוק מצדיק את דחיית מועמדותו של הומוסקסואל, אדם הסובל מנכות פיזית או אזרח ערבי, בגלל השונות החברתית שלהם. מכיוון שכל היישובים הקהילתיים שאליהם מתייחס החוק הם יהודיים, הוא מאפשר באופן גורף אפליה של כל אזרח ערבי.

לדברי העותרים, החוק סותר את המשפט הבינלאומי וגם את המשפט הישראלי, האוסרים על אפליית אדם בגלל השונות שלו מהקבוצות הדומיננטיות בחברה.

הדיון הבוקר התקיים בהרכב מורחב של 9 שופטים, בראשות הנשיא אשר גרוניס. מהערות השופטים במהלך הדיון ניתן להתרשם כי רוב חברי ההרכב מחזיקים בדעה שיש לדחות את העתירות, הן בשל העובדה שלא ניתן לעגן בחוקי היסוד את הזכות החוקתית הנפגעת במידה המצדיקה את ביטולו החוק; והן בשל היותה של העתירה כללית ומכוונת לביטול החוק מטעמים עקרוניים, בעוד שלשיטת השופטים יש להמתין למקרים קונקרטיים של אפליה שתינקט על-פי החוק, כדי להצדיק התערבות חוקתית מצד בג"ץ.

"איזו זכות חוקתית נפגעת?", שאל הנשיא גרוניס את העותרים. השופט חנן מלצר תהה גם הוא מהי הזכות החוקתית הנפגעת, ושאל האם כל ועדת קבלה כלשהי פוגעת בזכות החוקתית לכבוד. גרוניס המשיך את תהייתו: "כלומר אם משהו רוצה להתקבל לשירות המדינה וצריך לעבור ועדת רפואית, בכל המקרים האלה יש פגיעה חוקתית".

האגודה לזכויות האזרח טענה כי המצב היחיד המצדיק סינון על-ידי ועדות קבלה הוא במצב של הקמת יישוב קהילתי עבור קבוצת מיעוט, המבקשת להגן על עצמה מפני הרוב.

השופט ניל הנדל שאל: "קהילה דתית זה אפיון ייחודי?", וגרוניס תהה: "היה קיבוץ יד חנה שהיה קיבוץ קומוניסטי, זו קבוצת מיעוט?".

השופטת אסתר חיות שאלה אם עצם קיומו של סינון גורמת לדעת העותרים לפגיעה חוקתית, "בהנחה שוועדת הקבלה היא לא כמה אנשים פרטיים שיזמו את הקמת היישוב הזה, אלא ועדה במתכונת של ועדת ההשגה שהחוק קובע, של גורמים חיצוניים".

גרוניס חתך את הדיון בסוגיה זו, בקביעה כי יש להמתין לעתירות נגד מקרים קונקרטיים של אפליה: "האם לא צריך לחכות למקרים קונקרטיים ואז לבדוק את העניין. התקיפה הוא מופשטת על חוק, שיש בו סעיף רחב מאין כמוהו של איסור אפליה. אם זה הכול 'כאילו', אז צריך לבדוק את זה במקרה קונקרטי. כשיהיה מקרה קונקרטי הוא ייבחן, ולא בתקיפה שעושה שעטנז בין המשפט החוקתי למשפט האמריקאי".

השופט ג'ובראן, לעומת יתר חבריו, נשמע תקיף ביותר ביחס לעמדת המדינה והכנסת, ולדבריו החוק במתכונתו הנוכחית מאפשר לוועדות קבלה קהילתיות לפסול גם זוכי פרס נובל. "מהי ההגדרה של התאמה חברתית", שאל ג'ובראן את נציגי המדינה, "זה נושא עמום. השאלה אם זה לא מביא למצב שוועדה יכולה לקבוע את גורלו של אדם כזה אחר, ואני מסופק במצב כזה אם חתן פרס נובל יוכל להשתלב במצב כזה לקהילה. קובעים גורלו של אדם רק על סמך הסתכלות?".

ג'ובראן תהה אם בידי המדינה יש מחקרים באשר למצב החיים בקהילות שביישובים הקהילתיים. "האם הכול מושלם ואין מריבות?".

ג'ובראן שאל את היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, כמה יישובים ערביים המדינה הקימה לטובת הציבור הערבי מאז קום המדינה ועד היום, ומשלא נענה העיר: "זה נותר בגדר שאיפה ומחשבה".

עו"ד ינון אמר כי "החוק הזה אינו מונע הקמת יישובים קהילתיים ערביים, אלא הוא יחול על ישובים שיקומו". ג'ובראן ירה בתשובה: "אז צריך ליזום". (בג"ץ 2311/11).

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק