גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמריקאי השקט: ראיון אישי עם ריק קפלן מנכ"ל IBM ישראל

לאחר שנה בתפקיד, ריק קפלן, מנכ"ל IBM יכול להתרווח בכסאו ■ העולה החדש-ישן שמרגיש כאן ממש טוב

ריק קפלן, מנכ"ל IBM ישראל, כבר לא מצדיק את התואר "חדש". החודש הוא משלים שנה מאז נכנס לנעליו הגדולות של מאיר ניסנסון, מי שהוביל את IBM ישראל במשך 16 שנים וחתום על המהפכה השקטה שעברה על "הענק הכחול" בתקופה זו.

בניהולו שיקפה חברת הבת הישראלית את הטרנספורמציה הגלובלית של IBM, מחברת מוצרי חומרה המשווקת באגרסיבית יעילה 'ברזלים גדולים' לגופי ממשל ולארגונים עסקיים גדולים, לחברת שירותים המספקת קשת רחבה מאוד של שירותי IT ופתרונות בתחום טכנולוגיות המידע לספקטרום רחב מאוד של וורטיקלים בתחומי הממשלה, הביטחון, התעשייה, הפיננסים, גופים ציבוריים, שירותי תשתית, בריאות ומסחר. ריק קפלן הגיע לישראל ממטה החברה בצפון ניו יורק, שם הוא מילא שורה של תפקידים בליווי משפטי של עסקאות גדולות כחלק מהצוות האישי של ג'יני רומטי, מנכ"לית IBM העולמית.

בא מאהבה

אבל הרומן של ריק קפלן עם ישראל עמוק ומתמשך יותר מהרזומה המקצועי שלו. הוא הגיע לישראל לראשונה לפני כ-30 שנה, כמתנדב לקיבוץ נווה אור בעמק בית שאן. שם, בין מטע המנגו למפעל היציקות המדויקות, הוא פגש את מי שנעשתה לאשתו. ריק קפלן היה אז מהנדס מכונות צעיר, אך האהבה קשרה אותו לקיבוץ הקטן, שנאבק אז על קיומו הכלכלי, למשך 3 שנים. "רציתי להרחיב את תחומי הכשרתי המקצועית, מהנדסה נטו לטכנולוגיה בשירות העסקים", הוא נזכר בראיון מיוחד ל-IT מגזין.

"התחלתי לקחת קורסים במשפטים באוניברסיטת תל-אביב. הכוון שלי היה להתמחות בפטנטים וחוקי קניין רוחני, נושא שהיה חדש למדי בישראל של שנות ה-80, לפני פריצת עידן ההי-טק היזמי. חשתי צורך להשלים את ההתמחות בחו"ל וכך חזרתי לניו-יורק. עסקתי במשפטים מספר שנים עד שהווירוס הטכנולוגי משך אותי ל-IBM.

שם גיליתי את המשיכה שלי לניהול עסקים ובמיוחד לקשר ישיר עם לקוחות. מינו אותי ליועץ המשפטי של חטיבת המחשוב האישי (PC Company), שנוהלה כעסק עצמאי עם היקף מכירות שנתי של 16-15 מיליארד דולר. כאשר IBM שינתה כיוון, יצאה מהתחום של יצור PC ופיתחה את חטיבות השירותים, נעשיתי לעוזר המשפטי של ג'יני רומטי, אז מנהלת המכירות הגלובלית."

"בתפקיד זה נדדתי בעולם, עוזר לסגור עסקאות ענק עם לקוחות גלובליים, שבדרך כלל מתקשרים עם IBM בחוזים ארוכי טווח מורכבים במיוחד. וכך פגשתי גם את מאיר ניסנסון מנכ"ל IBM ישראל, שחיפש "ספונסורים", מנהלים בכירים במטה החברה שיהיו "מליצי יושר" ללקוחות הישראליים, כאשר נדרשה התערבות בדרגים הבכירים של הנהלת החברה. קיבלתי על עצמי את תפקיד הספונסור של משרד הביטחון, שכידוע מהווה חממה למנהלי טכנולוגיה ויוצאיו תופסים עמדות מפתח בענף ה-IT הישראלי".

"עבדתי הרבה עם הישראלים, התגעגעתי לארץ וגם אשתי רצתה לחזור. מאיר הציע שאבוא לתקופת ניסיון לישראל, ג'יני רומטי חשבה שזה רעיון טוב, מנהל אירופה תמך במהלך - ואני הרי מכיר היטב את השוק ואפילו מדבר את השפה. באופן כללי ניידות של מנהלים היא ב-DNA של IBM. ההנהלה מעודדת את התופעה כדי לחזק את התרבות הגלובלית והתדמית של ארגון נטול גבולות שנותן הזדמנות שווה לכול עובדיו".

חזון ואסטרטגיה כערכים מוספים

"כמנהל חברת הבת בישראל אני לא אמור להיות סוליסט", הוא מצטנע בסגנון האמריקאי השקט, שכל כך חסר להרבה מנהלים ישראליים שיכורי ביטחון עצמי. "יש כאן צוות נפלא, תזמורת וירטואוזים שמצפה ממני רק לנצח על עבודת הצוות, לתת אינטרפרטציה נכונה למוזיקה שמגיעה ממטה החברה, לשמור על ההרמוניה ולהוביל שינויים. גם הלקוחות הישראליים, כידוע, מצפים מיבמ להראות את הדרך קדימה יותר מאשר לתחזק את הקיים. לדוגמה, מנמ"ר של אחד הבנקים הגדולים, לקוח וותיק של IBM, אמר לי כי הוא מצפה מהחברה לערך מוסף מעבר לחומרה אמינה ותוכנה שמקיפה את כל דרישות הבנק.

הוא לקוח נאמן, משום שהחברה השכילה בעבר להנחות אותו תמיד לכיוון הנכון בכל התחומים שהוא אחראי עליהם. במודל העסקי, במימוש הטכנולוגי, בחזון ובפרקטיקה של ניהול מערך IT גמיש וחזק עליו הבנק יכול להתפתח ולצמוח ללא מחלות ילדות וכאבי גדילה".

"ומצד שני, אני אחראי כלפי מטה החברה להכנת השוק הישראלי לקליטת טכנולוגיות חדשות ותפיסות מתקדמות שזורמות כל הזמן ממעבדות הפיתוח. לדוגמה, מודל האינטליגנציה הממוחשבת שמדגים Watson, המחשב שניצח את אלופי האלופים בשעשועון הטלוויזיה Jeopardy!, או יישומי Big Data כמו 'העיר הבטוחה' ו'המסחר החכם'".

"יבוא של טכנולוגיות אלה לישראל אינו עניין של מכירת רישיונות שגרתית. יש צורך בשיתוף פעולה בינלאומי כדי להניע תהליכים ברמת החברה העולמית - ובמקביל לנצל את ריכוז כוחות המו"פ בישראל כדי לתמוך ביצירת שווקים חדשים יש מאין. הקמנו קבוצות ניתוב אסטרטגי, בהן נוצרים משוב והפריה הדדית בין המחקר, הפיתוח, המכירות והשירות בישראל, לקידום מספר וקטורים מרכזיים על מפת ההתפתחויות העתידיות.

"הנושאים המובילים הם ניהול האחסון, פיתוח יישומי Big Data, תמיכה בניידות, מחשוב ענן ורשתות חברתיות. בכולם הלקוחות חווים דילמות וחוסר וודאות של עידן מהפכני - אך מסוגלים לזהות פוטנציאל עסקי הזועק למימוש. יבמ יכולה להוביל את הלקוחות ליעדם בנתיב בטוח יחסית, אך הדבר דורש גיוס משאבים, ריכוז ידע ומיצוי ניסיון מעבר לגבולות מדינה אחת. התפקיד שלי הוא לפתוח את כל הצינורות הארגוניים לזרימה מהירה של המשאבים האלה ללקוחות בישראל".

"ישראל אינה רק שוק חשוב IBM", אומר ריק קפלן. "זה סניף מיוחד במינו משום שישראל מהווה מעבדת ניסויים אידיאלית. נמצאים כאן לקוחות ששואפים להיות חלוצים ומוכנים להסתכן בטכנולוגיות חזית, גופי מחקר ופיתוח בקנה מידה ובאיכות עולמית, צוותי יישום, הטמעה ותמיכה מעולים, שהצטרפו אלינו כתוצאה מהרכישות המוצלחות שיבמ ערכה בישראל, רשת מפיצים ואינטגרטורים שיודעת להביא את הטכנולוגיות העדכניות ביותר ללקוח - וכמובן הסגל המקצועיIBM ישראל הפועל בבניין הזה".

"ויותר מכך, יש לנו חטיבה מיוחדת העוסקת בקשר רצוף עם סטארט-אפים ישראליים ויוצרת סינרגיה בין החדשנות המקומית לנגישות הגלובלית של יבמ ללקוחות פוטנציאליים. לא מדובר ב"תרומה לקהילה" אלא בביזנס טהור. המוצרים האלה מחוללים זרם הכנסות משמעותי לחברה העולמית ובמקרים רבים שיתוף הפעולה מוביל להתמזגות ו-Exit אטרקטיבי במיוחד".

"אם אתם שואלים אותי איך אני רואה IBM ישראל בעוד 10 שנים, התשובה פשוטה: 'אותו הדבר רק הרבה יותר'. אין צורך במהפכות, צריך רק לממש בהצלחה את מפת הדרכים התאגידית, כפי שעשו קודמי בתפקיד. כך נהיה מופת לניהול סניף מקומי קטן בתוך חברת ענק גלובלית, שפרוסה ביותר מ-150 מדינות - ומוכנה לאמץ את הטוב ביותר שיש לכל תרבות להציע".

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם