גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא עוזב את העיר: 90% מרוכשי דירות בירושלים הם תושביה

הרוכשים המקומיים בהוד השרון מגרדים בקושי את 35% ■ מי מושכת אליה את תושבי חולון ואיזה שכונות מזריקות דם חדש לנתניה?

האם זוגות צעירים משוועים לקנות דירה דווקא בעיר שבה הם מתגוררים? או למצוא הזדמנות באזורים אחרים? ובאילו ערים משפרי הדיור מתעקשים להישאר? מבדיקה שערך "גלובס" בשמונה ערים בארץ עולה כי תושביהן של ערים מסוימות נאמנים אליהן יותר מתושבים בערים אחרות, ומשפיעים על התחלות הבנייה בעיר ועל הגיל הממוצע של התושבים.

מודיעין

50% מקומיים

אחת החברות הוותיקות שבונות במודיעין היא י. ח דמרי, ששיווקה בעשור זה בעיר 800 דירות בקירוב. לדברי סמנכ"ל השיווק של החברה, עמוס דבוש, 50% מרוכשי הדירות בעיר הם כיום משפרי דיור ממודיעין והשאר מגיעים ממקומות אחרים ובהם מכבים-רעות, ירושלים ומרכז הארץ. גם חברת י. זילברמינץ ובנו שבנתה בעשור זה 800 יחידות דיור בעיר ומשווקת היום 230 דירות, מדווחת כי מחצית הרוכשים במיזם זה הם תושבי מודיעין. זאב מילנר, מנכ"ל החברה, מסביר שככל שהשנים נוקפות, אחוז הרוכשים מתוך העיר הולך ועולה, בשל רצונם של מי שרכשו דירה בעשור הקודם לשדרג את הדירה.

"בשני הפרויקטים האחרונים שלנו במודיעין שבהם 230 דירות, קרוב למחצית מהקונים הגיעו ממודיעין, והיתר ממרכז הארץ. להערכתי בעוד כעשור, כשמודיעין תהיה עיר ותיקה, נגיע לשני שליש רוכשים ממודיעין, ושליש מחוץ לעיר".

יבנה

20% מקומיים

אחת הערים שבהן בולט חלקם הקטן של התושבים המקומיים הרוכשים דירות בשכונות החדשות, היא יבנה. בפרויקט תדהר על הפארק שמקימה חברת תדהר בשכונת גן ראובן ובו 1,000 דירות ב-31 בניינים, נמכרו עד היום 920 יחידות ורק 15% מתוכן נמכרו לתושבי יבנה בהווה. הפער הגדול בין מחירי הדירות בשכונות הוותיקות של העיר לבין השכונות החדשות, מסביר את הקושי של משפרי דיור מהעיר לרכוש דירות בשכונות החדשות בעיר.

חברת צרפתי שמעון, המשווקת 600 דירות בשכונת יבנה הירוקה ומכרה עד כה 300 מהן, מסרה שרק 30% מהרוכשים עד כה הם תושבי יבנה. תופעה מעניינת היא ש-40% מהרוכשים בפרויקט הם תושבי חולון. אפשר שמגמה זו נובעת מעליות המחירים שנרשמו בשנים האחרונות בחולון שמחיר דירת 5 חדרים חדשה בה עומד כיום על 2 מיליון שקל - למעלה מחצי מיליון שקל יותר מדירה דומה ביבנה.

גבעתיים

65% מקומיים

גבעתיים סובלת כבר שנים רבות ממחסור בהתחלות בנייה ומנגד יש בה ביקוש גבוה, אשר לצד הסמיכות לתל אביב תורמות לעליית מחירי הדירות בעיר.

במעט הפרויקטים הגדולים שהוקמו בה לאחרונה ושווקו בשנה הנוכחית, 65% מהקונים הם תושבי העיר. כך למשל בפרויקט חלומות גבעתיים של חברת שיכון ובינוי, הסמוך לקניון גבעתיים, נמכרו עד כה 133 דירות, 72 מתוכן קנו תושבי גבעתיים. את יתר 42 הדירות רכשו תושבי הסביבה הקרובה - רמת גן ותל אביב. קבוצת נוה שוסטר, המאכלסת כיום את מגדל שוסטר בפארק בגבעתיים, ובו 140 דירות, מדווחת כי 75% מהרוכשים הם תושבי העיר.

נתניה

45% מקומיים

בנתניה, 45% מרוכשי הדירות החדשות הנבנות בעיר הם תושבי העיר. בגלל השונות הגבוהה בין השכונות בעיר ומחירי הדירות בהן, יש אזורים בעיר שבהם אחוז הרוכשים מהעיר עומד על כמחצית ואזורים שבהם אחוז הרוכשים המקומיים נמוך יותר.

שכונת קרית השרון, למשל, אוכלסה לפני עשור. רוב הרוכשים בתחילת דרכה של השכונה הגיעו מחוץ לעיר, בעיקר משום שמחירי הדירות היו חלופה משתלמת לתושבי ערים בשרון כמו הרצליה ורעננה. היום לעומת זאת עלה שיעור רוכשי הדירות המקומיים בשכונה, שהם משפרי דיור מתוך השכונה.

חברת שיכון ובינוי, למשל, המשווקת בשכונה פרויקט של 300 דירות שמתוכו נמכרו עד היום 200, מדווחת כי מחצית מהרוכשים הם תושבי העיר, בעוד המחצית השניה מגיעה בעיקר מערי השרון וממושבים בסביבה. שיעור של 30% בערך של רוכשים מקומיים נמצא גם בפרויקט אשדר וקאנטרי שמשווקת חברת אשדר ובשני מיזמים של חברת י.ח. דמרי בקרית השרון ובשכונת עיר ימים הנחשבות לשכונות יקרות בעיר. לעומת זאת בפרויקט "טריו" של החברה במרכז העיר, שם מחירי הדירות נמוכים יותר, שיעור הרכישות של מקומיים גבוה יותר. מתוך 120 רוכשי דירות בפרויקט טריו, 50 הם מנתניה. "מחיר דירה בעיר ימים יכול להגיע כמעט לפי שניים ממחיר דירה בפרויקט טריו", מסביר סמנכ"ל השיווק של החברה, עמוס דבוש, "ויש לכך השלכות על אחוז הרוכשים המקומיים".

גם בפרויקט "סקיי" בשכונת עיר ימים שמקימה חברת אפריקה ישראל ובו 120 דירות, שיעור המקומיים הוא 35%. "משפר דיור שמוכר דירה בקרית השרון לא בהכרח יכול לקנות דירה בעיר ימים", מסביר אייל חכם, סמנכ"ל השיווק של החברה. "לכן מרבית הרוכשים בשכונה הם תושבי ערים כמו הרצליה וכפר סבא".

ירושלים

90% מקומיים

נראה כי בערים שיש בהן ביקוש גבוה ואחוז נמוך של התחלות בנייה, הרוב המוחלט של הרוכשים יהיה מקומי, כפי שמראים הנתונים בעיר ירושלים. חברת ב. יאיר המשווקת את משכנות האומה במרכז העיר, מדווחת כי מבין 400 רוכשים בפרויקט עולה כי 70% הם תושבי ירושלים ו-30% מגיעים מרחבי הארץ. 17% מתוך הלא-תושבים, הם ילידי ירושלים המתגוררים ביישובי הסביבה וחוזרים לעיר הולדתם. פרויקט נוסף שבו שיעור גבוה של רוכשים מקומיים, הוא נופי מנרב בשכונה ארנונה. 97% מתוך 112 הדירות בפרויקט נמכרו לתושבי ירושלים.

"הרוב המוחלט של הרוכשים מגיע מירושלים בגלל מעט התחלות בנייה בעיר ומיקום הפרויקט. רק ירושלמים יודעים להבחין בדקויות שבין השכונות השונות בעיר", מסביר אבי ביתן, סמנכ"ל השיווק של מנרב. "הירושלמים יודעים שזאת שכונה שקונים בה דירות כדי לגדל ילדים ופחות למטרת השקעה".

גם חברת חברת מ. אביב המקימה את לב העיר בירושלים שבו 300 דירות מעידה כי מתוך 80 הדירות שנמכרו, 65 נמכרו לירושלמים. יתר הדירות נמכרו למשקיעים תושבי חוץ, ולרוכשים מאשדוד, מאשקלון ומבאר שבע.

ראשון לציון

75% מקומיים

בראשון לציון, שממצה את עתודות הקרקע האחרונות הזמינות למגורים בעיר, נרשמת נאמנות גבוהה של התושבים לעיר. בין עתודות הקרקע הבודדות במערב העיר הזמינות לבנייה ונמצאות בשיווק ניתן למנות את פרויקט מגדלי הלאום של חברת גינדי החזקות, הכולל 490 יחידות דיור מתוכן מכרה החברה 450. 334 יחידות דיור מתוכן נרכשו על ידי תושבי העיר, יתר 116 הרוכשים מגיעים מבת ים, חולון, אשדוד, רחובות והסביבה.

בשכונת צוריאל מקימה חברת אלמוג כ.ד.א.י 200 יחידות דיור, מתוכן מכרה 145, ולדבריה 72% מהרוכשים הם תושבי ראשון לציון, והיתר תושבי נס ציונה, פתח תקווה ותל אביב. חברת מנרב המשווקת 250 יחידות דיור בשכונה, מכרה עד היום 181 יחידות דיור, 141 מתוכן נמכרו לתושבי העיר.

הוד השרון

35% מקומיים

בהוד השרון החלה בשנתיים האחרונות הקמת שכונה חדשה הידועה כשכונה 1200, שתכלול כ-4,000 יחידות דיור, לאחר שנים שבהן לא נרשמו בעיר התחלות בנייה משמעותיות. כתוצאה ממחסור ביחידות דיור בעיר זינקו מחירי הדירות בעיר ואף עלו על מחירי הדירות שכנתה כפר סבא. בשל כך, מרבית מתושבי העיר אינם מסוגלים לרכוש דירות בעיר הולדתם.

בפרויקט מנרב פרמיום שבונה חברת מנרב בשכונת 1200 הכולל 122 יחידות דיור, נמכרו עד כה 73 יחידות דיור. "רק 35% מהרוכשים הם תושבי הוד השרון" מסביר ביתן. "מרבית הרוכשים מגיעים מרעננה, בשל מחירי הדירות הגבוהים בעיר ומחסור בבניה חדשה בה".

רחובות

50% מקומיים

גם ברחובות נרשמה עלייה משמעותית בהתחלות הבנייה ומחירי הדירות בה נחשבים נוחים יחסית לערים אחרות בשפלה. בדיקה בפרויקט רחובות ההולנדית שמקימה חברת אשדר ובאחוזת הנשיא שמקימה חברת קרדן נדל"ן, מראים כי מחצית הרוכשים הם מקומיים. "שיעור הרוכשים הגבוה המגיע מחוץ לעיר נובע ממבצעים של יזמים עם מועדוני צרכנות, שמכוונים לאוכלוסיה לא מקומית", אומרת רחלי בריזל, מנהלת השיווק של חברת אשדר.

"מבצע לחברי מועדון צרכנות שמכוון לקהל אנשי ביטחון, למשל, מושך קונים מכל הארץ". נוסף על כך, פתיחת כביש 431 קיצרה משמעותית את זמן הנסיעה לעיר, ואזור התעסוקה המתפתח של רחובות, הניף אותה כאלטרנטיבה זולה יותר מערים סמוכות כגון ראשון לציון ונס ציונה.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה