גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לאתר ילדים מוכשרים ולהפוך אותם למובילים בסייבר"

ד"ר אביתר מתניה, ראש המטה הקיברנטי הלאומי במשרד ראש הממשלה: "הסייבר זה שוק עם פוטנציאל גדול מאוד ואנחנו רוצים לנסות ולמצב את מדינת ישראל בנקודה טובה"

"לצד איומי הסייבר, יש פה הזדמנות. שוק הסייבר סקיוריטי מוערך ב-100 מיליארד דולר בשנה כי הבינו שהוא קיים גם במערכות תשתית ולא רק במערכות מידע. כל מה שמחובר לסייבר מאוים, והאיום גדל. זה שוק עם פוטנציאל גדול מאוד ואנחנו רוצים לנסות ולמצב את מדינת ישראל בנקודה טובה", כך אמר היום (ב') ד"ר אביתר מתניה, ראש המטה הקיברנטי הלאומי במשרד ראש הממשלה, במסגרת פאנל "אתגרי הסייבר ברמה הלאומית" ביומה השני של ועידת ישראל לעסקים 2012.

את הפאנל הוביל האלוף במיל. פרופ' יצחק בן ישראל, ראש סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב וכן "ישראל דיפנס", ובהשתתפות ד"ר אורנה ברי, סגנית נשיא EMC העולמית, ד"ר אביאם סלע, המדען הראשי אבי חסון ותא"ל אילה חכים, מפקדת יחידת לוטם באגף התקשו"ב של צה"ל.

מתניה הסביר כי "מטה הסייבר הלאומי כפועל יוצא מהחלטת ממשלה, כאשר הרעיון הוא לבנות תפיסת ביטחון לאומית, למצב את ישראל כאחת המובילות בעולם בתחום ולהוביל תהליכים מדינתיים על מנת לקדם את מדינת ישראל בסייבר".

מתניה אמר כי "חשוב מאוד לבנות הון אנושי בתחום הסייבר, כמו שנעשה בעבר בתחום ההייטק. יש לאתר ילדים מוכשרים ביותר כדי להפוך אותם למובילים בתעשייה ובאקדמיה בתחומי הסייבר. שלל צעדים על מנת לבנות פה הון אנושי ברמה עילית, מוביל בעולם. בסופו של דבר, הדברים כרוכים זה בזה ומזינים זה את זה. תעשיות חזקות מאפשרות לפתח כלים טובים יותר לתפיסת הביטחון. תחום הסייבר יכול לתרום מאוד לצמיחה הלאומית".

המדען הראשי אמר כי "כאזרח המדינה אני חרד לביטחון שלנו אבל בתפקיד שלי אני צריך לדאוג לצמיחת התעשייה, בלי קשר לזהות התחום. הנכסים של מדינת ישראל בתחום הסייבר מאוד מאוד משמעותיים, יש הרבה מאוד חברות בתחום בכל מיני שלבי חיים. התחום לא זר לנו במדען הראשי וראינו הרבה מופעים של תוכניות סייבר בשנים האחרונות מאוד מעניינות. קרן המו"פ של המדען העניקה בשנה האחרונה כ-90 מיליון שקל לחברות סייבר".

בן ישראל אמר כי "הגנת סייבר זה לא רק הגנה על מידע אבל האיום העיקרי הוא איום על מערכות פיזיות דוגמת הפגיעה בצנטריפוגות באיראן. עוד קביעה חשובה היא שהאיום הוא לא רק דרך רשת האינטרנט, אין באמת מחשב שמבודד מהעולם החיצון. יש גם להבין שמחשב הוא לא רק מחשב אלא יש הרבה מאוד מחשבים שמקיפים אותנו כמו טלפון סלולרי שהוא מזמן מחשב, והכל פגיע. חשוב גם לזכור שסייבר אינו דבר חדש".

ברי ציינה כי "על אף שאני נותנת אמון מלא בטכנולוגיה, את חשבונות הבנק שלי אני לא מנהלת דרך האינטרנט. אני אבטח כשיהיה 100%, ועוד לא הגענו לזה. אני למדתי ב-EMC שההאקרים נעשים יותר ויותר חכמים, ואנחנו רואים כל הזמן את מידת התחכום שלהם. אין שום מעטפת שאפשר להגיד עליה שהיא סוגרת לחלוטין, ראיתי כבר fraud שהגיע מממטרות. שר ההגנה האמריקני השתמש במונח של 'פרל הרבור קיברנטי' אבל אני חושבת שלא משנה מה גודל החשש, אבל ברור שלא נפסיק להשתמש בכלי IT, ואנחנו מאוד חשופים. יש לנו עולם מאוד פרוץ ואנשים אחראיים שמתמודדים עם האיומים האלה".

סלע: "יש לי תובנה אחת ושתי המלצות. התובנה היא שהתכנון והחשיבה מתחילים מלמטה למעלה אבל קבלת ההחלטות צריכה להגיע מלמעלה. 2 המלצות: צריך להטיל אחריות כוללת על השב"כ בכל מה שקשור להגנה על מערכות ותשתיות, מתקנים וכלים לאומיים בכל מה שקורה בתוך ישראל ברמה הלאומית, ולהוציא ממנו את תחום האבטחה המשני והשולי. ברמה העסקית, צריך לעודד שיתופי פעולה ואיחוד כוחות בין הגופים העסקיים ולחייב שיתופי פעולה אלא אם הרגולטור מחליט שלא".

תא"ל חכים אמרה כי "סוד גלוי הוא שצה"ל מבוסס תקשו"ב על כל היבטיו, ולכן הוא נדרש להיערך לעידן הסייבר. 2 הנחות יסוד בצה"ל: סייבר זה נושא מרכזי והוא ממש לא חולף. סייבר זה איום קיים - והוא כאן על מנת להישאר. קצב ההשפעה שלו הולכים וגדלים, וגם עוצמת על סיכון הולכת וגדלה. צה"ל השכיל להדביק למישהו את האחריות - אגף התקשו"ב קיבל את האחריות על מערך ההגנה הקיברנטי בצה"ל. הבנו שצריך לגעת בהרבה מאוד רבדים - אי אפשר לגעת ברובד אחד ולהזדכות על המשימה. ברמה הארגונית, הקמנו מחלקה ייעודית שחושבת כל הזמן 'סייבר'. חייבים לטפל גם ברובד הטכנולוגי, ואנחנו עושים את זה. בנוסף, יש את נושא כוח האדם, ומי שאמור לטפל בסייבר אינו דומה בכלום לדור שלי, ולכן יצרנו מקצועות חדשים עם הכשרות ייעודיות וגם המקצועות הישנים והטובים עוברים תיקוף".

- האם היתרון שלנו הוא החיסרון שלנו? האויבים שלנו פחות חשופים לטכנולוגיות.

מתניה: "ככל שמדינה מפותחת יותר, היא פגיעה ורגישה יותר. מצד שני, יש לנו יתרונות מסוימים בזה שאנחנו נמצאים בתעשיית הייטק מתקדמת".

חסון: "אף אחד לא ממליץ לחזור לעידן האבן כי ברור שאנחנו הולכים קדימה. לאורך הרבה מאוד שנים, ראינו בוגרי יחידות מסוימות בצבא לוקחים את המידע לתוכניות עסקיות בשוק הפרטי, ועכשיו אנחנו רואים את הדברים גם בסדר הפוך".

- ענף הסייבר חדש יחסית. האם יש כוח אדם לענות על הצרכים?

תא"ל חכים: "יש לנו כוח אדם כי הנוער שלנו משתנה, והם גדלים לתוך מיומנות של הייטק. את מה שחסר אנחנו יודעים להשלים, יותר מאתגר היום לצה"ל להתמודד עם השמנה והסלתה בתחום".

ברי: "אנחנו צריכים להכווין את הילדים שלנו ללימודים רחבים ככל האפשר על מנת לאפשר להם לבחור את מה שמתאים להם. כיום, יש הרבה מאוד ילדים שלא לומדים לימודי ליבה".

- עד כמה אנחנו מתקדמים בתחום?

סלע: "מה שיביא את ההגנה היא העמקת ההתקפה כי זה הקטר".

בן ישראל: "לא כל כך קל לתקוף אם אתה מגן על עצמך, והיכולת שלנו להגן על עצמנו עולה אל מול סוג המדינות שלא אוהבות אותנו".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?