גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך יצחק תשובה את מנכ"ל דלק US למיליונר כבד

עוזי ימין מונה למנכ"ל דלק US ביוני 2004, ומבדיקת "גלובס" עולה כי במהלך תקופה צבר הון בשווי כולל של 68 מיליון דולר בקירוב

"יום אחד יצחק תשובה קרא לי והציע לי לרדת למטה לשתות אתו קפה. זה לא היה אירוע חריג כי קפה עם יצחק היה משהו שבשגרה. אלא שבקפה כבר חיכה לנו אביגדור פינקלמן, שהיה אז מנכ"ל קבוצת דלק, ואמר לי שיש להם רעיון. 'סע לנאשוויל לנהל את התחנות שאנחנו מתכוונים לרכוש', הוא אמר".

במילים אלו תיאר עוזי ימין, מנכ"ל דלק US , זרוע האנרגיה של יצחק תשובה בארה"ב, את הרגע שבו קיבל לידיו את המושכות של החברה, ולמעשה - סלל את דרכו לעושר רב, רב כמו שתשובה יודע לייצר.

תשובה, למי ששכח, תמיד ידע לפנק את מנהליו בנדיבות רבה. גיל אגמון, מנכ"ל דלק רכב; איליק רוז'נסקי, לשעבר מנכ"ל דלק נדל"ן; מיקי נפתלי, לשעבר מנכ"ל קבוצת אלעד, ואפילו אייל לפידות, כיום מנכ"ל הפניקס ובעברו מנכ"ל דלק ישראל.

כל אלו היו בשלב כזה או אחר מיליונרים די כבדים - הודות לנדיבותו של תשובה - אך כרגע אפשר להגיד כי השתחררו מאזיקי הזהב של איל האנרגיה והנדל"ן, ולא במובן החיובי של הביטוי. אגמון מופסד במאות מיליוני שקלים על מניות דלק רכב שרכש מתשובה עצמו, רוז'נסקי נאלץ לפרוש מדלק נדל"ן המתפרקת בבושת פנים וחלק ניכר מחבילות האופציות שלו הפך לעלה נידף ברוח, ואילו לפידות, נכון לרגע כתיבת שורות אלו, מתרחק מהלוואה שביקש לקבל מהפניקס.

לעומתם, ימין, שזוכה להרבה פחות חשיפה תקשורתית, כן הפך למיליונר כבד, ולאו דווקא רק "על הנייר". ימין (44) מונה למנכ"ל דלק US ביוני 2004, ומבדיקת "גלובס" עולה כי במהלך תקופה צבר הון, כולל מימושי מניות, עלויות שכר ומניות שעדיין לא מימש, בשווי כולל של 68 מיליון דולר בקירוב או כרבע מיליארד שקל. כן, ימין, האיש שכבר בגיל 36 קיבל לידיו את המושכות של דלק US, הפך לאחד השכירים העשירים במשק הישראלי.

דלק US, נזכיר, מרכזת את פעילות האנרגיה של קבוצת דלק בארה"ב. החברה הוקמה לפני 12 שנה - בהשקעה של 40 מיליון דולר בלבד - וימין היה זה שלמעשה בנה אותה צעד אחרי צעד. דלק US הונפקה לראשונה בבורסת ניו יורק במאי 2006 לפי מחיר מניה של 16 דולר, ונסחרת כרגע לפי מחיר של 26.34 דולר - תשואה של 65% ושווי חברה של 1.6 מיליארד דולר. לחברה יש שני תחומי פעילות עיקריים: זיקוק נפט גולמי ואספקת דלק ושירותי קמעונאות דרך רשת של 377 תחנות דלק וחנויות מכולת הפזורות במדינות שונות, כגון, אלבמה, ארקנסו, ג'ורג'יה, קנטאקי, מיסיסיפי, טנסי ו-וירג'יניה.

באחרונה פיצלה דלק US את פעילות הלוגיסטיקה שלה לחברה נפרדת, דלק לוג'יסטיקס, והנפיקה אותה בשוק ההון האמריקני. דלק לוג'יסטיקס גייסה 193.2 מיליון דולר, ונסחרת כרגע לפי שווי של 546 מיליון דולר. החברה הונפקה כשותפות מוגבלת, כך שאינה מעסיקה עובדים וכל שירותי כ"א מוענקים לה על ידי בעלת השליטה.

תגמול הוני נדיב

אז איך צבר ימין את הונו? ובכן, בראש ובראשונה, במסגרת הנפקת החברה קיבל ימין חבילה של 2 מיליון אופציות, שאותה מימש במהלך השנים שעברו מאז. האופציות בחבילה זו נשאו מחיר מימוש של 2.03 דולר, כמעט אפסי לעומת המחיר שלפיו הונפקה החברה, אך עדיין גבוה יותר מהמחיר שלפיו יצאה החברה לדרכה - דולר אחד בלבד.

אך חבילה זו הייתה רק הראשונה, וכפי שעולה ממסמכי דלק US, החברה מפנקת את בכיריה במגוון רחב של מכשירי תגמול הוניים, החל מאופציות רגילות למניות החברה, דרך זכויות לרכישת מניות (SAR, stock appreciation rights) וכלה במניות חסומות (RSU, restricted stock units).

אופציות, נזכיר, הן המכשיר הוותיק יותר. המנהל מקבל אופציה שמאפשרת לו לרכוש מניה לפי מחיר קבוע מראש (מחיר המימוש), וזה אומר שהוא צריך להביא הון מביתו כדי לממן את אותה תוספת מימוש. SAR, לעומת זאת, משחררות את המנהל ממימון תוספת המימוש. המנהל מקבל חבילה של מניות (שוב, לפי מחיר מימוש שנקבע מראש), וברגע שהוא מממש אותן, הוא מקבל את ההטבה הגלומה בהן (הפער בין מחיר המניה בשוק לבין מחיר המימוש כפול מספר ה-SAR) או במזומן או במניות רגילות של החברה. RSU, לעומת זאת, אינן נושאות מחיר מימוש, והן למעשה כמו אופציות שניתנות בחינם.

במקרה של ימין, המכשיר הדומיננטי בחבילת התגמול שלו הוא SAR. ימין קיבל לפני 3 שנים חבילה של 1.9 מיליון SAR בקירוב, לפי מחירי מימוש שנעים בין 8.57 ל-15.6 דולר. חלק מ-SAR אלו כבר מומשו למניות רגילות, וחלק לא, אך אפילו לא מניה רגילה אחת שנוצרה מהן נמכרה על ידי ימין. כך, לפי בדיקת "גלובס", ההטבה הגלומה בהן עומדת על 26.3 מיליון דולר ברוטו (לפני מס), וזו מתווספת למימושי מניות שביצע עד כה ימין בשווי כולל של 35.3 מיליון דולר.

הטבות אלו, איך לא, הן פועל יוצא של הגאות במניית דלק US. זו הוסיפה לערכה מתחילת השנה 134% ו-233% מהרגע שבו קיבל ימין את חבילת ה-SAR לעיל. ביצועים אלו של מניית דלק US טובים בהרבה מאלו של חברות דומות לה, דוגמת ואלרו (Valero, מתחילת השנה 55%) או טסורו (Tesoro, 75%). ימין, למעשה, יצר ערך רב למשקיעיו בשנים האחרונות, ולגיטימי שיעשה לביתו.

התגמול ההוני הוא מקור העושר העיקרי של ימין, אך תשובה לא מקפח אותו בעלויות שכרו השוטפות. שכר הבסיס השנתי של ימין עומד על 468 אלף דולר, ואשתקד קיבל בונוס של 700 אלף דולר. כמו כן, החברה נושאת בעלויות הדיור של ימין בארה"ב (בית שמצוי בבעלותה), עלויות הטיסות שלו ושל משפחתו ושאר הטבות סוציאליות אחרות. כך, ובשקלול עלויות שכרו בשנים 2004-2005 (שלא ידועות כי החברה הייתה אז פרטית), ניתן להעריך כי ימין צבר בעלויות שכר לבד 6 מיליון דולר בקירוב.

האישה הטילה וטו, אך ויתרה

ימין, רואה חשבון בהשכלתו, החל את הקריירה העסקית שלו לאחר שדרכו הצטלבה עם זו של דורון שורר, בעברו הממונה על שוק ההון. השניים שימשו כמרצים באוניברסיטה העברית בירושלים (שבה השלים ימין את לימודי החשבונאות), ושורר מינה את ימין לאחראי על תחום הביטוח האלמנטרי באוצר. לימים, הצטלבה דרכו של ימין עם זו של רוני אלרואי, חתנו של תשובה, שהציע לו להיות סמנכ"ל הכספים של קבוצת דלק. "בינתיים הוא ביקש שאסע לארה"ב לבדוק כמה תחנות שהם תכננו לרכוש. חשכו עיניי כשראיתי את התחנות ואמרתי להם שאת זה בחיים לא נקנה. רק אחרי שנה מצאנו תחנות ראויות לרכישה", סיפר בעבר ל"גלובס".

השאר, כאמור, היסטוריה, וימין מונה למנכ"ל דלק US. "לא ידעתי בכלל שיש מקום כזה בשם נאשוויל (בירת מדינת טנסי, ט.צ.). אמרתי ליערה, אשתי, שחייבים לנסוע לנאשוויל. 'לפחות נראה את המקום', אמרתי לה. אחרי סיבוב קצר במקום אשתי הטילה וטו. 'או אני או העבודה', היא אמרה. איכשהו שכנעתי אותה ועברנו לפה", סיפר ל"גלובס".

ובכן, ספק אם יערה מתחרטת על הרגע שבו לפני 12 שנה ארזה את מטלטליה ועברה לאותה עיר ששמה נאשוויל.

ההון שצבר עוזי ימין

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים