גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המזכה הלאומי": ראיון עם העו"ד של אולמרט, וינרוט וקלגסבלד

עד לפני כמה שנים זיכה עו"ד דן שינמן כמה משועי הארץ. עכשיו הוא מעוניין לעשות רק דבר אחד - לכתוב ספרים ■ חבלי הפרישה, התיקים הגדולים, המישפטיזציה בציבור והאתגר הגדול: להתמודד עם הביקורת על ספריו

עו"ד דן שינמן יוצא מכליו. בשעה שחלפה עד לאותו הרגע, ניהלנו שיחה נינוחה על הקליינטים שלו בעבר ובהווה - אהוד אולמרט, עו"ד יעקב וינרוט, עו"ד דורי קלגסבלד, עומרי שרון - על ההצלחות, על הכשלונות. הוא שמר על טון מדוד ומתון, הישיר מבט, היה רגוע. אבל ברגע שבו נכנס הפיל לחדר - כלומר: יחס הביקורת הספרותית לשני הספרים שהוציא ("ניתוח לב פתוח", ועכשיו ספרו השני "בין הקטבים") - הוא פשוט איבד שיווי משקל: "האנשים הרבים שקנו את הספר חשבו עליו דברים טובים כמו כל אלה שכתבו את ההקדשות על הכריכה!", הוא רושף.

ניסינו לחזור לעניינים המשפטיים ולדבר על אולמרט, אבל זה היה אבוד: "'ניתוח לב פתוח' היה רב מכר!", הוא ממשיך, "קיבלתי עליו ביקורות נפלאות. המיליה הספרותי, טבעי בעיניי שיתייחס לדן שינמן בהסתייגות ובחשדנות. אם אני מאמין שהספר שכתבתי טוב, וקבוצת אנשים שאני מאמין בהם נתנה לי פידבקים טובים, זה מספק אותי".

כששינמן נשאל אם "בין הקטבים" זו ספרות גבוהה הוא זועם על מה שנתפס אצלו כביקורת מצידנו: "ספרות יפה היא לא בהכרח ברברת, שפה סתומה, לא ברורה ולא קוהרנטית. הז'אנר שלי הוא להגיד דברים בצורה ברורה וממוקדת. אם תקראי שוב את הספר שלי, בכל עמוד ועמוד גלומים נושאים ונושאי משנה שאני מפתח. אני מדבר על אנשים שנמצאים על הגבול, לגיבורה יש מאניה דפרסיה, אבל לא כזו שפוטרת אותה מאחריות פלילית. זה כמו ששואלים מישהו שעבר טראומה 'למה לא שלטת בעצמך?' והוא עונה 'התחרפנתי'. האם צריך לסלוח לו או לשלוח אותו לכלא? זה רעיון מספיק טוב לספר?!".

- כשדיברת איתנו על סוגיות משפטיות לא היית כל-כך נסער.

"כי בשבילי המשפט הוא היסטוריה".

- הרגשת שמה שעשית עד עכשיו היה בזבוז?

"להפך. הייתי בר מזל. חוויתי חוויות עצומות שמהן אני יכול להפיק את הכתיבה. אבל להמשיך לעשות שוב את אותו הדבר? הדברים נעשים יותר קשים. המתח. לא בכדי אתה לא יכול להיות מנתח מעל גיל 60. יש הקבלה בין עבודתו של מנתח לעבודת הסנגור. זה מצריך כל-כך הרבה עוצמה, מאמץ בלתי פוסק, ובגיל מסוים זה כבד. גם צבירת הניסיון והידע מסתיימת. לירידת היכולת יש ערך שלילי גדול שאנחנו נוטים להתכחש אליו, ולא הייתי מוכן להתכחש לו. בתיקים האחרונים שבהם הופעתי - רמון, קלגסבלד, עמרי שרון - הרגשתי שהמשא מתחיל להיות כבד".

- אולי בגלל כובד המשא הם הסתיימו בהרשעות.

"קלגסבלד היה הישג. גם רמון היה הצלחה. גזר הדין תיקן במידה רבה את הכרעת הדין. לרדת מהבמה זה מאוד קשה. היה הרבה ריסק בהחלטה הזאת".

- איזה סיכון לקחת? המשרד פעיל ומצליח, משכורת הייתה לך. מה היה קורה?

"האגו. האגו הוא הכול. לא הייתי מצליח בדבר הזה אם לא הייתי עושה צעד דרסטי ומודיע לי ולסביבתי שאני יורד מהבמה. לשותפות שלי במשרד לא היה פשוט לקבל את הידיעה".

- זה נעשה בבת-אחת?

"כן. אבל נשארתי במשרד".

- זאת לא התנתקות מעולם המשפט.

"לא התנתקות מוחלטת, אבל מעט יחסית לעומת התקופה שבה הייתי בבתי משפט ועמדתי בראש הגדוד".

"כיום הקורא הוא השופט שלי"

הסוציאליסט של פעם הפך למחובר לצמרת עולמות הכלכלה, המשפט והפוליטיקה, וזכה לכינוי "המזכה הלאומי", אחרי שרשרת זיכויים מרשימה של אישים כמו רפי הוכמן, ראש עיריית אילת לשעבר; אריה גוראל, ראש עיריית חיפה המיתולוגי; מיכאל אורון ובתו רינת במשפט הדיסקונטאים; ורו"ח דן ברזילי ואמנון שדה במשפט הבנקאים. ב-2007 התפוגג מגע המידאס שלו, והוא חווה מספר הרשעות בזו אחר זו.

"החלטתי לזוז הצידה לפני שבע שנים, כשהתחיל התיק של גד זאבי (שיוצג על-ידי איריס ניב-סבאג בפרשת מלם וזוכה לפני כשנה). אמרתי לאנשים שלי שבתיק הזה אני לא מופיע. אצל וינרוט הייתי מעורב בצורה מסיבית; מה זה מעורב - הייתי באולם, וזו הייתה תקופה שכבר לא באתי לאולמות. ישבתי בגלימה ושתקתי. נתתי תמיכה מוראלית".

- יש כיום אישיות כמו וינרוט שהייתה יכולה לשאוב אותך בחזרה לפעילות משפטית שוטפת?

"לא".

- אתה אומר את זה בלי אפילו לחשוב.

"נכון".

- כשייצגת את חיים רמון חזרת מהספסל.

"הרגשתי סוג של חובה לחזור. השותפות שלי נכנסו לנעליי בצורה יוצאת מהכלל, ואני לא שם. כשאתה לא מנגן במשך חמש-שש שנים, אתה כבר לא רוצה להופיע על הבמה".

"כשאני מספר סיפור לשופט אני כבול למקרה. כיום אני לא כבול למקרה ולא לתוצאה. מאחורי כל כתיבה יש רעיון וכוונה, הקורא הוא השופט שלי".

"יש הרשעות שקרובות לזיכוי"

למרות רצונו של שינמן לשמור מרחק בטוח מהעשייה המשפטית, הוא לא יכול היה להבליג על ביקורתה של השופטת ברכה אופיר-תום באוקטובר האחרון, על החלטת בית המשפט המחוזי לזכות את אהוד אולמרט בפרשת מעטפות הכסף. שינמן יצא להגן על הלקוח, ואמר שדבריה של אופיר-תום עושים לו עוול נוראי.

- אמרת בעבר שיש רדיפה חסרת מעצורים אחר נבחרי ציבור. זה נכון גם לגבי אולמרט?

"ישנה התפתחות במשפט הישראלי בכל מה שנוגע לאנשי ציבור. בתקופת מפא"י הייתה להם חסינות, עד שזו הוסרה, כמו בפרשת ידלין. בשנים האחרונות התפתח דיון אם צריך להעמיד לדין בתחום האפור ולא השחור, כמו במקרה של הירשזון, שהיה צריך לעמוד לדין. אבל בואו לא נדבר על מקרים ברורים. בואו נדבר על רפי הוכמן במשפט הבנקים, רפול, קהלני, שטרית, עומרי שרון, שמעון שבס. הייתה אסכולה שאמרה - צריך לחקור ולהעמיד לדין, ואסכולה אחרת גרסה שצריך היה לטפל בהם אחרת".

- אבל הנה, עומרי שרון ישב בכלא.

"והוא גם לא טען לזיכוי. הוא הודה, והשאלה הייתה מה העונש שמגיע לו. כאן היה ויכוח. לדעתי השופטים אמרו את אותו הדבר במידה מסוימת גם בתיק של אולמרט".

- זה טירוף ציבורי?

"זה בון טון. מגמה ציבורית".

- ולא התקשורת מובילה אותה?

"היא גורם דומיננטי, אבל לא היא האשמה. זה ויכוח מוזר בין אלה שבעד שחיתות לבין אלה שנגדה. כולנו נגד שחיתות, והבון טון הזה יוצר סוג של לחץ על המערכת המשפטית, וזאת בעיה. אין סוביודיצה, כולם מקשקשים כי אין ברירה. כיום יש לי את האפשרות לראות את זה מהיציע, ויש רגרסיה. אני לא יודע אם זה מוביל לטוב או לרע, אבל אני יודע שזה הגיע לקיצוניות. כשדני פרידמן, אדם ראוי, הלך נגד הבון טון - הוא הפך לאויב העם. גם הרכב בית המשפט העליון שונה. הוא לא צריך להיות מורכב רק מאקס תובעים, אלא גם מסנגורים, ובזה יש שינוי לטובה".

- הרשעתו של אולמרט הייתה פלילית.

"גם בהרשעה פלילית יש קטגוריות שונות. יש הרשעות שקרובות לזיכוי".

- שנת המאסר על תנאי שנגזרה על אולמרט הייתה עונש קל?

"כן".

- מה היה נחשב לעונש כבד?

"מאסר בפועל".

- מנער סוציאליסט הפכת לחלק מההון-שלטון.

"אין שום סתירה בין העובדה שנלחמתי בבתי המשפט על חפותם של אנשים מסוימים, לבין העובדה שתפיסת העולם שלי היא פשטות. החברים הטובים שלי למדו איתי בבית הספר, אחד מגיל 8 ואחד מגיל 5. מה זה הון-שלטון? אני לא האידיאולוג של ההון והשלטון. קלקול מידות יהיה לנצח, ואנחנו צריכים להילחם בו".

- יש סיכוי שתפנה לפוליטיקה?

"חוזרים לשאלת הבחירה. יכולתי להיות בתפקידים ציבוריים, כולל מינוי ליועץ המשפטי לממשלה, אבל רציתי לכתוב. ידעתי מה אני רוצה ואני מקווה שאני מגשים את זה. אני רוצה שאנשים יקראו את הספר שלי, כי אני חושב שאני יכול לתת מבט מעמיק על העולם שאני מכיר".

הכתבה המלאה - במגזין G

דן שינמן

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"