גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותק, המפלגות התכווצו

כנראה שאנחנו הולכים להפסיד את הבחירות האלה. נו, אז מה?

א. התופעה הבולטת ביותר במערכת הבחירות, בעיניי, היא חדוות הימין. ראו אותו, מתאחד ומתגבר, מתחדש ומתמרק, כולו שש אלי מעש, ובפיו זמירות חדשות של אחדות ושל קבלה: האיחוד המחובק, הטבעי, בין הליכוד לישראל ביתנו, שנמהלו אחד בשני כדבש בחלב; ההתעוררות המרגשת במחנה הכיפות הסרוגות עם הבית היהודי, שהתאחד משלל רסיסי מפלגות ותנועות שפיצולן לא היה ברור מלכתחילה (האיחוד הלאומי-תקומה, מפד"ל, אח"י ומי יודע מה עוד), והציב בראשו צעיר תוסס ושם צעירה חילונית במקום גבוה; ראו גם האיחוד המשולש בהנהגת ש"ס, יחרוק כמה שיחרוק.

אנשים אוהבים לצחוק ולהתערב ביניהם על מתי תתפוצץ שלישיית האגו שם. שיצחקו עד מחר. העובדה היא ששלישיית האגו בצד המרכזי-שמאלי של המפה אפילו לא הצליחה להביא את עצמה לשבת באותו חדר למשך רבע שעה. אני מוכן לשים 20 שקל שהאגואים של אלי ישי, של ליברמן או של נתניהו אינם קלים במיליגרם מהאגואים של לבני, של לפיד או של יחימוביץ'. ובכל זאת, הראשונים מצאו את דרכם איש לצד יריבו-ידידו, בעוד האחרונים ניהלו ויכוח וירטואלי מעורר רחמים בחוסר הרלבנטיות שלו, על מי יהיה מספר שתיים של מי, ומי תזנב במצביעים של השני.

אז מה לכם כי תלינו על ש"ס, שמאלנים, ומה לכם כי תתגוללו. ראו את מנהיגי הימין ואת מצביעיו, שמים את האגואים בצד (גם אם רק לתקופת בחירות) ופוסעים שלובי זרוע אל הזריחה. בכלל לא מן הנמנע שמגמת האיחוד הזו תימשך בעתיד. הרי גם הבית היהודי וגם ש"ס יכולות למצוא את מקומן בליכוד בקלות. מין שמחה שלווה או שלווה שמחה שורה על המחנה. אני רואה את הימין, ומקנא.

ב. ובינתיים, משמאל: נכון שהרשימה של מפלגת העבודה מרשימה וכמעט שערורייתית בטריות שלה, בקונטרה האמיצה שהיא מציבה לליכוד, ובמעבר שהיא מציעה לסדר יום אזרחי-כלכלי; אבל העובדה שהמריבה הראשונה פרצה עוד לפני שגווע צליל מחיאת הכף האחרונה בבית ברל, קצת הוציאה את החשק. חסרה שם בשלות או בגרות. אני גם מוכרח להודות שאין שם אף אחת או אחד שיכול/ה להיות ראש/ת ממשלה, או אפילו שר/ת ביטחון או אוצר. זו רשימה מלהיבה, אבל היא לא נותנת לך את התחושה המרגיעה הזו שאתה בידיים טובות. וזו תחושה חשובה.

מרצ וחד"ש נשארו פחות או יותר אותו הדבר - עקשניות, אפורות ונחושות. לגבי מפלגות המרכז אין לי הרבה מה לומר, בטח שאין לי חשק לרדת כמו כולם על קדימה, על התנועה ועל יש עתיד - זה פשוט קל מדי. השאיפה הזו להגיע אל נקודת האמצע המדויקת פסולה בעיניי לא רק כמצע פוליטי, אלא גם כקו מנחה מוסרי.

איחוד מרכז-שמאל לא עומד לקרות בקרוב. והאמת שמבחינתי זה בסדר. זה אומר שעוד לא הגיע הזמן, שעוד לא בשלו הלבבות, עוד לא התבגרו המנהיגים. אולי זה עניין פשוט של דברים שרואים משם וכו'; לנתניהו, לישי ולליברמן יש יחד יותר מכפול שנים בכנסת מאשר ליחימוביץ', ללבני וללפיד יחד. מנהיגי המרכז-שמאל הם כמו ילדים שלא מוכנים לחלוק צעצוע; מנהיגי הימין הם ילדים גדולים יותר שמבינים שהכי טוב לשחק יחד. הפיצול בשמאל וקוטנו, כמו גם האחדות בימין וגודלו, הם הביצה והתרנגולת, ומי יודע מה קדם למה.

בכל מקרה, הרושם המצטבר הכללי, כידוע, הוא כי אל מול שמחת החיים המתפרצת והמתאחדת מימין, מציגים המרכז והשמאל רק פיצול, בלבול ודכדוך. לא פלא שאחד מהדיבורים המרכזיים בבחירות האלה, ואתה יכול לשמוע אותו גם אצל הנבחרים וגם אצל הבוחרים, הוא שהשמאל מת, נעלם, פס מן העולם, שבק חיים, התאייד, התפייד, אין לו תקומה ואין לו תקווה. מין פיצול מדוכדך או דכדוך מפוצל שורה על המחנה. אני רואה את השמאל, ומתבאס.

ג. אז בדיוק בשביל זה אני כותב את הטור הזה: לעודד את רוחו של מחנה השמאל, המחנה שלי. אחיות ואחים - צאו מזה. אז נכון, נראה שאנחנו הולכים להפסיד את הבחירות האלה, אבל אז מה? יכול להיות שגם את הבאות נפסיד, נו? אין שום סיבה לתת לדברים כאלה להרוס לנו את המצברוח. קומו והתנערו, אחים חלכאים, כי עוד נכונו לנו עלילות.

הימין, במיוחד הדתי, אוהב לדבר על עם הנצח. ובכן, גם אנחנו השמאלנים עם הנצח, וגם אנחנו לא מפחדים מדרך ארוכה. במיוחד חשוב לזכור את זה בימים אלה, ימי החנוכה. הרי מה האתוס המרכזי שהנחיל לנו החג: מעטים מול רבים היינו, ולא ויתרנו. אז זהו.

כשחושבים על זה, הימין אמנם בשלטון מאז 77', בהפסקות קלילות, אבל הרוב המוחץ, כפי שהתקבע בזמן האחרון, הוא בסך-הכול עניין של עשור פלוס מינוס. לא יותר ממצמוץ בעיניו של בופאלו ביחס להיסטוריה. ומהי ההיסטוריה אם לא מטוטלת עצומה הנעה באיטיות מרגיזה מצד לצד? וגם כשהוא כמו שהוא, הרוב הימני הוא עדיין לא רוב מוחץ.

עברתי על כל הסקרים שהתפרסמו בכל כלי התקשורת בשבועיים האחרונים, וניסיתי לסכם אותם. הפער בין הגושים עומד על בין שישה לעשרים מנדטים - תלוי בסקר ובהגדרות המשתנות של מהו הגוש. זה אכן רוב גדול, עצום ורב, אבל לא שום דבר שלא יכול להתאזן במעט (להתהפך זה קצת דמיוני, אני מודה).

יותר מזה, גם אם ניקח את הסקר הכי חמור מבחינת השמאל, ונאמוד את גוש השמאל בכלי המידה השמאלניים והמגבילים ביותר - עבודה, מרצ וחד"ש, ומשהו כמו עוד שליש מהמצביעים של לפיד ושל לבני - שמאלנים שלא רוצים או פוחדים להגדיר את עצמם ככאלה, או שהם מפונקים מדי - נגיע למשהו בין רבע לשליש מהכנסת. מיעוט ועוד איך, אין להכחיש, אבל לא מיעוט מבוטל. רחוק מזה. זה לבטח משהו להתחיל ממנו.

ויותר מזה, מה שאני מנסה לומר, וכבר אמרתי את זה מלא פעמים כך שעוד אחת בטח לא תזיק, הוא שבשמאל צריכים למצוא את הגאווה ואת הכבוד בלהיות מיעוט, לשאת את האופוזיציונריות כאות כבוד, לא כצלב. הימין ידע לעשות את זה; מנחם בגין ישב עשורים באופוזיציה ולא אמר נואש. ולנו יש את אורי אבנרי ללמוד ממנו. אנשים עם סבלנות של הר ועם נחישות של נהר. ככה אני רוצה לראות את השמאל שלי, עיקש ונחוש. ומצד שני, אני מצפה גם לראות אותו יותר גמיש.

הימין נע באלגנטיות יחסית, מסתגל למצבים חדשים, בעוד נדמה כי השמאל נוקשה יותר. אבל אין ספק שהתופעה הכי בולטת במערכת הבחירות הזו, יותר מחולשת השמאל ומשמחת הימין, היא ההדחקה המוחלטת, על גבול ההונאה, של העתיד הקרוב. והעתיד הקרוב כולו קיצוצים וגזרות וקשיים. יש תקציב להעביר והוא הולך להיות כואב, ותבוא האטה ותהיה אבטלה. איכשהו, כולם מנסים למכור לנו איזו תחושה שהכול הולך להשתפר. אבל זה שקר. ולשקר לציבור זה פשע, לא משנה איך מסובבים את זה.

דרור פויר

ד. אנחנו מדינה בהפרעה - לרוב יש תודעה של מיעוט, ולמיעוט יש תודעה של רוב, ובגלל זה שני הצדדים אחוזי תזזית תמידית ובלבול מובנה. אבל הימין מתחיל להבין ולקבל את מקומו כרוב, וזה כאמור יפה לראות, גם אם לפעמים מטיל מורא.

הגיע הזמן שגם השמאל יתעורר ויריח את הקפה. יש משפט של איין ראנד שאומר: על מנת לומר "אני אוהב אותך", צריך האדם קודם כול לדעת לומר "אני". נדמה לי שהנמשל מובן.

נשארו רק שתי סוגיות קטנות ולא חשובות. האחת היא הדמוגרפיה. נדמה שכל הזמן יש עוד ועוד ימנים ופחות ופחות שמאלנים. אני מתנגד אינסטינקטיבית לטיעון הזה. גם כי יש בו לא מעט התנשאות, וגם כי לכל אדם יש את זכות הבחירה והחובה לשנות את דעתו. הסוגיה השנייה היא השאלה: מה זה בעצם להיות שמאלני כיום? מה הסחורה שהוא מוכר? יש לי את התשובה שלי, אבל מאחר שהעמוד הזה נגמר, אנסה לענות על כך בשבוע הבא.

עוד כתבות

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בבורסת ת"א; ורידיס מאבדת מערכה כ-4%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%

הדאקס יורד ב-1% ● קרן המטבע העולמית העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טסלה יורדת ב-4%, טראמפ מדיה ב-7% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"