גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטי בתי הדין מקבלים "תיק עיתונות" על ההליכים שבפניהם

הנוהג של עדכון שופטים על פרסומים בתיקים תלויים ועומדים גורר ביקורת ■ השופט בדימוס שלי טימן: "אם מדובר בנוהל - זה לא בסדר" ■ עורכי דין: "הדבר עלול לפגוע באמון הציבור" ■ דוברות בתי הדין: "חשוב שהשופטים יהיו מעודכנים"

אנחנו חיים בעידן שבו מתקיים סיקור תקשורתי אינטנסיבי ויומיומי של דיונים שמתנהלים בבתי המשפט ושל ההחלטות ופסקי הדין של השופטים, סיקור שלעתים מביא להתנגשות בין הזכות לחופש הביטוי לבין זכותם של המתדיינים בבתי המשפט להליך נקי והוגן.

מי שכלל אינו אמור להיות מושפע מהסיקור התקשורתי הוא השופטים. עם זאת, גם השופטים, ככל אחד, קוראים עיתונים וצופים בטלוויזיה, לפעמים אודות משפטים שהם עצמם מנהלים.

מדיון שהתנהל באחרונה באולמה של אחת משופטות בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב במסגרת סכסוך עבודה מתוקשר, עלה כי שופטי בתי הדין לעבודה מקבלים עדכונים שוטפים אודות פרסומים בתקשורת על הליכים משפטיים, גם כאלה שנוגעים לתיקים שמתנהלים בפניהם.

ל"גלובס" נודע כי במהלך הדיון העלה אחד הצדדים בפני השופטת נושא הקשור בתיק המתנהל, תוך שהצביע על פרסום שהופיע בבוקר באותו עניין באחד העיתונים. בתגובה, הפתיעה השופטת ואמרה לעורך הדין כי היא מכירה את הפרסומים, וכי שופטי בתי הדין לעבודה מקבלים באופן מסודר קטעי עיתונות מדוברות בתי הדין.

זיהום ההליך

בדיון אחר, שהתנהל בפני שופט אחר של בית הדין לעבודה, פירט אחד הצדדים את עובדות המקרה, והשופט אמר לו כי הוא קרא על כך בסקירת עיתונות שקיבל. גם נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, אמרה לאחרונה במסגרת דיון כי היא מודעת לדברים שעלו בדיון מכלי התקשורת.

סוגיית יידוע השופטים על פרסומים בתקשורת אודות תיקים שהם מנהלים היא מורכבת ואינה חד-משמעית. שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב בדימוס, שלי טימן, סבור כי לא ראוי כי דוברות בתי המשפט תעביר לשופטים עדכונים בנוגע לפרסומים בתקשורת, הנוגעים להליכים שמתנהלים בפניהם. עם זאת, ככל שמדובר בדיווחים על החלטות ופסקי דין שכבר ניתנו, אין הוא רואה בכך בעיה.

"ראשית, חשוב לזכור כי התקשורת היום היא נגישה ובו-זמנית, והשופטים יכולים לקרוא כל דבר בזמן אמת ב'גלובס', ב-ynet בוואלה ובמקומות אחרים - אפילו את מה שמתרחש באולם סגור. הכול היום מאוד פתוח ונגיש", אומר טימן.

"אולי אני יותר מדי קפדן, אבל אני חושב שלמרות זאת, דוברות בתי המשפט איננה צריכה כמערכת להעביר לשופטים פרסומים על הליכים שעדיין מתנהלים בפניהם, וודאי שלשופטים אסור להתבטא באולם על הפרסומים הללו. זה עלול לתת הרגשה לא טובה לצדדים. לסיכום, כעיקרון, ככל שמדובר בפרסומים על הליכים שמתנהלים ולא בפסקי דין והחלטות, אם מדובר בנוהל של הדוברות - זה ממש לא בסדר".

גם עורכי דין העוסקים בתחום דיני העבודה טוענים כי לא ראוי ונכון ששופט יקבל באופן שוטף דיווחים על תיקים המתנהלים בפניו. לדבריהם, השופטים עלולים להיות מושפעים מהדיווחים התקשורתיים, וההליך המשפטי עלול "להזדהם" בגין העברת הפרסומים אליהם בצורה כה מסודרת ושגרתית.

לדברי עו"ד אלי שקד, שכיום הוא בעלי חברת יחסי הציבור "שקד תקשורת" המתמחה בליווי הליכים משפטיים מורכבים ובעלי פרופיל ציבורי, לנוהל של העברת פרסומים לשופטים "עלולות להיות השלכות רחבות הנוגעות באמון הציבור, שכן הרשות השופטת שואבת את בסיס כוחה מאמון הציבור, כי מערכת זו פועלת בסביבה נייטראלית ונקייה מהשפעות חיצוניות".

לדבריו, "בהליך משפטי המעורר עניין תקשורתי רב, הלחץ המופעל על השופטים על-ידי התקשורת הוא אינטנסיבי ביותר, ולעתים קרובות הצדדים משתמשים באמצעי התקשורת על מנת להעביר מסרים לשופטים מעל דפי העיתון. לכן, מבחינה ציבורית נדמה כי המערכת המשפטית צריכה לנקוט דווקא בגישה מחמירה הפוכה - הימנעות מחשיפה לעיתונות המסקרת מקרים תלויים ועומדים. בוודאי לא כדאי שתנהל מעקב יזום ומובנה אחרי פרסומים - ולו למראית-עין".

מנגד, דוברות בתי המשפט סבורה כי הנוהג של יידוע שופטי בתי הדין לעבודה אודות פרסומים בתקשורת שקשורים לתחומי עיסוקם, הוא חשוב ומסייע להם בעבודתם.

דוברת בתי הדין לעבודה, רות שמיר, מודה כי השופטים מקבלים מפעם לפעם עדכונים אודות פרסומים בתקשורת, גם כאלה שנוגעים לתיקים שמתנהלים בפניהם, אך כאמור, היא אינה רואה בכך כל בעיה. להיפך - לדבריה, חשוב מאוד שהשופטים ייראו את כל מה שמתפרסם בכל רחבי הארץ, אפילו במקומונים קטנים ואיזוטריים, כדי שייראו עד כמה עבודתם רלוונטית, רבת-השפעה וחשובה, וכדי שיישארו מעודכנים.

שמיר סמוכה ובטוחה כי השופטים לא מושפעים מהפרסומים כלל. לדבריה, "ראשית דבר ואחריתו, ודאי הוא ואין חולק כי פסיקותיהם של שופטים אינן מושפעות מפרסום בעיתונות. העברת הפרסומים הנוגעים לפסיקותיו של בית הדין לעבודה הוא לשם יידוע בלבד".

שמיר מוסיפה כי "אנו רואים חשיבות רבה בהפצת הפסיקה בקרב ציבור השופטים למען יידע את זכויותיו, והיידוע כולל גם מאמרים הנוגעים למרקם החיים הכללי ולכל התחום המשפטי וחידושי הפסיקה בו".

גם דוברת מערכת בתי המשפט, איילת פילו, תומכת בעמדתה של שמיר, אך טוענת כי השופטים מקבלים דיווחים הנוגעים רק לפרסומים אודות החלטות ופסקי דין - ולא על הליכים מתנהלים.

"מערך הדוברות של בתי המשפט אמון על טיפול ביחסי מערכת המשפט ושופטיה מול כלי התקשורת, ובכלל זה שולח לשופטים פרסומים על החלטותיהם ופסיקותיהם בכלי התקשורת", מסרה פילו.

עוד כתבות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן