גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להציל את שושלת גנדי

במדינה הודית לא גדולה במיוחד, רק 60 מיליון איש, החל המאבק

הפקיסטנים הלא-רבים החוצים את הגבול המבוצר של ארצם עם הודו, זה הגבול החוצה את חבל פונג'אב, נתקלים מייד בשלט ענקי, מנומס אך מתגרה: "ברוכים הבאים לדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם". זאת תזכורת למשוואה הפוליטית של תת-היבשת, מאז הסתלקו ממנה הבריטים לפני 65 שנה.

שתיהן, הודו ופקיסטן, מתכוננות לקראת בחירות כלליות. בפקיסטן הן עומדות להתקיים בסביבות יוני של השנה הבאה. בהודו הן יהיו לכל המאוחר במארס 2014. בפקיסטן זו תהיה הפעם הראשונה (אם אמנם תהיה) שבה ממשלה נבחרת מורשית לסיים את מלוא תקופת כהונתה. ממשלות קודמות הונהגו בידי הצבא, או הופלו על-ידי הצבא. בהודו, חוץ מתקופה קצרה ולא-נעימה באמצע שנות ה-70, דמוקרטיה פרלמנטרית הייתה הנורמה.

בשבוע החולף התחילה חזרה כללית דרמטית לקראת הבחירות ב"דמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם". על הפרק עומד איש אחד, עתיר כריזמה ורב-ניגודים, המעורר רגשות קיצוניים מאוד ומייצג במידה רבה את תקוותיה של הודו וגם את פחדיה.

הוא עומד עכשיו בראש הממשלה של אחת ממדינות הודו, גוג'אראט, בצפון החוף המערבי. אוכלוסייתה גדולה כמעט כזו של בריטניה. בששת הימים הבאים, יתבקשו 38 מיליון בוחריה להחליט אם הם רוצים להאריך את כהונתו של ראש ממשלתם ("צ'יף מיניסטר", במינוח האנגלי) בחמש שנים נוספות.

האיש, נארנדרה מודי, מושל בג'וגאראט ביד ברזל זו השנה ה-12. תחת שלטונו, גוג'אראט צמחה בקצב היאה לנמרים מזרח-אסיאניים, ממוצע של כמעט 10% בשנה. היא נעשתה יעד מבוקש להשקעות מקומיות וזרות.

כה כריזמטי, כה מפחיד

העיתונות הבינלאומית קושרת כתרים מביכים למודי. כותב פורה אחד, רוברט קפלן האמריקאי, לא ידע את נפשו לאחר ראיון עם הצ'יף מיניסטר. "פגשתי את ג'ימי קרטר, את ביל קלינטון, את ג'ורג' בוש האב והבן", כתב קפלן, "פנים אל פנים, מודי מביס את כולם בכריזמה". לא חיווי שופע אינטליגנציה, צריך להגיד, אבל זה ביטוי לפיק הברכיים שאחז בחלקים של העיתונות הזרה במגעה עם מודי. היא עזרה לו לשווק דימוי של איש חזק, אדריכל של צמיחה כלכלית, שההודים - ומי לא בעצם - זקוקים לו עד ייאוש.

חוץ מזה, שארה"ב אסרה על מודי את הכניסה לתחומיה, ובריטניה סירבה עד לאחרונה ממש לקיים כל מגע איתו או עם ממשלתו. ועדת חקירה שמינה בית המשפט העליון של הודו נמנעה מלהאשים אותו בפלילים, אבל בית משפט שלח לכלא את אחת מחברות ממשלתו.

על מודי מרחף צלו של יום קודר אחד בפברואר 2002, שבו נשחטו בערך 1,000 מוסלמים בידי אספסוף מבני ההינדו באהמדאבאד, הגדולה בערי גוג'אראט. שוטרים עמדו באפס מעשה וצפו בפוגרום, בשעה שנשים זקנות ועוללים הושלכו אל תוך צמיגים בוערים.

חודשיים אחר-כך, ארגון אמריקאי להגנת זכויות האדם פרסם דוח של 75 עמודים על הטבח, תחת הכותרת האומרת הכול, "'לא קיבלנו הוראות להציל אתכם' - השתתפות המדינה במהומות הבין-עדתיות בגוג'אראט והסכמתה שבשתיקה" (tinyurl.com/carybma).

זה היה הטבח האחרון של הינדו במוסלמים בהיסטוריה העקובה מדם של הודו. מוסלמים הוסיפו לטבוח הינדו, בהתקפות טרור מתוכננות היטב כמו זו במומבאיי לפני ארבע שנים. אבל פוגרומים, במסורת הטראגית של חלוקת הודו, לא נראו עוד. אולי מפני שזה האחרון התרחש לאחר שהפציע עידן הטלפונים הסלולריים והאינטרנט. יותר מדי נחשף ברבים מן ההכנות לטבח ומהכוונתו. לא היה צורך בתיאוריות קונספירציה, כדי להבין שאמנם הייתה קונספירציה.

מקדש למלך ראם

הטבח של אהמדאבאד התרחש מייד לאחר שאספסוף מוסלמי הצית קרון רכבת והעלה באש 56 מנוסעיה, ביום השנה העשירי להתקפה על מסגד מפורסם בצפון הודו. שם, בעיר ששמה איודיה, התחולל עימות רב אסוציאציות: ההינדו טענו שהמסגד בן 500 השנה הוקם על הריסותיו של מקדש הינדואי עתיק; והמקדש עצמו הוקם מלכתחילה כדי לציין את מקום הולדתו של הנסיך ראם, הגלגול השביעי של נשמת האל ההינדואי וישנו.

את הריסת המסגד יזם הימין הדתי של ההינדו, שמחלציו בקעה מפלגת האופוזיציה העיקרית, הידועה בראשי התיבות BJP (מפלגת העם ההודית). מאורעות איודיה הזניקו את BJP אל מרכז הזירה הפוליטית. היא הייתה הכוח הדומיננטי בפוליטיקה ההודית כמעט עשר שנים, עד תבוסתה הלא-צפויה, ב-2004. היא גם הגיעה לשלטון בכמה מדינות גדולות של הפדרציה ההודית. אבל גוג'אראט היא היהלום שבכתר, ראיה שהמפלגה הזו יכולה גם לשלוט, לא רק להסית. נארנדרה מודי הוא מועמד טבעי להנהיג את BJP, ולהחזיר אותה לשלטון. ובלבד שצל הפוגרום של 2002 יסור ממנו. הבריטים, מהיותם להוטים לעשות עסקים עם גוג'אראט, הסירו את החרם בשנה שעברה, למעשה אם גם לא להלכה. דיפלומטים אמריקאים אומרים, שהצי'ף מיניסטר חופשי עכשיו לעתור לאשרת כניסה.

25 חברי קונגרס בוושינגטון כתבו לפני שבועיים למזכירת המדינה, וביקשו שהחרמת מודי תעמוד בתוקפה. בראש המחרימים עומד רפובליקן, אשר ביקר בגוג'אראט מייד לאחר הטבח, והובל אל ביתו של ציר מוסלמי באסיפה המחוקקת המקומית, אשר נרצח בפוגרום. הרפובליקן, ג'ו פיטס מפנסילווניה, זוכר את "דמו של חבר הפרלמנט שהוקז על קירות הבית... המראה הנורא הזה נחרת בזיכרוני".

רק 160 מיליון מוסלמים

האם הוא נחרת גם בזיכרונה של הודו? מפלגת הקונגרס, העומדת בראש הממשלה הפדרלית, מקווה שנחרת, אם כי אין היא מעיזה להזכיר את הטבח במפורש, לפחות לא בגוג'אראט. זה לא יהיה מחוכם מבחינה פוליטית. יש אמנם כמעט שישה מיליון מוסלמים במדינה הזו, אבל הם רק עשירית האוכלוסייה.

מחוץ לגוג'אראט, זיכרון הפוגרום ממלא תפקיד הרבה יותר מרכזי. במרכז חייה של הודו עומד אתוס חילוני. אף כי 75% מתושביה הם הינדו, ורק 14% הם מוסלמים ("רק" אומר 160 מיליון בני אדם), היא, בניגוד לפקיסטן, אינה מדינת-לאום או מדינת-דת. איש לא יעלה בדעתו להשביע את שריה, או את פקידיה, בנוסח הפקיסטני של "אני נשבע שאני מוסלמי, ומאמין ביחידותו של אללה".

בהתחשב בבעייתיות ההיסטורית של יחסי הינדו ומוסלמים, הדו-קיום ביניהם בגבולות הודו (חוץ מקשמיר המסובכת) הוא טוב במידה יוצאת דופן. העמדת נארנדרה מודי בראש הממשלה המרכזית עלולה לאיים על הדו-קיום הזה.

שאלת עתידו של מודי מקנה לבחירות בג'וגאראט נופך של מאבק על עתיד הודו. כל מנהיגיה הבכירים של מפלגת הקונגרס חוזרים עכשיו על פתחיהם של הגוג'אראטים, בניסיון ברור להאט את אקספרס מודי. מעטים מאמינים שמפלגת הקונגרס של שושלת נהרו-גנדי מסוגלת לנצח בגוג'אראט. אבל היא הייתה רוצה לנגוס נגיסה של ממש ברוב הפרלמנטרי העצום שלו. מודי יהיה היריב הקשה ביותר של הקונגרס, אם BJP תחליט להעמידו בראשה.

הפיג'מה של נארנדרה

וכך, אמא סוניה גנדי, נשיאת מפלגת הקונגרס ודמות-המפתח בקואליציה השלטת, ובנה, מזכ"ל המפלגה ויורש העצר, ראהול גנדי, נושאים נאומים מתלהמים נגד מודי. ראהול, שכנראה יהיה מועמד מפלגתו לראש הממשלה בבחירות הבאות, מנסה להזכיר לגוג'אראטים שהם אינם זקוקים ל"דיקטטור"; ושהצלחתה הכלכלית של מדינתם השאירה מיליונים מאחור.

מודי מתקשה להסתיר את הבוז שלו לנסיך הצעיר (42). הוא קורא לו בלעג "ראהול באבא", מזכיר בסרקזם את מוצאו האיטלקי (אמא סוניה נולדה וגדלה בטורינו), ומתנבא שראהול יצליח לחסל את מפלגת הקונגרס - תחילה בגוג'אראט, ואחר-כך בשאר הודו.

הודו לא ראתה עדיין מערכת בחירות כזאת. המדיה החברתית מגויסת לתועלת מעמד הביניים העירוני הגדל; להטוטי טכניקה מעמידים הולוגרמה תלת-ממדית של מודי על כל במה ותחת כל עץ רענן; יוטיוב מתפקע מעודף גימיקים. יש גם טכסיסים ישנים ובדוקים, כמו חלוקת בגדים, אבל אפילו כאן יש גימיק: גברים מקבלים "קורטה", הלוא היא חולצת הפיג'מה האופיינית של הודו, בסגנון נארנדרה מודי: פשוטה, מחוספסת, שווה לכל נפש.

הוא משווק את עצמו כידיד האיש הפשוט.

כיאה לבחירות בהודו, ההצבעה נמשכת ימים, והתוצאות לא ייוודעו אלא ימים אחר-כך. משם ואילך, הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם תשקע אל קדחת בחירות, שאולי יבשרו את עלייתו של דור חדש, ואולי יצליחו רק לדחות את ההחלטה. לגנרלים ולבוסים חד-מפלגתיים תמיד הרבה יותר קל.

הודו

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?