גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעסיקים - רוצים להוציא עובד לפנסיה? תצטרכו לנמק

פסיקה תקדימית: מעסיקים לא יכולים לפטר אוטומטית עובד שהגיע לגיל פרישה ■ מדריך ומחשבון פרישה

מומחים בשוק העבודה ממשיכים להצביע על ההיבטים הדרמטיים בפסיקה התקדימית שנתן השבוע בית הדין הארצי לעבודה, ולפיה מעסיקים מוכרחים לשקול בכובד-ראש להמשיך ולהעסיק עובדים גם לאחר הגיעם לגיל הפרישה, אם אלה מעוניינים בכך. על-פי הפסיקה, מעסיק מחויב לקיים שימוע לעובד שכזה ולהציג נימוקים ענייניים, כפי שמחויבים לנהוג עם כל העובדים.

"זה בדיוק התפקיד של מערכת המשפט, להתאים את החוק למציאות החיים", אומרת עו"ד תמר גולן, שמייצגת מעסיקים, בשיחה עם "גלובס". לדבריה, פסיקות קודמות של בתי הדין לעבודה קבעו כי חלק בלתי נפרד מהזכות לעבוד ולהתפרנס, היא הזכות לכבוד ולפיתוח המיומנות האישית. "הפסיקה האחרונה בעצם שיכללה את האמירות האלה, וקבעה שצריך לשקול כל מקרה על-פי נסיבותיו, ולא באופן גורף ודווקני".

לדברי עו"ד גולן, הפסיקה הזו מחייבת את המעסיקים באופן חד-משמעי - אלא אם בג"ץ יקבע אחרת, "אבל בג"ץ לא יקבע אחרת". היא מזכירה כי מדובר במגמה בפסיקה שמעניקה לעובדים יותר כוח ומשקל. "פעם יכולנו לפטר עובד כי הוא בא בבוקר וצבע העיניים שלו התחלף. כיום אנחנו צריכים להסביר לעובד למה רוצים לפטר אותו ולספק לו נימוקים ענייניים".

איך זה יראה בפרקטיקה? לקחנו באופן מכוון פרופיל של עובד עם חוות-דעת חיוביות, שמועסק בארגון רווחי שלא מתקיימים בו פיטורי צמצום. שאלנו כיצד תשפיע הפסיקה במקרה כזה, שבו אותו עובד באותו ארגון מבקש להמשיך לעבוד גם אחרי גיל 67, בה בעת שהמעסיק שלו ביקש לסיים את העסקתו.

"אם הארגון במשבר כלכלי, אז אין ספק שהפסיקה לא תשפיע, אבל במקרה כזה כמו שאתה מתאר יהיה למעסיק קשה יותר לסיים את העסקתו של העובד, ולשכנע שהדבר לא נעשה מחמת גיל", טוען עו"ד נחום פינברג, שמייצג גם הוא מעסיקים גדולים במשק.

גם עו"ד פינברג מזכיר כי כבר ניתנו בעבר פסיקות חשובות בעניין גיל הפרישה של עובדים. "בשנת 2000 ביטל בית המשפט העליון את הנוהג שהיה קיים בחברת אל-על, שלפיו דיילים ודיילות מחויבים לסיים את עבודתם עד גיל 60, מוקדם יותר מגיל הפרישה כחוק. השופט חשין סבר כי לא צריך לבטל את הנוהג, כיוון שלא ניתן לבדוק איזו דיילת יכולה לנעול נעלי עקב אחרי גיל 60, ואיזה דיילת לא יכולה, אבל בסופו של דבר נקבע כי גיל פרישה אחיד שומר יותר על כבוד האדם", הוא מזכיר.

לדבריו, פסיקה נוספת ניתנה לפני חודשים ספורים, במקרה של עובדת בשירות בתי הסוהר. "עד היום היה נוהג שלפיו סוהרים פורשים באמצע שנות החמישים לחייהם, אבל אותה סוהרת טענה כי היא מועסקת בתפקיד מטה, ולכן אין אלמנט של שחיקה שמחייב אותה לפרוש מוקדם יותר. הפסיקה תמכה בטענת הסוהרת, וביטלה את הנוהג הזה".

פתרון גם למחסור ברופאים

לדברי עו"ד דפנה שמואלביץ', ההשפעה המיידית יותר של הפסיקה תהיה בזירה של מקומות העבודה המאורגנים. לדבריה, ארגוני העובדים והוועדים יבקשו לנהל משא-ומתן בעניין גיל הפרישה - בין אם בכדי ליישם את הפסיקה ולדרוש לאפשר לעובדים לפרוש בגיל מאוחר יותר בהתאם לרצונם, ובין בכדי לדרוש פיצויים מוגדלים למי שיסכימו לפרוש בגיל הקבוע לפי חוק.

ייתכן כי הראשון שעשוי לעשות זאת הוא יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן. אשתקד, במסגרת המשא-ומתן להסכם עבודה חדש, דרש ד"ר אידלמן לאפשר לרופאים שמעוניינים בכך לעבוד בבתי-החולים הציבוריים גם לאחר גיל 67, ובהתאם לאפשר לרופאים בני 65-67 לפרוש מוקדם יותר אם הם מדווחים על קושי לבצע ניתוחים.

"ניהלנו שעות של דיונים סביב הנושא הזה, אבל בסופו של דבר המדינה סירבה", מספר אידלמן. "לאנשי האוצר היה חשוב שהשליטה תהיה בידי המעסיק, כלומר שהמנהלים הם אלה שיקבעו מי יפרוש ומי לא".

אידלמן לא מסתיר את התלהבותו מהפסיקה ואומר: "זו החלטה דרמטית, ואני מעריך שאם היא הייתה מתקבלת לפני שניהלנו משא-ומתן בעניין, ייתכן שהיא הייתה משפיעה על התוצאות של הדברים".

לדבריו, הרוב המכריע בקרב הרופאים שנאלצים לפרוש מבתי-החולים הציבוריים בשל החוק הקיים, ממשיכים לעבוד במערכת הפרטית. "אין ספק שאם יעסיקו במערכת הציבורית יותר רופאים לאחר גיל הפרישה, אפשר יהיה להתמודד טוב יותר, גם אם חלקית, במחסור הקיים ברופאים", הוא אומר.

לפסיקה של בית הדין יש לא מעט השלכות כלכליות על המעסיקים ועל המשק בכלל. עו"ד פינברג, למשל, מזכיר כי הארכה בפועל של גיל הפרישה תתרום לקרנות הפנסיה, ולחיזוק קרנות הפנסיה באופן טבעי יש השפעה רוחבית וחיובית. מנגד, עובדים מבוגרים הם ברוב המקרים גם עובדים שמרוויחים טוב יותר מאלה הצעירים, והמשך העסקתם יכולה להכביד על הוצאות השכר של המעסיקים.

אם להסתמך על מכון ירושלים לחקר שווקים, הרי שבעצם העסקתם של עובדים מבוגרים טמון פוטנציאל כלכלי אדיר. על-פי תוצאות מחקר שפרסם לאחרונה המכון, כ-30% מבני 65 ומעלה שאינם עובדים כיום מסוגלים לעבוד, ואילו היו מועסקים - הדבר היה מייצר להם הכנסות של 6.4 מיליארד שקל.

על-פי המכון, חישוב ההכנסות נעשה בצורה שמרנית וזהירה מאוד, כאילו עובדים אלה מרוויחים שכר מינימום בלבד. אילו החישוב היה נעשה על-פי השכר הממוצע הקיים של בני 65 המועסקים כיום, פוטנציאל ההכנסות היה מגיע לכדי 16 מיליארד שקל.

עוד כתבות

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

חן עמית, מנכ''ל טיפלתי / צילום: תמונה פרטית

טיפלתי תפטר עשרות עובדים בישראל ובחו"ל, חודשיים לאחר הסבב הקודם

חברת הפינטק החלה במהלך פיטורים נוסף, זאת חודשיים לאחר גל הקיצוצים הקודם במסגרתו כ־40 מעובדי החברה בישראל פוטרו

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

השלדים בבורסה בת''א מסמנים את להיטי התקופה / צילום: Shutterstock

הביקוש לשלדים בורסאיים בת"א עולה ומסמן את הסקטורים החמים

שורה של עסקאות נחתמו בתקופה האחרונה למיזוג פעילות עסקית חדשה לחברות שפעילותן נסגרה או מדשדשת ● רבות מחברות השלד הגיעו לבורסה בת"א בגל הנפקות הטכנולוגיה של שנת 2021 ● בצד הנכנס - פעילויות עסקיות בתחומים הקורצים לטעם הנוכחי של המשקיעים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ למשרד האוצר: גבשו פתרון זמני לחוסכי סלייס שכספם אבד

בג"ץ הורה לשר האוצר ולממונה על שוק ההון לעדכן בתוך 45 יום אם יינתן סיוע זמני לעמיתי סלייס שכספם אבד, עד לאישור סופי של הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה ● נציג המדינה הציג עמדה שמתנגדת לערבות וטען: מדובר במכשיר השקעה עם סיכון גבוה ● סמוטריץ': בשלב זה יש להמתין להתקדמות בהשבת הכספים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הביקושים לקופנהגן הוכפלו: כך טיסות ישירות משפיעות על בחירת יעדי הנופש

ענף התעופה המקומי מתחיל להתאושש, והחברות מזהות את ההזדמנות ופותחות קווים ישירים חדשים להאנוי, לקופנהגן ולברטיסלבה ● אלה מקלים על הנסיעה ומגבירים את האטרקטיביות של היעדים ● ומתי טיסות ישירות לא מגדילות את הביקוש?

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

סירב להביא עוד ילדים לעולם - וחויב בגט ובכתובה

אישה שלה בן יחיד, אשר בעלה סירב להביא עמה ילדים נוספים, עתרה לחייב את הבעל לתת לה גט ואף לשלם לה את דמי הכתובה להם התחייב בעת הנישואים ● מה קבע בית הדין הרבני, וכיצד נימק זאת?