גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארץ ההזדמנויות הלא-נגמרות: כך תשקיעו במניות ביומד בחו"ל

שוק הביומד מעבר לים מציע הזדמנויות מעניינות למשקיעים ■ במיוחד ל"גלובס", מומחים סוקרים את הדרכים השונות, שבהן המשקיע הישראלי יכול להיחשף אל התחום: קרנות נאמנות בניהול מקומי, קרנות נאמנות זרות, תעודות סל או באמצעות השקעה ישירה במניות בדידות

תחום הביומד הוא אחד המעניינים והדינמיים בעולם. השקעה בחברות המגזר יכולה כידוע לכלול סיכון גבוה יחסית, בעיקר בשל הקשיים הרבים עד שהמוצר מגיע לשוק, אם בכלל. אך התחום צובר פופולריות בקרב המשקיעים, ולא בכדי: מתחילת השנה רשם מדד הביוטק של נאסד"ק תשואה של כ-32%, ומדד הביומד הישראלי הניב 17%; זאת בהשוואה לעלייה של 16% במדד הנאסד"ק הכללי ושל 14.6% בת"א 25.

אין ספק כי מדובר בהישגים יפים בשני צדי האוקיינוס, אולם קשה להתעלם מהפער בין ישראל וארה"ב. אמנם יש שנים, שבהן המדד הישראלי מכה את האמריקני, אולם גם אז יש לזכור, כי העובדה שבשוק המקומי נסחרות רק כ-50 חברות ביומד (רובן בשלבי חיים ראשוניים) ויש מדד אחד הכולל רק כחצי מהן, מגדילה את הסיכון.

שוק הביומד מעבר לים מציע הזדמנויות מעניינות למשקיעים בתחום. בכתבה זו נסקור דרכים שונות, שבהן המשקיע הישראלי יכול להיחשף לתחום בחו"ל: קרנות נאמנות בניהול מקומי, קרנות נאמנות זרות, תעודות סל או השקעה ישירה.

לפני כן נסביר, כי בשוק הבריאות טמונים שני סוגי הזדמנויות, השונות משמעותית זו מזו. אם עוקבים בבת אחת אחרי סקטור הבריאות כולו, מקבלים בדרך כלל השקעה מתונה בסיכון שלה. התזה של השקעה זו, היא ששוק הבריאות יצמח עקב התרבות, הזדקנות והשמנת האוכלוסייה וההצטרפות של מדינות העולם השלישי למעגל המדינות הדורשות בריאות ברמה גבוהה.

בהיפוך מוחלט להשקעה סולידית כזו בסקטור הבריאות, אם משקיעים במניות ביומד בדידות, מקבלים את אחד מתמהילי הסיכון-סיכוי המרגשים שיש. בארה"ב הכול תמיד הרבה יותר גדול, ובהשוואה לישראל מגוון החברות הפועלות בתחום הוא עצום.

אלא שאם מוסיפים למורכבות של ההתמצאות בתחום הביומד גם את בעייתיות המסחר במניות בדידות בשוק, שהוא רחוק מאתנו פיזית ומנטלית, מתחילה להיערם מורכבות שעשויה להרתיע את המשקיע הקטן, ואולי בצדק.

שני סוגי ההשקעה הללו קשורים בכל זאת בקשרים עבותים. ככל שמגזר הבריאות מתחזק, כך יש לחברות הגדולות יותר כסף לרכוש חברות קטנות ולייצר להן אקזיט חלומי. זו אחת הסיבות לשגשוג של מדד הנאסד"ק ביוטק. בין הסיבות הנוספות: סביבת ריבית נמוכה, הדוחפת משקיעים לבורסה ואת החברות לרכוש סטארט אפים ולחלק דיבידנדים; וכן, כמה הצלחות גדולות בהשקת תרופות חדשות, אשר ליבו את ההתלהבות הכללית מן השוק.

אז אם החלטתם לקפוץ למים הסוערים האלה - איך מנצלים את ההזדמנות?

קרן נאמנות מנוהלת מישראל

הדרך הפשוטה ביותר לוגיסטית להיחשף לתחום הביומד בחו"ל, היא דרך קרן נאמנות המנוהלת בגוף ישראלי. לפי נתוני מיטב, באופן מפתיע, יש רק 14 כאלו בארץ. ההסבר לכך נעוץ כנראה במיעוט האנליסטים והמשקיעים כאן, המתמחים בתחום הביומד, וכן במרחק הרב מהשוק.

ד"ר פריבה קוסדיין, מנהלת ההשקעות הבכירה ושותפה בקרן הגידור האמריקנית דפנה קפיטל, המשקיעה גם בישראל ומיוצגת כאן על ידי חברת סייבל השקעות, ממליצה לתחקר את חברות ההשקעה. "האם למנהלי הקרנות הללו יש אנליזה בבית? באיזו תדירות הם מדברים עם רופאים, קניינים של בתי חולים ועם החברות עצמן?". אבל הכי חשוב - להסתכל על התשואה.

קוסדיין מציינת, כי לפעמים המרחק מהשוק מהווה יתרון. "בניו יורק כולם משקיעים ביחד וחולקים מידע, ואז הם יוצרים לעתים תופעת עדר. גם אנחנו לא חלק מהסצנה הניו יורקית (דפנה מתנהלת מלוס אנג'לס, ג' ו' ול' א'), ולפעמים זה עוזר לנו לא ליפול לקונספציות של המשקיעים מניו יורק".

קרן נאמנות מנוהלת מחו"ל

לורן שופ ודניאל כהן, אנשי מחלקת מדעי החיים בבית ההשקעות קוקרמן, מאמינים בקרנות הנאמנות. "זה מכשיר מוצלח למשקיע הפרטי בתחום הביומד, ודמי הניהול הגבוהים בדרך כלל מוצדקים בו", הם טוענים.

קוסדיין טוענת, כי קרנות נאמנות הן מכשיר מעניין, אבל לא נטול מגבלות: קרנות כאלה בדרך כלל לא יכולות לבצע עסקאות בחסר (שורטים); לעתים הן מחויבות להשקיע בחברות גדולות, גם אם זה לא מה שהכי מתאים בשוק באותו הרגע; ולרוב הן מושקעות במלואן, ואז אין להן כסף פנוי לניצול הזדמנויות משמעותיות.

בניגוד לקרנות המקומיות, משקיע ישראלי שירצה לרכוש קרן נאמנות זרה, לא יוכל לקבל לגביה ייעוץ בבנק, אלא יצטרך להגיע מצויד בשם קרן הנאמנות שבה ירצה להשקיע.

תעודת סל

בארה"ב נסחרות עשרות תעודות סל על מדדים שונים של שוק הבריאות. מדד הנאסד"ק ביוטכנולוגיה (סימול: NBI), העוקב אחרי המניות הקטנות יחסית בשוק (כאלו הנסחרות בין 200 מיליון דולר למיליארד דולר), השיג מיום השקתו בשנת 1994 תשואה של כמעט 1,200%, לעומת מדד הנאסד"ק הכללי, שהשיג פחות מ-300% באותה התקופה.

בעיני אורי הרשקוביץ, שותף בקרן הגידור ספרה, הפועלת מישראל ומשקיעה בחברות תרופות (פארמה וביוטק) בחו"ל, תעודת סל או קרן נאמנות מנוהלת על ידי מומחים, הן הכלים ההגיוניים להשקעה עבור המשקיע הפרטי הקטן.

"יש המון תעודות סל על מדדים שונים בתחום הביומד בארה"ב, ולא כולן סולידיות", אומר הרשקוביץ, "ראינו כי מדד הנאסד"ק ביוטק יכול להוסיף או לאבד עשרות אחוזים בשנה. שלא ישתמע שאני שולח את המשקיעים שלי לתעודות סל. לנו מתחילת השנה הייתה תשואה של 16% נטו למשקיע, בעוד מדד התרופות, שהוא דומה לנו ברמת הסיכון, עשה 11%". אלא שספרה רלוונטית רק למשקיעים של חצי מיליון דולר ומעלה.

קוסדיין מציינת, כי יש לאפיק זה גם מגבלות. "תעודות סל, גם היותר הרפתקניות ביניהן, משקיעות במדדים שמבוססים על החברות הגדולות בתחומן. אי לכך, מי שמשקיע בתעודת סל, יפספס כנראה את הרגע שבו חברה מסוימת הופכות מזעירה למשמעותיות. חבל, כי אלה ההזדמנויות המעניינות ביותר בתחום הזה".

לדברי קוסדיין, "אחד היתרונות של השקעה בחברות ביומד, הוא שהן מתנהגות לא בהכרח בהתאם לשוק, ולכן מאפשרות להשיג תשואות טובות גם בשוק קפוא או יורד. אולם אם מבזרים את הסיכון בין מגוון רחב מאוד של חברות ביומד, אז האירועים בכל חברה מבטלים האחד את השני, ונותרים עם תעודה שעוקבת פחות או יותר אחרי השוק הכללי".

קיימת גם תעודת סל ישראלית על מדד הביוטק של נאסד"ק, והיא של תכלית תעודות סל. תעודה זו, נציין, חשופה גם לתנודות השקל-דולר. ישנה אפשרות להשקעה גם בקרנות סל ממונפות (sETF, פי 2 מתשואת המדד - יומי), וכן ניתן לרכוש חוזה עתידי מסוג "מיני" על המדד הנסחר בבורסת ה-CME בארה"ב.

מניות בדידות

"אם יש דבר שאני לא ממליץ למשקיע הפרטי, הוא להחזיק מניית ביומד בדידה", אומר הרשקוביץ, "זה דורש רמת התמחות שנמצאת מחוץ ליכולות שלו, ואגב גם מחוץ ליכולות שלי - אני מחזיק 4 בעלי דוקטורט בצוות.

"אחת הבעיות בתחום הביומד בישראל, היא הקושי בזיהוי החברות שיש להן מספיק כוח הישרדותי", מסביר עדי גוברמן, מנהל קרן "כלל נבחרת ביומד" בכלל פיננסים, "התחום מאופיין בחברות שחלקן הן בגדר סטארט-אפ, שאין להן הכנסות ועוסקות במחקר ופיתוח, וחלקן יותר בשלות והן לאו דווקא בעלות סיכון מיוחד. יש חברות שעל סיכויי הצלחתן ניתן יהיה לעמוד רק בתום תקופה ממושכת, ולרוב ההסתברויות עובדת לרעתן. גם לוח הזמנים בעייתי מאוד. לטבע, למשל, לקח 15 שנה לפתח את הקופקסון".

קוסדיין לא שוללת השקעה במניות בדידות, אבל ממליצה להיזהר. "אפילו אם אנחנו מאוהבים לגמרי בחברה, לעולם לא נשקיע יותר מ-5% ממה שיש לנו בחברה אחת. רפואה היא שטח מסובך מאוד. תרופה שנראית נהדר במעבדה, יכולה להיכשל בגלל בעיה בתכנון הניסוי, בביצוע או בבטיחות. אפילו רופאי החברה לא יודעים מה יכול להשתבש".

גוברמן מציע להקצות לתחום כולו רק כ-5% מתיק המניות. במקביל, הוא מציע להיחשף לתחום בפיזור רחב. "לא מומלץ להשקיע רק בחברה ספציפית, כי זה כמו הגרלה. השקעה בקרן שהמנהל שלה הוא ערני ודואג להחזקות בחברות הנכונות, מעלה את הסיכויים".

שופ מציין, כי גם בהשקעה בחו"ל חשוב לבחור בורסה שיש בה נזילות, כי כשמניית ביומד מתרסקת או סתם הופכת משעממת, אחרי שהסתיים אירוע מכריע, הסחירות בה יכול לרדת דרמטית, והמשקיע עלול "להיתקע" בה.

בחלוף השנים צפוי גם שוק הביומד בישראל להתבגר, ובהדרגה יהיה קל יותר לנצל את יתרונות התעשייה גם בשוק המקומי. מספר קרנות מקומיות כבר החלו לעשות זאת, כשהן משלבות בין מספר קטן של מניות מעניינות בארץ לבין תמהיל תעודות סל בבורסה בארה"ב.

האסטרטגיה של משקיעי פורום "ביומד" בפייסבוק

ליאור בלס, ערן רשף ומוטי שוולב מפעילים את פורום "ביומד" בפייסבוק - קבוצה סגורה של אנשים פרטיים, אשר משקיעים בעיקר בחו"ל במניות ביומד בדידות, ובפרט בקטנות ותנודתיות יחסית. זאת, כאמור, בניגוד להמלצה של רוב המומחים שלנו, אבל השלושה מרוצים, וכך גם רוב הגולשים באתר שלהם.

לשלושה ממשק חלקי עם התעשייה (רשף עבד בלומניס, ושוולב עובד היום כ-QA באומריקס), אך הם הפכו בשנים האחרונות למומחים אוטודידקטים בתחום. הם מכירים את החברות שבהן הם משקיעים לפני ולפנים, קוראים את המאמרים המדעיים, ומצליחים להגיע גם לשיחות עם המנהלים. זאת למרות ששלושתם מועסקים במקביל כשכירים במקומות אחרים.

- מדוע אתם מעדיפים מניות בדידות על קרן נאמנות או תעודת סל?

בלס: "דווקא בתחום הזה של הביומד, שבו יש המון כישלונות, מספיקה נפילה גדולה של מספר חברות בתעודת הסל או בקרן שלך, כדי 'לדפוק' לך את התשואה.

"אנחנו יושבים עם לוח של ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקנית, האחראית על אישור המוצרים והכניסה לניסויים קליניים, ג' ו' ול' א'), שמתאר את האירועים המעניינים שאמורים לקרות בקרוב בחברות. אנחנו משקיעים בכל עת בכ-10 מניות, והכלל הוא לבחור חברות שהאירוע הקרוב ישפיע עליהן מאוד, אבל לא ממש 'יהרוג' אותן במקרה של כישלון.

"בדרך כלל אנחנו מגיעים כמה חודשים לפני האירוע, נשארים לכמה שבועות שבמהלכם האירוע מתקרב והעניין במניה עולה, ויוצאים עוד לפני שהאירוע מתרחש".

- עושים מזה כסף?

רשף: "אנחנו בהלם עד כמה". נציין, עם זאת, כי הקבוצה הוקמה באפריל השנה, כך שרוב חייה היא פועלת בשוק שכולו בעלייה חדה.

- למה אתם משקיעים דווקא בחו"ל?

שוולב: "זה נכון שהחברות בישראל יותר נגישות לנו, אבל אני לא מרגיש שמי שיושב בניו יורק יודע משהו מהותי על החברות או על השוק, שאני לא יודע. היום המידע כולו ברשת".

בלס: "בחו"ל הסחירות גבוהה יותר. במניות ביומד שבהן השקעתי בעבר, לפעמים הייתי מחכה שעה עד שתהיה עסקה. כמו כן, בבורסה בתל אביב יש יותר מדי חברות, שנראות כאילו הן קיימות רק כדי לעשות כסף עבור המנהלים שלהן".

- האם האופי של המשקיע בתחום הביומד דומה בעיניכם לזה של משקיעי הנפט?

שוולב: "תחום הנפט בישראל מושפע יותר ממקורבים ומהעיתונות. בביומד בחו"ל - קצת פחות".

קרנות הסל

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי, ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ