גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיתונות בקשיים, הטלוויזיה בהפסדים - וברדיו האזורי חוגגים

המשבר בתקשורת פסח על הרדיו האזורי: בעוד שברוב כלי התקשורת מפטרים ומקצצים, בתחנות ממשיכים לגייס עובדים ■ ועדיין, רוב בעלי התחנות לא מרוצים

קשה להתחמק מהדיווחים התכופים על הטלטלות בתקשורת המקומית. קיצוץ רוחבי פה, פיטורים המוניים שם. וזה עוד במקרים שבהם לא מדווח על כלי תקשורת העומד בסכנת סגירה קומפלט. לתוך המצוקה הזו מתכנסים כמעט כל אמצעי התקשורת: העיתונות המודפסת - ברור, הטלוויזיה המסחרית שנוצצת אבל לא זהב בכלל, וגם קול העתיד שכולם מסתכלים עליו בציפייה אווילית, האינטרנט, עדיין לא הצליח לנסח מודל עסקי שיאפשר קיום בכבוד. לעזאזל, אפילו בטלוויזיה החינוכית מקצצים במשכורת.

אבל במהומה הזו לא משתתף מדיום שנתפס בימים כתיקונים כזניח יחסית: הרדיו האזורי. או כמו שאומר זאת בישירות האופיינית לו דני נישליס, מבעלי רדיו תל-אביב ורדיו חיפה: "קראת על פיטורים? אני לא. רק קולטים עובדים. מקצצים 15%-20% בשכר עובדים? לא ראיתי דבר כזה. אין פיטורים ואין קיצוצים, למרות המשבר בתקשורת והתמוטטות חלק ממשרדי הפרסום". זה גם מה שמוביל אותו להצהרה המדהימה הבאה: "אין היום תחנת רדיו אזורי מפסידה, אף לא אחת. חד-משמעית. כולן מרוויחות, באחריות. השאלה היא כמה".

נישליס, שמכיר את העסק היטב כבר הרבה מאוד שנים, אומר מה שאומרים בתעשייה על תחנות הרדיו האזורי: הן חמקו מתחת לרדאר של המשבר הנוכחי ומקיימות מודל עסקי מצליח יחסית, בשעה שהשאר מחזיקים בקושי את הראש מעל המים. זה לא תמיד היה ככה.

הרדיו האזורי בארץ עשה את צעדיו הראשונים בתחילת שנות התשעים, אחרי שנוסח חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. אחרי שני גלי הקמה פועלות היום 16 תחנות מאילת ועד הצפון. ההתחלה לוותה בקשיים עסקיים. המפרסמים היססו עד שקיבלו עדויות לנתוני האזנה קשיחים, ואנשי רדיו שהיו מעורבים בהקמת התחנות הראשונות מדווחים על מכרזים "בלתי אפשריים". "הייתה רגולציה מטורפת. בהשקעה של 20% ממה שהשקענו יכולנו לעשות תחנות שיהיו 90% איכות", אומר בכיר ברדיו האזורי. "המכרזים יצרו עלויות מיותרות שלא הביאו תרומה אמתית, ומצד שני היו נוקשים ביותר בכל הנוגע לפרסום".

התחנות התבקשו לשלם אז אגרת תדרים גבוהה יחסית של כמה מיליוני שקלים בשנה, וגובה התמלוגים שהיה צריך להעביר למדינה עמד על 4% מההכנסות. ועם זאת, לאורך השנים נאבקו קברניטי הרדיו האזורי בהצלחה די מרשימה בתנאי הרגולציה. הם הצליחו להביא להפחתת אחוז התמלוגים שלהם לאחוז בודד, ולאחרונה גם הצליחו לקדם הצעת חוק שתוזיל בעשרות אחוזים את אגרת התדרים. בעוד כל התעשיות סביב קורסות, נוצר טיימינג מאוד לא מושלם לחגיגות שורת רווח.

אבל זה לא היה רק עניין של רגולציה. גם חלוצי התחום חיפשו את דרכם בניסוי וטעייה. "בהתחלה", מסביר אחד הדוברים, "היו תחנות רבות שלא הבינו שהן רדיו אזורי. 103, למשל, ניסתה בתחילת הדרך להתחרות ברשת ב'. אבל לתחנות הרדיו האזורי אין יכולת כלכלית להתחרות בתחנות הארציות וזו לא מהותן".

עבור נורית דאבוש, יו"ר מועצת הרשות השנייה דאז, נקודת המפנה הייתה ב-2007. עד אז התחנות התקשו לתרגם את הצלחתן היחסית ברייטינג להכנסות. ראשיהן הקפידו להציג תדמית עשוקה שנדרסת תחת רגולציה ותחרות סיזיפית ברדיו הפיראטי. אלו היו הטיעונים גם ב-2007, כשהיה צריך להאריך את הזיכיונות בארבע שנים, שוב ללא מכרז. דאבוש מתארת היום לחצים לא פשוטים על אנשי המועצה מצד אנשי הרדיו האזורי ומצד חברי כנסת ושר התקשורת דאז אריאל אטיאס, לא לצאת לגל נוסף של מכרזים.

"זה אילץ אותנו ואת המנהלים לראייה לטווח ארוך: אינטרנט, תוכנית כלכלית, לוח שידורים, תכנים", אומרת דאבוש. לדבריה, "תחנות הרדיו ניקו את המדפים, הביאו אנשים חדשים, גייסו כוחות בכל התחומים, כולל בתוכן ובתחום הכלכלי. זו הייתה החלטה שדרשה אומץ לב ציבורי של חברי המועצה ללכת בניגוד להחלטת הכנסת ובניגוד להחלטת שר. גם דוד בן בסט (יו"ר התאחדות תחנות הרדיו האזוריות, והבעלים של תחנות רדיוס ורדיו לב המדינה, י"א) התנגד אז והיום מודה שטעה. המצב הכלכלי שלהן היה טוב, אבל אלמלא היינו עושים זאת הוא היה מידרדר".

חממות לייצור טאלנטים

תהליך נוסף שהביא את התחנות למודל כלכלי מרוויח הוא העזיבה ההדרגתית של חברות דומיננטיות במשק, שהחזיקו במניות בתחנות (האחרונה שבהן הייתה תנובה, שנפרדה מרדיו "קול רגע" השנה) וההתארגנות של התחנות לקבוצות בבעלות אנשי עסקים שהיו בתחנות מיומן הראשון.

למרבה האירוניה, תחנות הרדיו האזוריות הן גופי התקשורת היחידים, כמעט, בישראל שמהווים את בסיס העסקים העיקרי של בעלי המניות שלהם. כך, אלי עזור מחזיק בקבוצת "ללא הפסקה", הכוללת את רדיו ללא הפסקה, אקו 99 וצפון ללא הפסקה; דוד בן בסט מחזיק בקבוצת "רדיוס", הכוללת גם את רדיו לב המדינה והרדיו הרוסי פירוויה, ודני נישליס, בעלי רדיו חיפה, חבר לצביקה שלום ויוסי סבן, בעלי רדיו דרום, ואלו הקימו יחד את קבוצת "רדיו ישראל", הכוללת גם את רדיו גלי ישראל, רדיו תל-אביב והפיצול של רדיו דרום 101.5.

"המדינה חילקה בהתחלה ל-14 אזורי זיכיון, וזו הייתה טעות", אומר יגאל חיים, סמנכ"ל רדיו דרום ודרום 101.5 ויו"ר הנהלת רדיו גלי ישראל, "אז הלכו ועשו קבוצות, שעושות סינדיקציה. תחנות קנו תחנות והן חוסכות כסף". על ידי הכפפת כמה תחנות באזורים שונים ברחבי הארץ לקבוצה אחת התחנות חולקות שדרים, אנשי ניהול וסחר, ובעיקר גורפות כספי פרסום מאזורים שונים על אותה תוכנית, המשודרת בכמה תחנות במקביל. תוכניות להיט כמו "תוכנית הספורט" עם אופירה אסייג ואייל ברקוביץ' או "תוכנית הבוקר" של טל ברמן ואביעד קיסוס משודרות בכמה תחנות, ובכך מרוככת ההוצאה על ההפקה היקרה יחסית.

ראשי הקבוצות למדו במהלך השנים לא לשים את כל הביצים שלהם בסל הרדיו. "אנשים הולכים לתחום הזה לא כדי להתעשר, אלא כי הם חולי רדיו", אומרים בתעשייה. "גם אם מישהו מרוויח, זה בדרך כלל שורה זניחה בין עסקיו האחרים. זה לא שיש פה איזה איש עסקים שאומר זהו, מזה אני חי".

באחרונה, מורגשת נטייה של חלק מבעלי התחנות להגדיל את שעות המוזיקה, להקטין את העיסוק בפוליטיקה, ולצמצם למינימום את ההישענות על טאלנטים (נטייה שפסחה על רדיו ללא הפסקה המשגשג). "לא צריך טאלנטים", אומר נישליס, "תראה את רדיוס. צא לרחוב, אף אחד לא יידע שם של קריין אחד שם. אבל תראה איזה רייטינג. כל תחנה עושה לעצמה את החשבון ומשלמת לפי היכולת. נגמרו הימים שבהם טל ואביעד חשבו שהתחנה לא תשרוד בגללם. גם בטלוויזיה זה נגמר: אתה טוב ומכניס? תקבל. לא טוב - לך הביתה. ברדיו האזורי זו גישה שקיימת למעלה מעשור".

בן בסט מסכים. "אני מכבד טאלנטים ויש להם מה להציע, אבל יש לזה מחיר. העדפנו לגדל את הטאלנטים בתחנה שלנו והצלחנו במידה רבה. אליקו זה מוצר שטיפחנו וגידלנו, וגם במקרה כזה אנחנו מתגמלים לפי התרומה. מי שמביא רייטינג גבוה מתוגמל טוב יותר". דאבוש מציינת שזו מטרה מוצהרת של הרדיו האזורי: "אחת מדרישות המכרז היא שתחנות הרדיו האזורי יהפכו לבתי ספר לאנשי תקשורת".

למעשה, מה שקברניטי הרדיו לא אומרים הוא שבתחנות שלהם יש שכבה די גדולה - גם משדרת - המתפרנסת משכר מינימום. בדרך כלל מדובר בצעירים רעבים, ששמחים על כל הזדמנות להיות קרובים למיקרופון. "זו קמצנות, ותו לא", אומר איש רדיו בכיר.

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?