גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"אווטאר" של עולם הגיימינג: המשחק המצליח בעולם

ל"אווטאר", הסרט הרווחי בהיסטוריה, לקחו 17 ימים כדי לעבור את רף מיליארד הדולר בהכנסות ■ ל"מבצעים מיוחדים 2", המשחק החדש מסדרת קול אוף דיוטי, נדרשו רק 15 ימים לעשות את זה ■ G בעקבות הגיימרים המכורים

התזמון של ארבינד באהטיה, אנליסט מחברת שטרן-אג'י, לא היה יכול להיות גרוע יותר. ב-29 בנובמבר, 16 ימים לאחר ההשקה הצפון אמריקאית של משחק הפעולה הממוחשב החדש והנחשק בסדרת קול אוף דיוטי (Call of Duty, או בקיצור CoD), שחרר האנליסט שמסקר את תעשיית משחקי המחשב והקונסולות הודעה לעיתונות, שבה הוא מביע חשש שמכירות המשחק החדש בסדרה המצליחה והוותיקה צפויות להיות נמוכות בעד 15% מאלה של אחד המשחקים הקודמים בסדרה. בהתבסס על התחזית הזו, חזתה שטרן-אג'י - החברה שבה מועסק באהטיה - כי הכנסותיה של אקטיוויז'ן, חברת ההפצה של משחקי הסדרה, צפויות לרדת ב-2013 מ-4.74 מיליארד דולרים לפחות מ-4.3 מיליארד. אי-לכך שונתה ההמלצה לגבי מניית אקטיוויז'ן מ"קנייה" ל"תעשו מה שאתם רוצים איתה, אבל אתם יודעים מה דעתנו".

לא ברור על מה בדיוק ביסס באהטיה את הערכתו ואת המלצתו, אבל התגובות אליהן ברשת היו מיידיות. מצד אחד, ההצלחה יוצאת הדופן של סדרת המשחקים שקיימת מאז 2003 (נצח במונחי תעשיית המשחקים) מייצרת דיון בלתי פוסק בשאלה אם לסוס הזה יש עדיין כוחות להמשיך במירוץ, או שמא אקטיוויז'ן ממשיכה לסחוט בכוח לימון מעוך שאחראי ל-45% מהכנסותיה.

מצד שני, לסדרת קול אוף דיוטי ישנם מיליוני מעריצים קנאים ברחבי העולם, שמיהרו להזכיר בכל פורום ובכל אתר משחקים את נתוני המכירות המדהימים של משחקי הסדרה. רק כדי לסבר את האוזן, הנה כמה מהם: קול אוף דיוטי Modern Warfare מ-2007 הגיע למכירות של 700 מיליון דולרים; משחק ההמשך הישיר שלו מ-2009, Modern Warfare 2, מכר ב-780 מיליון דולרים; Black Ops מ-2010 הגיע למכירות של לא פחות מ-1.5 מיליארד דולרים, ואת נתוני המכירות של Modern Warfare 3 מ-2011 עדיין מוקדם מדי לסכם, אך ברור שהם קרובים ל-2 מיליארד דולרים, אם לא יותר מכך.

נוסף על כך, כדאי לציין שכאשר באהטיה פרסם את ניתוחו, כבר עמד לנגד עיניו הנתון שובר השיאים הבא: ב-24 השעות הראשונות ליציאתו לשוק של המשחק האחרון בסדרה - Black Ops 2 (מבצעים מיוחדים) שמו - הוא הכניס לאקטיוויז'ן יותר מחצי מיליארד דולרים. אולם מכת המוות לתחזית של באהטיה הגיעה בתחילת השבוע כשקול אוף דיוטי Black Ops 2 הפך למוצר שהכניס יותר ממיליארד דולרים בתוך פרק הזמן הקצר ביותר בהיסטוריה של תעשיית הבידור. אי-אפשר שלא לחוש בסיפוק של אקטיוויז'ן בהודעה לעיתונות ששחררה החברה מיד לאחר מכן. מנכ"ל החברה, בובי קוטיק, סיפר לכל המספידים שהשיא שקבע Black Ops 2 שבר את השיא שקבע המשחק הקודם בסדרה מ-2011, שהגיע למכירות של מיליארד דולרים בתוך 16 ימים. כדי להוסיף עקיצה למלעיזים, הוא טרח לציין כי לאווטאר, סרטו רווי ההייפ של ג'יימס קמרון, לקח 17 ימים לעבור את רף המיליארד.

"מאז צאת סדרת קול אוף דיוטי, ההכנסות המצטברות של תשעת המשחקים בסדרה גבוהות יותר מההכנסות של עשרת הסרטים הרווחיים ביותר של 2012 יחדיו", אמר קוטיק. "מעבר לכך, ההכנסות המצטברות של משחקי הסדרה עד היום עברו את אלה של סדרת סרטי הארי פוטר ושל סדרת סרטי מלחמת הכוכבים - שתי סדרות הסרטים המצליחות ביותר בהיסטוריה של הקולנוע". גיים אובר.

"להרגיש כמו חייל במלחמה"

למי שכל זה נשמע מוזר ולא מוכר, הנה הסבר קצר על סדרת המשחקים המצליחה אי-פעם: משחקי קול אוף דיוטי הם משחקי פעולה מגוף ראשון - כאלה שבהם השחקן חווה את עולם המשחק מנקודת מבטה של הדמות שבה הוא שולט. מאז 2003 נכנס השחקן לנעליהם של חיילים בצבאות שונים, וחווה באמצעותם קונפליקטים אלימים ברחבי העולם. שלושת המשחקים הראשונים בסדרה הציבו את השחקנים בקרבות שונים במלחמת העולם השנייה. מאוחר יותר התאימה עצמה אקטוויז'ן לאירועים הנוכחיים בעולם, ושיגרה את הגיימרים להילחם בטרוריסטים מסוגים שונים ומשונים.

מאז לידתה, מצטיינת הסדרה בערך הפקתי גבוה במיוחד: הגרפיקה של המשחקים תמיד מעולה, המשחקיות זורמת, הסיפור שמאחורי כל פרק קל להבנה ופשטני, והקרבות, כמובן, אינטנסיביים באופן יוצא דופן. "לשחק באחד ממשחקי קול אוף דיוטי זה האפשרות הבטוחה, הזולה והנאמנה ביותר למציאות, אם אתם רוצים להרגיש כמו חייל במלחמה", כתב פעם על הסדרה מבקר משחקים אמריקאי.

דורון ניר, מנכ"ל חברת Happy Sale, שהקים את אתר המשחקים הישראלי Vgames, מסביר את סוד ההצלחה של קול אוף דיוטי: "זו סדרה שלאורך הרבה מאוד זמן יוצאת בכל שנה עם משחק חדש שבו ערכי הפקה גבוהים ביותר. זה הטופ אוף דה טופ של תעשיית המשחקים - המקבילה המשחקית של הסרטים הטובים ביותר שאתה יכול לדמיין. יש פה לויאליות מאוד גבוהה של השחקנים, ואני לא יודע אם יש פה איזה רוטב סודי, כי לאורך השנים המשחקים רק הלכו והשתכללו.

"קמפיין השחקן היחיד של המשחקים הללו זורק אותך לתוך סרטי הפעולה הטובים ביותר שיש, והרבה מאוד מהסיטואציות במשחקים מתבססות על התחושה של צפייה בסרטים. האפיל של הסדרה ושל כל משחקי הלחימה הוא שהם זורקים אותך לחוויה אינטנסיבית-רגשית של קרב או של לוחמת קומנדו, תוך כדי שאתה בעצם נמצא בסלון או בחדר שלך בביטחון גמור".

- כמו לראות סרט פעולה.

"בדיוק. נוסף על כך, צריך לזכור שמבחינה טכנולוגית הסדרה הזו היא הישג שלא ייאמן מבחינת הגרפיקה והקוד המהיר של משחק הרשת. זו פסגה טכנולוגית שהיא ממש מרגשת".

- ומה דעתך על השינוי שעברה הסדרה מהתמקדות במלחמת העולם השנייה לזמן הנוכחי?

"בתחילת הדרך המשחקים בעצם ניצלו את ההצלחה של 'להציל את טוראי ראיין' (סרטו עטור פרסי האוסקר של סטיבן שפילברג), כיוון שלעולם המערבי לא היה נבל עדכני להילחם נגדו. בהמשך המשחקים טיפלו בנבלים אחרים, כמו אל-קאעידה, וניצלו את האויב המודרני שהעולם מתמודד איתו בימים אלה. שים לב שכיום הגיבורים הכי גדולים של העולם המערבי הם החבר'ה מהסוג שחיסל את בן-לאדן, ולכן אתה רואה את ההצלחה של סדרות כמו הומלנד, או 24, או סדרת סרטי ג'ייסון בורן (זהות אבודה והמשכיה), שמתעסקות בדברים הללו. מה שקורה זה שלאורך השנים סדרת קול אוף דיוטי מתפתחת למקומות האלה".

עם זאת, ניר מזכיר שלמרות נתוני המכירות העצומים, קול אוף דיוטי מושכת אליה בסופו של דבר מספרים קטנים יחסית של משתמשים - כמה מיליוני גיימרים לכל כותר - בעיקר בגלל דרישות החומרה הגבוהות והתחכום של המשחק. "באנגרי בירדס, למשל, שיחקו יותר מ-150 מיליון איש, כך שמבחינת יכולת ההגעה אל קהל, קול אוף דיוטי מגיע למספרים קטנים יחסית".

הגיימר כל הזמן על הקצה

אלעד שהם, 30, בודק תוכנה מכפר סבא, מודע מאוד לכוח ההשפעה של קול אוף דיוטי עליו. הוא משחק את משחקי הסדרה זה כארבע שנים, מתמקד כמעט אך ורק במצב ריבוי המשתתפים, אולם צמצם את זמן המשחק שלו לכשעה וחצי בשבוע בגלל היותו אב לתינוק בן שנה. "אני מגביל את עצמי באופן אקטיבי מתוך ההבנה שהתחביב הזה יכול בלי מאמץ לכלות לי את הפנאי, את הזמן עם אשתי, ולבודד אותי מתחומי העניין המגוונים שלי", הוא אומר. את המשיכה שלו לעולמות המדומיינים של קול אוף דיוטי הוא מגדיר כך: "זה סוג של סם קוגניטיבי, ויזואלי, פסיכו-אקטיבי וממכר. לכמה דקות ביום אני יכול לקחת את התודעה שלי ולתת לה לנדוד לתוך שרת מרוחק בו אלחם עם לוחמים מנוסים מרחבי העולם הפיזי בקרבות סייבר תודעתיים כשהמנצח הוא מי שהצליח לעבד את כל הנתונים וללחוץ על הכפתור המתאים בננו-שנייה המתאימה".

שהם סבור שהבחירה של התעשייה לשווק בעיקר משחקי מלחמה היא "צורה של לוחמה פסיכולוגית עליי ועל שאר הגיימרים, מעין דה-הומניזציה ויזואלית שנועדה לקשר הרג לשעשוע". עם זאת, הוא מאמין ש"אם במשחק היו יורים נשיקות, פרחים ואהבה על אויבים במקום כדורים, רימונים ומכוניות מתפוצצות ועושים זאת באותה רמת מורכבות תזמון ופענוח נתונים שהמשחק מאפשר כיום, הייתה לי בדיוק אותה חוויה מהנה מהמשחק".

- באמת?

"תבין, המשחק הזה אוסף עליי כל-כך הרבה נתונים, שהוא מצליח לחזות את מצב הרוח שלי ומתוך זה הוא מחליט איך להתייחס אליי, לאיזו קבוצת שחקנים לצוות אותי, או באיזו נקודה להחדיר אותי במפה - וזה נעשה ביחס למיקומי כלל השחקנים במפה ועוד מי יודע כמה משתנים בחישוב כמעט סימולטני. זה הישג מרשים בשביל תוכנה, והוא הזעיר מבין החישובים שהמשחק הזה עושה בכל רגע נתון כדי לשמור אותי 'על קצה הכיסא'. אינטראקציה עם תוכנה כל-כך משוכללת היא חוויה מרתקת".

אנדריי אמזולסקו מקריית ביאליק סיים לאחרונה ללמוד פיתוח ועיצוב של משחקי מחשב במכללת בית ברל. הא בן 23 ומעיד על עצמו שהוא משחק במשחקי הסדרה מזה עשר שנים. הוא גם משתתף בטורנירים תחרותיים של המשחק, וזה לא מפתיע במיוחד, כיוון שבין גיל 16 ל-18 הוא היה משחק בסביבות עשר שעות ביממה. כיום, זמן המשחק שלו צומצם לשעתיים או שלוש ביום. "הסדרה מצליחה כל-כך כיוון שהיא מציעה משחק מעניין ומותח בסגנון קולנועי", הוא מספר. "השחקן מרגיש ממש כאילו הוא נמצא בסרט והוא גיבור מלחמה, או חייל במלחמה אפית".

כפיר מצא, 33, מפתח תוכנה מקריית אתא מתחבר לתחושה. לצד ההקפדה על הגרפיקה והמשחקיות הוא אומר שהקשר ההדוק של עולם המשחק למציאות מאפשר לאנשים "לממש את מה שהם לא יכולים לעשות במציאות ובכל זאת להרגיש כאילו הם שם". מצא משחק במשחקי הסדרה זה שנתיים וחצי, ואומר כי "בחודשים האחרונים אני משחק הרבה פחות כי אני עובד על סטארט-אפ, אבל לפני כן היו לי תקופות שהייתי משחק עד השעות הקטנות של הלילה. המשחק הזה הוא מעין תרפיה לשעות הקטנות של הלילה אחרי יום עבודה מפרך, כי משלב מסוים אתה משחק כמו רובוט והמשחק שלך נהיה אוטומטי כמו לתפעל נשק בעולם האמיתי. לא משנה באיזה שעה יעירו אותך או באיזה מצב תהיה - אתה תדע לתפעל אותו".

עניין הנשק מרכזי כנראה להבנת החוויה. תומאס הולברשורן, 47, מנהל אבטחת איכות בחברת משחקים מסקוטלנד, אומר שכחובב כלי נשק הוא נהנה לירות ולהרוס דברים. "יש כאן כמובן אלמנט של שוויץ, וזה רגע נחמד כשאתה מצליח לבצע את החיסול האחרון של סיבוב המשחק ואתה יודע שכל השחקנים האחרים על השרת רואים אותך הורג את האויב שמולך", הוא מסביר. "הם רואים את הנשק שלך, את הלוגו ואת הכינוי שלך ואת הטכניקה שלך. אני מניח שזה נשמע קצת עצוב, אבל ככה זה עובד. בכל המשחקים הללו, ובמיוחד בקול אוף דיוטי, יש אלמנטים של משחקי מחבואים ושל משחקי קאובויס ואינדיאנים. אתה צריך להתגנב אל האויב שלך, לקרוא נכון את הרמזים לכך שהוא היה איפשהו לפני כמה שניות, להבין את תא השטח שבתוכו אתה פועל. זה מאתגר וכיף, וכמובן צריך לזכור שלמרות המראות הקשים והקולות הקיצוניים של שדה הקרב, אתה בעצם עושה את הכול בסביבה בטוחה לגמרי".

זירת לחימה גלובלית

בניגוד לטרנד "המשחקים הפתוחים", שבהם יכול השחקן לשוטט ברחבי עולם המשחק ולעשות בו ככל העולה על רוחו, קול אוף דיוטי מעולם לא נתן לגיימרים חופש פעולה רב במיוחד. אף שהשחקן מרגיש שהוא נמצא בתוך עולם כאוטי ובלתי צפוי, שבו הוא נלחם על חייו בכל רגע נתון, הוא למעשה מנותב במסלול שהותווה עבורו בדייקנות על-ידי יוצרי המשחקים, ללא יכולת אמיתית לסטות ממנו. מבקרי הסדרה טוענים שזו חולשתה העיקרית, אולם לבחירה הפשטנית הזו יש גם יתרונות: העובדה שיוצרי המשחק אינם מאפשרים לשחקן לאלתר יותר מדי, נותנת להם את הכוח לתסרט אירועים בדייקנות וליצור אפקט דרמטי ורגשי. כך, למשל, בכל פעם שבה השחקן ייכנס לבניין מסוים, הקיר שמאחוריו צפוי להתמוטט, או בכל פעם שיטוס במסוק מעל אזור מסוים, יופל המסוק בטיל מן הקרקע, ללא שלשחקן תהיה אפשרות להתחמק ממנו.

ועדיין, סקירת חוויית המשחק העלילתי לשחקן יחיד חוטאת במידה רבה לכוח המשיכה הגלובלי של סדרת קול אוף דיוטי. זאת, מכיוון שהנתונים המצטברים מראים שרוב השחקנים שרוכשים את משחקי הסדרה עושים זאת בעיקר בשל חוויית המשחק מרובת המשתתפים שהיא מציעה. קול אוף דיוטי אמנם לא המציאה את הגלגל בשום צורה, אולם הזירות המקוונות שהיא מציעה למיליונים של גיימרים, שנלחמים בהן מדי יום, נחשבות לאינטנסיביות מסוגן.

בכל סוגי המשחקים השונים (כולם נגד כולם, קבוצה נגד קבוצה, תפוס את הדגל, הגן על הבסיס וכולי), הרעיון הוא להתרוצץ באזור כזה או אחר ולהמטיר אש בלתי פוסקת על יריבים וירטואליים מרחבי העולם. הנתונים מצטברים על שרתי המשחק, והישגים, כמו נניח "מאה יריות בראש" או "חמישים חיסולים באמצעות מסוק", מזכים את השחקנים בנקודות ותק שמאפשרות להם להצטייד בכלי נשק או ביכולות חדשות. המנגנון הזה, כמובן, גורם לגיימרים לחזור שוב ושוב אל שדות הקרב הווירטואליים, כדי לשפר את ביצועיהם ולהתחרות בחבריהם.

באופן אירוני, עצם קיומן של הקהילות העצומות והנאמנות הללו גרר ביקורת על אקטיוויז'ן מצד אנליסטים. זה כמה שנים טוענים חלק מהם כי החברה פועלת בניגוד לאינטרס העסקי שלה, בכך שהיא אינה גובה מהגיימרים תשלום חודשי קבוע עבור הזכות להרוג אלה את אלה ברשת. בהקשר זה הם תמיד מזכירים את משחק התפקידים המצליח World of Warcraft, שעושה זאת בהצלחה רבה כבר שנים, ומכניס (לקופת אקטיוויז'ן, אגב) מיליונים רבים של דולרים מדי חודש.

לשמחתם של הגיימרים, אקטיוויז'ן מעולם לא קיבלה את הביקורת הזו. החברה "מסתפקת" במחיר שהיא גובה על כל כותר (60 דולרים), וממשיכה להציע את חוויית המשחק המקוון במשחקי הסדרה בחינם. מדי פעם היא משחררת לרשת חבילות הרחבה למשחקי הסדרה בתשלום, אולם ההתייחסות שלה לקהילה הגדולה והנאמנה הייתה רחוקה מלהיתפס כתאבת בצע. אחרי הכול, לאור נתוני המכירות העדכניים, נראה שלאף אחד אין אינטרס לשנות משהו בנוסחה המנצחת של קול אוף דיוטי.

עוד כתבות

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים