גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש תמורה בעד האגרה: יזמי כביש 6 הרוויחו כ-600 מיליון ש'

שינויי בעלות בזכיינית כביש האגרה הראשון של ישראל: הושלמה העברת הבעלות בכביש 6 מידי היזמים המייסדים לגופים מוסדיים, המחפשים השקעת ערך מניבת דיבידנדים לשנים רבות

הושלמה העברת הבעלות בכביש 6 מידי היזמים המייסדים לגופים מוסדיים, המחפשים השקעת ערך מניבת דיבידנדים לשנים רבות. את מקום היזמים (אפריקה ישראל, שיכון ובינוי ו-Canadian Highways) תפסו שתי שותפויות, בראשות קרן תשתיות ישראל (תש"י) וקרן נוי.

מימוש חלקם בזכיינית הכביש, חברת דרך ארץ, הניב ליזמים רווחי עתק של מאות מיליוני שקלים על השקעה שבוצעה לפני יותר מ-10 שנים. אתמול חתמה שיכון ובינוי, בשליטת שרי אריסון, על הסכם למכירת יתרת החזקותיה בדרך ארץ (25.5%) תמורת 680 מיליון שקל, כשבצד הרוכש עמדה קבוצת גופים מוסדיים בהובלת תש"י.

כתוצאה מהמכירה - שבוצעה לפי שווי של 2.66 מיליארד שקל לדרך ארץ - תרשום שיכון ובינוי רווח הון של כ-55 מיליון שקל, שמתווספים לרווח של כ-256 מיליון שקל בו הכירה ב-2011 לאחר שערוך החזקותיה בזכיינית. אשתקד קיבלה שיכון ובינוי 120 מיליון שקל נוספים במסגרת דילול החזקותיה, בעקבות מימוש אופציה על ידי המדינה ומכירת חלקה בדרך ארץ לידי קרן נוי.

לפיכך, שיכון ובינוי מסכמת את השקעתה בכביש 6 עם רווח חשבונאי כולל של כ-311 מיליון שקל. "עשינו עסקה מדהימה", התבטא המשנה למנכ"ל החברה, עמית שגב, בעבר, זמן קצר לאחר שסוכמו פרטי העסקה. נציין כי שיכון ובינוי עדיין נותרת עם החזקה סמלית בעיקרה בדרך ארץ - 2.4% משותפות תש"י שהם כ-1% ממניות זכיינית הכביש (על פי הערך הכלכלי שנובע מזכות ההשתתפות בדיבידנדים שתחלק החברה). בלי קשר כנראה, דיווחה היום שיכון ובינוי על עזיבתו של סמנכ"ל הכספים, דורון בלשר, לאחר ארבע שנים בתפקיד.

בעקבות השלמת העסקה, יוחזקו 75% ממניות דרך ארץ בידי קרן תש"י, בניהולו של ירון קסטנבאום, ושותפיה בראשות לאומי פרטנרס והראל (ראו תרשים). ב-25% הנותרים תחזיק שותפות שמובילה קרן נוי, בראשות פיני כהן, לשעבר מנכ"ל אפריקה ישראל, ובה חברים גם כמה גופים מוסדיים ובהם כלל ביטוח, מנורה מבטחים, פסגות, הדס ארזים, אינפיניטי (מנהלת קרנות הפנסיה של חברת החשמל) ועוד.

נציין כי קרן נוי ושותפיה רכשו מהמדינה לפני כשנה תעודות השתתפות המאפשרות להם להגדיל את חלקם בבעלות על דרך ארץ לעד 49%, תמורת 1.4 מיליארד שקל. בשלב זה בחרה הקבוצה לממש רק מחצית מהתעודות שרכשה, והיא יכולה לממש את האופציה בעתיד, כשכבר כיום (עוד קודם למימוש האמור) היא תיהנה מ-49% מהדיבידנדים שתחלק דרך ארץ.

מפסידה עם גירעון בהון העצמי

דרך ארץ שהוקמה בסוף שנות ה-90 מחזיקה בזיכיון מהמדינה להפעלת הקטע המרכזי של כביש 6, עד לשנת 2029. עד לפני שנתיים הוחזקו כאמור מניות דרך ארץ בידי אפריקה ישראל ושיכון ובינוי (37.5% כל אחת) ו-Canadian Highways (25%).

מאז 2010 מימשו שלושת היזמים בהדרגה את החזקותיהם בסדרת עסקאות, תוך שהם גורפים רווחי הון בהיקף כולל של יותר מ-600 מיליון שקל (אפריקה דיווחה על רווח של כ-200 מיליון שקל ממכירת החזקותיה). המחירים בעסקאות האחרונות גילמו לדרך ארץ שווי של 2.5 עד 3 מיליארד שקל (כולל חלקה של המדינה), בעוד שההון העצמי המקורי של היזמים בפרויקט עמד על כחצי מיליארד שקל בלבד.

התוצאות של חברת דרך ארץ מתפרסמות במסגרת הדוחות הכספיים של חברת שיכון ובינוי. מהם עולה כי זכיינית כביש האגרה סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2012 עם הכנסות תפעול של 361 מיליון שקל - שיפור של 11% מהתקופה המקבילה אשתקד - והפסד של 9 מיליון שקל. ההפסד נובע מהוצאות מימון בסך 763 מיליון שקל, שהן נגזרת של התחייבויות ענק של 10 מיליארד שקל. הפסדי החברה יצרו לה גירעון של 421 מיליון שקל בהון העצמי.

כביש 6 הוא כביש האגרה הראשון בישראל, באורך של 140 ק"מ ממחלף עין תות בצפון ועד מחלף מאחז בדרום. ההשקעה בכביש התחילה ב-1999, והוא נפתח לתנועה בשנת 2004. מאז, כמות הנוסעים בו עלתה בהתמדה. כביש 6 כולל 13 מחלפים, שתי מנהרות דו כיווניות וכ-150 גשרים. הכביש נבנה בשיטת BOT, כשבעלי הכביש יצטרכו כאמור להעבירו לידי המדינה בשנת 2029.

ירון זליכה ואפריקה ישראל עדיין מתכתשים על דמי התיווך

עסקאות הענק למכירת מניות זכיינית כביש 6 סיפקו בשנים האחרונות פרנסה יפה גם לגורמים שתיווכו בהן. שניים כאלה הם ירון זליכה ודני מריאן, המתכתשים בימים אלו בביהמ"ש המחוזי בלוד מול אפריקה ישראל, על דרישתם לקבל מידיה דמי תיווך של 11.6 מיליון שקל.

השניים תיווכו בעסקה משנת 2010, שבה רכשו קרן תשתיות ישראל (תש"י) ושותפיה את חלקה של אפריקה בחברת דרך ארץ, זכיינית כביש 6 (37.5% מההון) תמורת כחצי מיליארד שקל.

הצד הרוכש בעסקה העביר לזליכה ומריאן דמי תיווך של 5 מיליון שקל. במקביל, דרשו השניים מאפריקה, הצד המוכר, עמלת תיווך של 13 מיליון שקל בתוספת ריבית והצמדה.

זליכה (ששימש בעבר כסמנכ"ל הכספים של דרך ארץ) ומריאן (לשעבר ממנהליה הבכירים של קבוצת אפריקה ישראל) מיוצגים בתביעה ע"י עוה"ד רונן מטרי ורז בן דור. אפריקה מיוצגת ע"י עוה"ד עמית פינס, יעל מושקוביץ ואורן פכטהולד. הליך ההוכחות הסתיים, ועד חודש יוני יינתן פס"ד. בשבוע שעבר התקיימו שני דיונים, שבמהלכם העידו גם איזי כהן (לשעבר מנכ"ל אפריקה ישראל), קובי שלום (לשעבר מנהל חטיבת הנכסים המניבים של אפריקה ישראל) וירון קסטנבאום (מנכ"ל קרן תש"י).

זליכה ומריאן טוענים, כי תביעתם עוסקת "בניסיון ציני ופסול של אפריקה ישראל להתנער מהתחייבותה לשלם לתובעים עמלת ייזום ותיווך בגין עסקת דרך ארץ, שאותה הם יזמו, ארגנו ופעלו רבות ובמשך תקופה ארוכה להוצאתה אל הפועל". לדברי התובעים, ההתנערות של אפריקה נעשתה לאחר שהם כבר ביצעו את מלאכתם - על יסוד התחייבות מפורשת בכתב של הנתבעת - והביאו במאמצים רבים ותוך שימוש ברעיון יצירתי ייחודי שהגו, לקשירת עסקה שתכניס לקופת אפריקה ישראל להשקעות מאות מיליוני שקלים".

אפריקה ישראל מכחישה את טענותיהם. לדבריה, השניים "לא עשו עבור אפריקה דבר לשם ייעוץ וייזום הנוגע לעסקה שהתגבשה בסופו של יום". עוד טוענת החברה, כי "זליכה ומריאן בעצמם מודים, כי כלל לא היו מעורבים במו"מ שהתנהל בין קרן תש"י ואפריקה", וכי התובעים לא איגדו ולא הקימו גוף כלשהו, ולא הגו כל רעיון או מתווה ייחודי.

דרך ארץ

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס