גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בנק ישראל רומז שמדיניות הריבית תיגזר מצמיחה ללא הגז"

כך מציין אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו ראשי מכלל פיננסים ■ עפר קליין מהראל ביטוח: "הורדת הריבית צפויה להמשיך ולתמוך בנדל"ן כאלטרנטיבה להשקעה פיננסית ומכאן לתמוך ברמת המחירים בשוק הנדל"ן"

בנק ישראל הפתיע והוריד את הריבית לינואר ב-0.25% לרמה של 1.75%. בבנק ציינו כי כי התפתחות המחירים בפועל והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, וההפתעות כלפי מטה במדדי המחירים לצרכן שנרשמו בחודשים האחרונים - מצביעים כולם על המשך הירידה בסביבת האינפלציה וככל הנראה גם על רפיון בביקושים המקומיים.

בתגובה, אמר אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו ראשי בכלל פיננסים, כי "בניכוי השפעת תחילת הפקת הגז מתמר, הצמיחה ל-2013 עודכנה כלפי מטה ל-2.8% לעומת 3% בתחזית הקודמת. הבנק הוסיף כי ההתפתחות הצפויה בתעסוקה ובאבטלה עקבית עם שיעור הצמיחה ללא הפקת הגז, כלומר הוא רומז שמדיניות הריבית עשויה להיגזר מהצמיחה ללא הגז. השפעות ההכנסות מקידוח 'תמר' לא הוכנסו במלואן לתחזיותינו, עד שנראה את הכסף".

יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס: "החלטה צפויה לחלוטין על פי כל הפרמטרים על פיהם קובע בנק ישראל את גובה הריבית - הצמיחה בנסיגה, האבטלה בעלייה, האינפלציה עמוק בתוך היעד ושער החליפין נמוך מאוד ומסכן צמיחה עתידית. בנק ישראל שולח איתות ברור לממשלה היוצאת והנכנסת שמעתה עליה לטפל בעצמה בבועת הנדל"ן, שכן הוא את שלו תרם בצעדים האחרונים ואי אפשר לכופף את כל המשק לטובת הריבית על מנת לסייע לבלימת עליית המחירים".

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש בית השקעות, כי "בנק ישראל ממשיך לשאת את הנטל של המדיניות הכלכלית וממלא את החלל שמותירה הממשלה. אם מחירי הדירות לא יעצרו בחודשים הקרובים או שהממשלה החדשה לא תצליח לגבש תקציב אחראי, הריבית הנמוכה של בנק ישראל עלולה להיות זרז לבעיות לא פשוטות לכלכלה ולשווקים".

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אמר כי "להערכתנו, הריבית לא תשתנה עוד, אלא אם מדד המחירים לצרכן יוסיף להיות נמוך בהרבה מההערכות המוקדמות, כפי שאירע בשלושת החודשים הקודמים. לדעתנו, הסיכוי לכך נמוך. במבט ל-12 החודשים הבאים, אנו שבים על הערכתנו כי בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית במהלך המחצית השנייה של השנה. הבנק יבחן את השלכות ההגבלות האחרונות על שוק הדיור (לדבריו מוקדם להעריך את השפעתן) וימתין לראות אם תקציב המדינה בשנה הבא יהיה מרסן ויעיד על משמעת תקציבית".

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו: "החלטת בנק ישראל קיבלה תמיכה מנתוני מדד המחירים לצרכן של החודשים האחרונים, כאשר המדד בפועל נמוך מזה החזוי על ידי שוק ההון והכלכלנים. תוואי האינפלציה מתכנס לעבר לטווח של 1.8%-1.6%. צמצום פער הריביות מול ארה"ב ואירופה יכול למתן עודפי מט"ח בשוק המקומי ולפגוע באטרקטיביות של ההימור כנגד השקל. להערכתינו אף כי לדולר פוטנציאל היחלשות מרשים אל מול השקל הרי שבטווח הקצר, צמצום פער הריביות צפוי לתרום לפיחות השקל".

"הבנק המרכזי יאלץ לשנות כיוון"

יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון: "הורדת הריבית נועדה להתמודד עם אתגר אובדן מומנטום הצמיחה במשק המקומי. תחזית האינפלציה העדכנית של בנק ישראל לשנת 2013 גורסת כי המחירים יעלו בשנת 2013 ב-1.8%. אולם, ראוי לציין כי הבנק המרכזי מניח כי רכיב שכר הדירה במדד יוותר בשנת 2013 ללא שינוי. קרי, שאר רכיבי המדד צפויים לעלות בשיעור שנתי ממוצע של 2.4% - ולפיכך טעות של הבנק בתחזית רכיב שירותי הדיור בבעלות בשילוב עם העלאות מיסים עקיפים והתייקרות חריגה במחירי החשמל - והבנק המרכזי יאלץ לשנות כיוון".

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "להערכתנו, הורדת הריבית צפויה להמשיך ולתמוך בנדל"ן כאלטרנטיבה להשקעה פיננסית ומכאן לתמוך ברמת המחירים בשוק הנדל"ן. אנו מעריכים שלא נראה הורדות ריבית נוספות בזמן הקרוב. בנוסף, לדעתנו קשה מאוד לאמוד את ההשפעה של הזרמת הגז מתמר שתלויה בפרמטרים טכנולוגיים ואחרים ואנו בוחרים כרגע להיות יותר שמרנים בנושא".

נשיא להב, רו"ח אהוד רצאבי: "הריסון הפיסקלי צפוי לתת את אותותיו ולהכביד בתקופה הקרובה על פעילות המשק ברבעונים הבאים, על רקע הקושי המתגבר במציאת מקורות מימון לפעילות הסקטור העסקי והמשך ההאטה בצמיחה הגלובלית. לאור זאת, יש להקל על העלות והנגישות לאשראי לעסקים קטנים תוך שמירה על יציבות כלכלית".

גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא בית השקעות, אמר כי "ניתן להעריך, שבנק ישראל משאיר לעצמו עוד מס' כדורים במחסניתו המתרוקנת על מנת להתמודד עם הדרישות שיציבו המפלגות שיצטרפו לקואליציה בסוף ינואר והשפעתן על דיוני תקציב 2013".

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, מיקי שרן, אמר כי "הפחתת הריבית תסייע למגזר העסקי להתמודד עם ההאטה הניכרת בפעילות הכלכלית וכן עם קשיי המימון עימם מתמודד בימים אלו המגזר העסקי כולו ומגזר העסקים הקטנים והבינוניים בפרט. כמו כן, מסייעת הריבית הנמוכה למתן את הכוחות הפועלים לתיסוף שערו השקל ולשחיקה ברווחיות היצוא".

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות: "מי שאינו רוצה לזרוק לחינם עשרות אלפי שקלים, חייב לבדוק את כדאיות המחזור של המשכנתא - כיום גדלה מאוד הכדאיות במחזור משכנתאות. לצערנו, מרבית הציבור מתייחס אל המשכנתא כאל אירוע חד פעמי. נוטלי המשכנתאות חייבים להתייחס אליה כאל תיק השקעות אותו יש לעדכן על פי השינויים הכלכליים ועל פי השינויים בריבית ובמדד".

עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בעתיד משכנתאות: "בנק ישראל דוחף את המשקיעים לשוק הנדל"ן ואינו מותיר להם אפשרות אחרת לשמירה על ערך הכסף. הורדת הריבית פוגעת בפועל באטרקטיביות של חלופות כגון פיקדונות משום שהריבית הריאלית עליהם היא שלילית, כך שההגבלות עצמן חסרות תועלת בהיעדר אפיק השקעה חלופי".

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026