גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בנק ישראל רומז שמדיניות הריבית תיגזר מצמיחה ללא הגז"

כך מציין אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו ראשי מכלל פיננסים ■ עפר קליין מהראל ביטוח: "הורדת הריבית צפויה להמשיך ולתמוך בנדל"ן כאלטרנטיבה להשקעה פיננסית ומכאן לתמוך ברמת המחירים בשוק הנדל"ן"

בנק ישראל הפתיע והוריד את הריבית לינואר ב-0.25% לרמה של 1.75%. בבנק ציינו כי כי התפתחות המחירים בפועל והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, וההפתעות כלפי מטה במדדי המחירים לצרכן שנרשמו בחודשים האחרונים - מצביעים כולם על המשך הירידה בסביבת האינפלציה וככל הנראה גם על רפיון בביקושים המקומיים.

בתגובה, אמר אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו ראשי בכלל פיננסים, כי "בניכוי השפעת תחילת הפקת הגז מתמר, הצמיחה ל-2013 עודכנה כלפי מטה ל-2.8% לעומת 3% בתחזית הקודמת. הבנק הוסיף כי ההתפתחות הצפויה בתעסוקה ובאבטלה עקבית עם שיעור הצמיחה ללא הפקת הגז, כלומר הוא רומז שמדיניות הריבית עשויה להיגזר מהצמיחה ללא הגז. השפעות ההכנסות מקידוח 'תמר' לא הוכנסו במלואן לתחזיותינו, עד שנראה את הכסף".

יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס: "החלטה צפויה לחלוטין על פי כל הפרמטרים על פיהם קובע בנק ישראל את גובה הריבית - הצמיחה בנסיגה, האבטלה בעלייה, האינפלציה עמוק בתוך היעד ושער החליפין נמוך מאוד ומסכן צמיחה עתידית. בנק ישראל שולח איתות ברור לממשלה היוצאת והנכנסת שמעתה עליה לטפל בעצמה בבועת הנדל"ן, שכן הוא את שלו תרם בצעדים האחרונים ואי אפשר לכופף את כל המשק לטובת הריבית על מנת לסייע לבלימת עליית המחירים".

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש בית השקעות, כי "בנק ישראל ממשיך לשאת את הנטל של המדיניות הכלכלית וממלא את החלל שמותירה הממשלה. אם מחירי הדירות לא יעצרו בחודשים הקרובים או שהממשלה החדשה לא תצליח לגבש תקציב אחראי, הריבית הנמוכה של בנק ישראל עלולה להיות זרז לבעיות לא פשוטות לכלכלה ולשווקים".

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אמר כי "להערכתנו, הריבית לא תשתנה עוד, אלא אם מדד המחירים לצרכן יוסיף להיות נמוך בהרבה מההערכות המוקדמות, כפי שאירע בשלושת החודשים הקודמים. לדעתנו, הסיכוי לכך נמוך. במבט ל-12 החודשים הבאים, אנו שבים על הערכתנו כי בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית במהלך המחצית השנייה של השנה. הבנק יבחן את השלכות ההגבלות האחרונות על שוק הדיור (לדבריו מוקדם להעריך את השפעתן) וימתין לראות אם תקציב המדינה בשנה הבא יהיה מרסן ויעיד על משמעת תקציבית".

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו: "החלטת בנק ישראל קיבלה תמיכה מנתוני מדד המחירים לצרכן של החודשים האחרונים, כאשר המדד בפועל נמוך מזה החזוי על ידי שוק ההון והכלכלנים. תוואי האינפלציה מתכנס לעבר לטווח של 1.8%-1.6%. צמצום פער הריביות מול ארה"ב ואירופה יכול למתן עודפי מט"ח בשוק המקומי ולפגוע באטרקטיביות של ההימור כנגד השקל. להערכתינו אף כי לדולר פוטנציאל היחלשות מרשים אל מול השקל הרי שבטווח הקצר, צמצום פער הריביות צפוי לתרום לפיחות השקל".

"הבנק המרכזי יאלץ לשנות כיוון"

יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון: "הורדת הריבית נועדה להתמודד עם אתגר אובדן מומנטום הצמיחה במשק המקומי. תחזית האינפלציה העדכנית של בנק ישראל לשנת 2013 גורסת כי המחירים יעלו בשנת 2013 ב-1.8%. אולם, ראוי לציין כי הבנק המרכזי מניח כי רכיב שכר הדירה במדד יוותר בשנת 2013 ללא שינוי. קרי, שאר רכיבי המדד צפויים לעלות בשיעור שנתי ממוצע של 2.4% - ולפיכך טעות של הבנק בתחזית רכיב שירותי הדיור בבעלות בשילוב עם העלאות מיסים עקיפים והתייקרות חריגה במחירי החשמל - והבנק המרכזי יאלץ לשנות כיוון".

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "להערכתנו, הורדת הריבית צפויה להמשיך ולתמוך בנדל"ן כאלטרנטיבה להשקעה פיננסית ומכאן לתמוך ברמת המחירים בשוק הנדל"ן. אנו מעריכים שלא נראה הורדות ריבית נוספות בזמן הקרוב. בנוסף, לדעתנו קשה מאוד לאמוד את ההשפעה של הזרמת הגז מתמר שתלויה בפרמטרים טכנולוגיים ואחרים ואנו בוחרים כרגע להיות יותר שמרנים בנושא".

נשיא להב, רו"ח אהוד רצאבי: "הריסון הפיסקלי צפוי לתת את אותותיו ולהכביד בתקופה הקרובה על פעילות המשק ברבעונים הבאים, על רקע הקושי המתגבר במציאת מקורות מימון לפעילות הסקטור העסקי והמשך ההאטה בצמיחה הגלובלית. לאור זאת, יש להקל על העלות והנגישות לאשראי לעסקים קטנים תוך שמירה על יציבות כלכלית".

גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא בית השקעות, אמר כי "ניתן להעריך, שבנק ישראל משאיר לעצמו עוד מס' כדורים במחסניתו המתרוקנת על מנת להתמודד עם הדרישות שיציבו המפלגות שיצטרפו לקואליציה בסוף ינואר והשפעתן על דיוני תקציב 2013".

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, מיקי שרן, אמר כי "הפחתת הריבית תסייע למגזר העסקי להתמודד עם ההאטה הניכרת בפעילות הכלכלית וכן עם קשיי המימון עימם מתמודד בימים אלו המגזר העסקי כולו ומגזר העסקים הקטנים והבינוניים בפרט. כמו כן, מסייעת הריבית הנמוכה למתן את הכוחות הפועלים לתיסוף שערו השקל ולשחיקה ברווחיות היצוא".

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות: "מי שאינו רוצה לזרוק לחינם עשרות אלפי שקלים, חייב לבדוק את כדאיות המחזור של המשכנתא - כיום גדלה מאוד הכדאיות במחזור משכנתאות. לצערנו, מרבית הציבור מתייחס אל המשכנתא כאל אירוע חד פעמי. נוטלי המשכנתאות חייבים להתייחס אליה כאל תיק השקעות אותו יש לעדכן על פי השינויים הכלכליים ועל פי השינויים בריבית ובמדד".

עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בעתיד משכנתאות: "בנק ישראל דוחף את המשקיעים לשוק הנדל"ן ואינו מותיר להם אפשרות אחרת לשמירה על ערך הכסף. הורדת הריבית פוגעת בפועל באטרקטיביות של חלופות כגון פיקדונות משום שהריבית הריאלית עליהם היא שלילית, כך שההגבלות עצמן חסרות תועלת בהיעדר אפיק השקעה חלופי".

עוד כתבות

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

"אני אופטימי – הדברים יחזרו לעצמם": היזם שעזב את עולם ההייטק, והקים חברת נדל"ן

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P 500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם, ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית נגד ועדת החקירה שמקדם נתניהו: מתווה רצוף פגמים שלא יאפשר את חקר האמת

בהרב-מיארה במתקפה על הצעת החוק של חה"כ אריאל קלנר: "העדפת שיקולים פוליטיים על פני עקרונות של חקירה עצמאית, בלתי תלויה ומקצועית"

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ–1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב-i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

חנות נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha

ההימור על סין שהוביל לצניחה דו־ספרתית במניה של נייקי

הירידה במכירות נייקי בסין, אחד השווקים המרכזיים של החברה, הובילו את המניה לצלול ב־11% בסוף השבוע ● ברקע - הענקית מתמודדת עם המכסים של טראמפ ועם שורת טעויות מצד ההנהלה

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה ● כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית