גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בנק ישראל רומז שמדיניות הריבית תיגזר מצמיחה ללא הגז"

כך מציין אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו ראשי מכלל פיננסים ■ עפר קליין מהראל ביטוח: "הורדת הריבית צפויה להמשיך ולתמוך בנדל"ן כאלטרנטיבה להשקעה פיננסית ומכאן לתמוך ברמת המחירים בשוק הנדל"ן"

בנק ישראל הפתיע והוריד את הריבית לינואר ב-0.25% לרמה של 1.75%. בבנק ציינו כי כי התפתחות המחירים בפועל והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, וההפתעות כלפי מטה במדדי המחירים לצרכן שנרשמו בחודשים האחרונים - מצביעים כולם על המשך הירידה בסביבת האינפלציה וככל הנראה גם על רפיון בביקושים המקומיים.

בתגובה, אמר אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו ראשי בכלל פיננסים, כי "בניכוי השפעת תחילת הפקת הגז מתמר, הצמיחה ל-2013 עודכנה כלפי מטה ל-2.8% לעומת 3% בתחזית הקודמת. הבנק הוסיף כי ההתפתחות הצפויה בתעסוקה ובאבטלה עקבית עם שיעור הצמיחה ללא הפקת הגז, כלומר הוא רומז שמדיניות הריבית עשויה להיגזר מהצמיחה ללא הגז. השפעות ההכנסות מקידוח 'תמר' לא הוכנסו במלואן לתחזיותינו, עד שנראה את הכסף".

יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס: "החלטה צפויה לחלוטין על פי כל הפרמטרים על פיהם קובע בנק ישראל את גובה הריבית - הצמיחה בנסיגה, האבטלה בעלייה, האינפלציה עמוק בתוך היעד ושער החליפין נמוך מאוד ומסכן צמיחה עתידית. בנק ישראל שולח איתות ברור לממשלה היוצאת והנכנסת שמעתה עליה לטפל בעצמה בבועת הנדל"ן, שכן הוא את שלו תרם בצעדים האחרונים ואי אפשר לכופף את כל המשק לטובת הריבית על מנת לסייע לבלימת עליית המחירים".

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש בית השקעות, כי "בנק ישראל ממשיך לשאת את הנטל של המדיניות הכלכלית וממלא את החלל שמותירה הממשלה. אם מחירי הדירות לא יעצרו בחודשים הקרובים או שהממשלה החדשה לא תצליח לגבש תקציב אחראי, הריבית הנמוכה של בנק ישראל עלולה להיות זרז לבעיות לא פשוטות לכלכלה ולשווקים".

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אמר כי "להערכתנו, הריבית לא תשתנה עוד, אלא אם מדד המחירים לצרכן יוסיף להיות נמוך בהרבה מההערכות המוקדמות, כפי שאירע בשלושת החודשים הקודמים. לדעתנו, הסיכוי לכך נמוך. במבט ל-12 החודשים הבאים, אנו שבים על הערכתנו כי בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית במהלך המחצית השנייה של השנה. הבנק יבחן את השלכות ההגבלות האחרונות על שוק הדיור (לדבריו מוקדם להעריך את השפעתן) וימתין לראות אם תקציב המדינה בשנה הבא יהיה מרסן ויעיד על משמעת תקציבית".

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו: "החלטת בנק ישראל קיבלה תמיכה מנתוני מדד המחירים לצרכן של החודשים האחרונים, כאשר המדד בפועל נמוך מזה החזוי על ידי שוק ההון והכלכלנים. תוואי האינפלציה מתכנס לעבר לטווח של 1.8%-1.6%. צמצום פער הריביות מול ארה"ב ואירופה יכול למתן עודפי מט"ח בשוק המקומי ולפגוע באטרקטיביות של ההימור כנגד השקל. להערכתינו אף כי לדולר פוטנציאל היחלשות מרשים אל מול השקל הרי שבטווח הקצר, צמצום פער הריביות צפוי לתרום לפיחות השקל".

"הבנק המרכזי יאלץ לשנות כיוון"

יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון: "הורדת הריבית נועדה להתמודד עם אתגר אובדן מומנטום הצמיחה במשק המקומי. תחזית האינפלציה העדכנית של בנק ישראל לשנת 2013 גורסת כי המחירים יעלו בשנת 2013 ב-1.8%. אולם, ראוי לציין כי הבנק המרכזי מניח כי רכיב שכר הדירה במדד יוותר בשנת 2013 ללא שינוי. קרי, שאר רכיבי המדד צפויים לעלות בשיעור שנתי ממוצע של 2.4% - ולפיכך טעות של הבנק בתחזית רכיב שירותי הדיור בבעלות בשילוב עם העלאות מיסים עקיפים והתייקרות חריגה במחירי החשמל - והבנק המרכזי יאלץ לשנות כיוון".

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "להערכתנו, הורדת הריבית צפויה להמשיך ולתמוך בנדל"ן כאלטרנטיבה להשקעה פיננסית ומכאן לתמוך ברמת המחירים בשוק הנדל"ן. אנו מעריכים שלא נראה הורדות ריבית נוספות בזמן הקרוב. בנוסף, לדעתנו קשה מאוד לאמוד את ההשפעה של הזרמת הגז מתמר שתלויה בפרמטרים טכנולוגיים ואחרים ואנו בוחרים כרגע להיות יותר שמרנים בנושא".

נשיא להב, רו"ח אהוד רצאבי: "הריסון הפיסקלי צפוי לתת את אותותיו ולהכביד בתקופה הקרובה על פעילות המשק ברבעונים הבאים, על רקע הקושי המתגבר במציאת מקורות מימון לפעילות הסקטור העסקי והמשך ההאטה בצמיחה הגלובלית. לאור זאת, יש להקל על העלות והנגישות לאשראי לעסקים קטנים תוך שמירה על יציבות כלכלית".

גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא בית השקעות, אמר כי "ניתן להעריך, שבנק ישראל משאיר לעצמו עוד מס' כדורים במחסניתו המתרוקנת על מנת להתמודד עם הדרישות שיציבו המפלגות שיצטרפו לקואליציה בסוף ינואר והשפעתן על דיוני תקציב 2013".

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, מיקי שרן, אמר כי "הפחתת הריבית תסייע למגזר העסקי להתמודד עם ההאטה הניכרת בפעילות הכלכלית וכן עם קשיי המימון עימם מתמודד בימים אלו המגזר העסקי כולו ומגזר העסקים הקטנים והבינוניים בפרט. כמו כן, מסייעת הריבית הנמוכה למתן את הכוחות הפועלים לתיסוף שערו השקל ולשחיקה ברווחיות היצוא".

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות: "מי שאינו רוצה לזרוק לחינם עשרות אלפי שקלים, חייב לבדוק את כדאיות המחזור של המשכנתא - כיום גדלה מאוד הכדאיות במחזור משכנתאות. לצערנו, מרבית הציבור מתייחס אל המשכנתא כאל אירוע חד פעמי. נוטלי המשכנתאות חייבים להתייחס אליה כאל תיק השקעות אותו יש לעדכן על פי השינויים הכלכליים ועל פי השינויים בריבית ובמדד".

עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בעתיד משכנתאות: "בנק ישראל דוחף את המשקיעים לשוק הנדל"ן ואינו מותיר להם אפשרות אחרת לשמירה על ערך הכסף. הורדת הריבית פוגעת בפועל באטרקטיביות של חלופות כגון פיקדונות משום שהריבית הריאלית עליהם היא שלילית, כך שההגבלות עצמן חסרות תועלת בהיעדר אפיק השקעה חלופי".

עוד כתבות

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"עדיין קיים פיחות עודף": האם השקל ימשיך להתחזק?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–11.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● בעוד עשרה ימים צפוי בנק ישראל להוריד את הריבית, וייתכן כי הורדת הריבית הצפויה כבר מגולמת בשערי המטבע

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר בכנסת: בית דין רבני יוכל לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים

החוק, שאושר במסגרת הסכמות עם המפלגות החרדיות, עוקף את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתיה"ד הרבניים לדון במזונות קטינים אלא אם שני ההורים הסכימו לכך

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

חמש שנים אחרי שהצטרף למשרד פישר, עו"ד אלדד כורש עוזב

כורש עזב ב־2021 את משרד עמית, פולק, מטלון והצטרף למשרד פישר עם למעלה מ־40 עורכי דין, אשר לפחות חלקם צפויים לעזוב איתו ● משרד פישר: "הוחלט שכורש ושותפיו ייפרדו מהפירמה" ● כורש: "החלטה משותפת ולא פשוטה, אך בנסיבות העניין היא ההחלטה הנכונה"

"חביבת השווקים": בעולם מתרשמים מהכלכלה הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בלומברג מחמיאים לכלכלה הישראלית, איראן מגדילה את ארסנל הטילים שלה, וחמאס מתחזק בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה ממשיך להיות חזק גם באוקטובר, וההייטק מתאושש

לפי הלמ"ס, שיעור האבטלה נשאר נמוך גם בחודש אוקטובר ועומד על 3% - שיעור זהה לזה של חודש ספטמבר השנה ● גם שיעור ההשתתפות בכוח העבודה נשאר זהה ברמה של 60.9% ● מספר המשרות הפנויות מגיע ל-149 אלף - עלייה מהחודש הקודם

שינויים בתקציב / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

עובד מדינה מסרב להתייצב בכנסת? אין הרבה מה לעשות בעניין

לאחרונה עלתה הצעה להטיל קנסות כספיים אישיים על עובדי מדינה שלא מתייצבים בפני ועדות הכנסת אף שזומנו ● אלא שהבעיות המבניות בפיקוח הפרלמנטרי על הממשלה עמוקות ויסודיות יותר ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתעשייה הביטחונית מאותתים: הפסקת האש פותחת דלת לשורה של עסקאות ענק

אלביט דיווחה על אחת העסקאות הגדולות בתולדותיה עם "לקוחה בינלאומית" - בהיקף של 2.3 מיליארד דולר ● בכך היא מצטרפת לשורת עסקאות שנרקמו לאחרונה, ובתעשיות הביטחוניות המקומיות מעריכים כי בתקופה הקרובה יבשילו לכדי עסקאות מגעים נוספים ● בשורה חיובית גם מגרמניה: מסירה את האמברגו על ישראל

הריסת מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים / צילום: תש''א

נהרס מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים

מדובר בחלק הראשון של פרויקט פינוי מפרץ חיפה מהתעשייה בה, שצפוי להימשך עד 2030 ● לאחר מכן יוקמו שם שכונות ואזורי מסחר ותעסוקה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות תטיל קנס של 25 מיליון שקל על יפאורה וליימן שליסל

הממונה על התחרות פרסמה להערות הציבור הודעות מוסכמות על כוונות החיוב שהוטלו במסגרת הסכמות עם יפאורה תבורי וליימן שליסל בגין הפרת חוק המזון והפארם ● הסכום מצטרף לסכומי אכיפה של למעלה מ-142 מיליון שקל שהוטלו על הספקים הגדולים

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

סבב פיטורים שני בפלייטיקה השנה: עלול להשפיע על מאות אנשים

חברת הגיימינג הישראלית יוצאת לסבב פיטורים נוסף בשבועות הקרובים, שעשוי להשפיע על מאות עובדים - ככל הנראה בין10% ל-20% מתוך מעל ל-3,000 ● הקיצוצים בחברה החלו כבר ב-2022, אז הועסקו בחברה מעל ל- 4,000 איש ● בחברה הסתפקו בתגובה קצרה: ״בהתאם למדיניות החברה, איננו נוהגים להתייחס לנושאים מסוג זה"

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי-טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעליה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי, מזרחי-טפחות בדומה לדיסקונט בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

דוגמאות למודעות ובהן התחזות לאנשי מפתח למטרת הונאה / צילום: צילום מסך

"המניות יעלו ב-300%": גל ההונאות הפיננסיות מתפשט במודעות גוגל

פרסומות המתחזות לאישים בכירים במטרה לבצע הונאה שטפו תחילה את הרשתות החברתיות, וכעת מופיעות ביעד חדש ● גוגל: "השקענו רבות במערכות לשיפור האיתור והאכיפה"

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

השבבים, האופציות ושער הדולר: ההשקעות של שיאניות התשואה בגמל

חברות הביטוח כלל ומנורה התברגו בצמרת טבלת התשואות מתחילת השנה, בעיקר בשל חשיפה גבוהה לישראל ו"פוזיציה לא גדולה על שבבים מאסיה" ● נובמבר נראה בינתיים חיובי בארץ, אבל וול סטריט צבועה באדום בוהק, ובשוק מנסים להעריך: האם החשש מבועה טכנולוגית מוצדק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

הנשיא טראמפ מאשר: ארה"ב תמכור מטוסי F-35 לסעודיה

נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההתפרעויות האלימות והניסיון לקחת את החוק לידיים על ידי קומץ קיצוני" ● ממצא שאותר בעזה יועבר לישראל: "לא מדובר בחלל חטוף" ● מדינת ישראל הגישה בקשה לפסילת תובע בית הדין ICC, כרים ח'אן, וביטול הצווים הנוגעים לישראל ● בישראל מעריכים: ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על "נתיב למדינה פלסטינית" לא תהיה מחייבת ● עדכונים שוטפים

אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב

"להוריד חשיפה למניות": הבנקאי שמציע לממש רווחים אחרי שנתיים פנומנליות

אופיר חמו ממזרחי טפחות חושש ש"התמחור בשווקים כבר מזמן לא משקף שווי כלכלי של החברות", אלא בעיקר את העתיד: "המכפילים משקפים גידול של 25% ברווחים" ● את עיקר המשקל בתיק ההשקעות הוא ממליץ להקצות כעת לאג"ח, כפי שהציע טרם הראלי הנוכחי בת"א

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות

ה-S&P 500 ירד בקרוב ל-1% ● אלפאבית קפצה לאחר שנחשף כי ברקשייר האת'וויי של וורן באפט רכשה החזקה בה ● אלביט וצים מזנקות בכ-7% ובכ-6%, בהתאמה ● הביטקוין ממשיך במומנטום השלילי שלו, מחירו נע סביב 91 אלף דולר ● מחירי הזהב והכסף ירדו ● משקיעי העל חשפו את ההשקעות שלהם: הרוכשים והמוכרים של גוגל, אלו שרכשו אמזון, וזה שחתך את אינטל רבעון אחרי שרכש אותה

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הרווח של בנק לאומי זינק ל-2.7 מיליארד שקל ברבעון; יחלק דיבידנד בהיקף שיא

לאחר שחרור מגבלת החלוקה של הדיבידנדים על ידי בנק ישראל, לאומי יחלק לבעלי מניותיו דיבידנד בסכום של 2 מיליארד שקל - הדיבידנד השוטף הגבוה אי פעם של בנק בישראל

פיטר תיל, יזם ומיליארדר. משקיע בולט בחד הקרן / צילום: ap, Rebecca Blackwell

אחרי סופטבנק: גם פיטר ת'יל חיסל את כל החזקותיו באנבידיה ברבעון השלישי

קרן Thiel Macro מכרה מניות של אנבידיה בכ־100 מיליון דולר, כך לפי דיווח בבלומברג ● העיתוי למכירה היא על רקע חשש גובר מבועת AI וכמו כן מהלך דומה של סופטבנק בשבועות האחרונים

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

מכירת ה־F-35 לסעודיה: סתימת הגולל על היתרון האיכותי של ישראל

מכירת המטוס המתקדם פותחת מרוץ חימוש במזרח התיכון שאין לדעת איפה יעצר ● אי־הכרעת חמאס שידרה מסר בעייתי לציר הסוני המתון, והיעדר האופק המדיני בנושא הפלסטיני מרחיק את הנורמליזציה עם ערב הסעודית - על כן, טראמפ כאיש עסקים, עושה ביזנס בצירים אחרים