גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין מכבי ת"א לאי.די.בי: תכירו את נאמן האג"ח מורן מאירי

עו"ד מאירי לא מבין איך זה קרה לו: מעיסוק בתחומים של ממשל תאגידי וייעוץ לחברות, מצא לפתע את עצמו במרכזה של הפרשה המשפיעה על כלל שוק ההון - הסדר החוב המתגבש בקונצרן הגדול במשק שבשליטת נוחי דנקנר

עו"ד מורן מאירי לא מבין איך זה קרה לו. מעיסוק בתחומים של ממשל תאגידי וייעוץ לחברות, מצא לפתע את עצמו במרכזה של הפרשה המשפיעה על כלל שוק ההון הישראלי - הסדר החוב המתגבש בקונצרן הגדול במשק, אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר.

מאירי (41), שקיבל בירושה את תפקיד נאמן סדרה ד' של אי.די.בי אחזקות (הסדרה הגדולה ביותר של החברה, בהיקף של למעלה ממיליארד שקל), בכלל לא רצה בו.

בפברואר 2010, עוד הרבה לפני שהחלו הבעיות הפיננסיות באי.די.בי, הודיעה חברת קלדן, שבאמצעותה הוא משמש נאמן לאג"ח, כי היא מתפטרת מתפקידה, וזאת מתוך החלטה להפסיק את הפעילות בתחום הנאמנויות.

ההחלטה להפסיק לפעול בתחום התקבלה אצל מאירי מעט לאחר שהתחיל הסדר החוב באפריקה ישראל. אז הוא נחשף בפעם הראשונה לעבודת הנאמן במקרה שבו חברה אינה יכולה לפרוע את תשלומיה במועד. ועל אף שבאותה העת אי.די.בי עדיין הייתה הקונצרן החזק במשק, שהציג רווח עתק מהסיבוב הראשון בקרדיט סוויס, החליט מאירי שאינו רוצה לעסוק בנאמנות.

אלא שבין הכוונה להתפטר לבין מימושה בפועל, נפער פער בדמות השוק הלא מפותח של נאמני אג"ח בישראל. בקונצרן כמו אי.די.בי, הבנוי כפירמידה שבכל אחת מהקומות ישנן מספר סדרות אג"ח, נמצאים בהתאמה גם ניגודי עניינים ואינטרסים רבים. היות שאת מספר החברות שפועלות בתחום הנאמנויות ניתן לספור על שתי כפות ידיים, לא הצליח מאירי למצוא לו מחליף שאינו מצוי בניגוד אינטרסים, וזאת מאחר שרוב חברות הנאמנויות שפועלות בישראל כבר נמצאות בקומה זו או אחרת של הקונצרן הענק.

כדי לסבר את האוזן, נציין כי בחברות המטה של אי.די.בי יש לא פחות מ-18 סדרות אג"ח, וזאת לאחר מכירת השליטה בכלל תעשיות השנה, אשר לה עוד 5 סדרות.

מעבר לחברות ההחזקה, יש בחברות התפעוליות של הקבוצה עוד עשרות סדרות אג"ח, שלא מן הנמנע כי האינטרס שלהן הוא לשמור את הכסף בקופת החברה, ולא לחלק אותו כדיבידנד שישרת את החובות של חברות המטה שמעליהן.

עקב המצב הזה, נשאר מאירי הנאמן לסדרת אג"ח בכל אחת מחברות המטה של הקבוצה, וגם כעת, כאשר ביקש להתפטר מתפקידו כנאמן אג"ח ט' של החברה הבת אי.די.בי פתוח, מחשש לניגוד עניינים, הוא לא מצליח למצוא מחליף שייכנס בנעליו.

חברת הנאמנות הרמטיק, שמתפקדת אף היא כנאמן באי.די.בי אחזקות ובחברה-הבת, מנסה לבצע שינוי מבני על מנת שתוכל לשמש כנאמן גם לסדרה הזו.

תעופה, אופנה וספורט

מאירי התחיל את דרכו כעורך דין במחלקה המסחרית במשרד של יורם דנציגר ודורי קלגסבלד, בשנת 2000 ובשנת 2006, בעקבות המינוי של דנציגר לשופט בית המשפט העליון, והתאונה בה היה מעורב קלגסבלד שבגינה הוא גם נשלח לכלא, החליט מאירי, ביחד עם עו"ד רונן מטרי, לפתוח משרד משלהם.

לבקשתו של דנציגר, לקח מאירי את פעילות הנאמנות של המשרד, שבאותה עת כללה רק את קבוצת אי.די.בי. בתחילה מנה המשרד 11 עורכי דין, שישה מהם שותפים, וכיום הוא מונה 25 עורכי דין, מהם 8 שותפים, העוסקים בנושאי ליטיגציה, נדל"ן, היי-טק, פירוקים, והמחלקה המסחרית בראשה עומד מאירי.

בין השנים 2004-2007 כיהן מאירי כחבר מליאת רשות ניירות ערך, שם העבודה הגדולה ביותר שלו הייתה קשורה לאפריקה ישראל. במסגרתה, נסע מאירי מטעם הרשות לרוסיה ב-2008 על מנת להעריך את נכסי החברה, ועל סמך הדוח שכתב נאלצה אפריקה להפחית מיליארד שקל משווי הנכסים.

בשנים האחרונות עבר מאירי לשוק הפרטי, ובין היתר שימש כיועץ חיצוני לאל-על בפרשת השכר של חיים רומנו, וכן ייעץ לדירקטוריון איילון בפרשת השכר של לוי רחמני. משנת 2008 הוא משמש כדירקטור חיצוני בחברת האופנה קסטרו.

תחומי עבודתו של מאירי לא נוגעים רק לחברות עסקיות - הוא גם מומחה בדיני ספורט, ומשמש בין היתר כעורך הדין של קבוצת הכדורגל מכבי תל-אביב. בהקשר זה ייצג בשנה שעברה את הקבוצה בסכסוך המתוקשר מול השחקן מאור בוזגלו.

צומת של קונפליקטים

הסיבה שבעטיה שמו אינו מוכר בשוק ההון, על אף רקורד ארוך שיש לו בעבודה עם חברות ציבוריות, הינה ההעדפה של מאירי להתרחק מהתקשורת. אלא שהמציאות הציבה אותו בעין הסערה, ומרגע זה כבר הופנה אליו זרקור התקשורת, אשר בוחנת בזכוכית מגדלת את ההחלטות וההכרעות שלו.

הסדרה לה נאמן מאירי מהווה כ-75% מחוב האג"ח של אי.די.בי אחזקות, וכך הוא מצוי בצומת בה מופעלים עליו לחצים מכל הכיוונים, ונאלץ להתמודד עם לא מעט קונפליקטים: מחזיקי האג"ח להם הוא נאמן, אשר החלטתם משפיעה על כלל החברה, רוצים שידאג קודם כל לאינטרסים שלהם; מנגד נמצאים הנאמנים של 4 סדרות האג"ח האחרות, שרוצים להציג חזית אחידה מול החברה; וזו מצידה שאפה להגיע להסכם מול נציגות מחזיקי האג"ח, אשר גם בה דיברו בכמה קולות שונים.

מאירי, שהיה שותף לדיונים בין כל הצדדים, החליט לדחות את התאריך הקובע לתשלום ריבית של 65 מיליון שקל לפני כשבועיים ב-24 שעות, על מנת למצות את תהליך המשא-ומתן בין הצדדים, והללו הגיעו להסדר מוסכם לדחיית תשלום הריבית לסוף חודש מארס.

בכך, קיבל החלטה עבור מחזיקי האג"ח אותם הוא מייצג, לפיה עדיפה להם דחייה בתשלום (ללא קבלת פיצוי מהחברה), שכן האלטרנטיבה של הליכה לבית משפט יכולה להפעיל טריגרים מול נושים אחרים, שבסופה עלולה החברה לאבד את הנכס המרכזי שלה - החברה הבת אי.די.בי פתוח.

במקרה כזה, האפשרות שהמשקיע אדוארדו אלשטיין יממש אופציה ויזרים הון נוסף לגנדן (החברה האם של אי.די.בי אחזקות), תרד מהפרק, וכך עלולה החברה לאבד את שני מקורות ההכנסה הפוטנציאליים שלה - אי.די.בי פתוח מלמטה, ואלשטיין מלמעלה.

מאירי נותר לבדו במערכה. הסמכות שנתנה לו רשות ניירות ערך הותירה בידיו את ההחלטה איזה גוף לנטרל בהצבעה על דחיית תשלום הריבית למחזיקי אג"ח ד', בשל ניגודי עניינים, החלטה שבחלק מהמקרים הוכרעה על דקויות. החלטה זו עלתה למאירי בגלי ביקורת שהופנו אליו בעיקר מצד בית ההשקעות פסגות, המוביל את הקו הלוחמני נגד אי.די.בי, אשר נפסל על-ידו בהצבעה.

בינתיים, נציין, למרות הביקורת, אף גוף שהצבעתו נפסלה לא עתר לבית המשפט נגד החלטתו של מאירי.

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת