גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחשוב הקוגניטיבי: עידן חדש מפציע באופק הדיגיטלי

דיסציפלינת המחשוב הקוגניטיבי, מסתמנת כמוקד המשיכה של חוקרים בתחום מדעי המידע בישראל ■ במפגש השנתי עם מדעני המרכז החיפאי של IBM נחשפה תמונה מרתקת

Innovations / צילום: IBM  ישראל
Innovations / צילום: IBM ישראל

כמו הג'מינידים (Geminids), הם מגיעים פעם בשנה למפגן קצר של הברקות מעולם אחר. אך בניגוד למטאוריטים קצרי החיים, הם לא מגיחים מאזורי הספר הפרועים של אימפריית השמש. וכדי לחזות בהם אין צורך לצאת בלילה אפל לראש הר קירח רחוק ככל האפשר מאורות הכרך. ההיפך. מחלקת הדוברות של IBM דואגת לאתר מסעדה משובחת - וכשרה - בעיבורה של תל-אביב כדי לפתות את עיתונאי המדע והטכנולוגיה להגיע לחגיגת מזון איכותי למוח ולקיבה.

הניצוצות, שכחתי לציין, הם חוקרים ממעבדת IBM בחיפה, שמגשרים באומץ בין האקדמיה לתעשיה בתקווה לחשוף את "הדבר הגדול הבא" לפני המתחרים - אך סובלים כמרבית עמיתיהם מתסמונת ה"אנדרסטייטמנט המדעי". כלומר, ההתנייה התרבותית לעטוף כל אמירה משמעותית באלף צעיפים של צניעות, ולקשור אותם במאה מנעולים של הגבלות והסתייגויות.

הרייטינג של קורבנות אדם

מבחינת IBM זו הזדמנות להראות לעולם שלא רק בצע כסף מנחה את צעדיה ושלחזון התאגידי שלה יש אופקים רחבים ועמוקים יותר מהשורה התחתונה בדוח הרבעוני הבא. זו גם הזדמנות לתת לחוקרים המוכשרים חשיפה תקשורתית מלטפת והכרת תודה. אלא שהשנה היח"צנים לא תיאמו את לוחות הזמנים עם היומן של כוהני המאיה, שבין עקירת ליבו של קורבן אדם אומלל לתצפיות אסטרונומיות מראשי הפירמידות של מרכז אמריקה, הכינו לוחות שנה למטרות פולחן.

הכוהנים הקדמונים דייקו להפליא במדידות, במיוחד בהתחשב בכך שלא היה להם שעונים מדוייקים וטלסקופים, אך הם לא הצטיינו בראיית הנולד, שזו הייתה מטרת המחקר. הם אפילו לא הצליחו לחזות ולתעד את קריסת התרבות שלהם עצמם לפני כ-1200 שנה (600 שנה לפני הגעת קולומבוס, כך שבמקרה זה לא מדובר באשמת הכיבוש האירופי), שהיום נוטים ליחס אותה לקריסה אקולוגית הנובעת מניצול יתר של משאבי הטבע ביערות הגשם של דרום מקסיקו-גוואטמלה.

אבל עבור הניאו-פרימיטיביים בני זמננו (הקוראים לעצמם חסידי ה-New Age), המסתורין של עובדי האלילים הצדיק את הנוהג להתחיל כל מאמר מערכת ולסיים כל מהדורת חדשות בנבואת "סוף העולם", האפוקליפסה הקוסמית הצפויה להתרחש ב-21 לדצמבר 2012. באווירה תקשורתית כזאת מי יכול לשמוע בכלל על מחקרים מדעיים של כהני הטכנולוגיה הדיגיטלית מחיפה?

מחשוב קוגניטיבי/חושני

ודווקא יש להם לא מעט מסרים חשובים ומעניינים לציבור הרחב, ההמונים הלא-טכניים, שנאבקים בקשיי העיכול של טכנולוגיה המשתנה ללא הרף, מתיישנת ומוחלפת עוד לפני שהפנמנו את ההתפתחויות הקודמות. כגוף שהשליחות המרכזית שלו היא מחקר (בניגוד לפיתוח), מרכז המו"פ של IBM בחיפה מספק חממה לרעיונות אוניברסליים יותר ושיישומם מאוחר יותר מהאפליקציה הבאה ל-iPhone. מבין הרעיונות שהציגו החוקרים בין המתאבנים למנות העיקריות, ברצוני להתמקד על החוט המקשר אותם קונספטואלית: "מחשוב חושני".

הטרמינולוגיה של IBM מעדיפה מושג פחות סקסי - "מחשוב קוגניטיבי" - אך גם פחות נהיר למי שלא התעדכן באופנה האחרונה של "מדעי הקוגניציה" התחום האקדמי הבין-דיסציפלינרי שמערב נוירולוגיה, חקר המוח, פסיכולוגיה אבולוציונית, הנדסת מערכות מידע, בלשנות ואתולוגיה.

המחשוב הקוגניטיבי ממוקד בחקר ההבדלים בין אופני הפעולה של מוח ביולוגי לבין המודל האופרטיבי של מחשב דיגיטלי, המוכר גם בתואר "ארכיטקטורת פון-נוימן" על שם המתמטיקאי היהודי-הונגרי-קתולי-אמריקאי (יש חיות כאלה) ג'והן פון נוימן (John von Neumann), שהגדיר אותה פורמלית בסוף שנות ה-40 למאה הקודמת. במישור השימושי, מחשוב קוגניטיבי אמור לתרום לטכנולוגיות המידע בין היתר על ידי הטמעת הממשקים לעולם האמיתי בליבת המחשב באותו אופן שהעיניים, האוזניים, אברי הטעם, הריח והמישוש מהווים המשך טבעי של המוח.

נכון להיום, קיים הבדל מהותי בין הארכיטקטורה "הקוגניטיבית", זו שמעצבת את המוח הביולוגי ועושה אותו למכשיר המושלם לעיבוד מידע הנקלט ב"מערכות הפריפריאליות" של חמשת החושים, לבין הארכיטקטורה של מחשב דיגיטלי אליו מחוברים מצלמות, מיקרופונים, חיישני מגע וטמפרטורה וקולטנים כימיים. קל לזהות את ההבדל הזה בחוש הראייה. העין הביולוגית, כמו ה-CCD במצלמה דיגיטלית, קולטת תמונה דו-ממדית (מטריצה של פיקסלים) עם רמזים לממד השלישי, העומק.

לאחר עיבוד ראשוני ברשתית העין, המידע הוויזואלי ממשיך במסלול העיצבי, עדיין בזרמים מקבילים של מידע ויזואלי המשמרים את הגיאומטריה הדו-ממדית, לאזור עורפי במוח (ה-Visual Cortex) בו נוצרת "תמונה וירטואלית" כהשתקפות של התמונה הנוצרת פיזית על הרשתית בעין. בכל השלבים "הגבוהים" יותר של עיבוד התמונה, החל בזיהוי תנועה, קווי מתאר של עצמים ושינויים בבהירות או בצבע שלהם, וכלה בזיהוי פרצופים ותיקוני גוון אוטומטיים לפי צבע התאורה, חישוב הגיאומטריה על פי הפרספקטיבה וקיזוז גורמים אטמוספריים מפריעים, המוח עובד במודל דו-ממדי.

הסריקה מוציאה פיקסל מהקשרו הדו-ממדי

בניגוד למודל הביולוגי, עיבוד תמונה במחשב נעשית בממד אחד, פיקסל אחר פיקסל, ולכן תמונת ה-CCD עוברת מיד בתחילת התהליך המרה, הנקראת סריקה, שתוצאותיה הן סדרות של ערכים נקודתיים. האתגר הראשוני של הדיסציפלינה החישובית "ראיה מלאכותית" הוא אחזור הדו ממדיות מתוך הסריקה. יש מספר טכנולוגיות שמצליחות בכך, אך אף אחת אפילו לא מתקרבת ליעילות, למהירות ולאמינות של המנגנון הביולוגי. אך גם אם נצליח לפתור בעיה זו באופן משביע רצון, למשל באמצעות "מחשוב מקבילי מסיבי" שמפעיל מאות, אלפי, או מיליוני, מעבדים ב"רשת נוירונים" מלאכותית, עדיין לא פתרנו את הבעיה השנייה שעל סדר היום - איך המוח הביולוגי מזהה "עצמים" באופן אינטואיטיבי.

תינוק שעוד לא למד לדבר ובוודאי שאינו מסוגל לנתח לוגית את מה שעיניו קולטות, לומד אינסטינקטיבית מה זה "עצם". הוא יודע להבחין בין הכדור לשטיח עליו הוא מתגלגל, לזהות איזה עצמים נמצאים ברקע התמונה ולכן הכדור יסתיר אותם במהלך תנועתו (שימו לב איך המוח הגולמי כבר מבין את הדינמיקה של תנועה, איך רצף של שינויים בין תמונות עוקבות מבטא שינוי ביחסים המרחביים בין עצמים שונים - שבעצמם לא משתנים אגב תנועה), ואילו עצמים נמצאים בחזית ובתורם יסתירו הם את הכדור.

התינוק לא מתפלא כאשר כדור אדום נעלם מאחורי קובייה ואחר כך מופיע שוב מצידה השני. אבל הוא מופתע בעליל אם מהצד השני יופיע במקומו צעצוע אחר, שקודם לא נראה לעין. הידיעה, שיתכן כי מאחורי הקובייה מסתתרים עצמים אחרים, אינה אינטואיטיבית ודורשת לימוד מניסיון. אבל הידיעה שכדור הוא כדור, שגם כאשר לא רואים אותו הוא קיים באזור מסוים, ושרצף התמונות מוסבר מהדינמיקה של עצמים, לכך המוח הביולוגי מגיע מוכן מלידה - או לכל הפחות, הוא מגיע עם מערכת מובנית גנטית, שרק צריכה לקבל נתוני התחלה מהסביבה.

המחשב אינו אוטונומי

אין שום דבר דומה לכך בעולם הדיגיטלי. לא משנה כמה חזק המחשב ומה איכות המצלמות שמשמשות לו עיניים, הוא לא מודע לקיומם של עצמים והוא לא יגיב לקיומם אם לא תלמד אותו אלגוריתם אפקטיבי כיצד מזהים אותם ולא תאלץ אותו בתוכנה לחפש את הרמזים הדרושים. יתר על כן, המחשב לא ילמד מעצמו דבר על עצמיותם הפנימית, על האוטונומיה הפיזית ועל המאפיינים הקטגוריים של עצמים שונים. הוא לא יתפלא לראות פיל בחנות חרסינה או את המלך העירום צועד בגאון בראש התהלוכה. אפשר ללמד אותו לבצע תהליך חישובי, שבסופו תופיע התוצאה "זה סביר/לא סביר" על פי החלטת התוכניתן, אבל אל תצפו מהמחשב להגיע למסקנה כלשהי מלימוד עצמי.

מחשוב קוגניטיבי הוא מאמץ מחקרי רב-ערוצי שיעדו הכללי הוא ללמוד וליישם תובנות ארכיטקטוניות מהמוח הביולוגי על "מכונות חשיבה" דיגיטליות. כדי להבין את הערך העצום לחברה האנושית די אם נעיין ביישום של ראיה מלאכותית להנחיית עיוורים. גם אחרי יותר מ-50 שנה של עבודה אינטנסיבית על מערכות ממוחשבות קלאסיות עדיין אין לנו מתקן מעשי שיאפשר לעיוור לצאת מביתו בלי לגשש דרכו, ללכת לתחנת האוטובוס בצעדים בטוחים, לתפקד בנוחיות במהלך הנסיעה ולרדת ביעדו ללא עזרה של רואים.

הטוב ביותר שביכולתנו להציע לו זה מקל גישוש, שהעיוור משתמש בו כדי לבצע "סריקה מכנית" של המרחב. וכמו כל התקן סריקה, הוא לא רואה הכל וגם המידע הנקודתי מוזן לתודעתו בצורה סדרתית, המקשה על הבנת הסצנה, זיהוי העצמים, יצירת התראות מהירות ותגובות אינסטינקטיביות וכל שאר הדברים שהרואים מקבלים בטבעיות כברירת המחדל.

נסתפק בשלב זה באינטליגנציה פאבלובית

הבעיה אינה "בהבנת" התמונה, כלומר ביכולת לבצע את תהליכי עיבוד המידע הדרושים להתנהגות "טבעית", תבונתית או אינסטינקטיבית. אפשר ללמד כלב את מכלול ההתנהגויות "החכמות", שעושות אותו לכלב נחייה אמין, גם ללא שימוש בהסברים מילוליים ואפס הסתמכות על יכולת האבסטרקציה שלו. די אם המוח שלו מסוגל ליצור מתאם בין קלט חזותי להתנהגות נרכשת, כלומר לימוד ברמה הבסיסית ביותר של קיבוע רפלקסים בתרגולת פאבלובית. ואת זה לא קשה במיוחד לדמות באלגוריתמים קלאסיים, אנליטיים, או במערכות לומדות מהסוג של רשתות עצביות. גם אין בעיה לבנות "חושים מלאכותיים" בכל דרגת רזולוציה רצויה ובמחיר נמוך.

בכל טלפון חדש הרי משובצת מצלמה דיגיטלית עתירת מגה-פיקסלים, המתיימרת לאבחנה הגיאומטרית של טלסקופ החלל המקורי. מה שחסר הוא המרכיב המקשר, החלק המובנה גנטית בחומרה "הקוגניטיבית" - מערך הנויטרונים הייעודיים למשימת הראייה - שמקבל תמונה דיגיטלית ומפיק סדרה של הכללות "חכמות" על מה שהתמונה "מספרת" לתודעה.

לדוגמה: "זהירות! ילד רץ על המדרכה ועומד לחצות את מסלולך בעוד 3 צעדים. היכון! האור ברמזור התחלף ובעוד 2 שניות אפשר יהיה לחצות את הכביש. שים לב בירידה מהמדרכה לכביש! שיש שלולית מים משמאל למעבר החציה. הירגע! האוטובוס יצא כבר מהתחנה ואין יותר סיבה למהר. לא נורא! לא מעט מוניות פנויות חולפות על פנינו בכל רגע. רגע! אל תנסה לעצור מונית כאן משום שגדר ההפרדה לא מאפשרת גישה לכביש". וכן הלאה.

הנתונים להפקת התובנות האלה קיימים בתמונה הנעה שמצלמת ווידיאו פשוטה יכולה לספק, אבל למחשב קונבנציונלי קשה במידה שטנית לחלץ אותן מתוך זרם הביטים והבייטים. אם נלמד מחקר המוח איך לעצב מחשבים שכן מסוגלים לחשיבה קוגניטיבית, בסיסית ככל שתהיה, נוכל לפתור כמה מהבעיות המעיקות ביותר על המצפון החברתי.

קצה הקרחון

הבאתי לדוגמה יישום רפואי-שיקומי של מערכת ראייה, אך ברור שאפשר למנות אינספור יישומים חיוניים דומים ואף שאפתניים יותר. מערכות ראייה חכמות יכולות לשרת את הביטחון האישי והלאומי, לתת תשובה לבעיות שליטה ובקרת תנועה, להגיב במהירות וביעילות ממוקדת לאסונות טבע ופגעי אדם, ולהקטין את קשיי ההסתגלות למגבלות של אנשים בערוב ימיהם.

יישומים לא פחות חיוניים אפשר להראות על מפת הדרכים של מערכות שמיעה ודיבור סינטטי, חיישני טעם וריח, ומערכות חישה במגע. די אם נסתכל על גל האפליקציות, שנוצרו בהרף עין כמעט, עבור הטלפון המצויד במסך מגע כדי לראות כמה גדול קצה הקרחון ולשער כמה עצום הגוף הנסתר מתחת לפני הים.

מחשוב קוגניטיבי הפך בשנים האחרונות לנושא לוהט בעולם המחקר, בין השאר כתוצאה מהתפתחויות מרשימות במגוון הכלים המעבדתיים לחקר המוח. אלה כוללים כלי הדמאה דיאגנוסטית, כמו fMRI וטומוגרפיית פוזיטרונים (PET), טכנולוגיות מיפוי הפעילות החשמלית של המוח מבחוץ, באמצעות אנטנות EEG, ומתוך מסת הסינפסות עצמה על ידי השתלת מטריצות של מאות מיקרו-אלקטרודות, ועירור אזורים ספציפיים באמצעות פולסים מגנטיים.

אלה החלו למלא את ההבטחה "הרדוקטיבית" שביסוד הפרדיגמה הפיזיקלית: להבין את פונקציונליות המוח באמצעות מודל "מכניסטי", אותו נבנה על סמך הנתונים שמתארים את תהליכי עיבוד המידע במוח בשפה כימית-פיזיקלית כמותית, שעד לאחרונה נחשבה נחותה ביחס לתפיסה האיכותית, "ההוליסטית", של פסיכולוגיית הנפש. לעובדה שחברות עסקיות כמו IBM יש עניין בהתפתחות זו, יש משמעות ברורה: זה הכיוון המבטיח ביותר לעתיד חדש ל-IT.

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

תיקון והתנצלות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה