גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפכ"ל לשעבר רפי פלד הורשע במירמה והפרת אמונים

זאת במסגרת פרשת פלד-גבעוני ■ נקבע כי היו"ר פלד "לא גנב כספים, אך כשל במילוי חובתו כבעל שליטה ואיפשר לטל יגרמן לעשות בחברות כבשלו" ■ הנאשמים הנוספים בפרשה - יגרמן, גבעוני והבי - הורשעו גם בגניבה

מפכ"ל המשטרה לשעבר, רפי פלד, הורשע בפלילים. פלד - שהיה גם מנכ"ל חברת החשמל ואף שימש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה לחודשיים תחת אריאל שרון - הורשע הבוקר (ד') על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב בביצוע שתי עבירות של מירמה והפרת אמונים בתאגיד ובעבירות דיווח. זאת, במסגרת ניהול קבוצת החברות הציבוריות פלד-גבעוני, שקרסו בתחילת שנות האלפיים. עם זאת, השופט חאלד כבוב ציין כי פלד לא לקח כספים לכיסו הפרטי.

3 הנאשמים הנוספים בפרשה - היועץ הפיננסי, טל יגרמן, אריה גבעוני ודוד הבי, שלצדו של פלד היו בעלי השליטה בחברות מקבוצת פלד-גבעוני והואשמו עמו כי הביאו לקריסתן - הורשעו גם הם בפרשה בעבירות רבות וחמורות יותר, בהן גניבה בידי מנהל, עבירות מנהלים בתאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ובעבירות זיוף ודיווח.

לדברי השופט, "רפי פלד לא גנב ולא נגע בכספים, אך כשל במילוי חובתו כבעל שליטה ואיפשר לטל יגרמן לעשות בקבוצה כבשלו, שמע אזהרות ובחר להתעלם מהן, ובכך הפר אמונים כלפי החברות הציבוריות שבהן עמד וגם כלפי ציבור המשקיעים".

הכרעת הדין, המשתרעת על פני 500 עמודים, הביאה לסיומה את הפרשה שנמשכה למעלה מ-10 שנים. פרשת פלד-גבעוני נחשפה במחצית הראשונה של 2002, כשקבוצת חברות ציבוריות - שהשליטה בהן נרכשה בידי קבוצת משקיעים בראשות פלד, יגרמן, גבעוני והבי - קרסה. בעקבות הקריסה, שהותירה את הקבוצה עם חובות גדולים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, החלה רשות ניירות ערך לחקור את הפרשה, ובעיקר את אי-פרסום הדוחות הכספיים של כמה מחברות הקבוצה.

השופט חאלד כבוב קבע כי פלד, גבעוני והבי ניהלו מערכת כספית פרטית אסורה עם יגרמן, שיצרה אצל כל אחד מהם עניין אישי בעסקאות שבין החברות הציבוריות שהקימו לבין יגרמן.

"הנאשמים עשו שימוש ציני בכספי החברות בקבוצת פלד-גבעוני, לא בחלו באמצעים והעבירו עשרות מיליוני שקלים לעסקיהם, תוך הותרת בעלי המניות מהציבור מחוץ למעגל... קשייו הכלכליים של טל יגרמן עמדו בראש מעייניהם במקום טובת החברה הציבורית", קבע.

"המושך בחוטים"

השופט ציין כי "התמונה אשר מצטיירת באופן ברור היא של מערכת יחסים פיננסית, עמוקה ומתמשכת בין בעלי השליטה לבין יגרמן, אשר התבססה הן על רקע עסקי והן על רקע אישי. מערכת שיצרה עניין אישי לבעלי השליטה בעסקאות החברות הציבוריות עם יגרמן".

לדברי השופט, מעמדו של יגרמן בקבוצה היה "כמעמדו של המושך בחוטים בהצגת בובות. הבובה למראית-עין מלאת חיים, אולם קהל הצופים התמים אינו יודע כי ידו של יגרמן היא המפעילה אותה, המשליטה את רצונה ומזיזה את הבובה לאן שרק תחפוץ, בהתאם לתוכנית שנרקמה מראש".

כבוב ציין כי הדבר לא נבע משום שפלד, גבעוני והבי היו חלשי אופי או חסרי חוט שדרה, "אלא משום שהבנתם בשוק ההון הייתה מוגבלת מאוד ולעתים לא קיימת; בעוד שהבנתו, בקיאותו ידענותו והתמצאותו של יגרמן בזירה זו הינה מרשימה ביותר - ומכאן שפער זה איפשר ליגרמן להכפיף את שיקול-דעתם של הנאשמים לשיקול-דעתו שלו".

לדברי בית המשפט, "הנאשמים ראו ביגרמן גאון פיננסי. 'פלד, גבעוני והבי הלכו אחרי 'צליל חלילו' של יגרמן בעיניים עצומות", קבע. השופט הוסיף והסביר כי פלד, גבעוני והבי נתנו בידיו של יגרמן סמכויות ניהול על כל חברות הקבוצה, ובכך חרגו מסמכותם ופעלו בניגוד לטובת הקבוצה.

"האסימון נפל מאוחר"

במהלך המשפט טען פלד כי לאורך הדרך, הוא מעולם לא ידע ולא שיער בנפשו שהוא פועל באופן פלילי וחושב שגם מרבית הציבור לא יכול היה לצפות כי התנהגותו תיחשב פלילית. כן טען פלד כי הוא לא ידע שגבעוני, הבי וירגמן העבירו כספים מהחברות הציבוריות, וכי הם הסתירו זאת ממנו. עוד טען פלד כי מרגע שהתבהר לו שבוצעו העברות, הוא הניע מהלך אינטנסיבי לבדיקת ההעברות.

על טיעונים אלה כתב השופט - "התרשמתי שפלד האמין בתחילה באמת שמדובר באי-סדרים שאפשר לתקן. קיבלתי גם את עדותו במובן זה שרק מאוחר 'נפל לפלד האסימון'. עם זאת, הוכח כי נורות האזהרה היבהבו חודשים קודם לכן, והיה זה תפקידו של פלד להבחין בכך, אך זאת לא עשה.

"אין זה סביר בעיניי שפלד יצא מהתמונה בצורה כה רחבה. הוא פעל מאוחר מדי, ועדיין מנע מידע מבעלי תפקידים. בסופו של דבר מדובר במי שלקח על עצמו להיות יו"ר קבוצה, והוא היה הפנים של קבוצה, שהשתלטה על לא פחות מ-8 חברות תוך מינוף גבוה ביותר. פלד אינו בפוזיציה שהוא יכול לטעון כי לא ידע מה התרחש".

עוד כתב השופט כי פלד הסתיר את טיב יחסיו האישיים-כספיים עם יגרמן מפני גורמים שונים. "מדובר במי שהיה מפכ"ל המשטרה, וההתלבטות של פלד ביחס להתנהלות בחברות מעידה שהיה לו חשד לאי-סדרים חמורים, ולמרות זאת הוא בחר שלא לפנות למשטרה", נקבע.

פרקליטו של פלד: נבחן הגשת ערעור

פרקליטו של רפי פלד, עו"ד גיורא אדרת, מסר כי אחרי שילמד את הכרעת הדין, תתקבל ההחלטה אם לערער עליה. "ככול שמדובר בפלד, האישומים וההרשעה מתייחסים לעבירות של מנהל בתאגיד ולא לעבירות גניבה", הדגיש.

פרקליטות מיסוי וכלכלה מסרה כי היא "שבעת-רצון מהמסר שיצא מבית המשפט, המדגיש את החשיבות בהתנהלות ראויה בחברות ציבוריות, והיא רואה בחומרה ניצול משאבי חברה ציבורית לטובת אינטרסים פרטיים, גם בתקופות משבר עסקיות".

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמר: "עבירות חמורות אלה, אשר בוצעו על-ידי גורמים בכירים, פוגעות במשקיעים ובאמון הציבור. ההחלטה החשובה הזו של בית המשפט מוכיחה כי כולם שווים בפנים החוק, תחזק את יכולת האכיפה וההרתעה של הרשות ותגביר את ההגנה על המשקיעים בשוק ההון".

התובעת במשפט היא עו"ד חנה קורין; יגרמן מיוצג בידי עו"ד דוד פורר; גבעוני - בידי עו"ד משה ישראל; והבי - בידי עו"ד שרון קופ.

רקע: קריסה עם חובות של 800 מיליון שקל

פרשת פלד-גבעוני נחשפה ב-2002, כאשר אשכול של חברות ציבוריות - שהשליטה בהן נרכשה על-ידי קבוצת משקיעים בראשות רפי פלד, אריה גבעוני, דוד הבי וטל יגרמן - קרס והותיר אחריו חובות של כ-800 מיליון שקל.

גבעוני, הבי ופלד כיהנו כנושאי משרה בכירים ובעלי השליטה בחברות הציבוריות משב תעשיות, פויכטינגר תעשיות ופויכטינגר השקעות. יגרמן היה היועץ הפיננסי של השלושה, אך פעל כמי שמנהל את העניינים.

בין חברות הקבוצה (שכללה 8 חברות ציבוריות וחברות פרטיות) נטוו קשרי אחזקה צולבים, הלוואות וערבויות, אשר יצרו יחסי תלות מכבידים וגרמו לאפקט דומינו בעת קריסתן.

היום כינה השופט את מהלך רכישת הקבוצה "הליך בזק", שבמהלכו השתלטו הנאשמים על 8 חברות ציבוריות בתוך מספר חודשים. מסע הרכישות התבצע באמצעות מינוף מאוד משמעותי בעזרת אשראי בנקאי. כאשר הגיעה השעה לפדות את ההלוואות שניטלו לצורך ההשתלטות על החברות הציבוריות, עשו הנאשמים שימוש בכספים בדרך שלא הייתה לטובתן.

נטלו במירמה 45 מיליון שקל

בכתב האישום נטען כי ב-2002 נטלו גבעוני, והבי ויגרמן במירמה 45 מיליון שקל מכספי הקבוצה, וביצעו בכך עבירות גניבה בידי מנהל ועבירות נוספות. לגבי פלד נאמר כי הוא לא מילא את חובותיו כיו"ר דירקטוריון פויכטונגר תעשיות ומשב תעשיות קירור, ובין השאר לא דיווח לדירקטוריון על הגניבה.

פלד הואשם בעבירות מירמה בתאגיד ובעבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך נוכח התעלמותו ממשיכות הכספים מן החברות הציבוריות, והעלמת מידע רלבנטי מדירקטוריון החברות בדבר עסקיו המשותפים עם יגרמן ותמיכתו הכספית בו. כמו כן הואשם פלד באחריות לדיווחים מטעים בדוחות של החברות הציבוריות.

כתב האישום ייחס לגבעוני, הבי ויגרמן עבירות של גניבה בידי מנהל ועבירות מירמה בתאגיד, בגין משיכות כספים שלא כדין מחברות ציבוריות והעברתם לחברות פרטיות, הנפקת ערבויות בנקאיות מחשבונות החברות הציבוריות לטובת הלוואות שנטלו חברות פרטיות בבעלותם; וכן מתן הלוואות מהחברות הציבוריות ליגרמן ללא הליכי האישור המתחייבים מן העובדה שיגרמן כיהן הלכה למעשה כמנהל העסקים/הכספים הראשי של הקבוצה, ומבלי שגבעוני והבי גילו את עניינם האישי בהלוואה זו, הנובע מן העובדה שבאותה תקופה תמכו כלכלית ביגרמן והוא היה בעל חוב כלפיהם.

במארס 2007 הורשעו 3 דירקטורים מקבוצת פלד-גבעוני באחריות לאי-פרסום דוחות החברה, והוטלו עליהם קנסות.

נציין כי לאחר ההרשעה בפלילים בפרשת פלד-גבעוני, נאמן הסדר הנושים של חברת פויכטונגר תעשיות בע"מ הגיש היום לבית המשפט בקשה לחלק כ-6.5 מיליון שקל לבעלי המניות בחברה. הבקשה הוגשה בידי עורכי הדין נדב ויסמן ולירן בר-שלום ממשרד מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדוויין, בשם רו"ח חן ברידצ'ב, הנאמן על הסדר הנושים של החברה.

פרשת פלד גבעוני

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק