גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כמות הסכסוכים המתבררים בביהמ"ש בישראל גבוהה מאוד"

מייקל יאנג, בעליו של מוסד הבוררות ופתרון הסכסוכים הפרטי הגדול בארה"ב: "עלויות הבוררויות זולות משמעותית מעלויות של התדיינויות בבית משפט"

בחודשים האחרונים נתגלע עימות חריף בין נשיא העליון, אשר גרוניס, לשר המשפטים, יעקב נאמן, בנוגע ליוזמת האחרון לחוקק חוק שיחייב להעביר תביעות אזרחיות שגובהן עד 2.5 מיליון שקל, להליך של בוררות חובה. גרוניס ושופטים אחרים מתנגדים בחריפות להצעת החוק, בטענה שמדובר בהצעה לא חוקתית, שנזקה יהיה רב מתועלתה.

לצד הוויכוחים על הצעת החוק לבוררות חובה, ממשיכים מוסדות שונים בישראל לנהל הליכי בוררות בין גופים או אנשים שהסתכסכו ביניהם. אחד המוסדות המרכזיים העוסקים בבוררויות הוא "המשכן לבוררות ולפתרון סכסוכים", בראשות דליה רבין. במשכן שהוקם כדי לתת מענה לצורך הגובר של הקהילה העסקית והקהילה המשפטית במציאת מנגנון לפתרון סכסוכים, מועסקים שופטים רבים שיצאו לגמלאות ומשמשים בו היום כבוררים.

"נתיב אלטרנטיבי"

בימים אלה עשה המשכן לבוררות ולפתרון סכסוכים צעד חשוב - הוא צירף לשורותיו כשותף וכמשקיע את הבורר האמריקני הבכיר, מייקל יאנג (Michael D. Young) שלו ותק של 23 שנה ב-ADR - מוסד הבוררות ופתרון הסכסוכים הפרטי הגדול בארה"ב, שמעסיק 300 בוררים ומגשרים.

יו*ר המשכן עו*ד דורון סטריקובסקי: "בשנים האחרונות אנו עדים לצורך מתמיד וגובר בכלים מתקדמים בתחום הגישור והבוררות, מצד הצדדים המתדיינים וכן מצד עורכי הדין. אין ספק שהצטרפותו של יאנג תסיע במתן מענה לדרישות אלה. יאנג מביא עמו ניסיון עשיר בהקמה ופיתוח של מוסד מהמובילים בארה*ב, וכן כבורר ומגשר מבוקש בסכסוכים בינלאומיים".

יאנג עסק במשך השנים בפתרון סכסוכים ובבוררויות ביותר מ-1,500 תיקים מורכבים, ביותר מ-30 מדינות בעולם. נוסף לעבודתו בתחום הבוררויות ובפתרון סכסוכים, הוא משמש כיועץ וכמגשר בבתי משפט פדרליים וכן במוסדות שיפוט כלכליים אחרים בארה"ב.

יאנג אמר ל"גלובס" כי לאחר יותר מ-20 שנה שבהן הוא היה פעיל בתחום הבוררויות והגישורים, הוא החל בשנים האחרונות לעסוק ולהתעניין בהרחבת הפעילות של בוררויות וגישורים כפתרון לסכסוכים על בסיס בינלאומי במקומות נוספים בעולם. אחד המקומות שעניין אותו לבחון באופן אישי היה ישראל, והוא אכן מצא כאן קרקע מתאימה לפיתוח התחום.

- ובכל זאת, מדוע להשקיע ולהתחיל לפעול דווקא בישראל?

"להבנתי, כלכלת ישראל מבוססת באופן משמעותי על פעילות סחר ועסקים בינלאומיים, וישראל היא מובילה עולמית בתחומים מסוימים. חברות רבות עוסקות בסחר חוץ ובפעילות בשווקים בינלאומיים שונים. לפיכך, לצד הפעילות העסקית יש מקום וצורך בנתיב אלטרנטיבי של פתרון סכסוכים. נתיב כזה הוא נכון מקצועית וגם כלכלית".

- האם הליך הבוררות הוא חשוב במיוחד כאשר מדובר ביחסים בינלאומיים?

"בהחלט. חשוב להבין כי ביחסים בינלאומיים עדיף לבחור בבוררויות על פני מערכות משפט. חברות רבות העוסקות בתחומים בינלאומיים בוחרות בנתיב זה בשלב חתימת ההסכם, בהסכמה ומראש. בוררויות או גישורים פוטרים צדדים לעסקות בינלאומיות מהצורך להיגרר למערכת משפט זרה, ולהוציא הון עתק על דיונים בבתי משפט במדינה אחרת.

"מנגנון הבוררות מאפשר לצדדים להחליט מראש על המקום, השפה, זהות הבורר, הדין החל עליהם והכללים שלפיהם תתנהל הבוררות".

- איך הגעת למשכן לבוררות בישראל?

"בביקוריי הרבים בישראל, שבהם בחנתי גם את ההשתלבות בארץ, התוודעתי למשכן לבוררות ולפתרון סכסוכים, למייסדיו, לשורת הבוררים המרשימה ולהתנהלותו. אני מעריך ומוקיר את פעילות המשכן ואת הצוות המקצועי, שכולל את טובי שופטי ישראל. אני מאמין בדרך הפעולה ובתפיסה המקצועית והעסקית של המשכן, והחלטתי ליצור עם הבעלים יחסי שותפות ארוכי טווח".

- מה תכלול פעילותך בארץ?

"כשותף, אתרום מהידע שצברתי במשך השנים הרבות בפעילותי בתחום הבוררויות והגישורים. נבחן ביחד שיתופי-פעולה עם גורמים בינלאומיים כדי לפתח פלטפורמה שתציע פתרונות מתאימים. ברמה האישית אני מתכנן לשמש כבורר במקרים שבהם מדובר בצדדים לעסקות בינלאומיות, כאשר אחד הצדדים קשור לישראל".

- מה מאפיין את הליכי הבוררות בארץ ובמה הם שונים מההליכים בארה"ב ובעולם?

"בוררויות בכל העולם הן בעלות מכנה-משותף רחב. הרי הצדדים קובעים חלק גדול מתבנית ההליך מראש. כמו כן, על אף שחשוב לבחון תמיד מה התייחסות דין המקום שבו מתנהלת הבוררות לשאלות של צווי-ביניים או אכיפה, הרי מעורבות בתי המשפט המקומיים במדינות רבות מוכתבת על-ידי אמנות בינלאומיות.

"יחד עם זאת, תחום הבוררות בארה"ב כדרך מקובלת לפתרון סכסוכים, מוטמע באופן משמעותי יותר בציבור, ובעיקר בקהילת העסקים. האופן שבו מתנהלת בוררות בארה"ב יכול להיעשות באופנים שונים ובדרגות פורמליות משתנות. גם בארה"ב יש לעיתים תלונות על הליך בוררות ארוך מהרגיל או יקר מהמקובל, אך בעיות אלה פחות שכיחות כאשר ההליך מתנהל במסגרת מוסד הפועל באופן מסודר ועל-פי נהלים וכללים.

"קיימות בעולם מספר מסגרות ידועות, ובהן מסגרות מקצועיות כגון מוסד ה-ICC הפועל בדרגת פורמליות גבוהה יותר, ואף מחייב אוטומטית בדיקה של כל פסק בוררות סופי על-ידי טריבונל. ניסיוני האישי מתמקד בעיקר בסכסוכים מסחריים, ותמיד ההליך הוא פחות פורמלי מאשר בבית משפט, והרבה יותר מהיר. ביותר מ-250 בוררויות מסחריות שבהן טיפלתי ההליך הושלם תוך שנה עד למתן פסק בורר. יש לכך משמעות כלכלית ועסקית עצומה".

- מה האתגרים המשמעותיים של ישראל בתחום?

"אחד האתגרים המרכזיים במקום כמו ישראל הוא לעודד את הפונים לבית משפט בסכסוכים עסקיים, פשוטים או מורכבים, לבחור בדרך של בוררות. קיימת תפיסה שהליך הבוררות יקר יותר, אך כשמשווים את עלויות הבוררות לעלויות ההתדיינות בבית המשפט לאורך שנים, הבוררויות זולות יותר. להבנתי, כמות הסכסוכים המתבררים בבית משפט בארץ היא גבוהה ביותר, ואחוז נמוך יחסית מנותב לבוררות".

עוד כתבות

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"