גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינוי מס' 1: אתה שכיר? זה זמני. מודל ההעסקה השכירה מת. תתקדם!

עבור כמה צדיקים מעמד-ביניימים שכן יתעוררו, שכן יפנימו, שכן מחפשים דרך לעשות שינוי ממשי – עבורם הסידרה הזו ■ 5 עצות לשנה החדשה, שאולי ישנו לנצח את חייכם

אתה מעמד הביניים המשכיל, העובד במשרה מכובדת והלא-גומר-ת'חודש, המקטר כל ערב מול החדשות בטלוויזיה על איך המדינה, והטייקונים הכוכבים, והתאגידים החזיריים - כולם דופקים אותך? אתה צודק, אבל רק חלקית. יש באפשרותך לשפר את מצבך מיידית. ולא סתם, כי אם ב-33%! האם אתה מוכן? האם תפסיק להטיל אשמה רק מסביב ותיקח גם אחריות אישית? האם תקום ותבצע שינוי מעשי בחייך כדי לשנות לטובתך כל מה שבשליטתך? לקחי המחאה מנבאים שלא. אתה תישאר על הספה.

אבל עבור כמה צדיקים מעמד-ביניימים שכן יתעוררו, וכן יפנימו, וכן מחפשים דרך לעשות שינוי ממשי - עבורם הסידרה הזו. תשורה לשנה העסקית החדשה ונקודות למחשבה לפני הבחירות, שיקבעו את פני המדינה.

שינוי תודעתי לא מספיק לבדו

המצב של כולנו, בכל מעמד סוציו-אקונומי שהוא, הוא תוצר של שלושה שלישים משלימים:

האחד, תהליכים כלכליים גלובאליים החלים גם עלינו בארץ, כחלק מאותו כפר: מעלויות הסחורות, דרך שכר עובדי הייצור וכלה בבועות היי טק ונדל"ן המתנפצות אחת לכמה שנים למיתון כואב.

השני, כשלים פוליטיים מקומיים: מסתם אוזלת יד רגילה של בירוקרטיה מסואבת, דרך שחיתות, קשרי הון-שלטון וכלה במכירת המדינה למפלגות החרדיות ודרכן לציבור הלא-יצרני עבור סיר הבשר הקואליציוני.

השלישי, התנהלות הפרט: הבחירות האישיות, המשפחתיות, הכלכליות, התעסוקתיות והפוליטיות של כל אחד ואחת מאיתנו, הקובעות אם נצליח למטב, ואף לפרוץ, את הקלפים שהגורל (דרך המעמד והגנים של ההורים) חילק לנו, או לא.

על הראשון אין לנו השפעה ישירה.

על השני, ההשפעה המשמעותית היא בבחירות, וגם זה רק באופן מוגבל, כל עוד שיטת הממשל שלנו יוצרת שלטון מיעוט של מפלגות קטנות וסקטוריאליות, המהוות לשון מאזניים קואליציונית.

על השלישי, לעומת זאת, ורק עליו, יש לכל אחד ואחת מאיתנו השפעה ישירה, מיידית ומוחלטת. אבל דווקא עליו, המחאה (המוצדקת) והקיטורים (המוצדקים) והרצון לשינוי (המוצדק) מדלגים בעקביות.

השליש השלישי הזה הוא ההסבר לכישלון המחאה ברמה המעשית. כי שינוי תודעתי הוא חשוב מאין כמותו, אבל הוא מתמוסס לאפס אם אין שינוי התנהגות אישית בצידו. בהיבט האופטימי: אם באמת ממצים אותו ביומיום - הוא יכול אף להטות את שני השלישים האחרים ליצירת השינוי השלם, הרצוי למעמד הביניים.

אז כל מי שהיה והינו בעד המחאה החברתית - יתכבד ויפנים: שליש מכישלונה המעשי עד כה, ושליש מההצלחה העתידית הפוטנציאלית שלה - אינו פתוח לקיטורים, תירוצים והאשמת אחרים. אפילו לא לחקיקת חוקים ורגולציה (ולכן אם חשבתם שהצבעה "חברתית" פוטרת אתכם - טעיתם). הוא לגמרי לגמרי בידיכם/בידינו.

שכיר? זה זמני

שינוי מס' 1: אתה שכיר? זה זמני. מודל ההעסקה השכירה מת!

מאז המהפיכה התעשייתית ועד היום, רוב שוק העבודה מורכב משכירים במיני פירמידות ארגוניות. נתון זה הולך ומשתנה כבר מספר שנים, ושרידיו האחרונים יתפוגגו בתוך כעשור. הפנימו: מודל ההעסקה השכירה, בטח זו הקבועה, מת! בשירות הציבורי ובחברות הנשלטות ע"י ועדים חזקים - זה ייקח קצת יותר זמן. אבל גם לשם זה יגיע. לכן, מי שבונה על "למצוא עבודה טובה" כאסטרטגיה תעסוקתית, הולך לקראת כלייה כלכלית.

למה זה קורה? האם בגלל תאגידים רשעים, הדורסים את העובד האומלל? לא. זה קורה בגלל סיבה אובייקטיבית לחלוטין, כזו הקשורה דווקא לרוח האדם החופשי: שינויים טכנולוגיים. הללו גוררים חמישה שינויים כלכליים-תעסוקתיים קריטיים:

א. מייתרים עבודות ידניות רבות, מפס היצור ועד הרוב המכריע של מעמד הפקידו∙ת והמזכירו∙ת, שהיה בעבר עמוד השדרה של המשק.

ב. מייתרים את מקצועות התיווך, למשל בין הפרט לידע (ספרנים), בין הפרט לביטוח (סוכני ביטוח), בין הפרט לניהול כספו (מעבר גובר והולך לבנקאות מקוונת וביטול סניפים פיזיים, על כל עובדיהם) וכד'.

ג. מאפשרים העסקה ללא מגבלות גיאוגרפיות, מה שמקנה יתרון לשווקים מתעוררים בהם העבודה, ושאר אמצעי הייצור, זולים יותר.

ד. שוק גלובלי המייצר תנודתיות ודינמיות רבה, המצריכות תגובה עסקית מהירה וגמישות ניהולית מירבית כדי לשרוד וכדי להצליח.

ה. פקיעת ההיתכנות הכלכלית של ועדי עובדים הסתדרותיים ומוסד הקביעות, שאינה תלויה בביצועים.

בוני הכרכרות

האם מישהו באמת רוצה, או חושב שאפשר, או צריך, לעצור את הקידמה בשל כך?

כל קידמה מביאה עמה שבר כלכלי לעוסקים במלאכה שאינה דרושה עוד. זה עצוב, אך זו דרכו של העולם. מהנפחים המתאימים פרסות לסוסים ומבוני הכירכרות שהיתה להם "קביעות" של אלפי (!) שנות היסטוריה אנושית, דרך תאורת הגז, תנור הנפט, הפרימוס, העט הנובע וקסת הדיו, הפטיפון, הטרנזיסטור, מכונת הכתיבה, מצלמת הפילם ואף ה-דסקטופ ההולך וכלה מן העולם מול עינינו...

כאן גם אחיזת העיניים הגדולה של כל מפלגה "חברתית" החורתת על דגלה חיזוק ועדים וקביעות: זהו כשל מוחלט בהבנת שינויי הזמן, והתקבעות על פתרונות של המאה שעברה וזו שלפניה, המסרסים הישרדות והצלחה כלכלית דווקא של מעמד הביניים עצמו! (דגש: לא מדבר על העובדים ה"בלתי מקצועיים" בניקיון ואבטחה, שאינם מעיסוקה של סדרה זו).

ההתמודדות אינה בהיאחזות בלתי-אפשרית בעבר, אלא בגמישות מנטלית והתנהגותית המאפשרת הצלחה כלכלית בעתיד. תום עידן הקביעות הוא אבולוציה בלתי נמנעת של שוק העבודה המתקדם.

מאזן אימה בריא

אז איך יראה שוק העבודה העתידי?

העסקה שכירה, נטולת ועדים, של מקצוענים המניעים את ליבת העיסוק/המוצר/השירות, שהיא מהותו של הארגון. מספרם יהיה פרופורציונלי לנתח השוק הרלוונטי שהארגון משרת. כל צד יוכל לסיים את ההתקשרות בכפוף לתנאי החוזה שנקבעו מראש, כבכל עסקה במשק.

במקביל, קניית כל השירותים הנלווים, במתכונות התקשרות מגוונות, מספקים חיצוניים. הדבר כבר קיים במידה משתנה בחברות היי-טק ולא בכדי - הן בחזית הקידמה - כך שהשינויים שמנינו תקפים לגביהן זה מכבר.

ארגונים יצטרכו להתאמץ עוד יותר לשמר אצלם את העובדים הטובים ביותר, ששווי השוק שלהם גבוה והם מחוזרים; ועובדים יצטרכו לוודא שהם הטובים ביותר כדי לשמר עמדת מיקוח זו. ההבדל המרכזי יהיה בדחיפת כל ה"אמצע" של ההתפלגות הנורמלית של הפרופסיונאלים, אלה שהם רק "בסדר", לכיוון של מצויינות, שתהיה מחוייבת המציאות, בהעדר קביעות.

מצב זה, שבו לא ניתן לנוח על זרי הדפנה, הוא מצבם הקבוע של העצמאים. ולכך בדיוק יצטרכו להפוך השכירים! מרגע שאימצו את ההוויה העצמאית, הטובים שבהם יוכלו לבחור במתכונות העסקה גמישות: עד כמה שכיר ועד כמה עצמאי ומול איזה/אילו ארגון/ים.

הדבר יאפשר בנייה מחודשת של שוק העבודה הפרופסיונאלי (של עובדים משכילים ומקצועיים) על בסיס יתר הוגנות וכדאיות כלכלית שהיא win-win, מתוקף מאזן-אימה הדדי ובריא זה.

זהו שינוי ממעלה גבוהה במיוחד, ובו טמון הקושי למרבית השכירים, הלוקים במנטליות של קביעות התפתחותית, בין אם יש או אין להם קביעות תעסוקתית.שלושת הכישורים העצמאים המרכזיים שיהיה עליהם לפתח הם: לקיחת אחריות שוטפת על הגורל הכלכלי-התעסוקתי שלהם, התמקצעות שוטפת וחתירה למצויינות, יכולת פוליטית - ארגונית ושיווקית - כדי לנווט באופן חכם בין מעגלי אינטרסים צולבים בתוך ומחוץ לארגון, וכדי למצב עצמם כטאלנטים שהם באמת.

ב-2023 אגיד: "אמרתי לכם"

ולכל אלה שאומרים שאינם מסוגלים לפתח מנטליות של עצמאים או שזה "אופי" שלא ניתן לשנות, אענה:

א. "אופי", מעבר לגנים, הוא הרגלים, ולכן ניתן לשינוי.
ב. אכן, יש כאלה שהדבר טבעי להם יותר/פחות, אך אין זה שונה מכישורי נהיגה או עבודה על מחשב. למן הרגע שאלה מוגדרים ככישורי יסוד להצלחה כלכלית - והם אכן כאלה - כולם לומדים אותם ומיישמים ברמות שונות של מיומנות. זו אינה אופציה. זה הכרח!

לא מאמינים? חושבים שהגזמתי? שאני רואת שחורות? אין בעיה. כך אמרו גם לנוריאל רוביני כשחזה את המיתון הגלובאלי שנים לפני שהחל. מי שיפנים את המסר - ישרוד ואף ישגשג. מי שלא, גם מוביל עצמו לכליה כלכלית וגם לא יוכל לומר שלא הוזהר. בואו ניפגש פה ב-2023 ונראה מי יאמר למי "אמרתי לכם".

בפרק הבא - שינוי מס' 2: ניתוץ קדושת ההולדה בחברה הישראלית מוטת-הפיריון, והקשר בין השילוש הילדי הקדוש במשפחת מעמד הביניים, לבין מצבה הכלכלי.

הכותבת היא מנכ"ל BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה

יועצת ארגונית בכירה ופסיכולוגית חברתית

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי