גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמו אש בשדה קוצים

כך הצליחה ב-2012 המהפכה הקטאלונית-ספרדית, שנחתה אפילו בתל-אביב, להמשיך להשתלט על תפיסת העולם של הענף ולהתפשט לכל עבר

בשנת 1872 התקיים המשחק הבינלאומי הראשון בתולדות הכדורגל, כשנבחרת סקוטלנד, שהורכבה משחקניה של קבוצה אחת בלבד (קווינס פארק), אירחה בגלזגו את נבחרת אנגליה. הסקוטים, מספר ב"גרדיאן" העיתונאי ג'ונתן ווילסון, מחבר הספר "להפוך את הפירמידה: ההיסטוריה של טקטיקות הכדורגל", רצו לעשות משהו קצת שונה כדי להתגבר על האנגלים, להם היה יתרון פיזי עצום - הן בגודל הגופני של השחקנים, והן ביכולת התיקול שלהם. הסקוטים החליטו שהם חייבים לשמור את הכדור אצלם: אם הם ימנעו החזקת כדור מהאנגלים - הם ישלטו במשחק; אולי לא יכבשו, אבל לפחות יצליחו לא לספוג. וכך היה. הסקוטים חוללו סנסציה עצומה כשהצליחו לסיים את ההתמודדות, לעיני 4,000 צופים, בתיקו 0-0 מכובד.

בחלוף 140 שנה הכדורגל השתנה מקצה לקצה. אבל הבסיס נשאר אותו בסיס: גם בשנת 2012 נשאר הרעיון השולט לפיו החזקת כדור ומסירות אינסופיות הן הדרכים הטובות ביותר לפצח את המטריקס של הכדורגל.

***

מי שכמובן הביאה את הרעיון הזה הכי קרוב לשלמות היא ברצלונה. נכון, בעונה הקודמת ריאל מדריד הצליחה לגנוב לה את האליפות בדרך קצת אחרת. ריאל 'העיפה' את הכדור קדימה בכל הזדמנות, בצורה חדה ומהירה, רצוי לרגליים של רונאלדו במעלה אגף שמאל של הקישור. היא ויתרה על החזקת כדור רציפה לצורך יצירה מאסיבית של מצבי כיבוש. אבל העונה התחוור לז'וזה מוריניו ושות' שמה שהצליח אשתקד היה בסך הכל סטיית תקן. שהוויתור על הכדור היה הימור מסוכן: בארסה, עם 96% הצלחה ב-17 משחקי ליגה ב-2012/13, יצאה לפגרת חג המולד לאחר שרשמה את הפתיחה הטובה ביותר בתולדות הליגה הספרדית. היא עשתה זאת עם 769 מסירות בממוצע למשחק ו-68.8% החזקת כדור ("פוזשן"), נתון שאין לו מקבילה באף אחת מהליגות הבכירות באירופה. ריאל? בפיגור 16 נקודות מאחורי ברצלונה, עם 527 מסירות בלבד בממוצע למשחק ופוזשן של 57.9%.

מה שעובד באופן אסתטי בברצלונה היה קצת פחות משומן ב-2012 ככל שזה נוגע לנבחרת ספרד, האחות החורגת והקצת פחות יפה של בארסה. קצת יותר קשה לעשות את הדברים כשהמוציא העיקרי שלך לפועל, החלוץ, אינו ליאו מסי, אלא המחמיצן הכרוני פרננדו טורס (או "החלוץ" האקראי ססק פברגאס). אבל השורה התחתונה זהה: ספרד זכתה ביורו בזכות משחק המסירות שלה. לוויסנטה דל בוסקה, המאמן, לא היה אכפת כלל מהביקורות על המשחקים הלא מלהיבים שסיפקה ספרד בטורניר: הוא הודה שזה מה שעשוי להתרחש כש-10 שחקני היריבה מסתגרים נגדך מאחורי הכדור. הרי ככה היריב לא יכול לכבוש. ואכן, ספרד ספגה שער אחד בלבד בשישה משחקים ביורו. היחידה שהעזה לצאת קדימה מולה ולשבור את מערכי ההתגוננות - איטליה - חטפה רביעייה משפילה בגמר בקייב.

***

במשך שנים, הדרך הפופולרית ביותר לנצח משחקי כדורגל היתה באמצעות דריבלים. השחקנים שיודעים "להעביר" את המגינים והבלמים, במיוחד במשחק עומד, היו הסחורה הלוהטת ביותר. באבולוציה טבעית, הכדורגל השתנה: על מנת לעצור את הדריבליסטים, הפך המשחק לפיזי הרבה יותר. מועדונים שהתבססו על מהירות וכוח, בהגנה ובהתקפה, שגשגו. בשנים האחרונות הפנימו רוב מאמני העילית של היבשת, שישנה דרך אחרת, טובה יותר, לנצח משחקים: מסירות קצרות.

יש לכך סיבות רבות ומגוונות. המהפכה הקטאלונית שהתפשטה לכל העולם היא רק נדבך אחד; עוד לפני כן, עם שינויי החוקה שהפכו את השופטים להרבה פחות סלחניים כלפי עבירות קשות, התחילו הקבוצות לחפש פתרונות. ואפילו במקום ברוטאלי כמו אנגליה, מדינת הכדורים הארוכים וההרמות הבלתי אפשריות לרחבה, החלו להפנים את השינוי. אם לפני כעשור כמות ההרמות הממוצעת לרחבה במשחק פרמיירליג עמדה על 40, בעונה הקודמת (2011/12) היא הצטמצמה ל-34.52. שיעור המסירות הארוכות, בעלות אחוזי ההצלחה הנמוכים ואלו שמגדילות את הסיכוי שלך לאבד את המצרך הכל כך יקר (הכדור) - צנחה מ-38.8% (מתוך סך סוגי המסירות) בעונת 2007/08, ל-32% בלבד אשתקד. במקביל, אחוז המסירות המוצלחות בליגה האנגלית הבכירה עמד בעונה שעברה על 79.65%, לעומת 70.51% בלבד ב-2006/07.

מנצ'סטר סיטי אמנם נזקקה לנס כדי לזכות אשתקד באליפות בהתקפה האחרונה של העונה, אבל בדרך היו לה משחקים רבים בהם שמה את יהבה על החזקת כדור, כשאת הקנוניה הוביל דויד סילבה, שהתחנך וגדל על תזת המסירות הקצרות בכל הנבחרות הצעירות של ספרד (וסיים את העונה כמלך הבישולים של הליגה - 15 בסה"כ). והנה נתון מדהים נוסף מהפרמיירליג: אין פרשן או סוכנות הימורים שלא חזו בעונה הקודמת לסוונזי דלת התקציב, העולה החדשה, ירידה מהירה בחזרה לליגת המשנה. אבל הקבוצה של ברנדן רוג'רס (שקיבל העונה את המפתחות לליברפול) רשמה 85.7% דיוק במסירות, מקום שני בפרמיירליג בפרמטר הזה רק לאלופה סיטי (שרשמה 85.9% מסירות מדויקות). לאן זה הוביל את המועדון הוולשי הצנוע? לא לצ'מפיונשיפ - אלא למקום ה-11 באנגליה ולתואר הפתעת העונה.

לא רק בספרד ואנגליה הקבוצות שמאמינות בפסים קצרים (ולכן גם מדייקות יותר במסירות) הן גם אלה שמחייכות. אלופת איטליה, יובנטוס, שפתחה פער נקודות מבטיח בפסגה גם בעונה הנוכחית, היא המוסרת השנייה הכי מדויקת בסרייה A; בגרמניה, באיירן מינכן שמפרקת את הבונדסליגה עם פער 9 נקודות מהמקום השני, רושמת פערי ענק גם בתחום המסירות המדויקות (87.6%, לעומת 81.7% בלבד של שאלקה).

המסקנה ברורה: למרות מקרים חריגים שהתרחשו ב-2012, כמו האליפות של ריאל מדריד בספרד או הזכייה של צ'לסי בליגת האלופות, כלל האצבע שממשיך לקבל תוקף בכדורגל הוא פשוט - ככל שתמסור יותר פסים קצרים, כך יש לך יותר סיכוי לנצח.

אחוז מסירות מדויקות בליגות הבכירות באירופה

***

כמו כל האופנות בכל התחומים, גם לזאת לקח קצת זמן, אבל ב-2012 היא נחתה בנתב"ג. מכבי ת"א הביאה צוות שלם מקטאלוניה כדי לממש את חזון הטיקי-טאקה בקרית שלום, ואפילו נבחרו שחקנים ספציפים שעונים לדרישות של השיטה (בלמים טכנים כמו איתן טיבי וקרלוס גארסיה שיודעים להחזיק בכדור ולמסור אותו כמו שצריך, ואפילו שוער - וינסנט אניימה - שכמו ויקטור ואלדז בברצלונה, מקפיד להתחיל כל התקפה בפס לשחקן פנוי ולא בהרחקת כדור סתמית לכיוון קו האמצע).

סגנון המסירות הייחודי מאוד בולט אצל מכבי ת"א. הוא לא תמיד יעיל ולא תמיד מצליח לייצר לקבוצה מצבי כיבוש; מכבי הפסידה ארבעה משחקי ליגה עוד לפני שסגרנו סיבוב וחצי; רמות הביצוע והגימור של השיטה לא מזכירות את מה שאנחנו רואים באירופה. ובכל זאת: עם השיטה הזאת מכבי ת"א רצה העונה לאליפות, בפעם הראשונה מאז עונת 2002/03. אז כנראה שיש בה משהו.

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות