גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פלאפון אחראית לפסק הדין - עשתה כל טעות אפשרית"

סערה בסקטור הפרטי עקב הפסיקה התקדימית שאוסרת על מעסיקים להביע עמדה בעניין התאגדות עובדיהם ■ עו"ד נחום פינברג: "פלאפון נהגה באגרסיביות, וזה הרגיז את ביה"ד" ■ אוריאל לין: "איגוד לשכות המסחר יפנה לבג"ץ"

בקהילה העסקית תקפו היום (ה') את הפסיקה התקדימית של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע אתמול (ד') כי חל איסור מוחלט על מעסיק להביע עמדה בעניין התאגדות עובדיו בכל צורה שהיא - קביעה גורפת שאין כמוה אפילו במדינות סוציאל-דמוקרטיות מובהקות. בצד הביקורת על בית הדין, בראשות הנשיאה נילי ארד, הנהלת פלאפון סופגת הרבה מאוד מהחיצים.

בשיחה עם "גלובס" אמר היום גורם בכיר המזוהה עם המעסיקים הגדולים במשק: "פלאפון הביאה עלינו את הפסיקה הזאת במידה רבה ועשתה מהרגע הראשון כל טעות אפשרית. לשלוח מנהלים שיחתימו עובדים על טופסי ביטול? לגרור רכבים של אנשי ועד מהחניה של עופר עיני? צריך להיות עז בשביל לעשות דבר כזה, להכניס את יו"ר ההסתדרות למאבק אישי".

לדברי אותו גורם, ישנם הרבה מאוד מקומות עבודה שבהם נבלמה בסופו של דבר התארגנות העובדים, זאת באמצעות התנהלות שקולה ובעיקר מתוחכמת יותר מזו שהפגינה פלאפון.

"אפילו כשהצבא רוצה לחסל מחבל, הוא דואג שלא יהיו בסביבה בני משפחה. פה נלחמו בעובדים, ולא חשוב מה התוצאות. מה אני הייתי עושה אחרת? ברגע שיש התארגנות אותנטית, ברורה, צריך להתנהל איתה. אין מה לעשות, אנחנו חיים במדינת ישראל. אלה כללי המשחק".

גורם נוסף שמזוהה עם אחד מארגוני המעסיקים טען כי פלאפון ללא ספק גרמה נזק למעסיקים, ודחקה בבית הדין לאמץ את עמדת ההסתדרות.

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, הודה גם הוא כי הנהלת פלאפון עשתה טעויות, אולם הבהיר בתוקף כי אין שום סיבה שכלל המעסיקים ישלמו על טעויות של מעסיק אחר: "יכול להיות שאפשר היה להימנע מהפסיקה הזו, אבל בעיניי זה חסר חשיבות מה הנהלת פלאפון עשתה או לא עשתה. אי-אפשר לבנות את עקרונות האיזון בין זכויות המעסיק לזכויות העובד, בגלל שמעסיק מסוים עשה שגיאה".

בפלאפון בחרו שלא להגיב לידיעה.

תגובות לפסק הדין

עו"ד נחום פינברג: "הכתובת הייתה על הקיר"

"הכתובת הייתה על הקיר. בית הדין חיכה להזדמנות לכתוב פסק דין כזה, ולכן היה צריך לעשות הכול כדי לא להגיע לבית הדין, במיוחד עם מקרה כמו של פלאפון. תיק רע מביא להלכה רעה. יש כאן מעביד שחצה גבולות של התנהגות, וזה הרגיז את בית הדין, את היועץ המשפטי לממשלה ואת כל מי שנגע בתיק הזה.

"פלאפון הלכה באגרסיביות, וכשאתה הולך אגרסיבי, גם אם אתה צודק לפעמים, אתה שופך את התינוק עם המים. לטעמי מאוד לגיטימי שהנהלה תגיד 'אני לא רוצה ארגון עובדים', והפסיקה הזאת יכולה להבריח מעסיקים מהארץ. במידה רבה זו לא פסיקה משפטית אלא אידיאולוגית, מצד בית דין שרוצה כאן כללי עבודה של מדינה סוציאליסטית".

עו"ד אוריאל לין: "נפנה לבג"ץ"

"איגוד לשכות המסחר בהחלט יפנה לבג"ץ. זו שחיקה נוספת ובלתי מידתית בזכויות המעסיקים. זו הקצנה, וזה יביא להברחה של מעסיקים מישראל. חייבים איזון בין זכויות עובדים למעסיקים.

"להגיד למעסיק שאין לו זכות להביע דעה? מי בנה את העסק? העובד? אי-אפשר לבנות את עקרונות האיזון בין זכויות המעסיק לזכויות העובד על סמך מעסיק מסוים שעשה שגיאה. לדעתי בית הדין הארצי פועל בחוסר סמכות. הוא לא יכול להגיד לי לא להביע דעתי.

"בעבר יזמתי הקמת ועדה שנועדה לבחון את נחיצותו של בית הדין הארצי, כי חשבתי שהוא לא נחוץ. היום אני חושב שהוא נחוץ דווקא כדי ליישב סכסוכים ולהתערב בשביתות, אבל אני סבור שצריך לחוקק חוק שימנע מבית הדין לקבוע בעצמו נורמות חדשות".

עו"ד נעמי לנדאו: "פסיקה נכונה"

"זו פסיקה נכונה שמתאימה למאה ה-21. נכון שהיא מזעזעת את אמות הספים ויוצרת מהפך חוקתי כמעט, אבל היא תואמת את צבר האמנות הבינלאומיות בעניין התאגדות, וסוף-סוף האמנות האלה באות לידי ביטוי אמיתי.

"כבר כשקראתי את חוות-הדעת של היועץ המשפטי לממשלה, ידעתי שכך תיראה גם הפסיקה. אני לא מאמינה שבג"ץ יהפוך אותה, לכל היותר הוא ישנה איזה ניואנס".

עו"ד בני כהן: "קץ להתנהלות המעסיקים"

"אני רוצה להאמין שהפסיקה הזו תשים קץ להתנהלות של אותם מעסיקים, שכל התכלית שלהם זה להימנע מלעסוק בשאלת הזכויות של העובדים. דווקא אצל אותם מעסיקים, שמבחינה כלכלית יכולים להרשות לעצמם לחתום על הסכמים קיבוציים, כמו פלאפון או כלל ביטוח, אתה מגלה מלחמת חורמה נגד ההתארגנות.

"מנגד, ישנם מעסיקים שהחליטו להשקיע בהובלת משא-ומתן ללא מאבק. אני מקווה שבעקבות הפסיקה כולם יעשו כך".

עיקרי הפסיקה

* מעסיק לא יביע עמדה בעניין התאגדות עובדיו, משום שחופש ההתארגנות גובר על זכות הקניין.

* אסור למעסיק לרמוז לעובדיו כי ההתאגדות עלולה לפגוע בחברה או ביכולת התחרות שלה.

* אסור למעסיק לנהל רשימות של עובדים שבחרו להתארגן או כאלה שבחרו שלא להתארגן.

* אסור למעסיק לקיים 'שולחנות עגולים' או מפגשים כאלה ואחרים שבהם תידון ההתארגנות.

* אסור למעסיק להביע עמדה גם באמצעות מסרונים, דיוור ישיר, דואר אלקטרוני וכדומה.

* אסור למעסיק להעניק הטבות כלכליות לעובדים שאינם נמנים עם ההתארגנות, ובכלל זה לבצע מהלכים שלא היו קיימים לפני ההתארגות.

* אסור למעסיק "לתקן" מידע מוטעה לכאורה שהעביר ארגון העובדים אלא באמצעות פנייה לארגון או לבית הדין.

* אסור למעסיק להביע עמדה כנגד עצם ההתארגנות גם לאחר שארגון העובדים הפך ליציג במקום העבודה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35