גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו ברשימת 100 שיאני השכר במגזר הציבורי

גם בשנת 2011, כמעט כל 100 שיאני השכר הם רופאים ■ הבושה הגדולה: 40% מעובדי המגזר הציבורי מקבלים השלמת הכנסה

השכר במגזר הציבורי רשם ב-2011 עלייה ריאלית של 0.56% ועמד על 8,202 שקל ברוטו בחודש, לעומת עלייה ריאלית של 0.18% בשכר הממוצע במגזר הפרטי, שעמד באותה שנה על 8,724 שקל ברוטו. כך עולה מהדוח השנתי שפרסם היום (א') הממונה על השכר באוצר, עו"ד קובי אמסלם.

לדברי אמסלם, "יש לנו בעיה במונופולים. התמונה לא משתנה. תמונת השכר היא פועל יוצא של קביעת שיטת השכר, וברגע שזו מבוססת על כלי השכנוע האולטימטיבי - שביתה - זה מעוות את כל השכר במגזר הציבורי. אם השיטה היא פועל יוצא של הפעלת כוח, לא מן הנמנע שהיכן שהכוח חזק יותר - כך גם ההישגים גבוהים יותר".

אמסלם ביקש להבהיר כי התמונה שעולה מהדוח היא חלקית. "זו תמונת מצב לגבי מה שעובר בתלוש, אבל אין בה סימן ליעילות או לשאר הפעילויות שהמעסיק מממן. כך שהשכר לא משקף את כל מה שקורה באותו גוף או חברה".

לגבי שיאני השכר אמר אמסלם כי "רוב השיאנים הם רופאים, למעלה מ-70%. כל השאר בטל בשישים. אני לא יודע אם זה טוב, אבל זה בוודאי לא רע".

מנתוני הדוח מתברר כי בדומה לשנים קודמות, בצד כמה עשרות אלפי עובדים המועסקים בחברות הממשלתיות או במערכת הבריאות, מרבית העובדים מועסקים בשכר נמוך עד בינוני. כך, 40% מהעובדים בגופים הציבוריים מרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק, והם השתכרו בשנה שחלפה 5,756 שקל ברוטו בלבד.

הדוח אף חושף פער מגדרי עצום: בעוד ש-27% מהגברים משתכרים מתחת לשכר הממוצע, בקרב הנשים השיעור מזנק לכדי 73%. עוד עולה, כי 34% מהעובדים מקבלים השלמה לשכר מינימום במרכיב היסוד של שכרם, כך שאחרי כל התוספות הוא עומד על 7,957 שקל ברוטו. בשירות המדינה, הכולל בעיקר את משרדי הממשלה, 37.5% מהעובדים נזקקו להשלמה לשכר מינימום.

באופן אירוני, 55.7% מעובדי משרד הרווחה נזקקים להשלמה למינימום בשכר הבסיס, לרבות 31.1% מהעובדות הסוציאליות. באוצר מעריכים כי הפערים הגדולים בין נשים לגברים נובעים מהעובדה שגברים משובצים יותר בעמדות ניהוליות.

השכר החציוני במשרדי הממשלה עמד על 11,793 שקל ברוטו בחודש; בקרב עובדי ההוראה עמד השכר החציוני על 10,072, בצה"ל על 10,069, במשטרה על 12,963 ובשירותי הביטחון על17 אלף שקל ברוטו. על פי הדוח, ב-19% מהגופים המפוקחים התגלו לכאורה חריגות שכר, זאת לעומת שיעור של 62% לפני שהוקמה יחידת האכיפה בשנת 1997.

ב-68.5% מהגופים שבהם נתגלו חריגות שכר מדובר בחריגה אחת עד שתיים, לכל היותר. ברוב המקרים, כך לפי הדוח, מדובר במוסדות להשכלה גבוהה וברשויות מקומיות. בין הגופים שנתגלו בהם חריגות מזה 4 שנים ברציפות נמנים רשות השידור, אוניברסיטת ת"א, אוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת בן גוריון, הטכניון, עיריית ת"א ועוד.

הרופאים בראש

גם השנה מובילים את טבלת השכר במגזר הציבורי בעיקר רופאים, אבל הפעם גם רופאות: לראשונה מאז שמתפרסם הדוח, הופיעו בעשירייה הראשונה שתי רופאות בכירות בשירותי בריאות כללית: ד"ר עינת בירק, מנהלת מכון הלב בבית החולים שניידר לילדים, שהרוויחה ב-2011 שכר כולל בגובה 87,960 שקל ברוטו בחודש; ומנהלת היחידה המקצועית באחד מבתי החולים של הכללית, עם שכר בגובה 87,762 שקל ברוטו בחודש.

אל המקום הראשון בטבלת השכר הגיע זו השנה השלישית ברציפות פרופ' גדעון סהר, מנהל מחלקת לב וחזה בביה"ח סורוקה שבב"ש. סהר, שנמנה על "תוכנית הכוכבים" של שירותי בריאות כללית והובא לסורוקה לאחר שניהל את היחידה להשתלות לב בביה"ח בילינסון, מרוויח 107,716 שקל ברוטו בחודש. סהר, משמש בשנתיים האחרונות גם כיו"ר איגוד מנתחי הלב בישראל. גם את המקום השני עד הרביעי תופסים רופאים בכירים בשירותי בריאות כללית.

אל המקום החמישי בצמרת שיאני השכר הגיע מומחה בתכנון וניתוח מידע בתעשייה האווירית, עם שכר בגובה 95,060 שקל ברוטו בחודש. אל המקום ה-6 הגיע המנהל הוותיק של אגף הרפואה בקופ"ח מאוחדת, ד"ר זאב אהרונסון, עם שכר של 94,253 שקל ברוטו בחודש. גם בהמשך העשירייה הראשונה, כאמור, ניצבים רופאים בכירים שמרכיבים למעשה כמעט את כל כולה של רשימת מאה השיאנים המובילים. אל המקום ה-23 הגיע מנכ"ל מפעל הפיס, שאול סוטניק, עם שכר של 77,557 שקל ברוטו בחודש. מיד אחריו, ניצב נתב בנמל אשדוד עם שכר ממוצע של 77,368 שקל ברוטו בחודש. בדיקת "גלובס" מעלה כי מדובר בעובד בן כ-60, אולם לא ברורה עדיין הסיבה מדוע הוא מרוויח 10-15 אלף שקל יותר מחבריו הנתבים האחרים שמככבים גם הם בטבלת השכר, אף שגילם הממוצע עומד גם הוא על 60.5.

שכר גבוה באוצר

קרוב מאוד לעובדי הנמלים נמצאים עובדי בנק ישראל עם שכר ממוצע של 25,626 שקל ברוטו, ועובדי רשות ניירות ערך עם שכר ממוצע של 24,234 שקל. גם במפעל הפיס לא מחכים לטלפון מאריאלה: השכר הממוצע במפעל ההימורים עומד על 22,454 שקל ברוטו בחודש.

אף שבאוצר אחראים לדוח השכר ומטיפים לשקיפות, סירבו במשרד למסור ל"גלובס" את נתוני שכרם של ראשי האגפים וסגניהם. עם זאת, לפחות חלק מבכירי המשרד מופיעים בדוח. כך, השכר הגבוה ביותר במשרד הוא זה של האקטואר הראשי, אסף מיזן, שמרוויח בממוצע 68,287 שקל ברוטו בחודש. הממונה על התקציבים בתקופת הדוח, אודי ניסן, הרוויח 41,044 שקל בחודש, החשכ"לית מיכל עבאדי בויאנג'ו - 38,317 שקל ברוטו, והממונה לשעבר על השכר, אילן לוין, הרוויח בתקופת הדוח 38,204 אלף שקל. השכר הממוצע במשרד האוצר נחשב לאחד הגבוהים בין משרדי הממשלה, ועומד על 15,278 שקל ברוטו בחודש.

השיאנים האמיתיים: רופאים מהדסה, איכילוב ותל השומר

מי שיתבונן בצמרת שיאני השכר במגזר הציבורי עשוי לחשוב בטעות שבבתי החולים של שירותי בריאות כללית, כמו בילינסון וסורוקה, למשל, משלמים הרבה יותר טוב מבתי החולים הממשלתיים כמו איכילוב ותל השומר. אלא שבפועל, ייתכן מאוד כי דווקא בבתי החולים הממשלתיים משלמים לחלק מהרופאים משכורות גבוהות עוד יותר, אולם הנתונים האלה אינם שקופים בפני הציבור. על פי ניתוח "גלובס", במספר בתי חולים ממשלתיים ישנם רופאים שמרוויחים מעל ל-110 אלף שקל ברוטו בחודש.

ההסבר פשוט: על פי חוק, בתי החולים הממשלתיים רשאים לשלם לרופאים משכורת נוספת באמצעות תאגיד הבריאות שליד בית החולים, או בשמו השני: "קרן מחקרים". תאגיד הבריאות נחשב לישות משפטית נפרדת, ועל כן בית החולים הממשלתי מעביר את נתוני השכר של התאגיד בנפרד, כך שלא ניתן להצליב בין השכר שמשולם לרופא מסוים בבית החולים לשכר שמשולם לאותו רופא באמצעות התאגיד.

עד לפני מספר שנים, גם שירותי בריאות כללית לא דיווחה על השכר המשולב שמשולם לרופאים שלה בבתי החולים ובמרפאות קופת החולים יחד, אולם בסופו של דבר משרד האוצר ניצח בקרב. דווקא מול בתי החולים הממשלתיים, באוצר נסוגים.

באופן עקרוני, תאגידי הבריאות שליד בתי החולים רשאים לשלם לרופאים שכר שאינו עולה על 25% משכרם בבית החולים. אולם, מנהל בית החולים רשאי במקרים מצומצמים לשלם לרופא באמצעות התאגיד שכר הגבוה פי 2 ואפילו פי 4 משכרו. על פי נתוני השכר של האוצר, המשכורת הגבוהה ביותר ששולמה לרופא באמצעות תאגיד הבריאות של תל השומר עמדה על 68,888 שקל ברוטו בחודש. אמנם לא ניתן להצליב את הנתונים ולדעת כמה משתכר אותו רופא באמצעות תלוש השכר "הרגיל" שלו, אבל מספיק שהוא מרוויח 40 אלף שקל בחודש - שכר גבוה אבל מציאותי - בכדי להפוך אותו לשיאן השכר האמיתי בדוח הזה.

בבית החולים איכילוב, למשל, ישנם מספר רופאים ומנהלי מחלקות שמרוויחים 65-70 אלף שקל בחודש. הדוח אינו כולל נתונים בדבר המשכורות ששולמו לרופאי בית החולים באמצעות תאגיד הבריאות, זאת בשל מה שהוסבר על ידי האוצר כ"סיבה טכנית". גם במקרה זה, ניתן להניח כי הצלבה של הנתונים הייתה הופכת כמה מהרופאים של איכילוב לשיאנים בפני עצמם.

ומה קורה בבית החולים הדסה שבירושלים? את זה לא ניתן לדעת מדוח השכר, שכן הדסה אמנם מכפיף עצמו להסכמי השכר של הרופאים, אבל כמי שנשלט על ידי עמותה הוא אינו נתון לפיקוח של הממונה על השכר. עם זאת, הצצה בנתוני רשם העמותות מגלה כי מספר רופאים בהדסה מרוויחים מאות אלפי שקלים בחודש באמצעות מודל השר"פ שמונהג בביה"ח - שירותי רפואה פרטיים שניתנים בכל משך היום.

כך למשל, אותו רופא עיניים שהרוויח במשכורתו הרגילה בהדסה כ-67 אלף שקל בחודש, השתכר בנוסף 575 אלף שקל בחודש בזכות הפעילות "הפרטית" במקום. עלות העסקתו הכוללת הסתכמה ב-7.7 מיליון שקל בשנה - לא פחות.

בשירותי בריאות כללית לא אוהבים במיוחד את העובדה ששכר הכוכבים בבתי החולים של הקופה הוא היחיד שמופיע בצורה שקופה כל כך, אולם מקפידים לציין כי הם גאים על כך שרופאים בעלי שם עולמי יכולים להרוויח שכר כזה ומצרים על כך שאי אפשר לשלם יותר לרבים אחרים. "אתה לא שולח לבאר שבע אחד כמו פרופ' גדעון סהר בלי לדאוג שירוויח כמו שצריך", אמר גורם במערכת.

שיאני השכר במגזר הציבורי 2011

המיליונרים של בית חולים הדסה

100 שיאני השכר במגזר הציבורי

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35