גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפסקת כהונת שני רגולטורים פוגעת במשרד המשפטים"

היועמ"ש יהודה וינשטיין מנהל מאבק מול נציבות שירות המדינה, במטרה לשנות את החלטתה שלא להאריך את כהונתם של המשנה ליועמ"ש לעניינים אזרחיים, עו"ד שרית דנה, ושל ראש הרשות לטכנולוגיה ומשפט, עו"ד יורם הכהן

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מנהל מאבק מול נציבות שירות המדינה, במטרה לשנות את החלטתה שלא להאריך את כהונתם של שני בעלי תפקידים בכירים במשרד המשפטים - המשנה ליועץ המשפטי לעניינים אזרחיים, עו"ד שרית דנה, וראש הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע (רמו"ט), עו"ד יורם הכהן.

בעקבות החלטת ועדת החריגים בנציבות שלא לאשר את הארכת כהונתם, סיימו השניים את תפקידם ב-31 בדצמבר, והמחלקות שבראשם עמדו פועלות למעשה כעת בלא מנהל בפועל.

ברמו"ט המצב חקיף אף יותר - שכן כתוצאה מסיום כהונתו של הכהן, איש איננו ממלא תפקידים סטטוטוריים המוטלים על ראש הרשות, ובהם רשם מאגרי המידע, רשם גורמים מאשרים על-פי חוק חתימה אלקטרונית ורשם שירות נתוני אשראי.

שיתוק עד לאחר הבחירות

לדברי גורם בכיר המעורה בנעשה, מתקיים עימות פנימי בתוך ועדת החריגים, בין מנכ"ל משרד ראש הממשלה, עו"ד הראל לוקר, העומד בראש הוועדה, וכן מנכ"ל האוצר, דורון כהן, מצד אחד; לבין נציב שירות המדינה, עו"ד משה דיין, והמשנה ליועמ"ש לענייני ייעוץ, דינה זילבר, מצד שני.

בעוד דיין וזילבר ביקשו לקבל את בקשתו החריגה של וינשטיין ולאשר את המשך כהונתם של השניים, החליטו נציגי המגזר הפוליטי בוועדה, לוקר וכהן, לדחות את הבקשה.

לדברי הגורמים הבכירים, וינשטיין מבקש למעשה למנות את עו"ד דנה לקדנציה נוספת כמשנה ליועמ"ש בתחום האזרחי, ולא רק להאריך את כהונתה בחודשים אחדים. לפיכך, אומרים הגורמים, וינשטיין צריך לפנות לממשלה בהליך מסודר של מינוי.

ההחלטה לקצוב את הכהונה בתפקידים הבכירים במשרד המשפטים התקבלה על-ידי הממשלה בתקופתו של היועץ המשפטי לממשלה הקודם, מני מזוז, במסגרת קציבת קדנציות בכלל השירות הציבורי הבכיר. כהונתם של המשנים ליועץ המשפטי לממשלה נקצבה ל-8 שנים, ואילו כהונתו של רמו"ט נקצבה ל-6 שנים.

עו"ד הכהן, שנשא בתפקיד זה עד מחצית 2012, זכה כבר להארכה אחת של כהונה עד לסיום 2012, ואולם ועדת החריגים סירבה לאשר הארכה שנייה, על אף פנייתו המפורשת של וינשטיין.

בדיון שקיימה ועדת החריגים בשבוע שעבר נכתב בפרוטוקול מפיהם של לוקר וכהן, כי "כהונתו של יורם הכהן הוארכה כבר פעם אחת על מנת לאפשר השלמת הליכי המינוי, ואולם מהטעמים העקרוניים אנו סבורים כי אין להאריך את הכהונה פעם נוספת, ויש למנות ממלא מקום עד להשלמת הליכי המינוי לאחר הבחירות".

בעניינה של שרית דנה קבעו השניים כי "לא הוצגה כל נסיבה ספציפית לחריגה, השונה מיתר הבקשות. החלטות ההארכה מסכלות את החלטת הממשלה בעניין קציבת הכהונה. ניתן למצוא פתרונות לפרק הזמן הקצר שעד מינוי מחליף".

סירובה של ועדת החריגים נובע מהנחיה אחרת של היועץ המשפטי לממשלה, ולפיה אין למנות באמצעות ועדות איתור מינויים לתפקידים בכירים בשירות הציבורי בתקופת בחירות. נוכח הנחיה זו, שותקה למעשה פעולתן של ועדות האיתור עד לאחר הבחירות.

במשרד המשפטים מסרבים לקבל את הגזירה הזו, על אף שהיא תוצאה של הנחיה כללית של היועמ"ש עצמו, ושוקלים נקיטת צעדים במטרה לשנותה.

"הנהלת משרד המשפטים שוקלת את צעדיה בעקבות החלטת ועדת החריגים", נמסר ממשרד המשפטים בתגובה לפניית "גלובס", "שמשמעותה שהופסקה באופן מיידי עבודתם של שני נושאי משרד בכירים הנושאים בתפקידים בעלי אופי רגולטורי, ושל שומרי סף, באופן שיש בו כדי ליצור פגיעה קשה ברציפות התפקודית של המשרד".

איום בבג"ץ

במקביל החלה שורת מומחים בתחום הגנת הפרטיות לפנות למשרד המשפטים, למשרד ראש הממשלה ולנציבות שירות המדינה, כדי להעמידם על חומרת המצב, שבו איש אינו מכהן בתפקיד ראש הרשות למשפט וטכנולוגיה, המשמש גם בתפקיד סטטוטורי של רשם מאגרי המידע, רשם גורמים מאשרים על-פי חוק חתימה אלקטרונית ורשם שירות נתוני אשראי.

פרופ' מיכאל בירנהק, ד"ר עומר טנא ועו"ד חיים רביה, המתמחים בתחום הגנת הפרטיות, חתימה אלקטרונית ומאגרי מידע, פנו בדחיפות בסוף השבוע ליועמ"ש וינשטיין, בדרישה שוועדת החריגים תשנה את החלטתה ביחס להכהן. במקרה הצורך מאיימים הפונים גם לעתור לבג"ץ בימים הקרובים.

"תפקידיו של ראש רמו"ט הם תפקידים סטטוטוריים על-פי חוק", כתבו השלושה לוינשטיין. "משפקעה כהונתו של עו"ד הכהן, נוצר ואקום חוקי, המהווה פרצה מסוכנת להפרת הוראות סטטוטוריות המגינות על זכות חוקתית חשובה, היא הזכות לפרטיות. כעת אין מי שיתיר רישומם של מאגרי מידע, לפי חוק הגנת הפרטיות, אין מי שיפקח על פעילותם של גורמים מאשרים, לפי חוק חתימה אלקטרונית, ואין מי שייתן רישיונות למבקשים לפעול לפי חוק נתוני אשראי".

עו"ד דן חי, המתמחה גם הוא בתחום הגנת הפרטיות, פנה גם הוא בסוף השבוע לראש ועדת החריגים בנציבות שירות המדינה, מנכ"ל משרד ראש הממשלה עו"ד הראל לוקר, בדרישה לשנות את החלטת הוועדה שלא להאריך את כהונתו של הכהן.

"החלטת ועדת החריגים הנציבות היא החלטה שגויה וחסרת סבירות שתשתיק באופן מעשי את פעילותה של רמו"ט למשך חודשים לא קצרים", כתב חי. "דווקא בתקופת בחירות, שבה מקבלות רשימות הכנסת רשימה שמית של הבוחרים, תפקודה של רמו"ט מקבל משנה חשיבות לצורך הגנה מפני דליפת חומר זה, ואין להותיר את הרשות ללא מתווה מדיניות מסודר. השארת החלטת ועדת החריגים על כנה איננה עומדת במבחן הסבירות וסותרת בצורה ברורה את האינטרס הציבורי".

מכתב התמיכה בהארכת הכהונה: ניגוד עניינים של ד"ר עומר טנא?

בין החותמים על מכתב התמיכה בהארכת כהונתו של ראש הרשות למשפט וטכנולוגיה, עו"ד יורם הכהן, מצוי גם שמו של ד"ר עומר טנא, מומחה מוביל לתחום הגנת הפרטיות וחבר סגל בית-הספר למשפטים במכללה למינהל.

ואולם, טנא איננו משמש משקיף נייטרלי ונטול אינטרס בנושא זה, שכן ל"גלובס" נודע כי במשך שנים אחדות שימש טנא כיועץ חיצוני לרשות לטכנולוגיה ומשפט, ואף זכה לשכר נכבד שהגיע עד ל-30 אלף שקל בחודש.

במשרד המשפטים אישרו כי "ד"ר טנא סיפק שירותי ייעוץ לפי שעות לרמו"ט במהלך השנים 2008 עד 2011. כחלק מעבודתו היה ד"ר טנא מעורב בהכנת ניירות העמדה בנושא התאמת הדין הישראלי לדין האירופי, כחלק מתהליך ההכרה האירופית שרמת ההגנה על המידע האישי בישראל תואמת את הדירקטיבה האירופית להגנה על מידע אישי, עבודת מטה להכנת חוק הגנת מידע אישי חדש, ובנוסף שימש ד"ר טנא גם כמרכז האקדמי של כנס בינלאומי של נציגי הגנת מידע אישי, שאירחה רמו"ט בירושלים בשנת 2010 וחבר ועדת ההיגוי של הכנס".

טנא עצמו מסר ל"גלובס" כי "העובדה ששימשתי יועץ חיצוני מופיעה גם במכתב שעליו אני חתום, כך שנעשה גילוי נאות. אין לי כעת שום קשר עם רמו"ט זה יותר משנה, והמטרה היחידה של המכתב היא לשמור על שלטון החוק, כדי שיהיה רגולטור בתחום שכרגע הוא מופקר, ואין מי שמחזיק בסמכויות על-פי דין".

טנא מסר עוד כי הוא אינו מתמודד על התפקיד.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?