גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הפרסום ממשיך לרדת גם ב-2012: הצטמק ב-7%

היקף הפרסום ב-2012 הסתכם ב-3.5 מיליארד שקל ■ הטלוויזיה שומרת על כוחה, העיתונות נחלשת, וגם האינטרנט לא גדל ■ אופי הפרסום בעיקר מכירתי

עוגת הפרסום בישראל ממשיכה להצטמצם זו השנה השנייה ברציפות. מנתוני איגוד השיווק הישראלי ויפעת בקרת פרסום עולה כי היקף הפרסום השנה קטן ב-7% ועמד על כ-3.5 מיליארד שקל, לעומת 3.7 מיליארד ב-2011.

בנוסף ל-6% ירידה שנרשמו בשנה שעברה לעומת 2010, שוק הפרסום מאבד בתוך שנתיים 11% מהיקפיו, ומבחינה כספית הוא חוזר לרמת השקעה דומה לזו שהייתה בו בשנת 2004.

במגמות ניהול הכסף של המפרסמים, שבאות לידי ביטוי באופן ההתפלגות העוגה בין המדיות השונות, אין שינויים דרמטיים: הטלוויזיה שומרת על כוחה כמדיה המובילה, עם נתח של 42% - זהה לנתוני 2011. קטגוריית העיתונות ממשיכה להיחלש, ונתחה בעוגה קטן במעט, מ-31% ב-2011 ל-29% ב-2012.

האינטרנט שומר על כוחו עם נתח עוגה שלא השתנה ועמד על 16%. הקטגורייה היחידה שהצליחה להציג גידול כלשהו היא הקולנוע, אך המספרים בתחום הזה נמוכים ביחס לשאר.

פרסום טלוויזיה: כל השחקנים מפסידים כסף

כמו בעולם המערבי, נתחה של הטלוויזיה אמנם עומד בארץ על 42%, אך בעוד שבעולם טלוויזיה מסחרית כוללת מספר רב של ערוצים, כאן מדובר בשני ערוצים מסחריים, שאחד מהם - ערוץ 10 - היה בסכנת סגירה לאורך חלק ניכר מהשנה ולא שידר שידורים רגילים.

כלומר, מדובר בנתח עוגה של 42%, ששוויו עמד השנה על 1.4 מיליארד שקל, וכל השחקנים בו מפסידים כסף. הטלוויזיה שומרת על כוחה מבחינת הנתח, אבל ב-2012 הנתח הזה שווה 7% פחות - אותה ירידה המשויכת לכל השוק.

המשמעות היא שלמרות המצב הקשה, הזכייניות לא נגררו להורדות מחירים דרמטיות והצליחו לשמור את מחיר העלות לנקודה. במקביל הן מצאו דרכים להתמודד עם בעיית המחיר, כמו למשל באמצעות מתן בונוסים, ברטרים וניסיון לצרף מפרסמים חדשים. זאת, מתוך לקחי העבר שלימדו את הזכייניות שמחיר שירד ביום גשום, קשה מאוד להעלות בחזרה כשהשמש חוזרת לזרוח.

המפרסמים הגדולים ב-2012 בפרסום בטלוויזיה הם פרוקטר אנד גמבל, שטראוס, אסם, החברה המרכזית ו-IDI חברה לביטוח. הקטגוריות שהפחיתו משמעתית את הפרסום בטלוויזיה הן רשתות שיווק, כבלים ולוויין, מזגנים, בשר ועוף.

טלוויזיה

פרסום עיתונות: השינוי בצריכה פגע במדיום

שוק העיתונות הגיע ב-2012 לאחד המשברים הקשים בתולדותיו. אמנם כל ענף הפרסום חווה ירידה, אך ברוב הענפים היא נבעה מחולשת השוק, ולא חולשה של המדיה.

העיתונות, לעומת זאת, מתמודדת עם תופעה בעייתית יותר - ירידה מתמשכת בנתח שלה בעוגת הפרסום. ירידה זאת מתרחשת לא בגלל רגולציה או מודלים עסקיים בעייתיים, אלא בגלל שינוי אמיתי באופן צריכת המדיה של הקוראים - מה שגורם ליותר ויותר מפרסמים להעביר כסף למקומות אחרים, גם בנקודות שנחשבו בעבר למעוז העיתונות, כמו הפרסום המכירתי.

פרסום תדמיתי, שהיה השנה חלש בכל אמצעי המדיה, כמעט שלא קיים בעיתונות, אפילו כשמדובר במקומות שנחשבו בעבר לקלאסיים למהלכים כאלה, כמו עמודי האמצע של "ידיעות אחרונות".

הפרסום בעיתונות התאפיין בתחרותיות רבה ובתמחור נמוך, ששחק את השחקנים. השנה פורסמו פחות אינטשים בעיתונות, וחולקו יותר בונוסים. התוצאה היא שב-2012 ירדו ההוצאות לפרסום בעיתונות ב-12%, והן עמדו על 1.02 מיליון שקל לעומת 1.16 בשנת 2011.

עתונות

פרסום חוצות: הבחירות לא סיפקו מקפצה

פרסום החוצות אמנם שומר על הנתח היחסי שלו בעוגת הפרסום, שעומד גם ב-2012 על 5%, אך הירידה שלו בהיקף הפרסום משמעותית מעט יותר מהיקף הירידה של השוק - 8% ירידה בפרסום החוצות לעומת 7% לשוק.

הענף נפגע יותר מהשוק כולו, והסיבה לכך נעוצה בעיקר מההימנעות של רוב המפרסמים מפרסום תדמיתי לאורך רוב השנה. גם הפרסום של תעמולת הבחירות, ששימש בעבר כמקפצה לחברות השילוט, לא התרומם הפעם בחודשיים שקדמו למועד הבחירות, ורק באחרונה החל לבוא לידי ביטוי.

פרסום חוצות

פרסום בקולנוע: המדיה היחידה שמתחזקת

הקולנוע הוא הענף היחיד שנהנה מעלייה בפרסום ב-2012. מדובר בעלייה כמעט זניחה מ-39 מיליון שקל ל-40 מיליון שקל, אבל בשנה שבה השוק כולו קטן מדובר בהישג שאין לזלזל בו. אם לוקחים בחשבון שנתח השוק של מדיה זאת בעוגה נשאר זהה לשנת 2011 - 1% - הרי שבפועל אותו חלק בעוגה שווה עתה יותר.

יש להניח כי ההצלחה נובעת מהתחייה המחודשת של הקולנוע בישראל וההצלחה להביא צופים לאולמות. ב-2012 נרשם מספר שיר של צופים בבתי-הקולנוע, שעמד על 13 מיליון צופים. זאת, בזכות שגשוגם של מתחמי הענק הקולנועיים, המספקים לצופה חוויית בידור טובה יותר, הן מבחינת איכות הצפייה והן מבחינת הרחבת אפשרויות הבילוי בהם (מסעדות, בתי-קפה וחנויות).

קולנוע

פרסום באינטרנט: הפרפורמנס השתלט על השוק

אחרי שנים של גידול מתמיד בחלקו בעוגת הפרסום, רושם הפרסום באינטרנט גידול מינורי של 1% בחלקו בעוגה, אבל סטגנציה בהיקף הפרסום. בעולם בכלל ובארץ בפרט קשה מאוד להעריך את היקף הפעילות במדיה האינטרנטית, אך בארץ האומדן קשה שבעתיים, מאחר שחלק מאפיקי הפרסום באינטרנט לא נמדדים.

השנה החלו אתרי האינטרנט לשלם את מחיר התדמית שהם עצמם שיווקו לקהל המפרסמים של האינטרנט, כמדיה שיתרונה הגדול הוא בכך שהיא מדידה. הפרפורמנס - הפרסום מבוסס תוצאות - הפך ללהיט של המפרסמים ומשרדי הפרסום, והוא דחק לגמרי את רגליהן של צורות פרסום אחרות שאפשריות במדיה זו.

הפרפורמנס ושאר מיני הפרסום המכירתי נחתו על קרקע פורייה במשרדי הפרסום, שלא ששים להשקיע בפרסום באינטרנט, לאור ההשקעות הגדולות הנדרשות לכך מבחינת כוח אדם וזמן.

יפעת בקרת פרסום ואיגוד השיווק מדווחים על ירידה של כ-10%-20% בממוצע מהכנסות הדיספליי והסטה של תקציבי הפרסום מהדיספליי לזירות אחרות המבוססות על פילוח קהל מטרה ותשלום לפי ביצועים כגון פייסבוק, וידיאו ביו-טיוב, גוגל, מובייל וכן פרפורמנס מבוסס בורסות פרסום, שמחלחל השנה גם לאתרים הגדולים.

אינטרנט

פרסום ברדיו: הפרסום המכירתי משך מפרסמים

משבר כלכלי הוא בדרך-כלל מצע טוב עבור אמצעי מדיה שאינם דורשים השקעה כספית גדולה ונתפסים כמכירתיים. הנחה זו מקבלת חיזוק מהנתונים שמוצגים ביחס להוצאה לפרסום ברדיו.

נתח העוגה של הפרסום ברדיו עלה מ-6% ל-7%, והקיטון בהוצאה לפרסום שנרשם במדיה זו קטן מהירידה של שוק הפרסום כולו - 3% ירידה בהיקף הכספי של הרדיו, לעומת 7% של השוק כולו.

גם תחנות הרדיו הארצי (שפ"מ) וגם תחנות רדיו האזורי (תחנות שפ"א) מתאימות חבילות שידור למפרסמים ומציגות מודל עסקי יציב לאורך זמן. עם זאת, הקיטון המינורי בסכומי ההוצאה לפרסום ברדיו נזקף בעיקר לזכות תחנות שפ"א, הנהנות מעלייה עקבית בפרסום בהן לאורך כל שנה.

התחנות מושכות אליהן מפרסמים רבים בזכות היצירתיות שלהן בהתאמת החבילה למפרסם, הודות לשימוש הנכון בתוכן שיווקי, ובעיקר בזכות היותן מזוהות עם הקהל העיקרי של המפרסמים במשק: משפחות וצעירים בגילאי 18-50.

המפרסמים המובילים ברדיו אשתקד הם א.ל.מ, IDI, שטראוס, AIG ודיסקונט.

רדיו

תגובות

תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק הישראלי, מסרה: "הירידה השנה היא משמעותית וכואבת הרבה יותר מעבר למה שנראה ממבט ראשון, שכן מדובר כאן בנתון דרמטי הנוגע במשק כולו, הרבה מעבר להשפעתו המיידית הקשה על תעשיית התקשורת, השיווק והפרסום בישראל".

נתי יעקובי, מנכ"ל יפעת בקרת פרסו, מסר: "2012 הייתה שנה לא פשוטה לעוסקים בפרסום. הרבעון הראשון היה אפטר שוק של המחאה חברתית, הרבעון האחרון הוא טרום בחירות, ובין לבין - תחושת מיתון, חשש ממלחמה עם איראן וקיצוץ קרוב בתקציב המדינה. הפרסום ב-2012 היה פחות מעז, פחות תדמיתי והלך יותר לכיוונים מכירתיים ומבוססי תוצאות".

התפלגות ההוצאות

עוד כתבות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך