גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"ל מערכות מידע בחח"י: "הדפנו התקפת סייבר"

יוסי שנק: "אחרי האירוע של התולעת סטוקסנט הבנו שצריך להגן גם על המערכות הפיזיות" ■ אני מסתכל על זה כמו על המלחמה הקרה שאף אחד לא ידע מתי זה יסתיים"

בתרחישים האפוקליפטיים שעוסקים בהתקפות עתידיות על מדינת ישראל, זוכה חברת החשמל במקום מכובד. דוח של המכון למחקרי ביטחון לאומי בנושא "לוחמה במרחב הקיברנטי", שפורסם לפני כשנה וחצי, תיאר תרחיש של התקפה כזו, שבה משמשות תחנות כוח בישראל למטרה עבור "פצצות לוגיות", כלומר תוכנות זדוניות כגון וירוסים.

ההתמודדות עם התקפה כזו כוללת, מלבד יירוט מהיר של תוכנות התקפה, גם החזרה אוטומטית של תצורת מערכות המחשוב שנפגעו לאחור, למצב שלפני הפגיעה, הפסקת הפעילות במתחמים שאליהם נותבו ההתקפות, וכמובן היערכות מהירה לתיקון תקלות וחזרה למצב הפעילות הרגיל.

כך, הפכה חברת החשמל בעידן המודרני, שבו היקום הדיגיטלי משפיע על כל רכיב בחיים, לחלק אינטגרלי מהחזית של מדינת ישראל.

"אנחנו באים מתעשייה שהיא תשתית קריטית, כך שיש אצלנו תרבות של דאגה מתמדת שנוכל לספק את השירות", אומר יוסי שנק, סמנכ"ל מערכות המידע של חברת החשמל ומי שאחראי על נושא הסייבר לצד יחידות נוספות בחברה, "אפשר להסתכל על הנושא הזה מהכיוון שתמיד היו תקלות באספקת החשמל, ובסך הכול מדובר ברובד נוסף של איום על השירות. אבל העולם השתנה. הסייבר חדר לכל פינה בחיים הפרטיים והמקצועיים והביא איתו סוג של איום ואתגר שלא היה קיים קודם לכן".

כאשר שנק, שמנהל כ-700 עובדים ואחראי על תקציב של מאות מיליוני שקלים, מדבר על "השינוי" בעולם, הוא מתמקד בתולעת הסטוקסנט, שפגעה בצנטריפוגות של תוכנית הגרעין האירנית בשנת 2010.

הסטוקסנט הייתה התקיפה הראשונה בהיסטוריה שבה מהלך במרחב הקיברנטי השפיע על מערכת בעולם הפיזי, שמהווה חלק מציוד תעשייתי. מערכות כאלה, למשל בקרים או מערכות פיקוח, נמצאות גם בתשתיות אזרחיות, כגון רשתות החשמל ותחנות כוח, שמקושרות לרשתות התפעוליות של חברת החשמל.

שנק נדרש כעת, לדבריו, להתמודד עם איומים על התשתיות באופן אחר לגמרי מזה שהכיר: "מבחינתי האירוע של סטוקסנט עשה שינוי. אם כל הזמן דיברו על אבטחת המידע והמיקוד היה בלהגן על המידע שחשוב לחברה, אחרי הסטוקסנט הבנו שצריך להגן גם על המערכות הפיזיות".

- אתם מוכנים לזה?

"אני מגדיר את זה בתור התמודדות רציפה עם אתגרים של רגע. אין פה התחלה, סוף או רגיעה. לפחות בשנים הקרובות, אני מסתכל על זה כמו על המלחמה הקרה שאף אחד לא ידע מתי זה יסתיים. צריך להתייחס לזה כמו במתודולוגיות הצבאיות במערך של בצל, שיש תגובה ותגובה חוזרת. זה תהליך שנמשך ונמשך. בגדול אני ישן טוב אבל זה מטריד".

"מקרים בודדים של אירועים רציניים"

האיום מוחשי מאוד. בדצמבר 2011 סיפר יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, כי מרכז השליטה והבקרה של החברה עמד בפני התקפות סייבר. שנק: "אנחנו מזהים באירועים שונים - וגם בסבב הלחימה האחרון - עלייה בניסיונות החדירה לרשת שלנו מתוך העולם החיצון. ישנן פעמים שאנחנו מזהים עלייה בניסיונות התקיפה ממקורות שונים גם כתוצאה מאירועים שלא קשורים ישירות למדינה אלא אירועים גלובליים".

שנק מספר שמספר ניסיונות ההתקפה מגיע ל"עד עשרות אלפים ביום במצבים חריגים", אבל מדובר בניסיונות שמגיעים דרך רשת האינטרנט ונחשבים לסטנדרט. מה שבאמת מטריד את חברת החשמל הוא תקיפה מבפנים - מנגנון עוין שיושתל במערכות החומרה, בדומה לסטוקסנט.

גם אירועים שכאלו, כך נודע, כבר היו בחברת החשמל הישראלית. כאשר שנק נשאל לגבי הנושא, הוא שוקל את המילים בזהירות. "היו מקרים בודדים שבהם האירועים היו יותר רציניים והתקרבו לדברים שאנחנו מדברים עליהם. זיהינו במה מדובר והתמודדנו עם זה".

- זיהיתם שמדובר בהתקפות ממדינות זרות?

"לא", אומר שנק ומסרב להרחיב. מן הסתם הטיפול במקרים שכאלו לא נשארו בידי חברת החשמל בלבד אלא כלל גם את השב"כ, שהוא הרגולטור שאחראי על נושא האבטחה בתשתיות הלאומיות, ומפקח על ההיערכות בחברת החשמל.

- עד כמה התקפות אלו אכן מהוות איום? יכול להיות שקצת מגזימים בתיאורי ההפחדה?

"אני לא רואה בזה איום אסטרטגי, אבל זה בהחלט איום טקטי. זה עמוד בתוך המרחב של אמצעי הלחימה, אבל לא איום לאומי, לא סכנה למדינה. אם לפעמים מעלים את זה לרמה של איום אסטרטגי זו אולי קצת הגזמה".

"אין לנו פתרונות לכל דבר"

ההתמודדות של חברת החשמל כוללת מספר מעגלי פתרונות (ראו מסגרת). "אנחנו פתוחים באופן אינסופי לבחינת פתרונות חדשים בתחום האבטחה, וזה דבר שהשתנה לפני שנתיים-שלוש", מציין שנק, "חברות החשמל נמצאות בחלקן בתרבות מאוד שמרנית, כי זו תעשיה שלא השתנתה מאז ימי אדיסון. פתאום התעשייה עוברת שינוי עם האופציה של ייצור החשמל הפרטי ורואים תרבות של חדשנות, ואנחנו נותנים לנושא של הסייבר עדיפות".

החדשנות שמזכיר שנק באה לידי ביטוי גם בחממת הסטארט-אפים שפתחה חברת החשמל ב-2010, אשר מתרכזת בדרך כלל בנושא הקלינטק.

החברות בחממה - קר"ט - עוסקות בתחום האנרגיה הסולארית, תאורה ותשתיות העברת החשמל, אולם חברת mPrest מספקת גם פתרון בתחום האבטחה עם תוכנה לשליטה ובקרה במערכות קריטיות. בקרוב ייכנס לחממה גם מיזם נוסף בתחום האבטחה. "אין שבוע שאני לא נפגש עם כמה סטארט-אפים", מוסיף שנק.

גורם בתחום אבטחת המידע בארץ אמר שיש לכם, ולספקי תשתיות אחרים, רכיבי תוכנה עוינים שנמצאים עמוק בתוך מערכות המחשוב ואף אחד לא יודע מה הם יכולים לעשות יום אחד. זה תיאור מדויק?

"זה מדאיג שיש לנו דברים ששוכבים בתוך המערכות, אבל אין לנו פתרונות לכל דבר. אנחנו עושים תהליכים של סריקות אחורה כדי לאתר דברים שנמצאים אצלנו במערכות המיינפריים הוותיקות (Legacy). בסופו של דבר אתה אוסף המון מידע על מערכות המחשוב והאתגר הוא לעשות ניתוחים ולנסות לזהות כל מיני אנומליות בהתנהלות של המערכת. סוס טרויאני ששוכב בתוך מערכות המידע זה דווקא המצב הפשוט, כי יש מערכות חומרה שהגיעו ולך תדע מה יש בפנים".

לצד היכולת האנליטית מציין שנק את הצורך בפיתוח יכולת מודיעינית שתזהיר מפני התקפה, רגע לפני שהיא מתרחשת. "חסר לנו מודיעין", מצהיר שנק, "יש דברים שמתחילים להתפתח, יש שיתוף פעולה בסיסי, אבל עדיין אין מספיק. מה שחסר הוא שיתוף פעולה הנחייתי, כלומר מישהו שמורה לשתף פעולה בין הגופים במדינה. שיתוף פעולה טוב יותר היה מקפיץ את היכולות של כולנו למעלה, בין השאר בנושא המודיעין, גם לצורך מניעה".

- הייתם מוכנים להשקיע ביכולות כאלה?

"לדעתי החברה תהיה מוכנה להשקיע, אפילו פיננסית אם צריך, כדי להרים גוף כזה. התועלת של זה לא מוטלת בספק. גם היום כאשר המצב הפיננסי אינו הכי טוב, אין פשרות בנושא הזה. אני בטוח ששיתוף פעולה יוסיף עוד רובד של יכולות".חלק משיתוף הפעולה מתבצע גם מול ארגונים בעולם, ולאחרונה אירחה חברת החשמל כנס של קונסורציום אירופי בשם CockpitCi, שעסק בפתרונות אבטחה סביב מערכות החומרה בתשתיות הקריטיות.

ההנחיות לעובדים: iPad כן, USB לא

שנק מתמודד כיום עם דילמה שמעסיקה את רוב מחלקות המחשוב בעולם - האם לאפשר שימוש בהתקני המחשוב המתקדמים שמביאים העובדים מהבית (BYOD), או לסגור בפניהם את הרשת הארגונית בגלל צרכי האבטחה? שנק, שמגדיר את עצמו כ"חסיד של פתיחות", מתאר שבחברה יש פיילוט של עובדים שקיבלו הרשאה לעבוד עם התקני מחשוב, כדוגמת טאבלטים פרטיים.

"לדעתי בעוד כמה שנים לא יהיה משהו אחר", הוא אומר, "אתה לא יכול לעצור את הכוחות בתחום המחשוב, אז צריך לזרום, ולנהל את זה, כי אחרת יעשו את כל הטריקים והעקיפות האפשריות". עם זאת, החברה לא מאפשרת לעובדיה להשתמש בהתקני USB. "אני לא מוכן לקחת סיכונים בנושא הזה", מסביר שנק.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו