גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא הוכח קשר בין מפעלי רמת חובב למחלות של התושבים"

אחת מתביעות הנזיקין הסביבתיות הגדולות שנדונו בארץ, בהיקף 240 מיליון שקל, שכללה 67 תובעים ו-19 נתבעים וצדדי ג', נדחתה ■ ביהמ"ש: "חוות-הדעת הייתה רשלנית ושטחית. לא נבדקו גורמי סיכון אחרים למחלות התובעים"

מכה לשוחרי איכות הסביבה. בית המשפט המחוזי בבאר שבע דחה אתמול (ד') את תביעת הנזיקין הסביבתית הגדולה שהגישו 67 תושבים נגד המועצה האזורית רמת חובב, נגד המדינה ונגד המפעלים הגדולים הפועלים ברמת חובב, שהוספו כצד ג'. זאת, בטענה כי מפעלי התעשייה ברמת חובב גורמים נזקים בריאותיים לתושבי הסביבה.

השופטת שרה דברת קבעה כי התובעים לא הוכיחו קשר סיבתי בין נזקיהם הבריאותיים - מחלות סרטן, מחלות נשימה, הפלות, מומים מולדים ועוד - לבין פעילות המפעלים. "אין לקשור בין החומרים שנפלטו ממפעלי התעשייה לבין המחלות בהן לקו התובעים", נקבע. התובעים חויבו בהוצאות המשפט של הנתבעים והצדדים השלישיים בסכום מצטבר של כ-7 מיליון שקל.

עוד קבע בית המשפט כי חוות הדעת שהגישו התובעים ושנערכה על-ידי פרופ' ישראל הוד הייתה רשלנית ושטחית, ולא ניתן כלל להסתמך עליה. "מדובר בחוות דעת בעייתית ביותר, בלשון המעטה ובזהירות הנדרשת", כתבה השופטת. "אין אפשרות להסיק ממנה קשר סיבתי כלשהו, שלא לדבר על הפן המהותי והמדעי שבה".

בית המשפט הוסיף וכתב כי "עדותו של פרופ' הוד הגיעה לכדי קיצוניות ואבסורד", כאשר טען למשל ששיעול של ילד המתגורר ליד רמת חובב הוא תמיד תוצאה של חשיפה לחומרים המסוכנים המטופלים באתר. לדברי ביהמ"ש, פרופ' הוד לא טרח כלל לבדוק גורמי סיכון אחרים למחלותיהם של התובעים, ובכך שמט את הקרקע מתחת לטענה בדבר קשר סיבתי בין המחלות לחומרים. ביהמ"ש ציין כי הוד התייחס לתחומים רפואיים בהם אין לו כל ידע, כגון מחלות לב, מחלות נשימה והפלות, וכי הוא חסר כל ניסיון בקביעת קשר סיבתי במקרים כמו רמת חובב.

המדובר באחת מתביעות הנזיקין הסביבתיות (תביעות מיוחדות במינן שהתפתחו בעיקר בארה"ב - Toxic Torts) הגדולות מסוגן שנדונו בבתי המשפט בישראל, הן מבחינת מספר הצדדים המעורבים, העומד על 67 תובעים ו-19 נתבעים וצדדי ג', הן בכמות המחלות שנטען כי נגרמות; הן בהיבט של סכום התביעה, שהגיע למעל מ-240 מיליון שקל, והן במורכבות הבעיה הסביבתית והבעייתיות המשפטית שנדונו. ין המפעלים שהוספו כצד ג' לתביעה: תרכובות ברום, מכתשים מפעלים כימיים, מפעל טבע טק, כימאגיס פטרוכים רמת חובב וחברת החשמל.

בתביעה, אוחדו שלוש תביעות שהוגשו במארס וביוני 2007 על-ידי 67 תובעים מתושבי הפזורה הבדואית, תושבי באר שבע ותושבי עומר בגין מחלות מהן סובלים התובעים המתגוררים באזורים שבקרבת רמת חובב, ושלטענתם נגרמו עקב חשיפה לחומרים מסוכנים הנפלטים לסביבה על-ידי מפעלי רמת חובב. מצד מפעלי רמת חובב והמדינה הובאו כ-100 חוות דעת מומחים בתחומי הרפואה השונים, מומחים להנדסה סביבתית וטוקסיקולוגים.

בפסק דין מפורט, המשתרע על-פני כ-80 עמודים, דחה בית המשפט את טענות התובעים, והעדיף בסופו של יום את העמדה המקצועית שהציגו המפעלים.

לא עמדו בנטל ההוכחה

ביהמ"ש מתח ביקורת נוקבת כלפי באי-כוח התובעים והמומחים שהגישו חוות דעת והעידו מטעמם, וקבע שהם לא עמדו בנטל ההוכחה המוטל עליהם.

נקבע כי על התובעים להוכיח את הקשר הסיבתי הכללי, לפיו חומרים שנפלטו מהמפעלים לאוויר הסביבה מהווים גורם משמעותי מוכח ומוכר בקהילייה המדעית למחלות התובעים. לדברי ביהמ"ש, היעדר ידע מדעי או הסברה שמא, בעתיד יתפתח המדע ותמצא הוכחה לקשרים בין חומרים לתחלואה שאינם ידועים כיום, אינם תחליף להוכחה בתביעות בנזיקין.

ביהמ"ש קבע כי לא הוכח כי באזור רמת חובב קיימים ריכוזי חומרים רעילים גבוהים כאלה, שהוכרו במחקרים מדעיים רפואיים בעולם כמחוללי המחלות. לדבריו, המחלות מהן סבלו התובעים, קיימות בכל מקום בעולם ואינן נפוצות יותר באזור רמת חובב.

מפעל מכתשים יוצג בידי עוה"ד עמוס גורן, שי ארז וציפי וייס ממיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדויין; המועצה האזורית רמת חובב - בידי עוה"ד עזריאל רוטמן ומוטי אסרף ממשרד נשיץ, ברנדס ושות'; החברה לשירותי סביבה - בידי עוה"ד אסף פוזנר ואבישי פלדמן; תרכובות ברום - בידי עוה"ד פגי שרון ושרון שפר; חברת החשמל - בידי עוה"ד יורן גיל ויובל שמחוני; כימאגיס - בידי אורון מייל ואורי יוגנד; קופולק - בידי עו"ד ערן אביטל; אלון דפנה וטוני מרשי מפרקליטות מחוז דרום ייצגו את המדינה.

בדיון יצגו עוה"ד ניר קהת ודנה אלמלח ממשרד פרופ' יובל לוי ושות' את המפעלים מטל -טק, לוכסמבורג תעשיות ואביב תעשיות מיחזור בע"מ.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה