גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותלילך ויסמן

הליכודניקים חוזרים הביתה

סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 34 מנדטים

אחרי שבועיים שבהם יצאו הליכודניקים לרעות בשדות זרים, הם חוזרים הביתה: הירידה בסקרים של הליכוד ביתנו נבלמת בחריקת בלמים והמפלגה המאוחדת מעלה הילוך ואפילו מאיצה. סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 2 מנדטים יותר מהשבוע שעבר, והמפלגה זוכה ל-34 מנדטים.

זניחת הקמפיין הנגטיבי של פינקלשטיין ותחילת הקמפיין הנגטיבי (הליכודניקים אוהבים את קמפיין ההישגים של הליכוד), מחזירים הביתה את הקולות שנדדו בשבועות האחרונים. הליכוד בריבאונד.

אפשר לייחס את היפוך המגמה גם להתנהגות הילדותית של מפלגות השמאל, שלא הצליחו להגיע להסכמות ולהתאחד ואולי גם לחשש של חלק מהמצביעים להמשך שלטונו של הליכוד. גם הקמפיין שחושף את הרכב הרשימה של הבית היהודי התחיל ככל הנראה לחלחל, והנסיקה של נפתלי בנט נבלמה. הליכוד ביתנו ימשיכו בקמפיין הזה גם בשבוע הבא.

כמעט כל מערכת בחירות נרשמת ירידה למפלגה הגדולה בסקרים ובשבוע האחרון אפקט חזרה הביתה של מצביעים. אריאל שרון נתקל בתופעה הזו ב-2003 כשירד בסקר האחרון שלפני הבחירות ל-28 מנדטים והעבודה צמצמה את הפער ל-24, עד שמצנע כמעט התיישב לשרון על שולחן ראש הממשלה. מה שהוגדר בעיתונים אז כסוף השבוע השחור של שרון, הסתיים ב-38 מנדטים לליכוד ו-19 לעבודה. שרון נשאר עד 2006, מצנע הלך הביתה.

בכל מקרה, הסקר הזה צריך להוות לבנט תמרור אזהרה. קמפיין האחים והאחיות שלי כבר לא עובד ונראה שהבית היהודי מיצה את הפוטנציאל שלו. מכאן הוא מתחיל לרדת. בתוך שבוע מאבד בנט שני מנדטים ליכוד ועומד על 14.

את השבוע הקרוב יקדישו המפלגות לקרב על הסקר האחרון. בסוף השבוע הבא יהיה המועד האחרון שבו מותיר החוק לפרסם סקרים. המספרים האחרונים שיצרבו בתודעה, יתורגמו כעבור חמישה ימים לפתקים בקלפי.

התנועה עצרה

סקר סמית/גלובס מצביע על קורלציה בין דיווחי התנועה באיילון למגמות בפוליטיקה, ומדווח על פקק תנועה. נראה המפסידה העיקרית של ניסיון האיחוד של גוש השמאל היא ציפי לבני. בתוך שבוע מאבדת "התנועה" 2 מנדטים.

המהלך הזה שאותו היא עצמה הובילה באולפן שישי בערוץ 2, עשה לה רק רע והיא שוב מתקבעת כלא-יוצלחית מבחינה פוליטית. אחרי שכשלה להקים ממשלה עם התפטרותו של אולמרט, לאחר שלא נכנסה לממשלה כשהוצעה לה שותפות פריטטית ומשלא הצליחה להוות אלטרנטיבה לראשות הממשלה כיו"ר אופוזיציה, הגיע המהלך הזה והוא מקבע אותה באופן כמעט סופי כמי שנכשלה. גם בסקרי עומק ובקבוצות מיקוד שעושה התנועה, עולה שוב ושוב כי לבני נתפסת כמי שכשלה ואכזבה.

לבני משלמת את המחיר פעמיים: האחת, על שלא הצליחה לייצר אלטרנטיבה לשמאל ופעם שניה על שאיבדה את אמון הציבור ועכשיו היא נתפסת כקניבלית שרק מפריעה לגוש השמאל. את מה שעשתה לעבודה ולמרצ ב-2009, עושים לה לפיד ויחימוביץ' היום. היא שתתה להם אז את המנדטים, הם היום שותים לה את הדם. בעוד לבני מתחילה לאבד גובה, יחימוביץ' הולכת ומתחזקת, ולפיד לא עולה אבל גם לא יורד.

בשמאל כנראה מחפשים עמדות ברורות ולבני לא נותנת את התשובה. לפיד הבהיר כי ינסה להשפיע מתוך הקואליציה. יחימוביץ' התחייבה שתישאר באופוזיציה, בידיעה, דרך אגב, שיש קהל לא קטן שמעדיף את עמדת ההשפעה מבפנים של לפיד. חידוד העמדות הזה עשה לשמאל סדר בבלגן, וכששתי המפלגות האלו חברו זו לזו נגד לבני, יש לכך מבחינתה השלכות קשות.

לפיד שומר על כוחו וממקד את הפוקוס במה שכל כך ניסה לברוח ממנו: כניסה לנעליו של אביו ומלחמתו בחרדים. לאחר קמפיין לא ממוקד הוא נאלץ השבוע לחזור למקורות והצהיר שלא ישב בממשלה עם חרדים. עכשיו גם יוכל לשלוף את הסיסמה ששירתה את אביו, "יש לפיד לחילונים".

יחימוביץ' תנצל את השבוע האחרון כדי לבקש מהציבור כוח פוליטי שימצב אותה כאלטרנטיבה לנתניהו. המטרה: 25 מנדטים. אל תבזבזו את הקול על שטויות, תבקש יחימוביץ' מהמתלבטים.

מסקרים פנימיים בעבודה עולה כי יש 8 מנדטים פוטנציאלים שמתלבטים בין פתק לבן למפלגות חד פעמיות שלא עברו את אחוז החסימה, ואליהם תמוקד הפניה. אולי כקמפיין של הרגע האחרון ילכו בעבודה על "זה שלי או ביבי", בתקווה לשוב ולהיות הטרנד של הבחירות. מנגד, אם יחימוביץ' לא תחצה את רף ה-20, יתחילו במפלגה לצחצח חרבות לקראת הפריימריז לראשות המפלגה.

חסון תמורת חסון

למרות שהוכח שעבר זמנם של תשדירי התעמולה, לנוכח הסופה והשלג, נחשפו אליהם בימים האחרונים כמה מאות אלפי צופים. במקרה של קדימה, זה ההבדל בין לעבור את אחוז החסימה או לא, בין להיות בכנסת או לא להיות בכלל. לקדימה, כמו לליכוד, יש את זמן האוויר הארוך ביותר, ואת כל החשיפה שלא הצליחו לקבל בכלי התקשורת הם מקבלים שם.

קדימה עשויה להיות הפתעת הבחירות. היא מנהלת קמפיין של אנדרדוג. פוגעים בנו. חובטים בנו. אכלו לי, שתו לי. ככה זה. לכלכלב מוכה מותר להגיד מה שלכלב עם זנב למעלה אסור. בקדימה מנסים להחזיר את הסנטימנט החיובי למופז ולהעלות חזרה את המפלגה למגרש. גם אם הציבור לא חושב שהוא לא ראוי להיות ראש ממשלה, הם אומרים, זה לא אומר שהוא לא יכול להיות ח"כ.

כרגע זה הקמפיין הכי מוצלח שנראה בשידורי התעמולה. רוני בר און חד, חריף ועוקף את כולם בסיבוב. אפילו בליכוד מודים שהתשדירים של קדימה מנצחים, ואין להם שום בעיה עם זה. ההיפך. נסתרות הן דרכי הפוליטיקה. מי זוכר שב-2009 קדימה היתה היריב. היום בליכוד מעדיפים לראות את קדימה חזקה על חשבון לבני. אם היא תעבור את אחוז החסימה לא יהיה זה בלתי סביר שמופז יהיה שר בממשלה הבאה. אולי לא שר בכיר אבל תיק בינוני זו בהחלט אופציה.

אם הקמפיין של קדימה ימשיך להיות מלוטש וחד כפי שהיה בשבוע האחרון, צפוי פה קרב מעניין בין שני פלגי קדימה: הפלג המקורי ופלג התנועה.

על פי סקר גלובס, לבני מאבדת מנדטים לקדימה ולעבודה. אם המגמה הזו תמשך, תנועת המספריים תהיה בין לבני למופז ואולי בכנסת הבאה נקבל חסון תמורת חסון. ישראל חסון (מס 2 בקדימה) בפנים, ויואל חסון (מספר 7 בתנועה) בחוץ. עם קצת עזרה, אומרים בקדימה, יהיה עוד חסון אחד ברשימה (אכרם חסון, מספר 8 בקדימה). טובים השניים מהאחד.

מתן בסתר

"עם שלם" של אמסלם זוכה על פי הסקר ל-3 מנדטים אם כי מבחינתו זו לא המילה האחרונה. לאמסלם יש מנדטים סמויים במגזר החרדי שהסקרים לא מתמודדים איתם, מה גם שממילא אף חרדי לא יעז להביע בקול את תמיכתו, אבל מאחורי הפרגוד יהיה מתן בסתר. כרגע אמסלם נרדף על ידי החרדים. הם קרעו לו את השילוט, פרצו לו לטלפון וגנבו לו את התיק. ביום הבוחר הוא אולי יזכה מהם לקצת יותר נחת.

עדיין מוקדם לדעת אלו מהמפלגות הקטנות יעברו את אחוז החסימה. "כח להשפיע", של הרב אמנון יצחק זוכה על פי הסקר ל-1.5% מהקולות. כרגע היא שווה רק מנדט אחד, שאותו היא לוקחת מש"ס.

ארץ חדשה, של אלדד יניב, שפתח בגי'האד איסלאמי נגד כל מה שזז, זוכה ל-1.7% מהקולות. עוד לא מספיק כדי לעבור את אחוז החסימה אבל גם לא כל כך רחוק משם. השאלה אם יצליח להשיג את 70 אלף הקולות הדרושים.

כרגע ברוטשילד ולילנבלום הוא זוכה לתמיכה מלאה. רחוב אחד משם, באחד העם, זה כבר לא כל כך בטוח. אמנם המפלגה פעילה מאוד ברשתות החברתיות, אבל מסקר סמית/גלובס עולה כי 51% מהציבור כלל לא מחפשים מידע פוליטי באינטרנט. רק 12% מאלו שמחפשים מידע פוליטי באתרים, עושים את זה באמצעות יוטיוב. 33% מעדיפים לקבל חומרים פוליטיים באתרי חדשות וקצת פחות מכך- 29%, בפייסבוק. יניב יהיה אבן המבחן וילמד את מה שהסוקרים עוד לא יודעים- האם לייקים מתרגמים לפתקים בקלפי.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ננעלה בירידות: ת"א 35 ות"א 90 איבדו 0.3%; הדולר נחלש מעט

נעילה שלילית בבורסה: המדדים המובילים ירדו קלות ● בסיכום השבועי, מגמה מעורבת בתל אביב - ת"א 35 ננעל בטריטוריה הירוקה, ת"א 90 באדומה ● הביטחוניות צללו והשלימו ירידה שבועית של 6.2%, מניות הנפט והגז בלטו בעליות ● נייס זינקה, נאוי ואקסון ויז'ן עולות ברקע הדוחות; נופר נפלה למרות עסקת ההתרחבות ● מט"ח: הדולר נחלש והשלים ירידה של 3.3% מתחילת החודש

טסלה Y לונג / צילום: יחצ

החל מ-306 אלף שקל: שנים חיכינו לרכב הזה, האם הוא גם משתלם?

אחרי הרבה שנות המתנה, לטסלה יש סוף סוף קרוס־אובר חשמלי שימושי למשפחות מורחבות עם ממדים נכבדים, ביצועים נמרצים ותא נוסעים איכותי, למרות כמה פשרות ● הנדסת האנוש עדיין לא לכל אחד וגם לא המחיר

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

אבנר חדד מעריך: הדולר יגיע ל-2.5 שקלים ומה יקרה לבורסה?

הסיבות לחולשת השוק הישראלי בחודשים האחרונים, מה עשויה להיות נקודת המפנה ולמה ייתכן שהשפל של הדולר עוד לפנינו? ● אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות ומנכ"ל משותף של קסם קרנות, מתייחס לשאלות הגדולות של שוק ההון באיגרת למשקיעים

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

כ"ץ: סמכויות האכיפה האזרחית ביו"ש יעברו מצה"ל למשטרה

צה"ל יתחקר את אירועי קוסרה ● וושינגטון מזהירה מ"צעדים שלא נעשו מעולם"; צבא ארה"ב איבד 45 מל"טים בשווי של כ-1.3 מיליארד דולר ● תצפיתניות בעוטף מזהירות מזיהוי מחבלים בקו הצהוב: "מרגישות כמו ב-6 באוקטובר" ● קושנר ימריא לשיחות עם המתווכים בקהיר; הרצוג קורא להרחבת הסכמי אברהם ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה נתניהו מציג את תוכנית ה־AI, השבוע. מימין לו: ראש מטה ה־AI תא''ל (מיל') ארז אסקל / צילום: מעיין טואף / לע''מ

משימה לכריש: מי יחלץ את תוכנית ה-AI של ישראל

תוכנית לאומית רביעית לבינה מלאכותית הוצגה השבוע בליווי מינויים מתוקשרים ומטה נוצץ ● אלא שבניגוד לתוכניות העבר השאפתניות, הפעם מדובר בעיקר בצעדים מינוריים ללא פירוט תקציבי ● כך נדחקו הצידה סוגיות ליבה כמו מחשוב־על, פיתוח מודל שפה עצמאי ומצוקת החשמל

מה קרה לעונות וג'אמפ? / אילוסטרציה: AI

מעסק קטן שצמח לאימפריה, לחובות של 38 מיליון שקל: כך קרסה רשת האופנה

רשת האופנה למידות גדולות עונות וג'אמפ החלה כעסק משפחתי בדירת חדר וכעת נמצאת במרוץ למציאת רוכש לחברה עם חובות של כ-38 מיליון שקל ● על ימי הזוהר ונורת האזהרה וגם על מותו של המייסד, שטלטל את החברה ● האם מדובר רק בטרגדיה מקומית או בסיפורו של ענף שלם?

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

המודלים השתוללו ואלופי הדיבייט מתל אביב תפסו כותרות ראשיות בעולם

תקלת אבטחה בבדיקות של OpenAI ואנתרופיק הציבה את הסטארט־אפ אירגיולר מתל אביב במרכז השיח העולמי על גבולות הבינה המלאכותית ● מאחורי הקלעים של הדרמה בחדרים הסגורים, הזיהוי של נקודת החולשה, ומה היה גורם לאירוע להסתיים אחרת לגמרי

קידוח לויתן / צילום: אלבטרוס

ניו מד מחפשים גז בישראל, תמר פטרוליום מגדילים הפקה ואקונרג'י מרחיבה ייצור ברומניה

יום סוער בשוק האנרגיה הישראלי: ניו מד יוצאת לסקר גז ראשון בישראל מזה שנים וחוזרת לחפש נפט מתחת ללוויתן; הרווח הרבעוני זינק ל-117 מיליון דולר ● הרחבת יכולת ההפקה הזניקה את ההכנסות של תמר פטרוליום ל-87 מיליון דולר ברבעון השני ● אקונרג'י השיגה מימון ענק של 229 מיליון אירו להקמת פרויקט סולארי ואגירה ברומניה

העבריינים יודעים פרטים רבים על התקדמות הליך הבנייה / צילום: Shutterstock

משפחת הטייס נפלה בעוקץ מתוחכם וחשפה שיטה לגניבה של מיליונים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בחודשים האחרונים מתרבות התלונות על עוקץ מתוחכם: אזרחים הממתינים שנים להיתר בנייה מקבלים שיחה מ"נציג עירייה", המציג מידע מדויק על התיק ודורש תשלום אחרון לקבלת ההיתר ● התרמית שהולכת ומשתכללת גזלה כבר עשרות אלפי שקלים מזוגות ומיליונים מיזמים ● מה עושה המשטרה?

מתוך קמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

הפרסומות החזקות של השבוע: הבנק שמככב, הבגט עם הקממבר, והאתר שמתברג לראשונה

פרסומת הג'וניור החדשה של בנק הפועלים מתברגת במקום הראשון בזכירות ובאהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ביטוח 9 ואודי כגן מתברגים במקום השני, ואחרי 4.5 שנים באוויר, אתר הולידיי פיינדר נכנס לראשונה למדד

עומסים בנתב''ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ

רשות שדות התעופה מעדכנת: "הקלה משמעותית בעומסים בנתב"ג"

העדכון של הרשות מגיע לאחר שבבוקר דווח על עומסים חריגים בנתב"ג, כאשר לדבריה בתוך שלוש שעות נרשם צבר חריג של כ-90 טיסות ● מהרשות נמסר כי "המזוודות מגיעות כעת למסועים בתוך דקות ספורות, לצד היקפי הפעילות הגבוהים והעומסים החריגים במרחב האווירי באירופה"

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

משקיע העל מהמר על 6 מניות חדשות

ארבע שנים אחרי שמחק השקעה של יותר מ־400 מיליון דולר, ביל אקמן חוזר לנטפליקס - הפעם כשהוא משוכנע שהחברה ניצחה במלחמת הסטרימינג ● "שווי החברה משקף הנחה משמעותית"

חייל אוקראיני מפעיל רחפן FPV / צילום: ap, Iryna Rybakova

כוחות אמריקאים ואוקראיניים התמודדו ראש בראש בתרגיל, הרחפנים של אוקראינה ניצחו

התרגיל בשדה הקרב מראה שהפנטגון עדיין לא הפנים לחלוטין את לקחי המלחמה של רוסיה

להפקיד מיליון שקל בשנה, וליהנות מהיתרונות של קרן השתלמות

קרן השתלמות אומנם מציעה הטבות מס משתלמות במיוחד, אך הן כפופות לתקרת הפקדה שנתית של כ-20.5 אלף שקל ● אלא שלעתים יש לה יתרונות נסתרים, שהופכים גם הפקדה של סכומים גבוהים יותר למשתלמת במיוחד ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

מלי וליאל יהלומי / צילום: שגרירות ישראל בווינה

סוף לתעלומה: מלי וליאל אותרו בדרום אמריקה

שבוע לאחר שנותק עמן הקשר בווינה, מלי וליאל יהלומי אותרו בדרום אמריקה בתום מבצע מודיעיני חובק עולם שנוהל מסביב לשעון • רגע המפגש הדרמטי נרשם על האוטובוס, כשנציג המשטרה ניגש לשתיים ואמר: "דאגנו לכן מאוד, אני רוצה לשאול אתכן כמה שאלות" • כך הגיע לסיומו מסע ההיעלמות המסתורי שחצה מדינות ויבשות, טלטל את המדינה והעסיק את רשויות הביטחון בארץ ובחו"ל

אילוסטרציה: Shutterstock

מה שלא לימדו אותנו: כך תוציאו הרבה יותר מ"חיסכון לכל ילד"

התשואה בחיסכון לכל ילד היא לא בהכרח העיקר ● החלום על ספורה נדחק הצדה ● ואיך באמת מקדמים שוויון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פינוי בינוי לפרויקט אביב בחפץ חיים בנחלת יצחק בתל אביב / צילום: רונן אטדגי

איזה שינוי מקודם במתווה התמורות של פינוי-בינוי?

לפי נתוני בנק ישראל באיזה בנק מקבלים 6% ריבית על סגירת פיקדון לשנה • וגם: איזה שפל היסטורי נרשם בשוק המשכנתאות החדשות שניטלו ביולי? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

ג'ף בזוס, מייסד אמזון / צילום: Associated Press, Pablo Martinez Monsivais

ג'ף בזוס וקבוצת משקיעים רוכשים כשליש מקבוצת הכדורגל ליברפול

לפי הדיווח ב-CNBC, העסקה מוערכת בשווי של כ-7.1 מיליארד דולר ● במסגרת תנאי העסקה, לקבוצת ההשקעות יש אופציה להפוך לבעלת השליטה בליברפול לפי שווי של כ-8 מיליארד דולר במהלך 12 החודשים הקרובים

הנחות בביטוח לתקופה מוגבלת / צילום: Shutterstock

הסוף ל״הנחות״ בביטוחי החיים? ההנחיה החדשה שמשנה את הכללים

טיוטת חוזר שפרסמה רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון נועדה לשים קץ להנחות של עשרות אחוזים אותן מעניקות חברות הביטוח ללקוחות לתקופה מוגבלת של מספר שנים, כדי לעודד הצטרפות ● "עשוי להשפיע על שיקול דעתו במעמד ההצטרפות ולהטותו מקבלת החלטה מושכלת", כותבים ברשות

מעילת כספים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ירושלים מכחיש ואנחנו יצאנו לבדוק האם מעילה גדולה בבנק בכלל אפשרית

בנק ירושלים הכחיש בשעות האחרונות את חרושת השמועות וטען כי לא נמצאה עדות לפעילות חריגה ● על הרקע הזה בדקנו האם מעילה בהיקף נרחב בכלל אפשרית כיום בעקבות הקשחת המגנונים לאחר פרשת אתי אלון והבנק למסחר משנת 2002, שבה נגנבו 250 מיליון שקל