גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותלילך ויסמן

הליכודניקים חוזרים הביתה

סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 34 מנדטים

אחרי שבועיים שבהם יצאו הליכודניקים לרעות בשדות זרים, הם חוזרים הביתה: הירידה בסקרים של הליכוד ביתנו נבלמת בחריקת בלמים והמפלגה המאוחדת מעלה הילוך ואפילו מאיצה. סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 2 מנדטים יותר מהשבוע שעבר, והמפלגה זוכה ל-34 מנדטים.

זניחת הקמפיין הנגטיבי של פינקלשטיין ותחילת הקמפיין הנגטיבי (הליכודניקים אוהבים את קמפיין ההישגים של הליכוד), מחזירים הביתה את הקולות שנדדו בשבועות האחרונים. הליכוד בריבאונד.

אפשר לייחס את היפוך המגמה גם להתנהגות הילדותית של מפלגות השמאל, שלא הצליחו להגיע להסכמות ולהתאחד ואולי גם לחשש של חלק מהמצביעים להמשך שלטונו של הליכוד. גם הקמפיין שחושף את הרכב הרשימה של הבית היהודי התחיל ככל הנראה לחלחל, והנסיקה של נפתלי בנט נבלמה. הליכוד ביתנו ימשיכו בקמפיין הזה גם בשבוע הבא.

כמעט כל מערכת בחירות נרשמת ירידה למפלגה הגדולה בסקרים ובשבוע האחרון אפקט חזרה הביתה של מצביעים. אריאל שרון נתקל בתופעה הזו ב-2003 כשירד בסקר האחרון שלפני הבחירות ל-28 מנדטים והעבודה צמצמה את הפער ל-24, עד שמצנע כמעט התיישב לשרון על שולחן ראש הממשלה. מה שהוגדר בעיתונים אז כסוף השבוע השחור של שרון, הסתיים ב-38 מנדטים לליכוד ו-19 לעבודה. שרון נשאר עד 2006, מצנע הלך הביתה.

בכל מקרה, הסקר הזה צריך להוות לבנט תמרור אזהרה. קמפיין האחים והאחיות שלי כבר לא עובד ונראה שהבית היהודי מיצה את הפוטנציאל שלו. מכאן הוא מתחיל לרדת. בתוך שבוע מאבד בנט שני מנדטים ליכוד ועומד על 14.

את השבוע הקרוב יקדישו המפלגות לקרב על הסקר האחרון. בסוף השבוע הבא יהיה המועד האחרון שבו מותיר החוק לפרסם סקרים. המספרים האחרונים שיצרבו בתודעה, יתורגמו כעבור חמישה ימים לפתקים בקלפי.

התנועה עצרה

סקר סמית/גלובס מצביע על קורלציה בין דיווחי התנועה באיילון למגמות בפוליטיקה, ומדווח על פקק תנועה. נראה המפסידה העיקרית של ניסיון האיחוד של גוש השמאל היא ציפי לבני. בתוך שבוע מאבדת "התנועה" 2 מנדטים.

המהלך הזה שאותו היא עצמה הובילה באולפן שישי בערוץ 2, עשה לה רק רע והיא שוב מתקבעת כלא-יוצלחית מבחינה פוליטית. אחרי שכשלה להקים ממשלה עם התפטרותו של אולמרט, לאחר שלא נכנסה לממשלה כשהוצעה לה שותפות פריטטית ומשלא הצליחה להוות אלטרנטיבה לראשות הממשלה כיו"ר אופוזיציה, הגיע המהלך הזה והוא מקבע אותה באופן כמעט סופי כמי שנכשלה. גם בסקרי עומק ובקבוצות מיקוד שעושה התנועה, עולה שוב ושוב כי לבני נתפסת כמי שכשלה ואכזבה.

לבני משלמת את המחיר פעמיים: האחת, על שלא הצליחה לייצר אלטרנטיבה לשמאל ופעם שניה על שאיבדה את אמון הציבור ועכשיו היא נתפסת כקניבלית שרק מפריעה לגוש השמאל. את מה שעשתה לעבודה ולמרצ ב-2009, עושים לה לפיד ויחימוביץ' היום. היא שתתה להם אז את המנדטים, הם היום שותים לה את הדם. בעוד לבני מתחילה לאבד גובה, יחימוביץ' הולכת ומתחזקת, ולפיד לא עולה אבל גם לא יורד.

בשמאל כנראה מחפשים עמדות ברורות ולבני לא נותנת את התשובה. לפיד הבהיר כי ינסה להשפיע מתוך הקואליציה. יחימוביץ' התחייבה שתישאר באופוזיציה, בידיעה, דרך אגב, שיש קהל לא קטן שמעדיף את עמדת ההשפעה מבפנים של לפיד. חידוד העמדות הזה עשה לשמאל סדר בבלגן, וכששתי המפלגות האלו חברו זו לזו נגד לבני, יש לכך מבחינתה השלכות קשות.

לפיד שומר על כוחו וממקד את הפוקוס במה שכל כך ניסה לברוח ממנו: כניסה לנעליו של אביו ומלחמתו בחרדים. לאחר קמפיין לא ממוקד הוא נאלץ השבוע לחזור למקורות והצהיר שלא ישב בממשלה עם חרדים. עכשיו גם יוכל לשלוף את הסיסמה ששירתה את אביו, "יש לפיד לחילונים".

יחימוביץ' תנצל את השבוע האחרון כדי לבקש מהציבור כוח פוליטי שימצב אותה כאלטרנטיבה לנתניהו. המטרה: 25 מנדטים. אל תבזבזו את הקול על שטויות, תבקש יחימוביץ' מהמתלבטים.

מסקרים פנימיים בעבודה עולה כי יש 8 מנדטים פוטנציאלים שמתלבטים בין פתק לבן למפלגות חד פעמיות שלא עברו את אחוז החסימה, ואליהם תמוקד הפניה. אולי כקמפיין של הרגע האחרון ילכו בעבודה על "זה שלי או ביבי", בתקווה לשוב ולהיות הטרנד של הבחירות. מנגד, אם יחימוביץ' לא תחצה את רף ה-20, יתחילו במפלגה לצחצח חרבות לקראת הפריימריז לראשות המפלגה.

חסון תמורת חסון

למרות שהוכח שעבר זמנם של תשדירי התעמולה, לנוכח הסופה והשלג, נחשפו אליהם בימים האחרונים כמה מאות אלפי צופים. במקרה של קדימה, זה ההבדל בין לעבור את אחוז החסימה או לא, בין להיות בכנסת או לא להיות בכלל. לקדימה, כמו לליכוד, יש את זמן האוויר הארוך ביותר, ואת כל החשיפה שלא הצליחו לקבל בכלי התקשורת הם מקבלים שם.

קדימה עשויה להיות הפתעת הבחירות. היא מנהלת קמפיין של אנדרדוג. פוגעים בנו. חובטים בנו. אכלו לי, שתו לי. ככה זה. לכלכלב מוכה מותר להגיד מה שלכלב עם זנב למעלה אסור. בקדימה מנסים להחזיר את הסנטימנט החיובי למופז ולהעלות חזרה את המפלגה למגרש. גם אם הציבור לא חושב שהוא לא ראוי להיות ראש ממשלה, הם אומרים, זה לא אומר שהוא לא יכול להיות ח"כ.

כרגע זה הקמפיין הכי מוצלח שנראה בשידורי התעמולה. רוני בר און חד, חריף ועוקף את כולם בסיבוב. אפילו בליכוד מודים שהתשדירים של קדימה מנצחים, ואין להם שום בעיה עם זה. ההיפך. נסתרות הן דרכי הפוליטיקה. מי זוכר שב-2009 קדימה היתה היריב. היום בליכוד מעדיפים לראות את קדימה חזקה על חשבון לבני. אם היא תעבור את אחוז החסימה לא יהיה זה בלתי סביר שמופז יהיה שר בממשלה הבאה. אולי לא שר בכיר אבל תיק בינוני זו בהחלט אופציה.

אם הקמפיין של קדימה ימשיך להיות מלוטש וחד כפי שהיה בשבוע האחרון, צפוי פה קרב מעניין בין שני פלגי קדימה: הפלג המקורי ופלג התנועה.

על פי סקר גלובס, לבני מאבדת מנדטים לקדימה ולעבודה. אם המגמה הזו תמשך, תנועת המספריים תהיה בין לבני למופז ואולי בכנסת הבאה נקבל חסון תמורת חסון. ישראל חסון (מס 2 בקדימה) בפנים, ויואל חסון (מספר 7 בתנועה) בחוץ. עם קצת עזרה, אומרים בקדימה, יהיה עוד חסון אחד ברשימה (אכרם חסון, מספר 8 בקדימה). טובים השניים מהאחד.

מתן בסתר

"עם שלם" של אמסלם זוכה על פי הסקר ל-3 מנדטים אם כי מבחינתו זו לא המילה האחרונה. לאמסלם יש מנדטים סמויים במגזר החרדי שהסקרים לא מתמודדים איתם, מה גם שממילא אף חרדי לא יעז להביע בקול את תמיכתו, אבל מאחורי הפרגוד יהיה מתן בסתר. כרגע אמסלם נרדף על ידי החרדים. הם קרעו לו את השילוט, פרצו לו לטלפון וגנבו לו את התיק. ביום הבוחר הוא אולי יזכה מהם לקצת יותר נחת.

עדיין מוקדם לדעת אלו מהמפלגות הקטנות יעברו את אחוז החסימה. "כח להשפיע", של הרב אמנון יצחק זוכה על פי הסקר ל-1.5% מהקולות. כרגע היא שווה רק מנדט אחד, שאותו היא לוקחת מש"ס.

ארץ חדשה, של אלדד יניב, שפתח בגי'האד איסלאמי נגד כל מה שזז, זוכה ל-1.7% מהקולות. עוד לא מספיק כדי לעבור את אחוז החסימה אבל גם לא כל כך רחוק משם. השאלה אם יצליח להשיג את 70 אלף הקולות הדרושים.

כרגע ברוטשילד ולילנבלום הוא זוכה לתמיכה מלאה. רחוב אחד משם, באחד העם, זה כבר לא כל כך בטוח. אמנם המפלגה פעילה מאוד ברשתות החברתיות, אבל מסקר סמית/גלובס עולה כי 51% מהציבור כלל לא מחפשים מידע פוליטי באינטרנט. רק 12% מאלו שמחפשים מידע פוליטי באתרים, עושים את זה באמצעות יוטיוב. 33% מעדיפים לקבל חומרים פוליטיים באתרי חדשות וקצת פחות מכך- 29%, בפייסבוק. יניב יהיה אבן המבחן וילמד את מה שהסוקרים עוד לא יודעים- האם לייקים מתרגמים לפתקים בקלפי.

עוד כתבות

הליכוד חזרה להוביל, לא בטוח שזה מביא לה את ראשות הממשלה

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: כשתמונת המנדטים סטטית, הזירה הפוליטית נושאת עיניים למהלך אחד

יעל שיינין, יועמ''שית רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

הלוחמת במונופולים ובקרטלים: "מה פתאום יו"ר בנק כותב בוואטסאפ ליו"ר אחר 'בוא ניפגש'? זה מטריד מאוד"

מנכ"לי ענק, בעלי רשתות ועורכי הדין היקרים בישראל - את כולם עו"ד יעל שיינין פגשה וחקרה בבתי המשפט ● מתיאום מחירי המזון ועד הבדיקות המורכבות במיזוגים הגדולים, היועמ"שית הפורשת של רשות התחרות מסכמת חמש שנים בתפקיד ומבהירה: "העסקים יצירתיים, אבל אנחנו בעקבותיהם. יש האזנות סתר, הם מפחדים"

בלג'י סריניוואסן / צילומים: רויטרס, DAVID DEE DELGADO, AP, Matt Rourke

מייסד הייטק רצה להקים מדינה חדשה. מדינה קיימת עמדה בדרכו

בלג'י סריניוואסן עזב את עמק הסיליקון והקים חממה למדינות חדשות בעיר רפאים באסיה, עד שהממשלה סגרה את המיזם

מי רשאי להעביר זכויות במקרקעין ששייכים לרמ''י / אילוסטרציה: Shutterstock

מיהו "בן ממשיך"? פסק דין חדש קובע שמינוי באגודה אינו מעניק אוטומטית זכויות בנחלה

הבן טען כי נחלת ההורים הועברה לו במתנה בהסכם "בן ממשיך" לפני כ־30 שנה - בעוד האחיות ביקשו לחלק את רכוש האם, כולל המשק, בחלקים שווים בין כל האחים בהתאם לצוואתה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מנהל ההשקעות שממליץ על מניה שהיא "כמו לקנות בונקר"

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500 ● לאחרונה נפער פער חריג בין שני מדדי הדגל בבורסה - ת"א 35 ות"א 90, כאשר דווקא ת"א 35 תופס את ההובלה ● בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● וגם: איתן עציוני מנהל בית השקעות שמנהל 2.3 מיליארד שקל, ובשוק הישראלי הוא רואה לא מעט הזדמנויות מתחת לרדאר

הגרלת דירה בהנחה / אילוסטרציה: Shutterstock

הזמן שחק את היתרון שקיבלו זוכי "דירה בהנחה"

ההנחה המיוחלת מאבדת גובה ● ברשות השנייה המוסר כפול ● וברכבת נזכרו להתחבר לווייפיי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: S&P 500 בשיא סגירה חדש

דוח תעסוקה מאכזב בארה"ב: במקום תוספת של 80 אלף משרות ביולי, נגרעו מהשוק 23 אלף משרות ● בניגוד לתחזיות, שיעור האבטלה בארה"ב ירד - ועומד על 4.1% ● מניית  אייר בי.אן.בי. זינקה ב-17% ומניית ספייס אקס ב-16% ● מחיר הנפט נסחר בירידות קלות

איור: Shutterstock

סודוקו כנראה לא יציל את המוח שלכם. אז מה כן?

מחקר גדול שפורסם לאחרונה הגיע למסקנה אופטימית: בני 70 ו־80 יכולים לשפר את יכולותיהם הקוגניטיביות ממש כמו צעירים ● אלא שההבטחה מעוררת מחלוקת: האם אימוני מוח באמת משפרים את תפקוד המוח כולו, או שהמפתח נמצא בכלל במקום אחר? ● על דבר אחד כולם מסכימים: התפיסה שהמוח בהכרח מידרדר עם הזמן כבר לא רלוונטית

על מה הוא חולם? השאלה שמעסיקה את בעלי חיות המחמד כבר דורות / צילום: Shutterstock

מתקרב היום שבו נוכל לשאול את הכלב שלנו על מה הוא חולם בלילות

בינה מלאכותית וטכנולוגיות אחרות כבר מסייעות לחוקרים לפענח את שפת הלווייתנים, לזהות דפוסים בתקשורת של בעלי חיים ואפילו לנהל "שיחות" עם כלבים ● אולם, השאלה כבר אינה רק מה הם מנסים לומר לנו – אלא האם נדע להקשיב להם

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

במערכת הביטחון בדקו אפשרות של נסיגה מכמה מוקדים ברצועת עזה

חמאס רחוק מהתפרקות מנשק, אך הלחץ האמריקאי על ישראל כבר מופעל ● איראן חידשה את הירי - ופגעה בספינה באזור מצר הורמוז ● דרמה בטהרן: הנשיא פזשכיאן איים להתפטר כדי לכפות פגישה עם חמינאי ● על פי הדיווח ב-CNN, גנרל קיין מנסה להוביל מהלך לסיום המלחמה עם איראן • בפנטגון מעריכים כי הפצצות אוויריות לבדן לא יכניעו את טהרן ●  ברקע: החשש בצמרת הצבא האמריקני מהידלדלות במאגרי התחמושת ומערכות ההגנה ● עדכונים שוטפים

המומחית שמסבירה: האם 2 מיליון שקל זה מספיק לפנסיה

שיחה עם אלה אלקלעי, יו"ר IBI קרנות נאמנות ופעילה חברתית ● על כלל־האצבע שאמור להבטיח לפרוש בלי דאגות, האוכלוסייה שמצויה בסיכון הגדול ביותר והפרשה שהחלה ברעיון חכם ויצאה משליטה ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? סדרה חדשה

ה–Galaxy Z Fold 8 / צילום: יחצ

סמסונג השיקה מתקפל ריבועי. האם הוא שווה את המחיר?

דור המתקפלים החדש של סמסונג מציע שינוי מבני מסקרן: ה–Galaxy Z Fold 8 הוא מכשיר כמעט ריבועי, ולא מאורך כמקובל ● העיצוב נקי ויוקרתי, הביצועים טובים והסוללה חזקה, אך תג המחיר גבוה במיוחד

בנימין נתניהו / צילום: אוליבייה פיטוסי-הארץ

חשיפת גלובס: נתניהו דורש להעביר 400 מיליארד שקל לביטחון בתקופת הבחירות

לגלובס נודע כי ראש הממשלה הורה אמש בדיון רב משתתפים לכנס את הכנסת כדי להצביע על פריצת התקציב כך שיאפשר תוספת של 400 מיליארד שקל לרכש הצבא, שתיפרס על 13 שנה ● הדבר עשוי להוביל לפריצת יעד הגירעון ולערעור אמון השווקים בכלכלה

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

היורש של באפט מספק את הסחורה: כל הנתונים מדוחות הרבעון השני

ברקשייר האת׳ווי מציגה גידול בכל מגזרי הפעילות למעט ביטוח. אבל החדשות טובות מבחינת המשקיעים מסתתרות במקום אחר - המנכ״ל הנכנס גרג אייבל מתחיל להשתמש בקופת המזומנים האדירה שצבר קודמו

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

התחיל כמדריך שיט של האחים זלקינד, והזניק את שווי ענקית הנדל"ן שלהם פי 16

"אחרי 2008 מכרנו נכסים בכל מחיר כדי להימנע מהסדר חוב. יצאתי למסע מימושים מטורף. ישבתי מול בכירים בדויטשה בנק, שהיינו חייבים להם מיליונים, כדי לחלץ כמה שקלים" ● שיחה קצרה עם גיל רושינק, יו"ר אלקטרה נדל"ן

מימין: בחלל הנגטיבי יש ראש של כלב מרחרח את אחוריו של כלב אחר; ''קיץ תל אביבי'' - עבודה שבמרכזה מטקות; נומה בר בתערוכה / צילומים: מוזיאון תל אביב לאומנות, מיטל שטדלר

המבט השני של נומה בר: תערוכה חדשה שהיא פצצה של צבע, הומור ושנינות

מוזיאון תל אביב עושה כבוד לאומן הישראלי המשפיע, שעבד עם המגזינים הכי גדולים והמוזיאונים הכי נחשבים ● למאייר והמעצב נומה בר יש דרך חד פעמית, גרפית וצבעונית להסתכל על העולם, ותמיד מבט שני בעבודות שלו חושף עוד שכבה ● ובונוס: גם ילדים יגלו בשניות את הקסם שלה

MG4 אורבן / צילום: יחצ

120 אלף שקל לפני הנחות ומבצעים: לא קל להתחרות במכונית הזו

המשפחתית החדשה של MG מצליחה להציב רף חדש של תמורה בפלח עם חלל פנים מרווח, ביצועים זריזים ומחיר לא שגרתי ● הטווח מוגבל יחסית, אך בינתיים זו הצעה מרשימה ● מבחן דרכים

ג'ייקוב צימרמן / צילום: Simons Foundation ,מתוך ויקיפדיה

כוכב-העל במתמטיקה שחושש מבינה מלאכותית, ובכל זאת הצטרף לאחרונה ל־OpenAI

ג'ייקוב צימרמן זכה בפרס היוקרתי ביותר בעולם המתמטיקה. כעת הוא עובד על הבעיה החשובה ביותר בקריירה שלו

רכבי צ'רי / צילום: יחצ

מסין לחולון: ענקית הרכב שפותחת לראשונה משרדים בישראל

לגלובס נודע כי צ'רי שכרה לאחרונה משרדים בחולון, והיא צפויה להתחיל את הפעילות המקומית עוד השנה ● מקביל, גם קבוצת SAIC, שמיוצגת בישראל על ידי קבוצת לובינסקי, יבואנית MG, נערכת בימים אלה לפתוח מחדש את נציגות הקבע שלה בישראל לאחר כחמש שנים ● השבוע בענף הרכב

שלטי מאנדיי בטיימס סקוור / צילום: נאסד''ק

במאנדיי מסבירים לעובדים: "אין קשר בין שדרוג שכר המנכ"לים לפיטורים"

לקראת הצבעת בעלי המניות על הכפלת חבילת התגמול של המנכ"לים, מאנדיי דוחה מול עובדיה את הקשר לגל הפיטורים האחרון ומסבירה כי מדובר בעדכון תקופתי ● בחברה מציינים כי השכר לא עודכן מאז ההנפקה לפני חמש שנים, וכי כעת הוא יותאם לרמה הנהוגה בשוק