גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותלילך ויסמן

הליכודניקים חוזרים הביתה

סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 34 מנדטים

אחרי שבועיים שבהם יצאו הליכודניקים לרעות בשדות זרים, הם חוזרים הביתה: הירידה בסקרים של הליכוד ביתנו נבלמת בחריקת בלמים והמפלגה המאוחדת מעלה הילוך ואפילו מאיצה. סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 2 מנדטים יותר מהשבוע שעבר, והמפלגה זוכה ל-34 מנדטים.

זניחת הקמפיין הנגטיבי של פינקלשטיין ותחילת הקמפיין הנגטיבי (הליכודניקים אוהבים את קמפיין ההישגים של הליכוד), מחזירים הביתה את הקולות שנדדו בשבועות האחרונים. הליכוד בריבאונד.

אפשר לייחס את היפוך המגמה גם להתנהגות הילדותית של מפלגות השמאל, שלא הצליחו להגיע להסכמות ולהתאחד ואולי גם לחשש של חלק מהמצביעים להמשך שלטונו של הליכוד. גם הקמפיין שחושף את הרכב הרשימה של הבית היהודי התחיל ככל הנראה לחלחל, והנסיקה של נפתלי בנט נבלמה. הליכוד ביתנו ימשיכו בקמפיין הזה גם בשבוע הבא.

כמעט כל מערכת בחירות נרשמת ירידה למפלגה הגדולה בסקרים ובשבוע האחרון אפקט חזרה הביתה של מצביעים. אריאל שרון נתקל בתופעה הזו ב-2003 כשירד בסקר האחרון שלפני הבחירות ל-28 מנדטים והעבודה צמצמה את הפער ל-24, עד שמצנע כמעט התיישב לשרון על שולחן ראש הממשלה. מה שהוגדר בעיתונים אז כסוף השבוע השחור של שרון, הסתיים ב-38 מנדטים לליכוד ו-19 לעבודה. שרון נשאר עד 2006, מצנע הלך הביתה.

בכל מקרה, הסקר הזה צריך להוות לבנט תמרור אזהרה. קמפיין האחים והאחיות שלי כבר לא עובד ונראה שהבית היהודי מיצה את הפוטנציאל שלו. מכאן הוא מתחיל לרדת. בתוך שבוע מאבד בנט שני מנדטים ליכוד ועומד על 14.

את השבוע הקרוב יקדישו המפלגות לקרב על הסקר האחרון. בסוף השבוע הבא יהיה המועד האחרון שבו מותיר החוק לפרסם סקרים. המספרים האחרונים שיצרבו בתודעה, יתורגמו כעבור חמישה ימים לפתקים בקלפי.

התנועה עצרה

סקר סמית/גלובס מצביע על קורלציה בין דיווחי התנועה באיילון למגמות בפוליטיקה, ומדווח על פקק תנועה. נראה המפסידה העיקרית של ניסיון האיחוד של גוש השמאל היא ציפי לבני. בתוך שבוע מאבדת "התנועה" 2 מנדטים.

המהלך הזה שאותו היא עצמה הובילה באולפן שישי בערוץ 2, עשה לה רק רע והיא שוב מתקבעת כלא-יוצלחית מבחינה פוליטית. אחרי שכשלה להקים ממשלה עם התפטרותו של אולמרט, לאחר שלא נכנסה לממשלה כשהוצעה לה שותפות פריטטית ומשלא הצליחה להוות אלטרנטיבה לראשות הממשלה כיו"ר אופוזיציה, הגיע המהלך הזה והוא מקבע אותה באופן כמעט סופי כמי שנכשלה. גם בסקרי עומק ובקבוצות מיקוד שעושה התנועה, עולה שוב ושוב כי לבני נתפסת כמי שכשלה ואכזבה.

לבני משלמת את המחיר פעמיים: האחת, על שלא הצליחה לייצר אלטרנטיבה לשמאל ופעם שניה על שאיבדה את אמון הציבור ועכשיו היא נתפסת כקניבלית שרק מפריעה לגוש השמאל. את מה שעשתה לעבודה ולמרצ ב-2009, עושים לה לפיד ויחימוביץ' היום. היא שתתה להם אז את המנדטים, הם היום שותים לה את הדם. בעוד לבני מתחילה לאבד גובה, יחימוביץ' הולכת ומתחזקת, ולפיד לא עולה אבל גם לא יורד.

בשמאל כנראה מחפשים עמדות ברורות ולבני לא נותנת את התשובה. לפיד הבהיר כי ינסה להשפיע מתוך הקואליציה. יחימוביץ' התחייבה שתישאר באופוזיציה, בידיעה, דרך אגב, שיש קהל לא קטן שמעדיף את עמדת ההשפעה מבפנים של לפיד. חידוד העמדות הזה עשה לשמאל סדר בבלגן, וכששתי המפלגות האלו חברו זו לזו נגד לבני, יש לכך מבחינתה השלכות קשות.

לפיד שומר על כוחו וממקד את הפוקוס במה שכל כך ניסה לברוח ממנו: כניסה לנעליו של אביו ומלחמתו בחרדים. לאחר קמפיין לא ממוקד הוא נאלץ השבוע לחזור למקורות והצהיר שלא ישב בממשלה עם חרדים. עכשיו גם יוכל לשלוף את הסיסמה ששירתה את אביו, "יש לפיד לחילונים".

יחימוביץ' תנצל את השבוע האחרון כדי לבקש מהציבור כוח פוליטי שימצב אותה כאלטרנטיבה לנתניהו. המטרה: 25 מנדטים. אל תבזבזו את הקול על שטויות, תבקש יחימוביץ' מהמתלבטים.

מסקרים פנימיים בעבודה עולה כי יש 8 מנדטים פוטנציאלים שמתלבטים בין פתק לבן למפלגות חד פעמיות שלא עברו את אחוז החסימה, ואליהם תמוקד הפניה. אולי כקמפיין של הרגע האחרון ילכו בעבודה על "זה שלי או ביבי", בתקווה לשוב ולהיות הטרנד של הבחירות. מנגד, אם יחימוביץ' לא תחצה את רף ה-20, יתחילו במפלגה לצחצח חרבות לקראת הפריימריז לראשות המפלגה.

חסון תמורת חסון

למרות שהוכח שעבר זמנם של תשדירי התעמולה, לנוכח הסופה והשלג, נחשפו אליהם בימים האחרונים כמה מאות אלפי צופים. במקרה של קדימה, זה ההבדל בין לעבור את אחוז החסימה או לא, בין להיות בכנסת או לא להיות בכלל. לקדימה, כמו לליכוד, יש את זמן האוויר הארוך ביותר, ואת כל החשיפה שלא הצליחו לקבל בכלי התקשורת הם מקבלים שם.

קדימה עשויה להיות הפתעת הבחירות. היא מנהלת קמפיין של אנדרדוג. פוגעים בנו. חובטים בנו. אכלו לי, שתו לי. ככה זה. לכלכלב מוכה מותר להגיד מה שלכלב עם זנב למעלה אסור. בקדימה מנסים להחזיר את הסנטימנט החיובי למופז ולהעלות חזרה את המפלגה למגרש. גם אם הציבור לא חושב שהוא לא ראוי להיות ראש ממשלה, הם אומרים, זה לא אומר שהוא לא יכול להיות ח"כ.

כרגע זה הקמפיין הכי מוצלח שנראה בשידורי התעמולה. רוני בר און חד, חריף ועוקף את כולם בסיבוב. אפילו בליכוד מודים שהתשדירים של קדימה מנצחים, ואין להם שום בעיה עם זה. ההיפך. נסתרות הן דרכי הפוליטיקה. מי זוכר שב-2009 קדימה היתה היריב. היום בליכוד מעדיפים לראות את קדימה חזקה על חשבון לבני. אם היא תעבור את אחוז החסימה לא יהיה זה בלתי סביר שמופז יהיה שר בממשלה הבאה. אולי לא שר בכיר אבל תיק בינוני זו בהחלט אופציה.

אם הקמפיין של קדימה ימשיך להיות מלוטש וחד כפי שהיה בשבוע האחרון, צפוי פה קרב מעניין בין שני פלגי קדימה: הפלג המקורי ופלג התנועה.

על פי סקר גלובס, לבני מאבדת מנדטים לקדימה ולעבודה. אם המגמה הזו תמשך, תנועת המספריים תהיה בין לבני למופז ואולי בכנסת הבאה נקבל חסון תמורת חסון. ישראל חסון (מס 2 בקדימה) בפנים, ויואל חסון (מספר 7 בתנועה) בחוץ. עם קצת עזרה, אומרים בקדימה, יהיה עוד חסון אחד ברשימה (אכרם חסון, מספר 8 בקדימה). טובים השניים מהאחד.

מתן בסתר

"עם שלם" של אמסלם זוכה על פי הסקר ל-3 מנדטים אם כי מבחינתו זו לא המילה האחרונה. לאמסלם יש מנדטים סמויים במגזר החרדי שהסקרים לא מתמודדים איתם, מה גם שממילא אף חרדי לא יעז להביע בקול את תמיכתו, אבל מאחורי הפרגוד יהיה מתן בסתר. כרגע אמסלם נרדף על ידי החרדים. הם קרעו לו את השילוט, פרצו לו לטלפון וגנבו לו את התיק. ביום הבוחר הוא אולי יזכה מהם לקצת יותר נחת.

עדיין מוקדם לדעת אלו מהמפלגות הקטנות יעברו את אחוז החסימה. "כח להשפיע", של הרב אמנון יצחק זוכה על פי הסקר ל-1.5% מהקולות. כרגע היא שווה רק מנדט אחד, שאותו היא לוקחת מש"ס.

ארץ חדשה, של אלדד יניב, שפתח בגי'האד איסלאמי נגד כל מה שזז, זוכה ל-1.7% מהקולות. עוד לא מספיק כדי לעבור את אחוז החסימה אבל גם לא כל כך רחוק משם. השאלה אם יצליח להשיג את 70 אלף הקולות הדרושים.

כרגע ברוטשילד ולילנבלום הוא זוכה לתמיכה מלאה. רחוב אחד משם, באחד העם, זה כבר לא כל כך בטוח. אמנם המפלגה פעילה מאוד ברשתות החברתיות, אבל מסקר סמית/גלובס עולה כי 51% מהציבור כלל לא מחפשים מידע פוליטי באינטרנט. רק 12% מאלו שמחפשים מידע פוליטי באתרים, עושים את זה באמצעות יוטיוב. 33% מעדיפים לקבל חומרים פוליטיים באתרי חדשות וקצת פחות מכך- 29%, בפייסבוק. יניב יהיה אבן המבחן וילמד את מה שהסוקרים עוד לא יודעים- האם לייקים מתרגמים לפתקים בקלפי.

עוד כתבות

צוקים. אין מכרזים חדשים לשיווק קרקעות / צילום: איל יצהר

75 מציעים על 12 מגרשים: היזמים הסתערו על המכרז הזה

מאז אוגוסט 2022 לא שווק בערבה מכרז על קרקע לבנייה חדשה - ואולי דווקא משום כך זכה המכרז ביישוב הקטן צוקים לביקוש גדול כל כך ● המחירים, כמובן, נמוכים למדי: על כל 12 המגרשים ישלמו היזמים כ־7 מיליון שקל, כולל הוצאות פיתוח

התחרות מקזזת את עליית מחירי הדלק. ניו יורק / צילום: Shutterstock

נשארים עם עודף מ־700 דולר: מחירי הטיסות לניו יורק צונחים

חזרתן של דלתא ויונייטד לצד כניסת ישראייר מובילות לירידת מחירים ממוצעת של כ־25% בקו הישיר לניו יורק ● ומי שיזמין ב־2027 יוכל למצוא טיסות ישירות גם ב־650 דולר ● למרות התייקרות הדלק השנה, הנתונים מראים שמגמת ההוזלה צפויה להימשך

יוסי זינגר יו''ר דירקטוריון ג'נריישן ויובל סקורניק מנכ''ל שיכון ובינוי אנרגיה / צילום: כדיה לוי, אסף רביבו

ג'נריישן גייסה חוב של מעל מיליארד שקל למימון רכישת שו"ב אנרגיה

כדי לממן את העסקה, ג'נריישן הנפיקה סדרת אג"ח חדשה אותה מכרה לגופים מוסדיים, כאשר היקף הגיוס עומד על 1.16 מיליארד שקל ● הריבית נקבעה על 3.48%, שיעור נמוך יחסית לחוב קונצרני, אך היא תהיה צמודה למדד המחירים לצרכן עד 2039

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

אוכלים מאוחר בלילה? המחקר שכדאי לכם להכיר

מה מחפשת ענקית ביוטק של 45 מיליארד דולר בישראל ● המחקר שקושר בין אכילה לילית למחלות כבד ● התוכנית של ישראל להאצת ניסויים קליניים ● והניסוי המוצלח של חברת הביוטק הישראלית Nano24, שפיתחה תרופה לכשל נשימתי ● השבוע בביומד

נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

נטפליקס עקפה את צפי הרווח אך התחזית מאכזבת. המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 12.87 מיליארד דולר, ובכך עמדה בתחזיות האנליסטים, שעמדו על 12.88 מיליארד דולר בשורת הרווח למניה דיווחה החברה על 0.87 דולר, מעל לתחזיות האנליסטים ● צופה להכנסות של 13.44 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, פחות מהצפי

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

המניה שצללה ב-32% ביום הראשון שלה, והפילה את בורסת סיאול

הבורסה בדרום קוריאה נפלה היום בקרוב ל-4%, בהובלת ענקיות השבבים סמסונג ו-SK Hynix, על רקע הטלטלה שחווה סקטור ה-AI בימים האחרונים ● אך גם הנפקה ראשונית לציבור כושלת של חברת דאטה סנטרים חדשה בסיאול, הגרועה בתולדות הבורסה לחברה בגודלה, הייתה בין הגורמים האחראיים לירידות

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

שפיר מוכרת לאלייד את חברות חלוקת הגז הטבעי תמורת 230 מיליון שקל

קבוצת התשתיות מוכרת לקרן אלייד את מלוא החזקותיה בחברות "סופר אנ.ג'י" ו"סופר אנ.ג'י חדרה והעמקים" תמורת 230 מיליון שקל ● העסקה צפויה להניב לשפיר רווח של עד 100 מיליון שקל, וכוללת אופציה לאלייד לתשלום עתידי של 130 מיליון שקל נוספים ● המהלך משתלב באסטרטגיית החברה למימוש נכסים בשלים, ועשוי לסלול את הדרך להגדלת החזקותיה בבית הזיקוק באשדוד

בני גנץ / צילום: אלעד מלכה

היום שאחרי הפרישה: מה יעשה בני גנץ?

אחרי ההודעה על פרישה מהמרוץ לכנסת, עולה השאלה מה יהיה הצעד הבא של יו"ר כחול לבן ● עוד לפני כניסתו לפוליטיקה השתלב גנץ בעולם העסקי, כיהן בתפקידים בחברות והשקיע בסטארט־אפים - כעת ייתכן שיחזור אליו

מגדל המפרש לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: Reuters, Florion Goga

השקעה של יותר מ-100 מיליון שקל: מגדל "הטיל" בחיפה נפתח מחדש

יותר משנה לאחר שפונה בעקבות פגיעת הדף מטיל איראני, בעלי המגדל מדווחים על חזרתו לפעילות מלאה ● בעלת הבניין הודיעה שתשקיע עוד כ-100 מיליון שקל בשדרוג המערכות והתשתיות, מעבר לעבודות השיקום שכבר בוצעו

תומר רייפמן / צילום: נווה אביאני- ניאו מדיה

מנכ"ל יזמית הנדל"ן: "מי שלא ישנה את ההסכם, לא יהיה לו פרויקט"

ויתור על דמי שכירות, פחות שטח ולעיתים תשלום מכיסם: תומר רייפמן, מנכ"ל חברת יעז יזמות, מתאר את החשבון החדש שמקבלים בעלי דירות בהתחדשות העירונית בתל אביב ● אחרי ירידה של כ־40% במחיר המניה ב־12 החודשים האחרונים, הוא מסביר כיצד הפחתת התמורות מאפשרת להוזיל דירות ומדוע הפנטהאוזים מחזיקים את הפרויקטים

שלומי פוגל + אסי שמלצר - בעלים של מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

יותר מ-100 מיליון דולר: העסקה שנרקמת בין רפאל ומספנות ישראל לקפריסין

שיתוף הפעולה הביטחוני בין ירושלים לניקוסיה מעמיק • אחרי הדיווח על רצון קפריסאי לרכוש את כיפת ברזל, מסתמנת עסקת ענק לאספקת כלי שיט ממספנות ישראל המצוידים במערכות נשק של רפאל ● מניית מספנות ישראל מגיבה ● העסקה מצטרפת לשורת הצלחות של התעשיות הביטחוניות באירופה

ירון זליכה ויועז הנדל / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, יועז הנדל

אחוז החסימה הוא לא המבחן היחידי של וינטר, הנדל וזליכה

הרשימות החדשות שמתמודדות בבחירות, ובעיקר אלו שמובילים עופר וינטר, יועז הנדל וירון זליכה, נדרשו לגייס ערבויות במיליוני שקלים כדי לממן את המרוץ ● אלא שבניגוד למפלגות הוותיקות, אם יקבלו פחות מ־1% מהקולות, הן יידרשו להתמודד עם כאב ראש פיננסי לא קטן

אופיר סרדם / צילום: מיכל גאנח

מנהל ההשקעות שמזהיר: "רמת הסיכון קפצה, השוק מראה סימנים של קזינו"

אופיר סרדם, סמנכ"ל השקעות בסלע מבית ספרה, רואה לא מעט סיכונים, בעיקר בשוק האמריקאי: "מדד הפחד כבר הרים דגל אדום" ● ובכל זאת, הוא מנסה להרגיע: "אני לא רואה עדיין סיכון מערכתי שיכול לגרום לשוק להתרסק" ● וגם: איך תגיב הבורסה בת"א לבחירות?

סואלה ברוורמן, שרת הפנים הבריטית לשעבר / צילום: Reuters, Anadolu

"הממשלה הבריטית בחרה בחמאס, בצעדות השנאה ובאסלאמיסטים"

שרת הפנים הבריטית לשעבר, סואלה ברוורמן, הודחה לאחר שיצאה בחריפות נגד מה שכינתה "מצעדי השנאה" נגד ישראל ברחובות לונדון ● כעת, בעקבות מעברה למפלגת Reform UK, המתחרה מימין בשמרנים, ועם יציאת ספרה החדש, היא מדברת בראיון לגלובס על הכשל של המשטרה מול האסלאם הקיצוני, המוסר המעוות של ממשלת הלייבור והקשר הישיר בין ההגירה ההמונית לעלייה באנטישמיות

האינפלציה הגבוהה הולכת לשחוק את הריביות / אילוסטרציה: Shutterstock

גם 5% באג"ח לא יספיקו: האינפלציה הגבוהה הולכת לשחוק את הריביות

תשואות של 5% באג"ח ממשלת ארה"ב ובאירופה נראות כמו מקלט בטוח, אבל בעידן חובות ענק ואינפלציה - הן עלולות להפוך למלכודת ● מהפכת ה-AI תגביר את הלחץ על הממשלות ותלבה אינפלציה, הרבה לפני שתניב פריון ● איך ניתן לחסן את תיק ההשקעות ואפילו להרוויח

העברת העסק אצל המשפחות העשירות בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף את האתגר של המשפחות העשירות בעולם

מחקר חדש מצביע על כך שהיעדר יורשים מתאימים וחוסר מוכנות של הדור הבא הם גורמים מרכזיים בהחלטה למכור עסקים משפחתיים ● מחלוקות בין בני המשפחה והקשר הרגשי לעסק מקשים על קבלת החלטות, ולעיתים מכירה נשקלת כדי לשמור על האחדות המשפחתית ● גם לאחר המכירה, המשפחות נדרשות להסכים כיצד לנהל ולשמר את ההון המשותף לאורך הדורות

מטה סטרייפ בסן פרנסיסקו / צילום: Shutterstock

דרוש: מנכ"ל מקומי לחברה גלובלית בשכר של יותר מ-100 אלף שקל לחודש

חברת התשלומים האירית־אמריקאית סטרייפ מגייסת מנהל שיוביל את הפעילות בישראל, ירחיב את צוות המכירות ויעבוד מול בנקים ורגולטורים ● טווח התגמול השנתי מגיע לכ־1.84 מיליון שקל ברוטו, אך עשוי לכלול עמלות ובונוסים התלויים בעמידה ביעדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב: סקטור הבנייה קפץ, השבבים הכבידו

יום המסחר בבורסה המקומית ננעל בעליות, אך תוך פער ניכר בין המדדים המובילים ● מדד הבנייה זינק ב-2.9%, ומנגד מדד הטכנולוגיה רשם ביצועי חסר ברקע נפילה בטאואר ונובה ● ישראל קנדה טיפסה לקראת המיזוג עם אקרו, עין שלישית ומספנות ישראל זינקו ברקע התפתחויות ביטחוניות ● בשוק המט"ח, המגמה התהפכה לקראת הערב, והדולר נסחר בירידה ● מניית ארית קפצה לקראת הנפקת חברת הבת

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

הנתונים ששוברים את המיתוס על העבודה מהבית

הקורונה, ולאחריה המלחמה והמבצעים שהתווספו לה, הפכו את העבודה מהבית לסטנדרט בשוק הישראלי ● אבל נתוני חברת השכר וניהול הון אנושי חילן מקלפים כמה סטריאוטיפים, שהמרכזי מביניהם הוא שדווקא צעירים נוטים להגיע יותר למשרד מאשר חלק מעמיתיהם המבוגרים יותר ● המספרים של שוק העבודה בישראל 

בורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Chris Jung/NurPhoto

עליות באסיה בעקבות הדוחות של SpaceX וסופר מיקרו

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: השווקים מגיבים בחיוב לתוצאות הרבעוניות של SpaceX וסופר מיקרו ● בורסת דרום קוריאה מזנקת בכ-4%, גם החוזים בוול סטריט ירוקים  ● מורגן סטנלי: "אנחנו בישורת האחרונה של התיקון",צופה ל-S&P 500 רמה של 8,500 נקודות