גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותלילך ויסמן

הליכודניקים חוזרים הביתה

סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 34 מנדטים

אחרי שבועיים שבהם יצאו הליכודניקים לרעות בשדות זרים, הם חוזרים הביתה: הירידה בסקרים של הליכוד ביתנו נבלמת בחריקת בלמים והמפלגה המאוחדת מעלה הילוך ואפילו מאיצה. סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 2 מנדטים יותר מהשבוע שעבר, והמפלגה זוכה ל-34 מנדטים.

זניחת הקמפיין הנגטיבי של פינקלשטיין ותחילת הקמפיין הנגטיבי (הליכודניקים אוהבים את קמפיין ההישגים של הליכוד), מחזירים הביתה את הקולות שנדדו בשבועות האחרונים. הליכוד בריבאונד.

אפשר לייחס את היפוך המגמה גם להתנהגות הילדותית של מפלגות השמאל, שלא הצליחו להגיע להסכמות ולהתאחד ואולי גם לחשש של חלק מהמצביעים להמשך שלטונו של הליכוד. גם הקמפיין שחושף את הרכב הרשימה של הבית היהודי התחיל ככל הנראה לחלחל, והנסיקה של נפתלי בנט נבלמה. הליכוד ביתנו ימשיכו בקמפיין הזה גם בשבוע הבא.

כמעט כל מערכת בחירות נרשמת ירידה למפלגה הגדולה בסקרים ובשבוע האחרון אפקט חזרה הביתה של מצביעים. אריאל שרון נתקל בתופעה הזו ב-2003 כשירד בסקר האחרון שלפני הבחירות ל-28 מנדטים והעבודה צמצמה את הפער ל-24, עד שמצנע כמעט התיישב לשרון על שולחן ראש הממשלה. מה שהוגדר בעיתונים אז כסוף השבוע השחור של שרון, הסתיים ב-38 מנדטים לליכוד ו-19 לעבודה. שרון נשאר עד 2006, מצנע הלך הביתה.

בכל מקרה, הסקר הזה צריך להוות לבנט תמרור אזהרה. קמפיין האחים והאחיות שלי כבר לא עובד ונראה שהבית היהודי מיצה את הפוטנציאל שלו. מכאן הוא מתחיל לרדת. בתוך שבוע מאבד בנט שני מנדטים ליכוד ועומד על 14.

את השבוע הקרוב יקדישו המפלגות לקרב על הסקר האחרון. בסוף השבוע הבא יהיה המועד האחרון שבו מותיר החוק לפרסם סקרים. המספרים האחרונים שיצרבו בתודעה, יתורגמו כעבור חמישה ימים לפתקים בקלפי.

התנועה עצרה

סקר סמית/גלובס מצביע על קורלציה בין דיווחי התנועה באיילון למגמות בפוליטיקה, ומדווח על פקק תנועה. נראה המפסידה העיקרית של ניסיון האיחוד של גוש השמאל היא ציפי לבני. בתוך שבוע מאבדת "התנועה" 2 מנדטים.

המהלך הזה שאותו היא עצמה הובילה באולפן שישי בערוץ 2, עשה לה רק רע והיא שוב מתקבעת כלא-יוצלחית מבחינה פוליטית. אחרי שכשלה להקים ממשלה עם התפטרותו של אולמרט, לאחר שלא נכנסה לממשלה כשהוצעה לה שותפות פריטטית ומשלא הצליחה להוות אלטרנטיבה לראשות הממשלה כיו"ר אופוזיציה, הגיע המהלך הזה והוא מקבע אותה באופן כמעט סופי כמי שנכשלה. גם בסקרי עומק ובקבוצות מיקוד שעושה התנועה, עולה שוב ושוב כי לבני נתפסת כמי שכשלה ואכזבה.

לבני משלמת את המחיר פעמיים: האחת, על שלא הצליחה לייצר אלטרנטיבה לשמאל ופעם שניה על שאיבדה את אמון הציבור ועכשיו היא נתפסת כקניבלית שרק מפריעה לגוש השמאל. את מה שעשתה לעבודה ולמרצ ב-2009, עושים לה לפיד ויחימוביץ' היום. היא שתתה להם אז את המנדטים, הם היום שותים לה את הדם. בעוד לבני מתחילה לאבד גובה, יחימוביץ' הולכת ומתחזקת, ולפיד לא עולה אבל גם לא יורד.

בשמאל כנראה מחפשים עמדות ברורות ולבני לא נותנת את התשובה. לפיד הבהיר כי ינסה להשפיע מתוך הקואליציה. יחימוביץ' התחייבה שתישאר באופוזיציה, בידיעה, דרך אגב, שיש קהל לא קטן שמעדיף את עמדת ההשפעה מבפנים של לפיד. חידוד העמדות הזה עשה לשמאל סדר בבלגן, וכששתי המפלגות האלו חברו זו לזו נגד לבני, יש לכך מבחינתה השלכות קשות.

לפיד שומר על כוחו וממקד את הפוקוס במה שכל כך ניסה לברוח ממנו: כניסה לנעליו של אביו ומלחמתו בחרדים. לאחר קמפיין לא ממוקד הוא נאלץ השבוע לחזור למקורות והצהיר שלא ישב בממשלה עם חרדים. עכשיו גם יוכל לשלוף את הסיסמה ששירתה את אביו, "יש לפיד לחילונים".

יחימוביץ' תנצל את השבוע האחרון כדי לבקש מהציבור כוח פוליטי שימצב אותה כאלטרנטיבה לנתניהו. המטרה: 25 מנדטים. אל תבזבזו את הקול על שטויות, תבקש יחימוביץ' מהמתלבטים.

מסקרים פנימיים בעבודה עולה כי יש 8 מנדטים פוטנציאלים שמתלבטים בין פתק לבן למפלגות חד פעמיות שלא עברו את אחוז החסימה, ואליהם תמוקד הפניה. אולי כקמפיין של הרגע האחרון ילכו בעבודה על "זה שלי או ביבי", בתקווה לשוב ולהיות הטרנד של הבחירות. מנגד, אם יחימוביץ' לא תחצה את רף ה-20, יתחילו במפלגה לצחצח חרבות לקראת הפריימריז לראשות המפלגה.

חסון תמורת חסון

למרות שהוכח שעבר זמנם של תשדירי התעמולה, לנוכח הסופה והשלג, נחשפו אליהם בימים האחרונים כמה מאות אלפי צופים. במקרה של קדימה, זה ההבדל בין לעבור את אחוז החסימה או לא, בין להיות בכנסת או לא להיות בכלל. לקדימה, כמו לליכוד, יש את זמן האוויר הארוך ביותר, ואת כל החשיפה שלא הצליחו לקבל בכלי התקשורת הם מקבלים שם.

קדימה עשויה להיות הפתעת הבחירות. היא מנהלת קמפיין של אנדרדוג. פוגעים בנו. חובטים בנו. אכלו לי, שתו לי. ככה זה. לכלכלב מוכה מותר להגיד מה שלכלב עם זנב למעלה אסור. בקדימה מנסים להחזיר את הסנטימנט החיובי למופז ולהעלות חזרה את המפלגה למגרש. גם אם הציבור לא חושב שהוא לא ראוי להיות ראש ממשלה, הם אומרים, זה לא אומר שהוא לא יכול להיות ח"כ.

כרגע זה הקמפיין הכי מוצלח שנראה בשידורי התעמולה. רוני בר און חד, חריף ועוקף את כולם בסיבוב. אפילו בליכוד מודים שהתשדירים של קדימה מנצחים, ואין להם שום בעיה עם זה. ההיפך. נסתרות הן דרכי הפוליטיקה. מי זוכר שב-2009 קדימה היתה היריב. היום בליכוד מעדיפים לראות את קדימה חזקה על חשבון לבני. אם היא תעבור את אחוז החסימה לא יהיה זה בלתי סביר שמופז יהיה שר בממשלה הבאה. אולי לא שר בכיר אבל תיק בינוני זו בהחלט אופציה.

אם הקמפיין של קדימה ימשיך להיות מלוטש וחד כפי שהיה בשבוע האחרון, צפוי פה קרב מעניין בין שני פלגי קדימה: הפלג המקורי ופלג התנועה.

על פי סקר גלובס, לבני מאבדת מנדטים לקדימה ולעבודה. אם המגמה הזו תמשך, תנועת המספריים תהיה בין לבני למופז ואולי בכנסת הבאה נקבל חסון תמורת חסון. ישראל חסון (מס 2 בקדימה) בפנים, ויואל חסון (מספר 7 בתנועה) בחוץ. עם קצת עזרה, אומרים בקדימה, יהיה עוד חסון אחד ברשימה (אכרם חסון, מספר 8 בקדימה). טובים השניים מהאחד.

מתן בסתר

"עם שלם" של אמסלם זוכה על פי הסקר ל-3 מנדטים אם כי מבחינתו זו לא המילה האחרונה. לאמסלם יש מנדטים סמויים במגזר החרדי שהסקרים לא מתמודדים איתם, מה גם שממילא אף חרדי לא יעז להביע בקול את תמיכתו, אבל מאחורי הפרגוד יהיה מתן בסתר. כרגע אמסלם נרדף על ידי החרדים. הם קרעו לו את השילוט, פרצו לו לטלפון וגנבו לו את התיק. ביום הבוחר הוא אולי יזכה מהם לקצת יותר נחת.

עדיין מוקדם לדעת אלו מהמפלגות הקטנות יעברו את אחוז החסימה. "כח להשפיע", של הרב אמנון יצחק זוכה על פי הסקר ל-1.5% מהקולות. כרגע היא שווה רק מנדט אחד, שאותו היא לוקחת מש"ס.

ארץ חדשה, של אלדד יניב, שפתח בגי'האד איסלאמי נגד כל מה שזז, זוכה ל-1.7% מהקולות. עוד לא מספיק כדי לעבור את אחוז החסימה אבל גם לא כל כך רחוק משם. השאלה אם יצליח להשיג את 70 אלף הקולות הדרושים.

כרגע ברוטשילד ולילנבלום הוא זוכה לתמיכה מלאה. רחוב אחד משם, באחד העם, זה כבר לא כל כך בטוח. אמנם המפלגה פעילה מאוד ברשתות החברתיות, אבל מסקר סמית/גלובס עולה כי 51% מהציבור כלל לא מחפשים מידע פוליטי באינטרנט. רק 12% מאלו שמחפשים מידע פוליטי באתרים, עושים את זה באמצעות יוטיוב. 33% מעדיפים לקבל חומרים פוליטיים באתרי חדשות וקצת פחות מכך- 29%, בפייסבוק. יניב יהיה אבן המבחן וילמד את מה שהסוקרים עוד לא יודעים- האם לייקים מתרגמים לפתקים בקלפי.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

מה שלא לימדו אותנו: כך תוציאו הרבה יותר מ"חיסכון לכל ילד"

התשואה בחיסכון לכל ילד היא לא בהכרח העיקר ● החלום על ספורה נדחק הצדה ● ואיך באמת מקדמים שוויון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

בלי מיפוי ובלי תשובות על היקף הזיהום: רמ"י הגישה את תשובתה בנוגע לקרקעות הפרטיות בשדה דב

רמ"י הגישה לבית המשפט עדכון בנוגע לבדיקות זיהום הקרקע ברובע שדה דב לקראת הגרלת חלוקת הקרקעות שכבר נדחתה ● "העיכוב זניח" לעומת האפשרות שיתגלה פער משמעותי בהיקף הזיהום בין המתחמים, אמר השופט ● אבל גם העדכון הנוכחי לא מספק את התמונה המלאה לה המתינו מנהלי הקרקעות, והמשמעות: ההגרלה שוב תידחה

שר ההגנה האמריקאי, פיט הגסת' / צילום: ap, Alex Brandon

שר המלחמה האמריקאי הגסת' על איראן: ארה"ב יכולה להמשיך במצור ככל שיידרש

ארה"ב במתקפה חריגה: טרוריסטים ישראלים, אין לזה הצדקה ● הישגי חמאס - ואזהרת מערכת הביטחון: "צריך תפנית מדינית שתוביל לשינוי מבצעי" ● דיווח: ישראל ולבנון הסכימו על המדינות שישתתפו במנגנון הפיקוח ● בכיר בממשל טראמפ נגד דברי כ"ץ: "ישראל הבהירה באופן חד-משמעי כי אין לה שאיפות טריטוריאליות בלבנון" ● עדכונים שוטפים

העבריינים יודעים פרטים רבים על התקדמות הליך הבנייה / צילום: Shutterstock

משפחת הטייס נפלה בעוקץ מתוחכם וחשפה שיטה לגניבה של מיליונים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בחודשים האחרונים מתרבות התלונות על עוקץ מתוחכם: אזרחים הממתינים שנים להיתר בנייה מקבלים שיחה מ"נציג עירייה", המציג מידע מדויק על התיק ודורש תשלום אחרון לקבלת ההיתר ● התרמית שהולכת ומשתכללת גזלה כבר עשרות אלפי שקלים מזוגות ומיליונים מיזמים ● מה עושה המשטרה?

איור: גיל ג'יבלי

הפרדוקס של אפל: משקיעה הכי פחות ב־AI, ומזנקת לשווי שיא

למרות השקעות נמוכות בבינה מלאכותית והימנעות מפיטורים, אפל נגעה בשיא של 5 טריליון דולר, לפני שאיבדה שוב את הבכורה לאנבידיה ● מדוע הגישה השמרנית משתלמת למשקיעים, והאם החברה תצליח להתגבר על הרוויה בשוק הסמארטפונים עם חידושים נוספים? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט 

נהר הריין בגרמניה. מפלסו ירד לשפל היסטורי / צילום: Reuters

"מצר הורמוז של גרמניה": בצורת משתקת את עורק הסחר של אירופה

מפלס נהר הריין בגרמניה ירד לשפל היסטורי, וספינות משא נאלצות לצמצם את המטען או להפסיק לשוט במקטעים מסוימים ● כ־80% מהתנועה הימית בתוך גרמניה עוברת בנהר, והפגיעה בו כבר מייקרת את הובלת הסחורות ואת מחירי הדלק בגרמניה ובשווייץ ● כעת גובר החשש כי המשך הירידה במפלס יקטע את נתיב השיט הרציף לאורך הנהר ויחמיר את הפגיעה בתעשייה ובסחר

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

דוחות ישראכרט מגלים: זה היקף המצטרפים למועדון פליי קארד

מספר כרטיסי האשראי המונפקים ע"י ישראכרט חצה את הרבע מיליון - זינוק של 200,000 כרטיסי אשראי חוץ-בנקאיים חדשים בארבעה חודשים בלבד ● קצב הגיוס הגבוה של מועדון פליי קארד תומך בתחזית החברה לתוספת של 1.2 עד 1.6 מיליארד שקל לרווח (לפני מס) במהלך תקופת ההסכם

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

לאחר שהשקיעה "משאבים אדירים": הקו החדש של אל על יבוטל. זו הסיבה

אל על הודיעה כי הקו הישיר להאנוי, שהיה אמור להתחיל לפעול באוקטובר, לא ייצא לדרך לאחר שלא התקבלו האישורים הנדרשים מגורמי הביטחון ● בחברה מציינים כי ההחלטה התקבלה לאחר שכבר השלימו את ההיערכות והשקיעו "משאבים אדירים" ● לנוסעים יוצעו טיסות דרך בנגקוק, מעבר ליעד אחר או החזר כספי מלא

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

אבנר חדד מעריך: הדולר יגיע ל-2.5 שקלים ומה יקרה לבורסה?

הסיבות לחולשת השוק הישראלי בחודשים האחרונים, מה עשויה להיות נקודת המפנה ולמה ייתכן שהשפל של הדולר עוד לפנינו? ● אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות ומנכ"ל משותף של קסם קרנות, מתייחס לשאלות הגדולות של שוק ההון באיגרת למשקיעים

מערכת הגנה אווירית של תע''א / צילום: תע''א

חוב העתק של משרד הביטחון שהעביר את התעשייה האווירית לבור תזרימי של כמעט 800 מיליון דולר

החברה הביטחונית הממשלתית פרסמה את הדוחות הכספיים שלה לרבעון ולמחצית ● הרווחים זינקו בעשרות אחוזים וכך גם המכירות, שהסתכמו ב־2.2 מיליארד דולר, אך החברה רשמה תזרים שלילי ברבעון שנובע מחוב של משרד הביטחון. עם זאת, נכתב כי "החברה אינה צופה סיכון בגביית החוב"

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

המודלים השתוללו ואלופי הדיבייט מתל אביב תפסו כותרות ראשיות בעולם

תקלת אבטחה בבדיקות של OpenAI ואנתרופיק הציבה את הסטארט־אפ אירגיולר מתל אביב במרכז השיח העולמי על גבולות הבינה המלאכותית ● מאחורי הקלעים של הדרמה בחדרים הסגורים, הזיהוי של נקודת החולשה, ומה היה גורם לאירוע להסתיים אחרת לגמרי

WIZ / צילום: WIZ

הבכיר שעוזב את Wiz ועובר לענקית הטכנולוגיה

סמנכ"ל התפעול של Wiz, דאלי ראג'יץ', מונה לסמנכ"ל הכנסות ראשי (CRO) ב-OpenAI ● המינוי מגיע ברקע התרחבות מואצת בשוק הארגוני והגעה לכ-2 מיליון עסקים ● אחד ממייסדי Wiz תיאר בעבר את הצטרפותו של ראג'יץ': "הגעתו הייתה אירוע תרבותי לא פשוט"

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל ומייסד שותף של לייטריקס / צילום: אורן לוי

"חברות עם פחות מ-10 מיליון דולר הכנסות לא צריכות לשלם לנו בכלל"

חברת LTX, שנולדה מהפיצול המתוכנן בלייטריקס, משיקה מודל וידאו חדש לאימון רובוטים ● בראיון לגלובס מסביר המנכ"ל ד"ר זאב פרבמן על הפעילות ולמי היא תסייע: "רוצים לבנות את החלק היקר, כדי שלסטארט־אפים בתחום יהיה בסיס לעבוד איתו"

אפליקציית וואטסאפ / צילום: Shutterstock

כתבתם צוואה? שימו לב שהתייחסתם לסעיף הזה

הנה נושא שבטח לא חשבתם עליו כשערכתם צוואה: מי יקבל לידיו את הטלפון הנייד שלכם - בו שמורות כל התכתבויות הוואטסאפ, הסרטונים והתמונות שצילמתם, המיילים ועוד ● אז למה בעצם חשוב לכלול בצוואה הוראה באשר לשימוש בתכני הטלפון ע"י היורשים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הראלי בוול סטריט נמשך: S&P 500 וראסל 2000 ננעלו בשיאים

נטפליקס עלתה לאחר השקעה מחודשת של ביל אקמן בה ● אינטל עלתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה ● סיסקו וסרבארס נפלו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט נחלשו וקטעו את רצף העליות

להפקיד מיליון שקל בשנה, וליהנות מהיתרונות של קרן השתלמות

קרן השתלמות אומנם מציעה הטבות מס משתלמות במיוחד, אך הן כפופות לתקרת הפקדה שנתית של כ-20.5 אלף שקל ● אלא שלעתים יש לה יתרונות נסתרים, שהופכים גם הפקדה של סכומים גבוהים יותר למשתלמת במיוחד ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

מידג'רני / צילום: Shutterstock

המהפך של מידג'רני: חלוצת התמונות ב-AI עוברת לתחום הרפואה

חברת הבינה המלאכותית מידג'רני, שהפכה לאימפריה רווחית בלי משקיעים חיצוניים, חושפת אב-טיפוס מהפכני לסריקת גוף באולטרסאונד - באמצעות בריכת מים וטבעת חיישנים ● האם המעבר אל עולמות הרפואה יצליח לשנות את כללי המשחק, או שמדובר בהימור שאפתני מדי?

צילום: איל יצהר

מאות מיליונים למשק: המהפכה שתשפיע על הפקקים בישראל

בשנים האחרונות, חברת נתיבי ישראל פרסה כ-170 רמזורים אדפטיביים, המבוססים על בינה מלאכותית, בניסיון לנתח את הביקוש ולהתאים בזמן אמת למצב בשטח ● גלובס חושף את נתוני היעילות של אותם רמזורים

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: ענבל מרמרי

מליסרון מסכמת רבעון: הפדיונות בקניונים עלו, וכמה דירות נמכרו בפרויקט הדגל?

הפדיונות בקניונים שמחזיקה חברת הנדל"ן המניב עלו בכ-11% ברבעון השני, לאחר שברבעון הקודם אלו ירדו בכ-5%, על רקע סגירת הקניונים למשך חמישה ימים במהלך מבצע "שאגת הארי" ● מאז תחילת השיווק בחודש מאי, החברה מכרה 56 דירות בפרויקט PARK 51 בהרצליה, וביולי נמכרו עוד 55 דירות

מעילת כספים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ירושלים מכחיש ואנחנו יצאנו לבדוק האם מעילה גדולה בבנק בכלל אפשרית

בנק ירושלים הכחיש בשעות האחרונות את חרושת השמועות וטען כי לא נמצאה עדות לפעילות חריגה ● על הרקע הזה בדקנו האם מעילה בהיקף נרחב בכלל אפשרית כיום בעקבות הקשחת המגנונים לאחר פרשת אתי אלון והבנק למסחר משנת 2002, שבה נגנבו 250 מיליון שקל