גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותלילך ויסמן

הליכודניקים חוזרים הביתה

סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 34 מנדטים

אחרי שבועיים שבהם יצאו הליכודניקים לרעות בשדות זרים, הם חוזרים הביתה: הירידה בסקרים של הליכוד ביתנו נבלמת בחריקת בלמים והמפלגה המאוחדת מעלה הילוך ואפילו מאיצה. סקר מכון רפי סמית שנעשה עבור "גלובס" מעניק לליכוד ביתנו 2 מנדטים יותר מהשבוע שעבר, והמפלגה זוכה ל-34 מנדטים.

זניחת הקמפיין הנגטיבי של פינקלשטיין ותחילת הקמפיין הנגטיבי (הליכודניקים אוהבים את קמפיין ההישגים של הליכוד), מחזירים הביתה את הקולות שנדדו בשבועות האחרונים. הליכוד בריבאונד.

אפשר לייחס את היפוך המגמה גם להתנהגות הילדותית של מפלגות השמאל, שלא הצליחו להגיע להסכמות ולהתאחד ואולי גם לחשש של חלק מהמצביעים להמשך שלטונו של הליכוד. גם הקמפיין שחושף את הרכב הרשימה של הבית היהודי התחיל ככל הנראה לחלחל, והנסיקה של נפתלי בנט נבלמה. הליכוד ביתנו ימשיכו בקמפיין הזה גם בשבוע הבא.

כמעט כל מערכת בחירות נרשמת ירידה למפלגה הגדולה בסקרים ובשבוע האחרון אפקט חזרה הביתה של מצביעים. אריאל שרון נתקל בתופעה הזו ב-2003 כשירד בסקר האחרון שלפני הבחירות ל-28 מנדטים והעבודה צמצמה את הפער ל-24, עד שמצנע כמעט התיישב לשרון על שולחן ראש הממשלה. מה שהוגדר בעיתונים אז כסוף השבוע השחור של שרון, הסתיים ב-38 מנדטים לליכוד ו-19 לעבודה. שרון נשאר עד 2006, מצנע הלך הביתה.

בכל מקרה, הסקר הזה צריך להוות לבנט תמרור אזהרה. קמפיין האחים והאחיות שלי כבר לא עובד ונראה שהבית היהודי מיצה את הפוטנציאל שלו. מכאן הוא מתחיל לרדת. בתוך שבוע מאבד בנט שני מנדטים ליכוד ועומד על 14.

את השבוע הקרוב יקדישו המפלגות לקרב על הסקר האחרון. בסוף השבוע הבא יהיה המועד האחרון שבו מותיר החוק לפרסם סקרים. המספרים האחרונים שיצרבו בתודעה, יתורגמו כעבור חמישה ימים לפתקים בקלפי.

התנועה עצרה

סקר סמית/גלובס מצביע על קורלציה בין דיווחי התנועה באיילון למגמות בפוליטיקה, ומדווח על פקק תנועה. נראה המפסידה העיקרית של ניסיון האיחוד של גוש השמאל היא ציפי לבני. בתוך שבוע מאבדת "התנועה" 2 מנדטים.

המהלך הזה שאותו היא עצמה הובילה באולפן שישי בערוץ 2, עשה לה רק רע והיא שוב מתקבעת כלא-יוצלחית מבחינה פוליטית. אחרי שכשלה להקים ממשלה עם התפטרותו של אולמרט, לאחר שלא נכנסה לממשלה כשהוצעה לה שותפות פריטטית ומשלא הצליחה להוות אלטרנטיבה לראשות הממשלה כיו"ר אופוזיציה, הגיע המהלך הזה והוא מקבע אותה באופן כמעט סופי כמי שנכשלה. גם בסקרי עומק ובקבוצות מיקוד שעושה התנועה, עולה שוב ושוב כי לבני נתפסת כמי שכשלה ואכזבה.

לבני משלמת את המחיר פעמיים: האחת, על שלא הצליחה לייצר אלטרנטיבה לשמאל ופעם שניה על שאיבדה את אמון הציבור ועכשיו היא נתפסת כקניבלית שרק מפריעה לגוש השמאל. את מה שעשתה לעבודה ולמרצ ב-2009, עושים לה לפיד ויחימוביץ' היום. היא שתתה להם אז את המנדטים, הם היום שותים לה את הדם. בעוד לבני מתחילה לאבד גובה, יחימוביץ' הולכת ומתחזקת, ולפיד לא עולה אבל גם לא יורד.

בשמאל כנראה מחפשים עמדות ברורות ולבני לא נותנת את התשובה. לפיד הבהיר כי ינסה להשפיע מתוך הקואליציה. יחימוביץ' התחייבה שתישאר באופוזיציה, בידיעה, דרך אגב, שיש קהל לא קטן שמעדיף את עמדת ההשפעה מבפנים של לפיד. חידוד העמדות הזה עשה לשמאל סדר בבלגן, וכששתי המפלגות האלו חברו זו לזו נגד לבני, יש לכך מבחינתה השלכות קשות.

לפיד שומר על כוחו וממקד את הפוקוס במה שכל כך ניסה לברוח ממנו: כניסה לנעליו של אביו ומלחמתו בחרדים. לאחר קמפיין לא ממוקד הוא נאלץ השבוע לחזור למקורות והצהיר שלא ישב בממשלה עם חרדים. עכשיו גם יוכל לשלוף את הסיסמה ששירתה את אביו, "יש לפיד לחילונים".

יחימוביץ' תנצל את השבוע האחרון כדי לבקש מהציבור כוח פוליטי שימצב אותה כאלטרנטיבה לנתניהו. המטרה: 25 מנדטים. אל תבזבזו את הקול על שטויות, תבקש יחימוביץ' מהמתלבטים.

מסקרים פנימיים בעבודה עולה כי יש 8 מנדטים פוטנציאלים שמתלבטים בין פתק לבן למפלגות חד פעמיות שלא עברו את אחוז החסימה, ואליהם תמוקד הפניה. אולי כקמפיין של הרגע האחרון ילכו בעבודה על "זה שלי או ביבי", בתקווה לשוב ולהיות הטרנד של הבחירות. מנגד, אם יחימוביץ' לא תחצה את רף ה-20, יתחילו במפלגה לצחצח חרבות לקראת הפריימריז לראשות המפלגה.

חסון תמורת חסון

למרות שהוכח שעבר זמנם של תשדירי התעמולה, לנוכח הסופה והשלג, נחשפו אליהם בימים האחרונים כמה מאות אלפי צופים. במקרה של קדימה, זה ההבדל בין לעבור את אחוז החסימה או לא, בין להיות בכנסת או לא להיות בכלל. לקדימה, כמו לליכוד, יש את זמן האוויר הארוך ביותר, ואת כל החשיפה שלא הצליחו לקבל בכלי התקשורת הם מקבלים שם.

קדימה עשויה להיות הפתעת הבחירות. היא מנהלת קמפיין של אנדרדוג. פוגעים בנו. חובטים בנו. אכלו לי, שתו לי. ככה זה. לכלכלב מוכה מותר להגיד מה שלכלב עם זנב למעלה אסור. בקדימה מנסים להחזיר את הסנטימנט החיובי למופז ולהעלות חזרה את המפלגה למגרש. גם אם הציבור לא חושב שהוא לא ראוי להיות ראש ממשלה, הם אומרים, זה לא אומר שהוא לא יכול להיות ח"כ.

כרגע זה הקמפיין הכי מוצלח שנראה בשידורי התעמולה. רוני בר און חד, חריף ועוקף את כולם בסיבוב. אפילו בליכוד מודים שהתשדירים של קדימה מנצחים, ואין להם שום בעיה עם זה. ההיפך. נסתרות הן דרכי הפוליטיקה. מי זוכר שב-2009 קדימה היתה היריב. היום בליכוד מעדיפים לראות את קדימה חזקה על חשבון לבני. אם היא תעבור את אחוז החסימה לא יהיה זה בלתי סביר שמופז יהיה שר בממשלה הבאה. אולי לא שר בכיר אבל תיק בינוני זו בהחלט אופציה.

אם הקמפיין של קדימה ימשיך להיות מלוטש וחד כפי שהיה בשבוע האחרון, צפוי פה קרב מעניין בין שני פלגי קדימה: הפלג המקורי ופלג התנועה.

על פי סקר גלובס, לבני מאבדת מנדטים לקדימה ולעבודה. אם המגמה הזו תמשך, תנועת המספריים תהיה בין לבני למופז ואולי בכנסת הבאה נקבל חסון תמורת חסון. ישראל חסון (מס 2 בקדימה) בפנים, ויואל חסון (מספר 7 בתנועה) בחוץ. עם קצת עזרה, אומרים בקדימה, יהיה עוד חסון אחד ברשימה (אכרם חסון, מספר 8 בקדימה). טובים השניים מהאחד.

מתן בסתר

"עם שלם" של אמסלם זוכה על פי הסקר ל-3 מנדטים אם כי מבחינתו זו לא המילה האחרונה. לאמסלם יש מנדטים סמויים במגזר החרדי שהסקרים לא מתמודדים איתם, מה גם שממילא אף חרדי לא יעז להביע בקול את תמיכתו, אבל מאחורי הפרגוד יהיה מתן בסתר. כרגע אמסלם נרדף על ידי החרדים. הם קרעו לו את השילוט, פרצו לו לטלפון וגנבו לו את התיק. ביום הבוחר הוא אולי יזכה מהם לקצת יותר נחת.

עדיין מוקדם לדעת אלו מהמפלגות הקטנות יעברו את אחוז החסימה. "כח להשפיע", של הרב אמנון יצחק זוכה על פי הסקר ל-1.5% מהקולות. כרגע היא שווה רק מנדט אחד, שאותו היא לוקחת מש"ס.

ארץ חדשה, של אלדד יניב, שפתח בגי'האד איסלאמי נגד כל מה שזז, זוכה ל-1.7% מהקולות. עוד לא מספיק כדי לעבור את אחוז החסימה אבל גם לא כל כך רחוק משם. השאלה אם יצליח להשיג את 70 אלף הקולות הדרושים.

כרגע ברוטשילד ולילנבלום הוא זוכה לתמיכה מלאה. רחוב אחד משם, באחד העם, זה כבר לא כל כך בטוח. אמנם המפלגה פעילה מאוד ברשתות החברתיות, אבל מסקר סמית/גלובס עולה כי 51% מהציבור כלל לא מחפשים מידע פוליטי באינטרנט. רק 12% מאלו שמחפשים מידע פוליטי באתרים, עושים את זה באמצעות יוטיוב. 33% מעדיפים לקבל חומרים פוליטיים באתרי חדשות וקצת פחות מכך- 29%, בפייסבוק. יניב יהיה אבן המבחן וילמד את מה שהסוקרים עוד לא יודעים- האם לייקים מתרגמים לפתקים בקלפי.

עוד כתבות

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות / צילום: יח''צ

הישראליות שנופלות בוול סטריט: אלארום ו-REE צונחות ביותר מ-50%

מניית אלארום צוללת לשפל של שלוש שנים וחצי בעקבות חקירת ה-FBI בחשד שרשת חברת-הבת NetNut חוברה למכשירים ביתיים ללא ידיעת בעליהם ● חברת האוטוטק, REE, שמחקה 99.8% משוויה מאז ההנפקה, הגישה בקשה לעיכוב הליכים בשל חובות של 51 מיליון שקל ותימחק מחר מהנאסד"ק

אזור תעשיה ברקן. בעיגול: מוסטפא דניזר / צילום: עינת לברון, איור: גיל ג'יבלי

הטייקון הטורקי, חברת הטקסטיל בישראל והחקירה של רשות המסים

אחד מיצואני הטקסטיל הבולטים בטורקיה פתח חברה בישראל על אף אמברגו הסחר שהטיל ארדואן ● כעת נחשף כי אותה החברה נחקרת במסגרת פרשת הברחות ומרמת מס בהיקף של 27 מיליון שקל - תוך ניצול הסכם סחר בינלאומי

שר הביטחון, כ''ץ; יו''ר ועד עובדי צים, כספי; רה''מ נתניהו / צילום: קובי גדעון-לע''מ,דוברות אופיר שפיגל, נעם ריבקין פנטון-הארץ

פגישות עם שרים וחברי כנסת בכירים: כך בולמים עובדי צים את מכירת החברה

על רקע הסתייגותם של שר הביטחון וראש הממשלה מהעסקה למכירת חברת הספנות, גורמים המעורים בפרטים מספרים על קמפיין אינטנסיבי שניהל ועד עובדי צים מול שרים וחברי כנסת ● מנגד, הרוכשות טוענות כי הן ממשיכות בהליך הרגולטורי כמתוכנן

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE בדרך להסדר חוב: גיל אגמון וזיו אבירם השקיעו בה, המנכ"ל השווה אותה לאינטל

פחות מ-5 שנים לאחר שחברת האוטוטק הגיעה לוול סטריט, היא הגישה בקשה לצו עיכוב הליכים ● חייבת מעל 50 מיליון שקל, מהם כ־12 מיליון שקל לעובדים ● שרפה מעל מיליארד דולר מהיווסדה

אריאל כהן (משמאל) ואילן טוויג ממייסדי נאבן / צילום: נאבן

200% בשלושה חודשים: נאבן זינקה לשווי של 6.5 מיליארד דולר

מניית החברה שפיתחה פלטפורמה לניהול נסיעות עסקיות צללה לאחר הנפקתה בוול סטריט, אך לאחרונה הציגה קאמבק מרשים בעקבות דוחות חזקים והטמעת AI בעסקיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

לקראת הנפקה עתידית: לאומי פרטנרס רוכשת 20% מדלק ישראל לפי שווי של 850 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של לאומי תשקיע 213 מיליון שקל בחברה שמפעילה כ-240 מתחמי תדלוק ומחזיקה בברגר קינג, קפה ג'ו, חנויות הנוחות מנטה ורשת מועדוני זאפה ● העסקה תתמוך במימון חלקה של דלק ישראל ברכישת הוט מובייל

משרדי SK hynix / צילום: Shutterstock

הקרב על שבבי הזיכרון עולה מדרגה: SK Hynix מגיעה לוול סטריט

ההנפקה בנאסד"ק ביום שישי הקרוב צפויה להרחיב את בסיס המשקיעים של SK Hynix, לשפר את הנזילות ולחדד את התחרות מול מיקרון על תמחור מניות שבבי ה-AI

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק מזנק בהובלת מניות השבבים; מיקרוסופט יורדת אחרי שהודיעה על סבב פיטורים

הנאסד"ק קופץ במעל 1% ● הדאו ג'ונס חצה לזמן קצר את רף ה-53,000 לראשונה אי פעם ● דל מטפסת אחרי שהנשיא טראמפ קרא לאנשים "לצאת ולקנות מחשבי דל" ● מיקרוסופט נחלשת אחרי שהודיעה כי תפטר 4,800 עובדים ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● סיטי: מחיר הנפט עשוי לרדת ל-60 דולר עד סוף השנה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

מיקרוסופט מפטרת 4,800 עובדים, רובם מחטיבת Xbox

ענקית הטכנולוגיה הודיעה על קיצוץ של 2.1% מכוח האדם שלה, לצד תוכנית התייעלות רחבה בחטיבת הגיימינג Xbox שתכלול פיטורי אלפי עובדים והיפרדות ממספר אולפני משחקים ● המהלך מגיע על רקע ירידה של 19% במניית החברה מתחילת השנה והשקעת סכומי עתק בתחום הבינה המלאכותית

רובע 3, תל אביב / צילום: גיא ליברמן

העליון הכריע סופית: ת"א וירושלים ייפרדו ממיליארדי שקלים בהיטלי השבחה

השופטת יעל וילנר דחתה בקשות של עיריות ירושלים ותל אביב לקיים דיון נוסף בפסיקת העליון מהשנה שעברה, שביטלה היטלי השבחה על דירות ישנות מכוח תמ"א 38 ● המשמעות: ציפיית העיריות להכנסות של מיליארדי שקלים מהיטלים – נגוזה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

תושב חוזר הגיע להסדר עם רשות המסים, ואז היא התחרטה. 4 פעמים ברצף

ישראלי שחזר ארצה לאחר שנים בחו"ל, מצא עצמו לכוד בתוך סאגה בירוקרטית ● זאת, לאחר שקיבל מרשות המסים לא פחות מחמש החלטות סותרות לגבי מועד חזרתו הרשמי ארצה ● כעת הוא דורש מבג"ץ לקבוע גבולות לכוחה של המדינה לחזור בה מהחלטות שניתנו בעבר

חנות של אנטה בחו''ל / צילום: אנטה

קסטרו מהמרת על המותג הסיני שכבש את העולם

הסכם ההתקשרות בין קבוצת קסטרו-הודיס ובין חברת הספורט הסינית ANTA נחתם לתקופה של חמש שנים וכולל רישיון להפצה סיטונאית, פתיחת חנויות ייעודיות והקמת אתר אונליין מקומי ● ההשקעה הכוללת במהלך מוערכת בכ-30 מיליון שקל, והפעילות צפויה להתחיל במהלך 2027

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט השלום מרכז / צילום: אתר הרשות השופטת

"יש תיקים שאני שם בצד": נשיא השלום על המחוז שנותר מחוץ לסבב המינויים

הוועדה לבחירת שופטים הודיעה על שורת מינויים, אך מחוץ לרשימה נותרו בימ"ש השלום והמחוזי בת"א ובמרכז ● בשיחה נדירה עם גלובס, נשיא השלום במרכז, השופט מנחם מזרחי, אומר: "אנחנו מנהלים 1,500 תיקים במקביל"

רחפן נוסעים של קנדו. חזון המכוניות המעופפות (צולם בפארק עתידים ת''א) / צילום: Cando Drones ודור פזואלו

לקראת ההנפקה: מדוע נתקע חלום המוניות המעופפות של רמי לוי ומשרד התחבורה

חברת הרחפנים של רמי לוי, קנדו דרונס, שבדרך לבורסה שואפת לקדם בישראל "מוניות מעופפות" ● אלא שהמיזם שלה הוקפא בשל המלחמה ומגבלות רגולטוריות ● בנוסף, כלי הטיס שעליו מבוסס המיזם טרם זכה לרישוי בארץ

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשוק בטוחים שהריבית תרד היום. אבל מה צפוי בהמשך?

לפי הערכות האנליסטים, בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית היום ב-0.25% ● המיקוד בשוק הוא בתחזית שתפורסם היום

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, John Minchillo

המגזין האמריקאי שטוען: חמאס הובס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס איבד את כוחו בעזה, המרוויח המפתיע מהמשבר בהורמוז, וכתבי ניו יורק טיימס ביקרו לראשונה בטהרן שאחרי המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם   

מייסדי סיארה. מימין: יונתן איתי, מייסד-שותף וסמנכ''ל מחקר ופיתוח, תמר בר-אילן, מייסד-שותף ו-CTO, יותם שגב, מייסד-שותף ומנכ''ל החברה / צילום: נטשה זריקר

שתי חברות ישראליות בדרך לעסקת ענק של מיליארד דולר

לפי גורמים המעורים בפרטים, חברת הסייבר הישראלית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אואזיס סקיוריטי ● מרבית מהתמורה צפויה להיות משולמת במניות של סייארה וכ-30% במזומן

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בנק ישראל צופה עוד שתי הורדות ריבית, ומה יקרה לאינפלציה?

בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.5%, בהתאם לציפיות בשווקים ● המהלך מגיע אחרי שהנגיד אותת בחודש שעבר כי הבנק המרכזי עשוי להאיץ את קצב הורדות הריבית ● חטיבת המחקר מעריכה כי האינפלציה תעמוד בעוד 12 חודשים במרכז טווח היעד, אך הנגיד ציין כי התחזית עודנה נתונה תחת אי־ודאות גאופוליטית גדולה