גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה תשלמו על שכירת דירה בפרויקט להשכרה ברעננה?

גיל רובינשטיין, שזכה במכרז להקמת פרויקט המגורים הראשון בישראל שיעמוד כולו לשכירות ארוכת טווח: "גם הדירות המפוקחות - 60 דירות, 25% מהפרויקט - הן לא דירות זולות. אנחנו מדברים על מחירים שבין 4,000-4,300 שקל לחודש"

לאחר המתנה ממושכת לתוצאות המכרז הראשון בישראל להשכרה ארוכת טווח, שהיה תשובת הממשלה למחאת האוהלים שהספקנו לשכוח, הכריז בשבוע שעבר מינהל מקרקעי ישראל על חברת א.א. רובינשטיין כזוכה במכרז. 238 דירות שיוקמו ברעננה יעמדו כולן להשכרה, רבע מהן במחיר מפוקח לזכאים. זו הסנונית הראשונה שאמורה לבשר על פתיחת שוק חדש בישראל ולהוות אלטרנטיבה לאלה שאינם מסוגלים לרכוש דירה ואינם מעוניינים לשעבד חייהם לעול המשכנתא.

הצעת רובינשטיין הייתה הגבוהה ביותר ועמדה על 21.15 מיליון שקל. יחד עם דמי הפיתוח מדובר על כ-25 מיליון שקל, מעט פחות מ-105 אלף שקל עבור קרקע לדירה באחת הערים המבוקשות בישראל. סכום שכל יזם היה מוכן לחתום עליו בעיניים עצומות. הסיבה למחיר הנמוך היא כמובן הסבסוד הגדול שהעניקה המדינה לקרקע כדי לקדם את המכרז להשכרה, לצד הטבות מס. על פניו, נראה שסבסוד שכזה, שמוביל לערכי קרקע דמיוניים בעיר כמו רעננה, הוא מציאה של ממש.

ובכל זאת, הזוכה לא ממהר לחגוג. "המכרז הוא לא בוננזה כמו שזה נראה. התשואות נמוכות ואין הבטחה בנוגע לתפוסה", מדגיש גיל רובינשטיין, מנכ"ל ובעלי החברה, בראיון בלעדי ל"גלובס".

"אני לא בטוח שתהיה הסתערות על הדירות", הוא מדגיש, "צריך לזכור שרק ברעננה יש היום כ-5,000 דירות להשכרה והמחירים יהיו כמו בשוק. נוסף על כך, גם הדירות המפוקחות - 60 דירות, 25% מהפרויקט - הן לא דירות זולות. אנחנו מדברים על מחירים שבין 4,000 שקל לחודש ל-4,300 שקל לחודש. זו לא אוכלוסייה חלשה".

אבל הפרסומים של משרד השיכון מדברים על מחיר דירה ממוצעת בפרויקט, בשטח 84 מ"ר, שיעמוד על 3,528 שקל לחודש, כולל מע"מ.

"כן, אבל הם שוכחים ש-84 מ"ר זה שטח ממוצע לדירה. השטח הקטן ביותר שמותר לבנות הוא 80 מ"ר, נוסיף לזה ממ"ד של 13 מ"ר ונקבל דירה של 93 מ"ר. על פי מפתח של 42.5 שקל למ"ר זה יוצא קרוב ל-4,000 שקל לדירה הקטנה ביותר. מי שיקבע איפה יהיו הדירות לזכאים ומה יהיה גודלן זה אנחנו. אם נבחר דירות גדולות יותר מהמינימום, של 100 מ"ר, המחיר יגיע ל-4,300 שקל לחודש. הדירות המפוקחות, אגב, שיושכרו לפי הגרלה לזכאים, יהיו מפוזרות בין הבניינים עם דירות רגילות ולא ירוכזו בבניין אחד".

- ומה יהיה מחיר השכירות בשאר הדירות?

"המחיר של הדירות הלא מפוקחות יעמוד על כ-55 שקל למ"ר. דירת 4 חדרים תושכר סביב 5,500 שקל לחודש ולמעלה מזה. זה פחות או יותר מחירי השוק. זה לא יהיה פרויקט לנזקקים, זה פרויקט ברעננה. רוב הדירות בפרויקט יהיו בנות 4 חדרים. יהיו דירות גן, דירות רגילות ודירות בנות 5 חדרים עם חדר על הגג. בנוסף לדמי השכירות יהיו גם דמי אחזקה, כנראה בגובה של כ-300 שקל לחודש".

"יודעים להשכיר"

חברת רובינשטיין, המחזיקה היום בדיור מוגן (כ-1,300 יח"ד באחוזות רובינשטיין) ובמגדלי משרדים בלב תל אביב (מגדל רובינשטיין, מגדל סונול ועוד), החלה את דרכה לפני יותר מ-80 שנה בשוק המגורים, כשבנתה אלפי דירות בירושלים, ברמת אביב וברעננה. לימים החליטה כאסטרטגיה לנטוש את שוק המגורים, לטובת נדל"ן מניב.

את המכרז להשכרה רואה רובינשטיין כנדל"ן מניב לכל דבר. את העובדה שבניגוד למתמודדים האחרים במכרז הייתה לו התמחות רבת שנים בתחום הדיור מוגן, הוא רואה כיתרון יחסי מובהק. "ב-16 השנים האחרונות אנחנו מדורגים אחת משלוש הרשתות המובילות בדיור מוגן. אנחנו יודעים להשכיר לאלפי אנשים מבוגרים דירות בפרויקטים גדולים, עם כל השירותים הנלווים. לכן, כל התחום החדש כביכול של דיור להשכרה קטן עלינו", מסביר רובינשטיין. "יש לנו ידע בהקמה של פרויקטים למגורים, יש לנו היכולת להקים אותם ללא צורך במכירת דירות, ויש לנו ניסיון לתת שירותים לדיירים לאורך זמן. לכן לא נזקקתי לשום גוף מלווה, לא מוסדיים ולא בנקים".

- הייתה הרבה ביקורת על המכרז, שהוא היה קשה להבנה.

"המכרז לא היה מאוד מסובך. אבל הוא כולל תחשיב שצריך לעשות ששונה מפרויקט רגיל, בלי ודאות גבוהה ובלי הבטחה לתפוסה. אנחנו מכירים את זה מהשוק של הדיור המוגן אז היה לנו יותר קל להסתכל על זה כנכס מניב. גם חישוב האחזקה הוא משמעותי מאוד. בחישוב שלנו הבאנו בחשבון שגם לאחר שנגבה כ-300 שקל לחודש דמי אחזקה, עדיין נצטרך לסבסד את עלות האחזקה בכ-600 אלף שקל לשנה. זה דבר שלמדנו מעלויות דומות בדיור המוגן וזה דבר מסובך למי שלא מכיר את זה".

- המכרז יועד במוצהר לגופים מוסדיים. משרד האוצר חיזר אחריהם והציע להם הטבות מס ייחודיות. למה הם לא באו?

"המכרז אכן מתאים יותר למוסדיים, מהסיבה הפשוטה שזה לא פרויקט שמוכרים בו דירות. זה לא מתאים לחברת נדל"ן עם הון קטן שמחפשת להכפיל כסף תוך שנתיים, למכור דירות ולהסתלק. פה המכפלות איטיות יותר, לאורך זמן, וזה מתאים למי שיש לו כסף נזיל כמו מוסדיים, לא לחברות ממונפות. הייתי בטוח שיגשו הרבה יותר מוסדיים, הבעיה היא שלמוסדיים, שיש להם אלטרנטיבות בחו"ל ובפרויקטים מניבים קיימים, מכרז כזה אינו פשוט. הם צריכים להתמודד עם נושא ההקמה שזר להם, להתעסק עם קבלני ביצוע, לברר את עניין התפוסה ולהבין שמדובר בתשואה נמוכה, אבל סולידית.

"מאז שזכינו אני מקבל הרבה טלפונים מגופים מוסדיים, אבל אין לי כוונה להכניס אותם. אנחנו בעצמנו 'חצי מוסדיים', עובדים לטווח ארוך עם הון עצמי גדול. באופי שלנו אנחנו עובדים ללא שותפים וגם את הפרויקט הזה נעשה לבד. אנחנו מחפשים עסקאות לטווח ארוך ולא באנו למכרז הזה כדי לעשות אקזיט".

- הטענה העיקרית נגד פרויקט להשכרה היא התשואה הנמוכה, גם לאחר סבסוד הקרקע.

"החישוב שלנו מראה תשואה של 7%-7.5%. זה הכול תלוי בהנחות המוצא שלנו ואני מקווה שלא נתבדה. צריך להבין שכל התחשיבים למיניהם שנעשו, הם לא באמת רציניים. יש הרבה שאלות בסיסיות שלא ניתן להשיב עליהן בגלל שזה פרויקט שעוד לא קם, כמו למשל שאלת התפוסה. אף אחד לא יודע באמת אם תהיה תפוסה מלאה בפרויקט כזה. לפחות הניסיון שלנו נותן לנו כאן יתרון. ימים יגידו אם הייתי חכם או הטיפש התורן".

- אתה חושש מדירות ריקות?

"אני לא חושש. מקסימום נראה שטעינו בהנחות המוצא שלנו ואז התשואה תהיה מעט נמוכה יותר. אם חברה ממונפת, חישבה שיהיה לה 95% תפוסה ובסוף יש לה 85%, התשואה יורדת וזה יכול להרוג אותה. אותנו לא".

- אולי המכרז היה צריך לכלול הבטחה של המדינה לאכלוס מלא של הפרויקט?

"אני לא חושב שזה נכון. כי אז המדינה היתה צריכה להיות מעורבת בפרויקט ואני לא רוצה את זה. עדיף שלא יפריעו לי".

- מתי ייכנסו שוכרים לדירות?

"ההערכה שלי שנתחיל בביצוע כבר ב-2013. נפתח את הפרויקט כבר ב-2014".

"שר השיכון לא התקשר"

משרדי האוצר והשיכון יצרו ציפיות רבות לפיתוח ענף בנייה להשכרה ארוכת טווח בישראל, כפתרון מרכזי למצוקת הדיור. בהמלצות ועדת טרכטנברג, שאושרו בממשלה, נכתב כי "התפתחות שוק שכירות לטווח ארוך הינו נדבך חיוני לשוק נדל"ן מגוון ומתפקד".

לפני כמה חודשים, במסגרת כנס משותף שהצליח להציג הרמוניה מופלאה (וחריגה) בין שר האוצר ושר השיכון, אמר שר האוצר יובל שטייניץ כי "אנחנו מבקשים לפתור את האנומליה הזו, שבישראל - בניגוד למדינות אחרות - אין פרויקטים להשכרת דירות. מטרתנו להגיע לבנייה מסיבית של אלפי דירות להשכרה כל שנה". שר השיכון, אריאל אטיאס, הסביר שזוגות רבים מעדיפים כיום לרכוש דירה ולא לשכור, משום ש"בעל הבית יכול להעלות את שכר הדירה מתי שמתחשק לו ולפנות אותך כשבא לו. עכשיו יוכלו זוגות צעירים לגור בשכירות בטוחה ומפוקחת ויתכננו בזמן הזה את עתידם הכלכלי".

על פי המודל שנוסה ברעננה, השכירות היא לתקופה של 10 שנים לפחות, והיזם יוכל למכור את הדירות רק כעבור 20 שנה.

- הבנייה להשכרה יכולה באמת לפתור את מצוקת הדיור?

רובינשטיין: "אני לא יודע. בסך הכל זה לא פרויקט במחיר מוזל, כי 75% ממנו יושכר במחירי שוק. רק רבע במחיר מפוקח, ובהנחה של 20%. מה שזה כן עושה, זה פותח שוק חדש לטווח הארוך, לאנשים שאין להם הון עצמי ולא רוצים להשתעבד ולקנות דירה. לאנשים כאלה תהיה אלטרנטיבה שאין להם היום בשוק השכירות, שבו הם נאלצים לעבור דירה כל שנה, להעביר את הילדים למוסדות חינוך אחרים, מתקמצנים על ריהוט ונתקלים בבעל בית עם גחמות, שלפעמים מתקן את הדוד ולפעמים לא. לראשונה, ברעננה, הם ידעו שיש להם דירה להשכרה לכל אורך 12 שנות לימוד של הילדים, המחיר יהיה ודאי לכל התקופה, עם עלייה של 1% בלבד בכל שנה. אף אחד לא יפנה אותם ולכל תיקון תהיה להם כתובת מיידית".

- יש בצנרת מכרזים נוספים להשכרה בערים נוספות, כמו מודיעין. אתה שוקל לגשת אליהם?

"פרויקט כזה יכול להיות כלכלי רק בשני מקרים, כשערך הקרקע גבוה מאוד וגם שהשכירות יקרה וכך מובטחת תשואה משתלמת. שני הדברים האלו מתקיימים ברעננה, והם יתקיימו רק בערים מסוימות באזורי הביקוש, במקומות אחרים זה לא יעבוד. במודיעין למשל, המכרז מציע שחלק מהדירות יעמדו למכירה, כי מחירי השכירות לא גבוהים מספיק בשביל להבטיח תשואה משתלמת. מאחר שאותנו מעניין רק פרויקט שכולו 100% השכרה, מודיעין לא רלוונטית עבורנו. פרויקט שחלקו למכירה וחלקו להשכרה בעייתי יותר מבחינתנו".

- בכל זאת, נתוני המשכנתאות שוברים פעם אחר פעם שיאים ומוכיחים שהציבור בישראל מעדיף לקנות דירה. זה לא מפחיד אותך?

"ממש לא. 25% מהדירות בישראל הן דירות להשכרה. זה הרבה מאוד ואני בסך הכול מציע חלק קטן ממנו".

- בעבר הצהיר שר השיכון שקידם רבות את המכרזים להשכרה, כי יהיה הראשון להתקשר ליזם שיזכה במכרז הראשון לדיור להשכרה. הוא התקשר?

"לא, הוא לא התקשר. אבל זה באמת לא משנה לי".

החברות שניגשו למכרז ברעננה

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה