גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חולת סרטן: עשירי ארסוף מונעים מפשוטי העם את הגישה לחוף הים

חולת סרטן רצתה בסה"כ להגיע עם הרכב לחוף הים שלמרגלות ארסוף, תשושה מהטיפולים הקשים שעברה - והשומר סירב להכניסה ■ העותרים דורשים להוציא צווי הריסה לגדר המקיפה את היישוב, לשערי הכניסה אליו ולמבנה השומר

חופי הים של מדינת ישראל אמורים להיות פתוחים ונגישים לכלל הציבור. ב-2004 אף אישרה הכנסת את חוק החופים, שמטיל מגבלות על בנייה במרחק 300 מקו החוף. ואולם, ישנם עדיין מקומות שבהם הגישה לאדם או לרכב לחוף הים חסומה על-ידי מקומות יישוב. אחד היישובים הבנויים בסמוך לחוף הים הוא יישוב היוקרה ארסוף, המשתייך למועצה אזורית חוף השרון.

ארסוף שוכן בגובה של כ-35 מטרים לאורך מצוק הכורכר, סמוך מאוד לחוף הים שמדרום למושב רשפון ולגן הלאומי חוף השרון, ומתגוררות בו כ-40 משפחות, ביניהן שגריר מקסיקו בישראל, שגרירת דנמרק וכמה מאנשי העסקים המוכרים במדינה.

לצפות בים מן המצוק

בעתירה שהוגשה היום (א') לבית המשפט המחוזי מרכז נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף השרון ונגד מהנדס הוועדה, ירדן ערמון, מבקשים שני אזרחים מבית המשפט לחייבם להוציא לאלתר צווי הריסה לגדר המקיפה את ארסוף וכן לשערי הכניסה ליישוב ולמבנה שמשמש את השומר בכניסה ליישוב. זאת, בטענה כי כל תכליתם של המבנים הללו בארסוף הינה למנוע גישה של הציבור הרחב לים דרך שכונת היוקרה, ולכן הם אינם חוקיים, ויש להרוס אותם.

העותרים, עו"ד גיא אופיר, שהוא גם עורך הדין המייצג בה, וידידתו, טופז שורץ, מגוללים בעתירה את סיפוריהם האישיים, "שהצטלבו זה בזה", ובעקבותיהם הם החליטו להגיש את העתירה.

לפי העתירה, "לפני מספר חודשים, בסיום מסכת טיפולים קשה שעברה כדי להיאבק במחלת הסרטן, כששורץ נמצאה בתשישות פיזית ונפשית מהטיפולים, הסיע אותה בעלה ברכב לחוף הים בארסוף, שכן שם ניתן להתקרב עם הרכב אל בסיס הכביש עד לקצה המצוק החולי ולרדת אל החוף, או לפחות לצפות בים מן המצוק".

לטענתה של שוורץ, לאכזבתה ולאכזבת בעלה, השומר בכניסה לשכונת ארסוף סירב להכניסם, וגם כאשר הם הסבירו לו את מצב הדברים הוא הבהיר להם כי הוא פועל לפי הנחיות שקיבל, וכי אם יפר את ההוראה, הוא עלול לשלם על כך בתפקידו. לטענת העותרת, בחוסר ברירה היא נאלצה לחזור על עקבותיה.

אופיר, עורך דין הפעיל בעניינים ציבוריים, כתב בעתירה כי הוא, כחובב טבע שאוהב לטייל באזור ארסוף, ו"ככל ישראלי אחר, סובל מפגיעה קשה שלא כדין בזכותו הטבעית להיכנס אל היישוב ולהגיע אל חוף הים, שכידוע הינו חוף ציבורי עבור כל אזרחי ישראל".

לדברי שורץ ועו"ד אופיר, במשך כשנתיים מלין אופיר בתכתובות ובהליכים משפטיים על הבנייה הלא חוקית בארסוף, שנועדה, לטענתם, למנוע מאזרחים, "פשוטי העם", שאינם תושבי ארסוף, את הגישה לחוף הים הסמוך לשכונה.

הוספת מבנים שלא כדין

"היישוב ארסוף נבנה בשטח של שמורת הטבע ארסוף, על חוף הים מערבית לקיבוץ שפיים, "תוך הריסת שמורת הטבע ובניית שכונת יוקרה לעשירי ישראל על קו החוף. כיום בנייה כזאת אסורה על-פי דין", פתחו שורץ ואופיר את עתירתם.

לדבריהם, על אף שהקמת היישוב נעשתה בחטא - לא בכך עוסקת העתירה - אלא בהוספה של מבנים בשטח שלא כדין ובאישורים בדיעבד. "היישוב הוקף בגדר היקפית, בכניסה אליו הוצב שער ומבנה עבור שומר המאויש 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, כאשר מי שאינו מבין הדיירים או אנשי שלומם אינו מורשה להיכנס ליישוב, כאשר הגישה אל חוף הים הינה באמצעות היישוב".

העותרים מדגישים כי שער היישוב לא נועד למנוע כניסתם של גנבים אלא הוא שער המונע כניסה של מי שאינו מאנשי השכונה. "כך, היציאה מהשכונה חופשית, והיוצא בשער אינו נבדק שאכן הרכב עימו הוא יוצא נמצא בחזקתו, שהרי השער מונע כניסה בלבד של 'פשוטי עם'", נטען בעתירה.

לדברי אופיר, במאי 2011, ולאחר שהוא ביקש להגיע לחוף הים בארסוף, נודע לו לראשונה כי גדר השכונה, שער הכניסה, שער אחורי ומבנה השומר נבנו ללא היתר. לטענתו, משלב שנודע לו כי בשכונת ארסוף עומדים מבנים בלתי חוקיים, המשמשים לפגיעה בזכויות הציבור, הוא החל לפעול כדי לתקן את המעוות.

ואולם, לטענתו, מכתביו ופניותיו אל הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף השרון בעניין לא נענו. "פניותיו של העותר נותרו ללא מענה, כ'קול קורא במדבר', תוך שהמבנים שנבנו ללא היתר ושלא כדין עודם עומדים וקיימים, תוף שהם פוגעים בזכויות בסיסיות של העותר ושל יתר הציבור", נטען בעתירה.

"הכשרת השרץ"

עוד מציין עו"ד אופיר כי לאור אי-המענה לפניותיו הוא הגיש תביעה סמלית לפיצויים נגד הוועדה לבית משפט השלום בראשון-לציון, בטענה כי התנהלות מהווה הפרה של החוק.

לדבריו, ב-10 באוקטובר 2011 התביעה הסתיימה בפשרה, שבה התחייבה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף השרון לתת לו תשובה מפורטת ועניינית לכל מכתביו ולשלם לו פיצוי סמלי בסך 1,000 שקל.

לפי העתירה, ב-4 במארס 2012 נמסר לאופיר מכתב מטעם הוועדה שאישר כי אכן שער הכניסה לארסוף נבנה ללא היתר, וכי הנושא הועבר למחלקת הפיקוח של הוועדה. "תשובה לאקונית זו לא כללה התייחסות כלשהי ליתר המבנים, לא כל שכן תשובה מניחה את הדעת לגבי השער", נטען.

לפי הנטען, בהמשך המשיכה הוועדה המקומית בהתנהלותה המזלזלת כלפי אופיר, כאשר ב-28 באוקטובר 2012 הם החליטו "להכשיר את השרץ" ולתת אישור בדיעבד להצבת השער.

"נראה כי המשיבים פנו אל דיירי שכונת ארסוף, התריעו בפניהם כי מישהו מלין על הבנייה הלא חוקית ו'המליצו' להם להגיש בקשה למתן היתר, תוך מתן היתר מזורז", נטען.

לסיכום עתירתם, טוענים אופיר ושוורץ כי המשיבים הכשירו את בניית שער היישוב, שתכליתו לסגור דרך גישה ציבורית לים בחוסר סמכות, ותוך התעלמות מפניות העותר.

כן הם טוענים, כאמור, כי יש להוציא צווי הריסה לגדר היישוב וכן לשערי הכניסה ליישוב, שלדבריהם נועדו למנוע את גישת הציבור לחוף הים, ולכן אינם חוקיים.

העתירה הוגשה באמצעות עו"ד אופיר עצמו וכן עורכי הדין עופר מוסקוביץ' ואייל רינות ממשרדו.

"אין כל דרך לרדת ממצוק ארסוף לחוף הים. העושה זאת שם נפשו בכפו"

מהמועצה האזורית חוף השרון נמסר בתגובה לעתירה שהגישו עו"ד גיא אופיר וטופז שורץ, בדרישה להוציא צווי הריסה לגדר המקיפה את היישוב ארסוף, לשערי הכניסה ליישוב ולמבנה שמשמש את השומר בכניסה ליישוב, כי: "נכון למועד פנייתכם, הוועדה המקומית לא קיבלה עתירה כלשהי. כך שאין ביכולתה להגיב למצוין בה.

"לגופו של עניין: ההתנסויות האישיות של שורץ ועו"ד אופיר אינן מוכרות לנו, ולא קיבלנו בגין כל תלונה. תמוה יותר סיפורם, שכן אין כל דרך לרדת משטחי מצוק ארסוף לחוף הים. העושה זאת שם נפשו בכפו. למרגלות ארסוף אין כל חוף רחצה מוכרז. החוף המוכרז היחיד הקיים במועצה מצוי למרגלות קיבוץ געש בתחום הגן הלאומי חוף השרון.

"בנוגע לשער - הוועד של היישוב הקים שער בכניסה יחד עם ביתן שומר. השער הוקם ללא היתר, והוועדה המקומית פועלת בדרכי אכיפה כנגד הגורמים האחראים להצבתו. במקביל הוגשה בקשה להיתר על-ידי ועד היישוב להסדרת השער.

"הוועדה המקומית אישרה את הקמתו בכפוף למילוי תנאים ואישורי הגורמים המקצועיים המוסמכים, כמו משרד התחבורה והמשטרה. בהחלטת הוועדה המקומית בתנאי ההיתר נכתב כדלקמן: 'השער נועד למניעת גניבות ובטחון. הוא יופעל בשעות הלילה לפי הנחיות המשטרה. קיום השער לא ימנע כניסת מבקרים ליישוב או יגרום לעיכובים בדרך כלשהי'. הוועדה המקומית השיבה לפניות בנוגע לשער ולדרכי האכיפה, וכן ציינה את החלטת הוועדה בדבר מתן היתר.

"למרבה הצער, הנייר סובל גם חצאי אמיתות, וכך במקרה הזה, שכן טענתו של עו"ד אופיר, כאילו היישוב הוקם בחטא תוך הריסת שמורת טבע, רחוקה מן האמת. לא היה ולא נברא. שטחי הגן הלאומי מצויים צפונית ליישוב. ארסוף הוקם לפי החלטת מדינת ישראל ובתי המשפט שלה".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם