גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חולת סרטן: עשירי ארסוף מונעים מפשוטי העם את הגישה לחוף הים

חולת סרטן רצתה בסה"כ להגיע עם הרכב לחוף הים שלמרגלות ארסוף, תשושה מהטיפולים הקשים שעברה - והשומר סירב להכניסה ■ העותרים דורשים להוציא צווי הריסה לגדר המקיפה את היישוב, לשערי הכניסה אליו ולמבנה השומר

חופי הים של מדינת ישראל אמורים להיות פתוחים ונגישים לכלל הציבור. ב-2004 אף אישרה הכנסת את חוק החופים, שמטיל מגבלות על בנייה במרחק 300 מקו החוף. ואולם, ישנם עדיין מקומות שבהם הגישה לאדם או לרכב לחוף הים חסומה על-ידי מקומות יישוב. אחד היישובים הבנויים בסמוך לחוף הים הוא יישוב היוקרה ארסוף, המשתייך למועצה אזורית חוף השרון.

ארסוף שוכן בגובה של כ-35 מטרים לאורך מצוק הכורכר, סמוך מאוד לחוף הים שמדרום למושב רשפון ולגן הלאומי חוף השרון, ומתגוררות בו כ-40 משפחות, ביניהן שגריר מקסיקו בישראל, שגרירת דנמרק וכמה מאנשי העסקים המוכרים במדינה.

לצפות בים מן המצוק

בעתירה שהוגשה היום (א') לבית המשפט המחוזי מרכז נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף השרון ונגד מהנדס הוועדה, ירדן ערמון, מבקשים שני אזרחים מבית המשפט לחייבם להוציא לאלתר צווי הריסה לגדר המקיפה את ארסוף וכן לשערי הכניסה ליישוב ולמבנה שמשמש את השומר בכניסה ליישוב. זאת, בטענה כי כל תכליתם של המבנים הללו בארסוף הינה למנוע גישה של הציבור הרחב לים דרך שכונת היוקרה, ולכן הם אינם חוקיים, ויש להרוס אותם.

העותרים, עו"ד גיא אופיר, שהוא גם עורך הדין המייצג בה, וידידתו, טופז שורץ, מגוללים בעתירה את סיפוריהם האישיים, "שהצטלבו זה בזה", ובעקבותיהם הם החליטו להגיש את העתירה.

לפי העתירה, "לפני מספר חודשים, בסיום מסכת טיפולים קשה שעברה כדי להיאבק במחלת הסרטן, כששורץ נמצאה בתשישות פיזית ונפשית מהטיפולים, הסיע אותה בעלה ברכב לחוף הים בארסוף, שכן שם ניתן להתקרב עם הרכב אל בסיס הכביש עד לקצה המצוק החולי ולרדת אל החוף, או לפחות לצפות בים מן המצוק".

לטענתה של שוורץ, לאכזבתה ולאכזבת בעלה, השומר בכניסה לשכונת ארסוף סירב להכניסם, וגם כאשר הם הסבירו לו את מצב הדברים הוא הבהיר להם כי הוא פועל לפי הנחיות שקיבל, וכי אם יפר את ההוראה, הוא עלול לשלם על כך בתפקידו. לטענת העותרת, בחוסר ברירה היא נאלצה לחזור על עקבותיה.

אופיר, עורך דין הפעיל בעניינים ציבוריים, כתב בעתירה כי הוא, כחובב טבע שאוהב לטייל באזור ארסוף, ו"ככל ישראלי אחר, סובל מפגיעה קשה שלא כדין בזכותו הטבעית להיכנס אל היישוב ולהגיע אל חוף הים, שכידוע הינו חוף ציבורי עבור כל אזרחי ישראל".

לדברי שורץ ועו"ד אופיר, במשך כשנתיים מלין אופיר בתכתובות ובהליכים משפטיים על הבנייה הלא חוקית בארסוף, שנועדה, לטענתם, למנוע מאזרחים, "פשוטי העם", שאינם תושבי ארסוף, את הגישה לחוף הים הסמוך לשכונה.

הוספת מבנים שלא כדין

"היישוב ארסוף נבנה בשטח של שמורת הטבע ארסוף, על חוף הים מערבית לקיבוץ שפיים, "תוך הריסת שמורת הטבע ובניית שכונת יוקרה לעשירי ישראל על קו החוף. כיום בנייה כזאת אסורה על-פי דין", פתחו שורץ ואופיר את עתירתם.

לדבריהם, על אף שהקמת היישוב נעשתה בחטא - לא בכך עוסקת העתירה - אלא בהוספה של מבנים בשטח שלא כדין ובאישורים בדיעבד. "היישוב הוקף בגדר היקפית, בכניסה אליו הוצב שער ומבנה עבור שומר המאויש 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, כאשר מי שאינו מבין הדיירים או אנשי שלומם אינו מורשה להיכנס ליישוב, כאשר הגישה אל חוף הים הינה באמצעות היישוב".

העותרים מדגישים כי שער היישוב לא נועד למנוע כניסתם של גנבים אלא הוא שער המונע כניסה של מי שאינו מאנשי השכונה. "כך, היציאה מהשכונה חופשית, והיוצא בשער אינו נבדק שאכן הרכב עימו הוא יוצא נמצא בחזקתו, שהרי השער מונע כניסה בלבד של 'פשוטי עם'", נטען בעתירה.

לדברי אופיר, במאי 2011, ולאחר שהוא ביקש להגיע לחוף הים בארסוף, נודע לו לראשונה כי גדר השכונה, שער הכניסה, שער אחורי ומבנה השומר נבנו ללא היתר. לטענתו, משלב שנודע לו כי בשכונת ארסוף עומדים מבנים בלתי חוקיים, המשמשים לפגיעה בזכויות הציבור, הוא החל לפעול כדי לתקן את המעוות.

ואולם, לטענתו, מכתביו ופניותיו אל הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף השרון בעניין לא נענו. "פניותיו של העותר נותרו ללא מענה, כ'קול קורא במדבר', תוך שהמבנים שנבנו ללא היתר ושלא כדין עודם עומדים וקיימים, תוף שהם פוגעים בזכויות בסיסיות של העותר ושל יתר הציבור", נטען בעתירה.

"הכשרת השרץ"

עוד מציין עו"ד אופיר כי לאור אי-המענה לפניותיו הוא הגיש תביעה סמלית לפיצויים נגד הוועדה לבית משפט השלום בראשון-לציון, בטענה כי התנהלות מהווה הפרה של החוק.

לדבריו, ב-10 באוקטובר 2011 התביעה הסתיימה בפשרה, שבה התחייבה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף השרון לתת לו תשובה מפורטת ועניינית לכל מכתביו ולשלם לו פיצוי סמלי בסך 1,000 שקל.

לפי העתירה, ב-4 במארס 2012 נמסר לאופיר מכתב מטעם הוועדה שאישר כי אכן שער הכניסה לארסוף נבנה ללא היתר, וכי הנושא הועבר למחלקת הפיקוח של הוועדה. "תשובה לאקונית זו לא כללה התייחסות כלשהי ליתר המבנים, לא כל שכן תשובה מניחה את הדעת לגבי השער", נטען.

לפי הנטען, בהמשך המשיכה הוועדה המקומית בהתנהלותה המזלזלת כלפי אופיר, כאשר ב-28 באוקטובר 2012 הם החליטו "להכשיר את השרץ" ולתת אישור בדיעבד להצבת השער.

"נראה כי המשיבים פנו אל דיירי שכונת ארסוף, התריעו בפניהם כי מישהו מלין על הבנייה הלא חוקית ו'המליצו' להם להגיש בקשה למתן היתר, תוך מתן היתר מזורז", נטען.

לסיכום עתירתם, טוענים אופיר ושוורץ כי המשיבים הכשירו את בניית שער היישוב, שתכליתו לסגור דרך גישה ציבורית לים בחוסר סמכות, ותוך התעלמות מפניות העותר.

כן הם טוענים, כאמור, כי יש להוציא צווי הריסה לגדר היישוב וכן לשערי הכניסה ליישוב, שלדבריהם נועדו למנוע את גישת הציבור לחוף הים, ולכן אינם חוקיים.

העתירה הוגשה באמצעות עו"ד אופיר עצמו וכן עורכי הדין עופר מוסקוביץ' ואייל רינות ממשרדו.

"אין כל דרך לרדת ממצוק ארסוף לחוף הים. העושה זאת שם נפשו בכפו"

מהמועצה האזורית חוף השרון נמסר בתגובה לעתירה שהגישו עו"ד גיא אופיר וטופז שורץ, בדרישה להוציא צווי הריסה לגדר המקיפה את היישוב ארסוף, לשערי הכניסה ליישוב ולמבנה שמשמש את השומר בכניסה ליישוב, כי: "נכון למועד פנייתכם, הוועדה המקומית לא קיבלה עתירה כלשהי. כך שאין ביכולתה להגיב למצוין בה.

"לגופו של עניין: ההתנסויות האישיות של שורץ ועו"ד אופיר אינן מוכרות לנו, ולא קיבלנו בגין כל תלונה. תמוה יותר סיפורם, שכן אין כל דרך לרדת משטחי מצוק ארסוף לחוף הים. העושה זאת שם נפשו בכפו. למרגלות ארסוף אין כל חוף רחצה מוכרז. החוף המוכרז היחיד הקיים במועצה מצוי למרגלות קיבוץ געש בתחום הגן הלאומי חוף השרון.

"בנוגע לשער - הוועד של היישוב הקים שער בכניסה יחד עם ביתן שומר. השער הוקם ללא היתר, והוועדה המקומית פועלת בדרכי אכיפה כנגד הגורמים האחראים להצבתו. במקביל הוגשה בקשה להיתר על-ידי ועד היישוב להסדרת השער.

"הוועדה המקומית אישרה את הקמתו בכפוף למילוי תנאים ואישורי הגורמים המקצועיים המוסמכים, כמו משרד התחבורה והמשטרה. בהחלטת הוועדה המקומית בתנאי ההיתר נכתב כדלקמן: 'השער נועד למניעת גניבות ובטחון. הוא יופעל בשעות הלילה לפי הנחיות המשטרה. קיום השער לא ימנע כניסת מבקרים ליישוב או יגרום לעיכובים בדרך כלשהי'. הוועדה המקומית השיבה לפניות בנוגע לשער ולדרכי האכיפה, וכן ציינה את החלטת הוועדה בדבר מתן היתר.

"למרבה הצער, הנייר סובל גם חצאי אמיתות, וכך במקרה הזה, שכן טענתו של עו"ד אופיר, כאילו היישוב הוקם בחטא תוך הריסת שמורת טבע, רחוקה מן האמת. לא היה ולא נברא. שטחי הגן הלאומי מצויים צפונית ליישוב. ארסוף הוקם לפי החלטת מדינת ישראל ובתי המשפט שלה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה