גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר מיוחד: הטרנדים הבאים בעולם הטכנולוגיה והאינטרנט

הטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, אבל חלק מהמשתמשים נשארים מאחור ■ הדרך לגיוס כספים עוברת דרך מימון המונים, וטלוויזיות ברזולוציית 4K הן הדבר הבא ■ מחקר מיוחד של דלויט - מחוברים, הדור הבא

המשברים הכלכליים בארה"ב ובאירופה כאילו פסחו על תעשיית הטכנולוגיה והאינטרנט. סמארטפונים, טאבלטים וטלוויזיות חדשות ממשיכים לצאת לשוק ויש קונים שכבר עומדים בתור, לפעמים ללא קשר ליכולותיהם הפיננסיות. מצד שני, הדרך למימוש כל היכולות הטכנולוגיות עדיין ארוכה.

מחקר חדש של מגזר ההיי-טק של פירמת ראיית החשבון והייעוץ העולמית דלויט, מסמן את הטרנדים הצפויים בתחומי הטכנולוגיה והאינטרנט ב-2013 וחושף את היקפי הפרסום בסלולר, הדור הבא של הטלוויזיות והגידול של גיוסי ההמונים הצפויים.

רזולוציה - הדור הבא של ה-HD

טכנולוגיית התלת-ממד כבר הגיעה בשנה שעברה לטלוויזיות בסלון אך לא הצליחה להמריא במיוחד. כעת, עושה את דרכה אל הספות והכורסאות טכנולוגיית 4K, המשדרת ברזולוציה הגבוהה פי ארבעה משידורי HD. מבחינת הקמעונאים מדובר במנוע הכנסות חדש לגמרי, אך בדלויט מעריכים כי ייקחו עוד 18-36 חודשים עד שנראה טלוויזיות מבוססות 4K בהיקף מסחרי. עם זאת, הם מציינים כי השנה כבר נראה כעשר יצרניות משווקות דגמים עד לסוף השנה אך תג המחיר יהיה בשמיים ויעמוד על כ-10,000 דולר.

לצד המימוש המסחרי של הטכנולוגיה, צפויות להיכנס לשוק גם מצלמות שתומכות ברזולוציה 4K ומשם הדרך לתוכן תלך ותתקצר. התוכן הוא למעשה המניע העיקרי של הטכנולוגיה, כמו שקרה במקרה של התלת-ממד ושל שידורי ה-HD. עם זאת, בדלויט מציינים כי לצד שידורים ניסיוניים, את השידורים המסחריים נראה רק בעוד שנה-שנתיים.

טלוויזיה - עדיין לא מחוברים מספיק

הטלוויזיות החכמות, שמגיעות עם חיבור לאינטרנט, הולכות והופכות למוצר מעט יותר שגרתי גם בקרב מי שאינם נחשבים למאמצים מוקדמים של טכנולוגיה. בדלויט מעריכים כי השנה יימכרו עשרות מיליוני טלוויזיות אינטרנטיות בעולם.

למרות היקפי המכירות המוצלחים, בחברה מציינים כי רק 15% מהטלוויזיות שיימכרו השנה יירכשו רק או בעיקר בשל העובדה שמדובר במסכים בעלי חיבור לאינטרנט. עיקר הסיבות לרכוש את הטלוויזיות יהיה סביב המחיר, הגודל או העובי שלהן.

אחת הסיבות לכך שקישוריות לאינטרנט לא מהווה עדיין גורם מכריע מספיק בשיקול לרכישת טלוויזיות היא העובדה שברחבי העולם יש עשרות מיליוני צופים שהטלוויזיה שלהם כבר מחוברת לאינטרנט בדרכים שונות כמו קונסולות משחקים, ממירים מיוחדים או מחשבים ניידים.

פרסום סלולרי - בדרך למעלה

לצד הגידול במכירות הסמארטפונים, באופן טבעי גם מקור ההכנסה העיקרי - הפרסום - צפוי לטפס ולעלות. בדלויט מעריכים כי הפרסום בסמארפונים יגיע השנה לכ-5 מיליארד דולר, בעוד הפרסום בטאבלטים יניב כ-3.5 מיליארד דולר. בחיתוך לפי מכשיר, בדלויט מציינים כי ההכנסה מפרסום לכל סמארטפון תעמוד על 2.5 דולר לעומת 12.6 דולר לטאבלט. ב-2014 מעריכה דלויט כי הפרסום בסמארטפון צפוי לעלות ב-30%-35% לכדי 6.5 מיליארד דולר, בעוד הטאבלט צפוי לזנק ב-50%-55% לכדי 5.2 מיליארד דולר.

בחברה מפרידים בין שני המכשירים הניידים, בעיקר לאור השוני בתכונות ובשימוש. כך, למשל, הסמארטפון הוא מכשיר נייד יותר ולכן פרסום מבוסס מיקום הוא יותר אפקטיבי, בעוד בטאבלט המסך גדול יותר ולכן יתאים בו פרסום שמנצל את איכות התצוגה.

עם זאת, בדלויט מציינים כי 400 מיליון משתמשי סמארטפונים כלל אינם גולשים באינטרנט ולכן פוטנציאל ההכנסות מפרסום הולך לאיבוד ובתעשייה יצטרכו לחשוב טוב איך מגיעים לאותם קהלים ואיך משכנעים אותם, למשל באמצעות מכשירים פשוטים יותר, להתחבר לרשת.

מימון המונים - כבר לא גימיק

זה התחיל כקוריוז אינטרנטי אבל הלך ותפס תאוצה. מימון ההמונים (Crowdfunding), שמביא יזמים ומיזמים שונים לקושש ולגייס כסף מציבור הגולשים הוא אחד הטרנדים החמים של השנה שעברה. למעשה, השנה הנוכחית מהווה כבר את שלב ההתבגרות של פלטפורמות מימון ההמונים ובדלויט צופים כי השנה יגויסו 3 מיליארד דולר - צמיחה של 100% לעומת 2011.

בדלויט מציינים כי התחום יכול להתפתח אף יותר, אך קשיים רגולטוריים שונים מקשים על צמיחה גבוהה יותר. כך, למשל, השקעה במיזמים אמנם יכולה להחליף סבב גיוס ראשוני מאנג'לים או קרנות הון סיכון אך סייגים שונים כמו כמות מחזיקי המניות של מיזם מציבה רף גיוס מסוים.

לדברי רו"ח יגאל בריטמן, יו"ר ומנהל עסקים ראשי בפירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט בריטמן אלמגור זהר, "זירת ההון סיכון הישראלית צמאה למשאבים. קרנות ההון סיכון מגייסות פחות ופחות כספים, תוכנית החממות נשארת יציבה אך תלויה במימון הממשלתי וככלל, היקף ההשקעות בהון סיכון בישראל נמצא במגמת ירידה". בריטמן מציין כי על אף זאת קשה להניח כי מקורות כדוגמת מימון המונים יכולים להוות אלטרנטיבה ראויה למימון טכנולוגיה".

סמארטפונים - לא מנצלים את הפוטנציאל

מכירות הסמארטפונים יחצו השנה לראשונה את רף מיליארד המכשירים אבל נראה שלא מעט משתמשים לא ממש מנצלים את היכולות המתקדמות שלהם. על-פי דלויט, כ-20% מהסמארטפונים בעולם כמעט אף פעם לא יחוברו לאינטרנט סלולרי או אלחוטי, ובחלק ניכר מהם אין אפילו חבילת גלישה. בחלק מהמדינות מדובר בשיעור גבוה אף יותר של מכשירים ללא שימוש באינטרנט כמו בלגיה (36%), גרמניה (28%) וצרפת (23%).

עוד טוענים בדלויט כי כ-16% מבעלי הסמארטפונים מעולם לא הורידו אפליקציה, מה שלדעתם מצריך את מפתחי האפליקציות לחשוב מחדש על מאמצי השיווק והפיתוח.

בדלויט מסבירים כי יש מספר סיבות לשימוש בסיסי בסמארטפון לצורכי שיחות והודעות בעיקר. כך, למשל, העובדה שהסמארטפונים הפכו לסמל סטטוס משחקת תפקיד מרכזי ברצון לרכוש מכשירים כאלה, גם אם בעליהם לא מתכוונים באמת להשתמש בהם כצפוי מהם. סיבות תקציביות, כמו גם חוסר הבנה של חבילות הגלישה, מונע אף הוא ממשתמשים לעשות שימוש מכריע בטלפונים החכמים. סיבות נוספות שמעלים בדלויט: היעדר תשתיות תומכות, חוסר עניין בפונקציות מתקדמות וחוסר התאמת המכשיר למשתמש.

לדברי רו"ח טל חן, ראש מגזר ההיי-טק בפירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט בריטמן אלמגור זהר, "אנחנו נמצאים בעידן של שינוי. בעוד שהדור הצעיר מחובר לממשקי המגע החדשים ומשתמש בהם באופן אינטואיטיבי, חלק ניכר מהמשתמשים שיכולים כלכלית לרכוש את הסמארטפונים המובילים לא בהכרח יצליחו לאמץ את כל האפשרויות שהמכשיר מציע".

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"