גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": מה עשתה הכנסת לטובת הצרכן הישראלי?

מקיצור זמני ההמתנה במוקדים הטלפוניים ועד פיצוי על טיסה שעוכבה: רגע לפני פתיחת הקלפיות, "גלובס" בודק מה עשתה הכנסת הנוכחית לטובת הצרכן, עד כמה מיושמים החוקים שהעבירה, ומיהם הח"כים שחתומים על החוקים הבולטים?

רגע לפני פתיחת הקלפיות, "גלובס" בודק מה עשתה הכנסת הנוכחית לטובת הצרכן, עד כמה מיושמים החוקים הצרכניים שהעבירה, ומיהם חברי הכנסת שחתומים על החוקים הבולטים.

פחות הטעיות: הגדלת האותיות הקטנות בפרסומים

מה אומר החוק?

הגדלת האותיות הקטנות לגודל של 30% מגודל האותיות הגדולות בפרסומים (הגודל המינימלי הוא 2 מ"מ). על האותיות הקטנות להופיע בכיוון המידע (לא באלכסון, היפוך וכדומה).

מדובר בכל פרסום בעיתונות, שלטי חוצות, באינטרנט ובעלוני פרסום (פרסומים בטלוויזיה כפופים לתקנות נפרדות) והכולל סייגים המהווים תנאי למידע המפורסם. למשל, פרסום על מוצר במבצע כשבאותיות הקטנות מצוין כי האמור מתייחס לחברי מועדון בלבד.

עבירה על החוק עלולה לגרור קנס של עד 250 אלף שקל.

מתי נכנס לתוקף? 1.1.2012.

ביוזמת: ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו).

עד כמה מיושם?

הצצה על שלטי חוצות ופרסומים בעיתונות מגלה כי החוק מיושם. בחלק מהמקרים במקום להגדיל את האותיות הקטנות, הוקטנו האותיות הגדולות - משחק של פרופורציה.

מזמינים בחו"ל: פטור ממכס על הזמנה באינטרנט

מה אומר החוק? פטור ממכס על קניות מחו"ל בסכום של 325 דולר או 1,200 שקל. עדיין יש לשלם מע"מ ומס קנייה (על מוצרים שמס זה חל עליהם, למשל טלפונים).

מתי נכנס לתוקף? 30.1.2012.

ביוזמת: המלצות ועדת טרכנברג.

האותיות הקטנות:

הפטור מתייחס למחיר הכולל של המוצר לפי חשבונית החנות (כולל דמי משלוח ודמי טיפול ומסים שחלים בארץ הקנייה); אם מתבצע משלוח בנפרד (דרך חברת שילוח), מחירו לא נכלל; ההטבה מתייחסת ליבוא אישי ולא ליבוא מסחרי; הפטור לא מתייחס למוצרי טבק ואלכוהול.

עד כמה מיושם?

"הצרכנים המתוחכמים כבר שוחים בתחום של הקנייה ברשת מאתרים בינלאומיים, ועבור הצרכנים הפחות מתוחכמים מציעות היום חברות עסקה מוגמרת, הכוללת את השילוח וההובלה ליבוא אישי של מוצרים", מספר אודי כספי, מנכ"ל TNT אקספרס, שרואה בפטור נדבך בשינוי בהרגלי צריכה שפתחו את ערוצי המסחר האלקטרוניים עבור צרכנים רבים.

לדבריו, "המוצרים שהפופולריות שלהם עלתה הם צעצועים, ביגוד והנעלה ומוצרי אלקטרוניקה קלה. לא רק שהמכירות גדלו במאות אחוזים, אלא שעיקר ההצלחה היא שצרכנים לוקחים בחשבון את האופציה של הקנייה מחו"ל".

רואים ומשלמים פחות: חבילה צרה לערוצי טלוויזיה

מה אומר החוק?

yes והוט יציעו חבילה צרה הכוללת 16 ערוצים בסיסיים בשילוב עם 4 ערוצי תוכן המופקים בישראל: ספורט, ילדים, סדרות וסרטים.

כיום המחיר בהוט הוא כ-150 שקל לחודש, וב-yes המחיר כ-130 שקל. הבדל נוסף הוא ש-yes מאפשרת הוספת ערוצים לחבילה, ובהוט לא ניתן לשנות בה דבר. ספריית VOD לא נכללת בחבילה הצרה, וכך גם ממיר HD.

לאור התנאים שהאטרקטיביות בהם מוטלת בספק רב, ממיר עידן+, שעד סוף השנה יכלול 18 ערוצים, בעלות חד-פעמית של 200-300 שקל, יספק למי שמינימליסטי בדרישותיו את הסחורה.

מתי נכנס לתוקף? 2.12.12.

יוזם החוק: משרד התקשורת.

עד כמה מיושם?

החבילות הצרות קיימות לאור החלטת הרגולטור - פעולות שיווקיות לקדמן לא היו, וכנראה שגם לא יהיו באופק.

לא בורחים מאחריות: מדבקת אחריות על מוצרים חדשים

אין מי שלא נתקל במצב שעליו לחפש בערימות ניירת את תעודת האחריות למכשיר שרכש לפני זמן רב. פלאי הטכנולוגיה מאפשרים אמנם לפתור את הבעיה בלחיצת כפתור, אבל ליתר ביטחון מצאה הכנסת לנכון להתערב גם כאן.

מה אומר החוק?

על המשווקים להצמיד על גבי מוצרים שבאחריות, מדבקה המפרטת את תוקף האחריות. המדבקה משמשת כתעודת אחריות ותפתור מהצורך בשמירת תעודה מנייר בכדי לקבל שירות.

החוק תקף למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, מוצרי גז ופרטי ריהוט עם מנגנון מכאניים וחשמליים בשווי 150 שקל ויותר. התקנות מחריגות מוצרים ששטח הפנים שלהם קטן (שעונים ומוצרי אלקטרוניקה קטנים).

מתי נכנס לתוקף? 16.8.2012.

ביוזמת: ח"כ לשעבר דליה איציק (קדימה).

עד כמה מיושם?

חלקית. צרכנים רבים מספרים שרכשו מוצרי חשמל שונים שאליהם לא הוצמדה מדבקת אחריות.

בנוסף, עם החלת החוק התלוננו המשווקים כי הדבקת המדבקה בסין תייקר את המוצר.

הטיסה התעכבה? קבלו פיצוי

מה אומר החוק?

מטרת החוק לשים קץ לעיכובי הטיסות שהפכו את לוחות הזמנים של חברות התעופה להמלצה בלבד. איך? על-ידי קביעת פיצוי לנוסעים במקרה של עיכוב או ביטול טיסה.

מתי נכנס לתוקף? 16.8.2012.

יוזם החוק: ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל).

האותיות הקטנות:

במקרה של עיכוב של שעתיים ויותר, על חברות התעופה לספק לנוסעים מזון ומשקאות ואת האפשרות לבצע שתי שיחות טלפון.

בעיכוב של 5-8 שעות הנוסעים רשאים לבטל את הטיסה לקבל את כספם חזרה.

עיכוב של 8 שעות ויותר משול לביטול, ולפיו הנוסעים יהיו זכאים לפיצוי של 1,250-3,000 שקל. במקרה של עיכוב של יום ויותר, הנוסעים יהיו זכאים בנוסף למימון שהייה בבית-מלון.

במקרה של הקדמת שעת הטיסה ביותר מ-5 שעות מהשעה הנקובה בעסקה, רשאי הנוסע לבטל טיסתו ולקבל החזר מלא.

נוסע שלא יקבל את האמור בחוק יוכל לתבוע ממפעיל הטיסה או ממארגניה פיצויים של עד 10,000 שקל.

החוק אינו חלק על עיכוב בשל כוח עליון, וכאשר נשלחה הודעה על ביטול הטיסה 14 ימים לפחות לפני מועד הטיסה, או עד 7 ימים לפני המועד כאשר הוצעה טיסה חלופית במועד המראה דומה.

עד כמה מיושם?

לפי גורמים בענף התיירות חברות התעופה מפצות צרכנים הפונים בעקבות עיכובים, אלא שבחוק יש פרצות שמתירות את הצרכן חסר אונים: למשל, במקרה שלחברת התעופה אין נציגות בישראל (חברות צ'רטר רבות). במקרים כאלה מי שאמור לקחת אחריות הן סיטונאיות התיירות המקומיות.

החוק מחריג מקרים של כוח עליון, ולפיכך מתיר מקום לפרשנות מה נכלל בהגדרה זו.

זיכוי עד הסוף: תופסק הגבלת הזמן על זיכויים

מה אומר החוק?

בתי העסק יחויבו לתת לצרכן שהכריז מוצר שרכש זיכוי ללא הגבלת זמן. את הזיכוי יש להדפיס על נייר בלתי מחיק. עוד קובע החוק כי בעת מימוש הזיכוי תבוטל החובה להציג חשבונית קנייה מקורית שהייתה נהוגה בבתי עסק רבים. החוק קובע כי ניתן יהיה לממש זיכויים גם בתקופת מבצעים, וכי אם הצרכן מימש 90% מהזיכוי - הוא יקבל את היתרה במזומן.

מתי נכנס לתוקף? 21.3.12.

יוזמת החוק: ח"כ רונית תירוש (קדימה).

עד כמה מיושם?

החוק אינו מיושם כפי שרשום בסעיפיו, קרי זיכוי ללא הגבלת זמן. עם זאת, ברשתות אופנה רבות (קסטרו, הוניגמן) הזיכוי מוענק למשך שנתיים - משך זמן שבהחלט מיטיב עם הצרכן.

לא מתייבשים על הקו: קיצור זמני ההמתנה במוקדים הטלפוניים

אחרי שנים של תלונות מצרכנים מיואשים, שם המחוקק סוף להמתנה הממושכת במוקדים של חברות שונות, אך למרבה הצער - לא כולן.

מה אומר החוק?

צרכן המטלפן למוקדי שירות, יקבל את האפשרות להשאיר הודעה בחלוף שתי דקות שיחה, כאשר זמני ההמתנה צפויים להיות ארוכים משלוש דקות. על בית העסק לחזור להודעה תוך 3 שעות. צרכן שיבחר להמשיך ולהמתין יקבל מידע על מיקומו בתור ובכל שלב יוכל לבחור להשאיר הודעה.

החוק מתייחס לחברות התקשורת: אינטרנט, טלפון, ספקיות סלולר וטלוויזיה, ספקיות הגז ושירותי רפואה דחופה.

צרכן יוכל לתבוע בית עסק שמפר את התקנות הללו, כשבידי בית המשפט המסכות לקבוע את הפיצוי.

מתי נכנס לתוקף? 12.12.12.

יוזם החוק: ח"כ איתן כבל (העבודה).

עד כמה מיושם?

בחלק מהחברות המסר הופנם ומתאפשרת השארת הודעה, רוב החברות אף מעודדות לבצע פעולות שונות באתרי האינטרנט - ועדיין יש מי שטרם הפעיל מערכות כנדרש וממשיך לייבש את הצרכן על הקו.

החוק השאיר בחוץ חברות שיכולות להמשיך ולהחזיק את הצרכנים על הקו באין מפריע: חברות ביטוח, בנקים, כרטיסי אשראי ועוד.

החוקים שלא עברו

בין החוקים שלא הצליחו לעבור בכנסת הנוכחית בולטים כמה, וחברי הכנסת הנבחרים יצטרכו להמשיך את הטיפול בהם:

עסקאות מתמשכות וחוק קלאב הוטל

לאחר שכבר ניצתה בלבם של לקוחות קלאב הוטל תקווה שיוכלו להשתחרר מהעסקה הכובלת אותם לשנים ארוכות - הם יצטרכו להמשיך ולהמתין לחסדי הכנסת הבאה.

מדוע? משום שאחרי שברעש גדול פורסם אישור וועדת הכלכלה לתנאי השחרור מעסקת קלאב הוטל, הכוללים דמי ביטול גבוהים (2,500 שקל ותשלום שנתי עבור יחידת הנופש של כ-2,900 שקל) - בלם יו"ר הכנסת רובי ריבלין את המשך התהליך וקבע כי ההצבעה לחוק הזה, שאוחד עם תקנות המאפשרות להשתחרר מעסקאות מתמשכות בחדרי כושר, תיערך בכנסת הבאה מחשש להטיות בתקופה של בחירות.

האבסורד המסתתר מאחורי החלטה זו הוא שיו"ר הכנסת מבין שמקבלי ההחלטות במדינה עשויים להיות מוטים משיקולים לא ענייניים.

נושא אחר מטריד הוא שהמדינה לא מסוגלת להביא לכך שעשרות אלפי צרכנים לא יכולים לבטל עסקה אבסורדית שעליה חתמו בשנות ה-80.

חוק הפופקורן

רבות דובר על מחירי המזון המופקעים בבתי הקולנוע.

חוק שזכה לתהודה תקשורתית היה "חוק הפופקורן" שמהווה חלק מחוק אחר שאישורו עוכב, ולפיו הרשות להגנת הצרכן תוכל להטיל קנס של 50,000 שקל לתאגיד ועד 35,000 שקל לבתי עסק קטנים שביצעו עבירות צרכניות: פערים בין המחירים המוצגים על גבי מוצרים ובין המחיר בקופה, אי-הצגת שלטי מחיר.

בין סעיפי החוק הזה מסתתר ההיתר להכניס אוכל ושתייה למקומות ציבוריים האוסרים זאת (בתי קולנוע, מופעים) ולשחרר את הצרכנים מהיותם שבויים למחירונים בלתי מציאותיים.

מי שגרף הרבה ראיונות בתקשורת לאחר שעבר החוק בוועדת הכלכלה היה יו"ר הוועדה היוצא, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, אך מסתבר כי הצהלה הייתה מוקדמת מדי, משום שהוא לא נכנס לתוקף.

פרשנות: כך החמיצו חברי הכנסת ה-18 את מחאת יוקר המחיה / דפנה הראל-כפיר

האם השכילו 120 נבחרי הציבור שמילאו את מסדרונות הכנסת (או לפחות אמורים היו לעשות זאת) להרים את הכפפה שזרקו להם מאות אלפי המפגינים של המחאה החברתית בקיץ 2011? התשובה, למרבה הצער, היא לא. לפחות לא כפי שצריך היה להיות.

יוקר המחיה היה ונשאר גבוה, ומעטים חברי הכנסת שנרתמו למאמץ שנולד מחוץ לכותלי הכנסת. הדירות נותרו יקרות, המע"מ התייקר, הדלק נסק לשיאים חדשים, מחירי המים עלו ועלו, תעריפי החשמל קפצו, ומחירי המזון לא הוזלו למרות ההבטחות לשכלל את התחרות.

ועדת הכלכלה, ייאמר לזכותה, דנה בכמה וכמה סוגיות שמכבידות על הצרכן הישראלי מדי יום ביומו - החל ממחיריהם הגבוהים של תחליפי החלב ועד ההמתנה במוקדי השירות הטלפוניים.

היו גם חברי כנסת שהעלו על סדר היום נושאים צרכניים לכאורה פעוטים - כמו מועד החיוב בכרטיסי האשראי או גודל האותיות במכתבי הבנקים המיועדים לקשישים.

הצרכן אמנם עשה כמה צעדים קדימה מבחינת זכותו להתחבר ולהתנתק מחברות מסוימות, אבל בשורה התחתונה, יותר יקר לחיות בישראל שנפרדת מהכנסת ה-18 מכפי שהיה במועד השבעתה.

הלחצים המופעלים על חברי הכנסת מצד גופים וחברות עתירות כוח הם גדולים. די לנו להיזכר בניסיון של רשתות השיווק הגדולות לשכנע את חברי הכנסת לבטל את סימון המחירים על המוצרים - מהלך שכשל ברגע האחרון, ולא בזכות הבורות שהפגינו אז חברי הכנסת, אלא בזכות עירנות התקשורת.

למרבה הצער, רוב-רובם של חברי הכנסת היוצאים לא הבינו את מה שהבין שר התקשורת משה כחלון: מי שדואג לארנק של הישראלים, לכיס שלהם, לחופש הבחירה שלהם - זוכה בנאמנות, באהדה ובהערכה ללא תנאי.

לכן נותר רק לקוות שבכנסת הבאה נראה חברי כנסת אמיצים יותר ולוחמניים יותר, כאלה שיקראו היטב את החומר לפני הדיונים בוועדות, יאזינו לקולם של הצרכנים ולא של הלוביסטים, ויטפלו בסוגיות הרבות שהעלו מאות אלפי המוחים ועדיין לא באו על פתרונן.

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"