גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוביק רוזנטל: "להרבה פוליטיקאים יש בעיה רטורית קשה"

לרגל צאת ספר הילדים השני שלו, מדבר רוביק רוזנטל על ההכשר שסירב לתת ל"גנבה" של ח"כ מירי רגב: "זה היה רגע מאוד מביך", ועל המשבר שידע העיתון "מעריב", שבו הוא עובד

אחד האירועים הזכורים במערכת הבחירות הנוכחית, בין היתר הודות לתוכנית "ארץ נהדרת", היה האירוע שבו ח"כ מירי רגב ("הליכוד ביתנו") העידה על עצמה "מירי רגב לא גנבה". לצד ההתפעלות מהעדות העצמית על ניקיון הכפיים, החל הפסטיבל סביב שאלת התקינות הלשונית של המילה "גנבה". ד"ר אבשלום קור קיבל ממנה פנייה ונתן "הכשר" לשוני. גם רוביק רוזנטל, עיתונאי "מעריב" שמרבה לעסוק בתחום הלשוני, זכה לפנייה ממנה, אך הוא סירב לתת אישור כזה.

"בניגוד למספר אנשי לשון שנחלצו לטובתה", הוא אומר בראיון ל"גלובס", "אני חושב שבביטוי הזה וגם בביטויים אחרים שלה, היא משתמשת בשפה עילגת ואני מצפה שאנשי ציבור לא יעשו זאת. זה היה רגע מאוד מביך".

רוזנטל, שפרסם באחרונה את ספר הילדים החדש שלו "המסע המופלא לאחוזת לא הגדולה", המשך לספר הילדים הקודם שכתב - "המסע המופלא לעמק המילים", מתמקד, באופן לא מפתיע, במשלבים הלשוניים של הפוליטיקאים הישראלים.

"פואד בן אליעזר, למשל, הוא דובר עממי. יש בזה חן מסוים, אבל מספיק פואד אחד. לא הייתי הופך אותו למודל מהבחינה הזו. את רובי ריבלין אני מאוד אוהב, אבל לא יזיק לו לשים פסיק מידי פעם. הוא מדבר אוטוסטרדה.

"מי שמטעה מאוד בדיבור, זה אריה דרעי. יש תחושה שהוא מדבר מאוד ברור וכשאתה בודק את הטקסטים שלו, מתברר שהוא לא אומר כלום והמשפטים שלו לא מתחילים ולא נגמרים. הוא מחפה על זה בשפת גוף ויכולת להעביר טקסט אנושי, ואני מפרגן לו על זה.

"יש גם שורה של פוליטיקאים בכירים שלא מדברים בשגיאות, אבל השפה שלהם מאוד משעממת וקלישאתית, שזה על סף השגיאה. להרבה פוליטיקאים יש בעיה רטורית קשה".

- מי הפוליטיקאי שאתה מתרשם במיוחד מהעברית שלו?

"בעבר היו בכנסת אשפי שפה, כמו משה שרת ויוסי שריד. היום יש רהוטים, אבל באופן יותר מקצועי ופחות יצירתי. לשלי יחימוביץ' היו נאומים טובים וגם בנימין נתניהו הוא נואם מצוין ויש לו עברית טובה מאוד. מעבר להם, לא הייתה תקופה שכל-כך הרבה עיתונאים היו פוליטיקאים והם דווקא רהוטים".

- השפה בפוליטיקה המקומית נעשית יותר אלימה או דווקא יותר פוליטיקלי קורקט?

"יותר תקינה פוליטית. בהקשר הזה, צריך לומר משהו שיישמע בעצמו לא תקין. יש עדה שעליה כמעט מותר לומר כל דבר - האשכנזים. הם מבטאים את ההגמוניה. לכן, כאילו בשם נקמת המזרחים, מותר להגיד הכול, כמו הפרידמנים, הצהובים והשיר של ה'אשכנזי ביך ביך'. האמריקנים מגזימים בתקינות, אבל אנחנו עוד לא הגענו לשם אלא משתמשים בה היכן שהיא דרושה - בהגנה על קבוצות חלשות".

- למי תצביע מחר?

"למרצ, כמובן. היא בית הגידול שלי ומתאימה להשקפת עולמי. עשיתי פעם חריגה למפלגת העבודה, כשעמיר פרץ עמד בראשה, והתחרטתי. יש גם סקרים שלפיהם מרצ תהיה עם 7 מנדטים".

- איך אתה מסביר את זה?

"ותודה לשלי יחימוביץ', שהורידה את הדגל המדיני במהלך שמלכתחילה לא מצא חן בעיניי, למרות שאני מאוד מעריך אותה. כשהייתי סגן עורך ב'על המשמר' קיבלתי אותה לעבודה ככתבת בנגב והיא מיד התבלטה כעיתונאית. אחר-כך היא הפכה לכתבת מפלגות והשאר היסטוריה".

- אילו תופעות לשוניות מעניינות אתה מגלה בעולם הכלכלי?

"אני מגלה עניין גובר בתחום הכלכלי. הרבה זוכרים דימויים, כמו הדובים והשוורים והאחרון זה המצוק הפיסקלי. דימוי שווה יותר מאלף מילים, כמו תמונה. כך זה עם צוק - שמישהו עומד ליפול. התספורת היא לשון נקייה, מכבסת שפה".

- העולם הכלכלי הוא מכבסת מילים ענקית - התייעלות, רפורמות ועוד.

"נכון, וגם 'דורשי עבודה' ובכל העולם זה ככה. בעולם הכלכלי מכסים על המציאות העגומה בעזרת מילים".

העולם הטכנולוגי, שהופך לדומיננטי במיוחד בדורנו, מלעיז את השפה. "בכל תחום שאינו ישראלי מובהק ולא שייך לחיי היומיום, תמצא הרבה לועזית. אני יכול לומר שעמדתי עכשיו שלוש שנים בראש ועדה באקדמיה ללשון, שעסקה במונחי תקשורת. הוצאנו מילון וכמו כל מילון הייתה סקפטיות מה ייקלט ומה לא.

"אני לא רואה שמחליפים מילה כמו 'בלוג' ב'יומן רשת' ואינטרנט ב'מרשתת'. מצד שני, ל'מסרון' יש סיכוי טוב להתחרות ב-'SMS'. תחום מעניין מאוד הוא של פעלים בעקבות מילים לועזיות, אפילו בעברית התקינה, כמו לפלסף (יוונית), לדקלם (גרמנית) ולטרפד (אנגלית)".

- האקדמיה העברית, בה אתה פעיל, הייתה לא פעם נושא לצחוק, סביב מילים שנתפסו שתלושות מהמציאות ולא נקלטו. למשל, "שמעון" לווקמן.

"זו אגדה אורבנית. אין דבר כזה שמעון לווקמן. היו עוד אגדות אורבניות בהקשר הזה, כמו שגר-פגר על אמבולנס. אני יושב בוועדה של חידושי מילים. בדקתי את ההתקבלות של מילים של האקדמיה לאורך 15 שנה - שליש נקלטו (כמו למשל, משיבון וחייזר), שליש לא נקלטו ושליש נקלטו באופן חלקי לצד הלועזית. לעומת אקדמיות אחרות בעולם, אומרים שזה יפה".

- כתבת באחד מטוריך לאחרונה על השפעת המסרונים על השפה. מה באופן כללי המהפכה הטכנולוגית עשתה לשפה?

"המהפכה הטכנולוגית משפיעה על נטייה לקיצור ואני לא מתלהב מזה. אנו צריכים להביע רעיונות באופן קוהרנטי. קצר או ארוך, זה פחות חשוב. לעתים הקיצור מוצלח, כמו בעניינים טכניים, אבל גם כאן התגלה במחקר שלקחו שלוש קבוצות עבודה לניהול משימות - פנים אל פנים, השנייה בווידיאו קונפרנס והשלישית במיילים ו-SMS. ברמת היעילות וההצלחה, השיטה האינטרנטית הייתה הכי גרועה והפנים אל פנים הכי טובה".

- בוא נדבר קצת על מעריב. הרבה עזבו את העיתון. עוד יותר פוטרו. איך אתה מרגיש שם היום?

"הייתי שם עורך הדעות ואת זה סיימתי ב-2002-2003. כיום אני כותב רק את הטור הלשוני וטור דעה. כבר שנים שאיני חלק מחיי העיתון וזה לא חסר לי, כי אני עוסק בדברים אחרים והעיתון עבר תהפוכות שלא היה נעים להיות שם. עצוב מה שקרה, אבל זה גם חלק מתהליך שמתרחש בעיתונות בכלל ובוודאי ש'ישראל היום' פגע מאוד ב'מעריב'. לקברניטי העיתון בעבר יש אחריות כבדה למצבו של העיתון כיום".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם