גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שלמה אליהו קנה את מגדל בשביל הנכדים, פרמירה תמכור"

קרנות הפרייבט אקוויטי הופכות בשנים האחרונות לשחקניות משמעותיות בכלכלה הישראלית ■ עו"ד נמרוד רוזנבלום: "יש נוכחות יהודית חזקה בהרבה מהקרנות. אנשים מגיעים לחגוג פה פסח, וככה נולדות עסקאות"

פרמירה, אייפקס, KKR - נדמה ששמותיהן של קרנות הפרייבט אקוויטי הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מההתרחשות הכלכלית בישראל בשנה אחרונה. בכל פעם שחברה כלשהי מועמדת למכירה, קרנות הפרייבט אקוויטי הזרות (לצד אלו המקומיות, כמו פימי ופורטיסימו) הן "החשודות המיידיות" להפוך לרוכשות. למרות שבינתיים זרם העסקאות לא גדול כמו מספר הספקולציות, הצפי של רבים בשוק ההון הוא לגידול במספר העסקאות בהן יהיו מעורבות קרנות מסוג זה.

"בשנים 2002-2007 היו בעולם עסקאות פרייבט אקוויטי על ימין ועל שמאל, קרנות גייסו כסף ובנקים מימנו עסקאות במכפילים מטורפים. ב-2008 הכול נחתך והתחיל משבר, ומאז השוק הזה מדדה", אומר עו"ד נמרוד רוזנבלום, שותף במשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM), המתמחה במיזוגים ורכישות. "עם זאת, אנחנו רואים באחרונה שיפור איטי, ומעריכים שב-2013 נחזור לראות יותר עסקאות".

- גם בישראל?

רוזנבלום: "בארץ יש בשנה האחרונה הרבה עניין. קרנות זרות מגיעות ונפגשות ולחלקן, כמו אייפקס ופרמירה, יש נוכחות חזקה בישראל. אנחנו צופים שתהיה לנו פעילות ערה השנה. אמנם על רקע הבחירות, עניין ועדת הריכוזיות תקוע, אבל יש תחושה שיקרה משהו, ואז חברות ביטוח, רשתות מזון ועוד יהיו על המדף.

"ספציפית בישראל יש את משבר הטייקונים, שלקחו על עצמם חובות מאוד גדולים אותם הם מתקשים לשלם. יש הרבה גופים שמחפשים הזדמנויות בנכסי הטייקונים - כולל למשל השתלטות דרך החוב כמו במקרה של רכישת אג"ח אי.די.בי פתוח על ידי קרן יורק".

לדברי רוזנבלום, בישראל קל לבצע עסקאות LBO (רכישות ממונפות), שכן במקרים רבים יש בחברה בעל מניות עיקרי אחד, קיבוץ או משפחה, שמולו דנים ישירות. יתרון נוסף שהוא מזהה מגיע מכיוון הקרנות הזרות: "יש נוכחות יהודית חזקה בהרבה מהקרנות. אנשים מגיעים לחגוג פה פסח, פוגשים במקרה אנשים אחרים, וככה נולדות עסקאות".

נוצר שוק פרייבט אקוויטי משני

יש מי שיראו כבעיה את מודל הפרייבט אקוויטי, אשר גוזר לחץ לייעל ולמכור את החברה הנרכשת תוך מספר שנים. או כמו שמציג זאת רוזנבלום: "שלמה אליהו קנה את מגדל בשביל הנכדים, פרמירה קונה בשביל למכור תוך כמה שנים". עם זאת, עדיין מדובר לדבריו בברכה למשק הישראלי, לנוכח כניסת שחקנים חדשים ועידוד תחרותיות.

רוזנבלום ייצג את חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי בעסקת מכירת השליטה בחברת הביטוח מגדל, ומספר שגם שם היה עניין מצד קרנות פרייבט אקוויטי. עסקה אחרת שבה לקח חלק היא מכירת השליטה ביצרנית הבדים אבגול לקרן הבריטית Ethemba ולקרן השקעות הולנדית, תמורת 107 מיליון דולר.

- מה הסיבה להתעוררות שוק הפרייבט אקוויטי העולמי?

"שוק ה-IPO (הנפקות ראשוניות, ש.ח.ו.) כמעט יבש. אלא אם אתה פייסבוק, קשה לגייס. לכן, אפשר לבצע אקזיט בדרך של מכירה למתחרה או לקרן פרייבט אקוויטי. בנוסף, מדובר על כך ששוק הבנקאות העולמי יתאושש, ואולי בנקים ישחררו קצת יותר כסף".

עוד גורם שישפיע על שוק זה, לדברי רוזנבלום, הוא שקרנות השקעה רבות ש"חגגו" ב-2006-2007 וקנו נכסים במכפילים מופרעים, מגיעות לסוף דרכן ונמצאות בלחץ למכור, אפילו בזול. כך נוצר שוק של פרייבט אקוויטי משני. גם קרנות שביצעו בזמנו רכישות ממונפות יצטרכו מימון מחודש בעוד שנתיים-שלוש, ולא בטוח שהבנקים שמימנו בעבר ירצו או יוכלו לממן שוב. "הכסף כבר לא נוזל בין הידיים כמו ב-2007", הוא אומר, "אם לא יוכלו לממן, יצטרכו למכור".

"לא 'כבד' לקרנות הזרות"

להערכת רוזנבלום, גם תרחיש בעייתי בשוק העולמי עשוי להיות טוב לישראל. "הקרנות הרי קיימות וצריכות להצדיק את קיומן, והן יחפשו עסקאות במקומות יותר אקזוטיים ואזוטריים", הוא מסביר. "עניין נוסף הוא שבישראל גם העסקאות הענקיות כמו תנובה ונטפים בזמנו, הן לא 'כבדות' מבחינת המימון לקרנות הזרות".

- איזה סוג חברות מעניין את הקרנות הזרות בארץ?

"יש שני פרופילים: האחד הוא חברות עם נוכחות בינלאומית שאפשר להפוך בעתיד ליותר גלובליות ואז למכור אותן - לדוגמה אבגול שפעילה ברוסיה, סין וארה"ב. כך גם חברות קיבוציות בעלות טכנולוגיה ייחודית עם חשיפה מועטה לחו"ל, שאפשר להגדיל.

"פרופיל שני הן חברות שמוגבלות לשוק הישראלי, אך בגלל מבנה השוק הן מציעות משהו מעניין וקצת מונופוליסטי, 'דרך להדפיס כסף'. זה קצת נפגע עקב הרגולציה, אבל עדיין קיים".

- בקשר לזה - בזמן מחאת הקוטג' נטען כי קרן אייפקס הובילה לעליית מחירי המוצרים בתנובה, והצרכן הישראלי נפגע.

"אייפקס היא גוף עסקי שמטרתו לעשות כסף, והוא יעשה זאת איפה שהשוק ייתן לו. הבעיה של מחיר הקוטג' היא לא אייפקס אלא השוק, שבו יש שתי חברות שמייצרות ושתי רשתות סופרמרקטים שמוכרות".

"בניגוד לקרן, אנחנו מגדלים חברה ונשארים לאורך זמן"

לא רק קרנות פרייבט אקוויטי זרות מתעניינות בהשקעות בארץ. גם תאגידים כמו האצ'יסון מהונג קונג (Hutchison Whampoa) מגלים עניין בנעשה כאן. אחת העסקאות שביצע בישראל הייתה רכישת החממה הטכנולוגית כינרות, תוך הבטחה להשקיע 100 מיליון שקל בחברות החממה בשנים הקרובות. "יש בישראל טכנולוגיות מעניינות בשלל תחומים, וסביבה יזמית, שמעודדות אנשים להשקיע בפיתוח בטכנולוגיות", מסביר ד"ר דן אלדר, נציג האצ'יסון בישראל.

התחומים שמעניינים את האצ'יסון הם טכנולוגיה, ביוטכנולוגיה וקלינטק. ואולם, ההשקעה המפורסמת ביותר שלה הייתה דווקא בחברת תקשורת, כשנכנסה ב-1997 להשקעה בפרטנר, ולימים מכרה את השליטה בה לסקיילקס של אילן בן דב ברווח גדול.

בקיץ האחרון, לאחר שבן דב נקלע לקשיים, חזרה האצ'יסון לתמונה כשהייתה אמורה לרכוש בחזרה את השליטה בפרטנר. לבסוף נחתמה עסקה למכירת פרטנר לחיים סבן, ואלדר מוכן רק לומר כי "סקיילקס פרסמה שביטלנו מתווה שהיה קיים. כידוע מתרקמת כרגע עסקה אחרת, עם סבן, ואנו נהיה בעלי חוב".

- מי המתחרים העיקריים שלכם כשאתם מנסים לרכוש שליטה בחברה ישראלית?

"זה משתנה מתחום לתחום. כשאנו מבצעים עסקה אנחנו לא בהכרח שואפים לבלעדיות, ויכולים לשתף פעולה עם קרנות השקעה. בניגוד לקרנות, אנחנו יכולים 'לגדל' חברה ולהישאר לאורך זמן - בפרטנר היינו מעל 11 שנה. כלומר, אנו מסתכלים על פרויקטים כמשקיע אסטרטגי שלא בא לעשות סיבוב פיננסי, לכן לא בהכרח מתחרים בקרנות. אם יש קרנות שרוצות להשקיע איתנו, תמיד נשמח לדבר איתן".

אלדר, יחד עם עמיקם כהן (לשעבר מנכ"ל פרטנר), מחפשים בארץ עסקאות להאצ'יסון. לדבריו, "ב-15 השנה שאני בקבוצה, מעולם לא קיבלנו תשובה שלילית".

עסקאות בולטות

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות