גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שלמה אליהו קנה את מגדל בשביל הנכדים, פרמירה תמכור"

קרנות הפרייבט אקוויטי הופכות בשנים האחרונות לשחקניות משמעותיות בכלכלה הישראלית ■ עו"ד נמרוד רוזנבלום: "יש נוכחות יהודית חזקה בהרבה מהקרנות. אנשים מגיעים לחגוג פה פסח, וככה נולדות עסקאות"

פרמירה, אייפקס, KKR - נדמה ששמותיהן של קרנות הפרייבט אקוויטי הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מההתרחשות הכלכלית בישראל בשנה אחרונה. בכל פעם שחברה כלשהי מועמדת למכירה, קרנות הפרייבט אקוויטי הזרות (לצד אלו המקומיות, כמו פימי ופורטיסימו) הן "החשודות המיידיות" להפוך לרוכשות. למרות שבינתיים זרם העסקאות לא גדול כמו מספר הספקולציות, הצפי של רבים בשוק ההון הוא לגידול במספר העסקאות בהן יהיו מעורבות קרנות מסוג זה.

"בשנים 2002-2007 היו בעולם עסקאות פרייבט אקוויטי על ימין ועל שמאל, קרנות גייסו כסף ובנקים מימנו עסקאות במכפילים מטורפים. ב-2008 הכול נחתך והתחיל משבר, ומאז השוק הזה מדדה", אומר עו"ד נמרוד רוזנבלום, שותף במשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM), המתמחה במיזוגים ורכישות. "עם זאת, אנחנו רואים באחרונה שיפור איטי, ומעריכים שב-2013 נחזור לראות יותר עסקאות".

- גם בישראל?

רוזנבלום: "בארץ יש בשנה האחרונה הרבה עניין. קרנות זרות מגיעות ונפגשות ולחלקן, כמו אייפקס ופרמירה, יש נוכחות חזקה בישראל. אנחנו צופים שתהיה לנו פעילות ערה השנה. אמנם על רקע הבחירות, עניין ועדת הריכוזיות תקוע, אבל יש תחושה שיקרה משהו, ואז חברות ביטוח, רשתות מזון ועוד יהיו על המדף.

"ספציפית בישראל יש את משבר הטייקונים, שלקחו על עצמם חובות מאוד גדולים אותם הם מתקשים לשלם. יש הרבה גופים שמחפשים הזדמנויות בנכסי הטייקונים - כולל למשל השתלטות דרך החוב כמו במקרה של רכישת אג"ח אי.די.בי פתוח על ידי קרן יורק".

לדברי רוזנבלום, בישראל קל לבצע עסקאות LBO (רכישות ממונפות), שכן במקרים רבים יש בחברה בעל מניות עיקרי אחד, קיבוץ או משפחה, שמולו דנים ישירות. יתרון נוסף שהוא מזהה מגיע מכיוון הקרנות הזרות: "יש נוכחות יהודית חזקה בהרבה מהקרנות. אנשים מגיעים לחגוג פה פסח, פוגשים במקרה אנשים אחרים, וככה נולדות עסקאות".

נוצר שוק פרייבט אקוויטי משני

יש מי שיראו כבעיה את מודל הפרייבט אקוויטי, אשר גוזר לחץ לייעל ולמכור את החברה הנרכשת תוך מספר שנים. או כמו שמציג זאת רוזנבלום: "שלמה אליהו קנה את מגדל בשביל הנכדים, פרמירה קונה בשביל למכור תוך כמה שנים". עם זאת, עדיין מדובר לדבריו בברכה למשק הישראלי, לנוכח כניסת שחקנים חדשים ועידוד תחרותיות.

רוזנבלום ייצג את חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי בעסקת מכירת השליטה בחברת הביטוח מגדל, ומספר שגם שם היה עניין מצד קרנות פרייבט אקוויטי. עסקה אחרת שבה לקח חלק היא מכירת השליטה ביצרנית הבדים אבגול לקרן הבריטית Ethemba ולקרן השקעות הולנדית, תמורת 107 מיליון דולר.

- מה הסיבה להתעוררות שוק הפרייבט אקוויטי העולמי?

"שוק ה-IPO (הנפקות ראשוניות, ש.ח.ו.) כמעט יבש. אלא אם אתה פייסבוק, קשה לגייס. לכן, אפשר לבצע אקזיט בדרך של מכירה למתחרה או לקרן פרייבט אקוויטי. בנוסף, מדובר על כך ששוק הבנקאות העולמי יתאושש, ואולי בנקים ישחררו קצת יותר כסף".

עוד גורם שישפיע על שוק זה, לדברי רוזנבלום, הוא שקרנות השקעה רבות ש"חגגו" ב-2006-2007 וקנו נכסים במכפילים מופרעים, מגיעות לסוף דרכן ונמצאות בלחץ למכור, אפילו בזול. כך נוצר שוק של פרייבט אקוויטי משני. גם קרנות שביצעו בזמנו רכישות ממונפות יצטרכו מימון מחודש בעוד שנתיים-שלוש, ולא בטוח שהבנקים שמימנו בעבר ירצו או יוכלו לממן שוב. "הכסף כבר לא נוזל בין הידיים כמו ב-2007", הוא אומר, "אם לא יוכלו לממן, יצטרכו למכור".

"לא 'כבד' לקרנות הזרות"

להערכת רוזנבלום, גם תרחיש בעייתי בשוק העולמי עשוי להיות טוב לישראל. "הקרנות הרי קיימות וצריכות להצדיק את קיומן, והן יחפשו עסקאות במקומות יותר אקזוטיים ואזוטריים", הוא מסביר. "עניין נוסף הוא שבישראל גם העסקאות הענקיות כמו תנובה ונטפים בזמנו, הן לא 'כבדות' מבחינת המימון לקרנות הזרות".

- איזה סוג חברות מעניין את הקרנות הזרות בארץ?

"יש שני פרופילים: האחד הוא חברות עם נוכחות בינלאומית שאפשר להפוך בעתיד ליותר גלובליות ואז למכור אותן - לדוגמה אבגול שפעילה ברוסיה, סין וארה"ב. כך גם חברות קיבוציות בעלות טכנולוגיה ייחודית עם חשיפה מועטה לחו"ל, שאפשר להגדיל.

"פרופיל שני הן חברות שמוגבלות לשוק הישראלי, אך בגלל מבנה השוק הן מציעות משהו מעניין וקצת מונופוליסטי, 'דרך להדפיס כסף'. זה קצת נפגע עקב הרגולציה, אבל עדיין קיים".

- בקשר לזה - בזמן מחאת הקוטג' נטען כי קרן אייפקס הובילה לעליית מחירי המוצרים בתנובה, והצרכן הישראלי נפגע.

"אייפקס היא גוף עסקי שמטרתו לעשות כסף, והוא יעשה זאת איפה שהשוק ייתן לו. הבעיה של מחיר הקוטג' היא לא אייפקס אלא השוק, שבו יש שתי חברות שמייצרות ושתי רשתות סופרמרקטים שמוכרות".

"בניגוד לקרן, אנחנו מגדלים חברה ונשארים לאורך זמן"

לא רק קרנות פרייבט אקוויטי זרות מתעניינות בהשקעות בארץ. גם תאגידים כמו האצ'יסון מהונג קונג (Hutchison Whampoa) מגלים עניין בנעשה כאן. אחת העסקאות שביצע בישראל הייתה רכישת החממה הטכנולוגית כינרות, תוך הבטחה להשקיע 100 מיליון שקל בחברות החממה בשנים הקרובות. "יש בישראל טכנולוגיות מעניינות בשלל תחומים, וסביבה יזמית, שמעודדות אנשים להשקיע בפיתוח בטכנולוגיות", מסביר ד"ר דן אלדר, נציג האצ'יסון בישראל.

התחומים שמעניינים את האצ'יסון הם טכנולוגיה, ביוטכנולוגיה וקלינטק. ואולם, ההשקעה המפורסמת ביותר שלה הייתה דווקא בחברת תקשורת, כשנכנסה ב-1997 להשקעה בפרטנר, ולימים מכרה את השליטה בה לסקיילקס של אילן בן דב ברווח גדול.

בקיץ האחרון, לאחר שבן דב נקלע לקשיים, חזרה האצ'יסון לתמונה כשהייתה אמורה לרכוש בחזרה את השליטה בפרטנר. לבסוף נחתמה עסקה למכירת פרטנר לחיים סבן, ואלדר מוכן רק לומר כי "סקיילקס פרסמה שביטלנו מתווה שהיה קיים. כידוע מתרקמת כרגע עסקה אחרת, עם סבן, ואנו נהיה בעלי חוב".

- מי המתחרים העיקריים שלכם כשאתם מנסים לרכוש שליטה בחברה ישראלית?

"זה משתנה מתחום לתחום. כשאנו מבצעים עסקה אנחנו לא בהכרח שואפים לבלעדיות, ויכולים לשתף פעולה עם קרנות השקעה. בניגוד לקרנות, אנחנו יכולים 'לגדל' חברה ולהישאר לאורך זמן - בפרטנר היינו מעל 11 שנה. כלומר, אנו מסתכלים על פרויקטים כמשקיע אסטרטגי שלא בא לעשות סיבוב פיננסי, לכן לא בהכרח מתחרים בקרנות. אם יש קרנות שרוצות להשקיע איתנו, תמיד נשמח לדבר איתן".

אלדר, יחד עם עמיקם כהן (לשעבר מנכ"ל פרטנר), מחפשים בארץ עסקאות להאצ'יסון. לדבריו, "ב-15 השנה שאני בקבוצה, מעולם לא קיבלנו תשובה שלילית".

עסקאות בולטות

עוד כתבות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר