גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן 26, הפך את אתר רדיט לאימפריה - והתאבד

בגיל 14 ארון שוורץ היה בין מפתחי ה-RSS, את גיל 20 הוא חגג בהפיכת אתר רדיט לאימפריה. ואז יצא למאבק למען פתיחת מאגרי המידע הציבוריים והסתבך בחקירת FBI ובתביעות של אוניברסיטאות. לפני שבועיים בגלל הלחץ הוא תלה את עצמו

כשחברתו של ארון שוורץ מצאה את גופתו תלויה על חבל בדירתם ביום שישי שעבר, היא הייתה אמנם מזועזעת עד עמקי נשמתה, אבל סביר להניח שלא הופתעה במיוחד: הממסד האמריקאי רדף את הצעיר מברוקלין כבר זמן רב, ולתפיסתה הרשויות היו אלה שדחפו אותו אל הקצה.

בימים שלאחר מכן, הידיעה על מות הצעיר המבריק, בן 26 בסך-הכול, התפשטה והכתה גלים ברחבי האינטרנט. התגובות היו דומות: זעזוע, חוסר הפתעה וזעם גדול. חבריו הטובים של שוורץ והאנשים שליוו אותו בשנים האחרונות בקהילת האקטיביסטים הטכנולוגיים בארצות הברית ידעו שהלחצים שבהם עמד עד מותו היו גדולים עליו בכמה וכמה מידות.

אחרי הכול, אילו כתב האישום שהוגש נגדו היה הופך להרשעה, הוא היה מוצא את עצמו בכלא לתקופה של עד 35 שנים ונאלץ לשלם קנס של מיליון דולרים. כל זאת, מבלי שהרוויח דבר מה"פשע" שלכאורה ביצע: הורדת כמה מיליוני מאמרים משרתי JSTOR, ספרייה דיגיטלית למאמרים אקדמיים, מתוך כוונה להפוך אותם לנגישים לציבור הרחב.

לתפיסתו, שוורץ רצה לתקן עיוות בדיני זכויות היוצרים הקיימים ולאפשר לידע אקדמי להיות חופשי, כפי שהוא חשב שמידע כזה צריך היה להיות מאז ומתמיד. הוא לא שיער לעצמו שפעילות הגרילה שלו תסבך אותו עם כוחות שמרניים, ביורוקרטיים וחזקים ממנו בהרבה.

אבל כדי להבין את הסיפור הטרגי של שוורץ, את ההדים שהוא עורר בשבוע האחרון ברשת ואת האפשרות שמותו ישנה את הדרך שבה מתייחסים לזכויות יוצרים בעידן הדיגיטלי, יש לחזור לאחור ולהבין מי היה הבחור הצעיר עם חתימת הזקן ועם פני הילד, ומה בדיוק עשה שהרגיז כל-כך את הממסד.

כתב אישום חמור

במהלך תקופה של כמה שבועות בסוף 2010 ובתחילת 2011 התחבר שוורץ לחדר שרתים מאובטח במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) והוריד למחשבו כארבעה מיליון מאמרים אקדמיים באופן פיראטי. שוורץ אותר לאחר חקירה קצרה ולא הכחיש את העובדות. כתב אישום הוכן נגדו זמן קצר לאחר מכן. הספרייה הדיגיטלית, JSTOR, הגישה תלונה בגין גניבת מידע ששייך לה על-פי חוק; MIT הגישה תלונה בגין שימוש ללא אישור במשאבי המחשוב שלה; והתובע המחוזי של מסצ'וסטס הגיש ביולי 2011 כתב אישום חמור: "שוורץ חיבר מחשב נישא לשרתי הרשת הפנימית של MIT - פעולה שאפשרה לו להוריד באופן לא אחראי ולא חוקי נפח עצום של מידע משרתי JSTOR, מתוך כוונה להעלות את המידע שהוריד לרשתות שיתוף קבצים ברשת", נטען בו.

בשלב מאוחר יותר החליטה JSTOR לבטל את התלונה שלה נגד שוורץ, וב-2012 שונתה באופן מהותי המדיניות של הספרייה הדיגיטלית הגדולה לגבי הידע האקדמי שבו היא מחזיקה. כיום, מיליוני מאמרים אקדמיים, שעבורם דרשה בעבר תשלום, ניתנים להורדה משרתיה באופן חופשי.

MIT, לעומת זאת, לא משכה את התלונה שהגישה נגד שוורץ (ושביטולה היה ככל הנראה גורם לביטול כתב האישום נגדו). למרות הלחצים שהופעלו על המכון, שדווקא ידוע ברוח החדשנות, היצירתיות והפתיחות שבו, המערכות הביורוקרטיות שלו סירבו לוותר. המכונה המשפטית המשיכה לפעול לקראת הרשעה. מכבש הלחצים הזה כנראה הכריע את שוורץ.

אף על-פי ששוורץ סבל מדיכאון לפרקים, הוא היה רחוק מלהיות אקטיביסט רשת תימהוני. בעת ביצוע העבירות שבגינן הוגש נגדו כתב האישום הוא עבד כעמית מחקר באוניברסיטת הרווארד הסמוכה ל-MIT, וכבר נחשב לגיבור רשת בזכות כמה הישגים יוצאי דופן לגילו הצעיר.

הוא נולד ב-1986 בשיקגו למשפחה יהודית. אביו הקים חברת תוכנה והוא חלק עמו את האהבה למחשבים מגיל צעיר מאוד. בגיל 13 זכה בפרס ArsDigita, שניתן לצעירים היוצרים אתרים לא מסחריים שמעודדים "שיתוף פעולה, חינוך ושימושיות", והוזמן ל-MIT כדי להיפגש עם בכירים בסצנת האינטרנט האקדמית.

החיבור עם הכוחות היצירתיים במוסד גרם לכך ששנה מאוחר יותר, כשהוא בן 14 בלבד, השתלב שוורץ בצוות העבודה שיצר את פרוטוקול ה-RSS להפצת מידע ברשת. בגיל 15 היה שוורץ הפעיל הצעיר ביותר של יוזמת Creative Commons, שמטרתה הייתה ליצור מודל ליברלי יותר לזכויות יוצרים, כזה שמותאם להפצת ידע בעידן הדיגיטלי. שם הוא גם הכיר את יוזם הפרויקט, פעיל הרשת והמשפטן פרופ' לורנס לסיג מהרווארד. השניים עבדו יחד והפכו לחברים טובים למרות הבדלי הגילים ביניהם.

לאחר שסיים את לימודיו בתיכון התקבל שוורץ לאוניברסיטת סטנפורד היוקרתית בחוף המערבי, אולם עזב את המוסד לאחר כשנה כיוון שרצה להקדיש את זמנו לחברה שהקים - Infogami. מאוחר יותר החברה נטמעה ברשת החברתית Reddit, ובמידה רבה בזכות הקוד שכתב שוורץ הפכה את Reddit לסיפור הצלחה אינטרנטי עצום - אתר שבו מיליוני גולשים משתפים זה עם זה תוכן באופן חופשי, מדרגים אותו, וכך מציפים את התוכן המעניין ביותר בעיני קהילת המשתמשים לראש האתר.

העניין של שוורץ עם הפצה חופשית של תוכן התפרס לכל הכיוונים. מלבד עבודתו כטכנולוג שיצירתו מאפשרת הפצה של מידע, ופעילותו בבניית מודלים משפטיים חדשים לשינוי חוקי זכויות היוצרים, הוא הפך לאחד האקטיביסטים המובילים במאבק נגד החוק המכונה SOPA (Stop Online Piracy Act), הצעת חוק שנועדה לאפשר לממשלת ארצות הברית לנטר את המידע שעובר באינטרנט, לסמן אתרים שבהם מתבצעות הפרות זכויות יוצרים ולתת לה את הכלים לסגירתם.

לאחר שהצעת החוק - שנתמכה על-ידי קואליצייה חזקה של אולפני הסרטים, חברות התקליטים הגדולות, ספריות דיגיטליות ועוד - בסופו של דבר נכשלה, הוזמן שוורץ לשאת את הנאום המרכזי בכנס הניצחון של Freedom to Connect, הגוף שהוקם כדי להילחם בחוק.

עוד ב-2006 הוריד שוורץ את הרשימה הביביליוגרפית המלאה של ספריית הקונגרס - שעבור הגישה אליה דרשה הספרייה תשלום - ופרסם את כולה באתר ה-Open Library. אנשי ספריית הקונגרס ניסו למצוא דרכים לנקום, אולם שוורץ השתמש בחוק שעל-פיו מסמכים ממשלתיים אינם מוגנים בזכויות יוצרים בתוך גבולות ארצות הברית. שנתיים לאחר מכן הוריד שוורץ כחמישית מבסיס הנתונים של פסקי הדין הפדרליים מאתר רשות בתי המשפט האמריקאי ופרסם אותם ברשת.

על הכוונת של הממשל

עבור הורדה של כל עמוד מכל פסק דין נדרשו אזרחים שהיו מעוניינים בהם לשלם 8 סנטים לעמוד. שוורץ הוריד יותר מ-19 מיליון עמודים והעביר אותם לאתר של יוזמה ציבורית לחופש מידע. האף-בי-איי נקרא לחקור את העניין, אולם לאחר חודשיים הגיעה הבולשת הפדרלית למסקנה שכיוון שמדובר במידע ציבורי שממומן בכספי משלם המסים, שוורץ לא עבר על החוק. אולם, בעוד שהפעולות הללו סימנו את הצעיר המבריק כאקטיביסט אמיץ ומתוחכם, הם ללא ספק גם שמו אותו על הכוונת של הממשל.

מלבד הזעם עוסקים בימים אלה הקהילה האקדמית והאקטיביסטים בשאלה אם ההתאבדות של שוורץ תביא לשינוי מהותי באופן שבו מתייחסים לזכויות יוצרים בעידן הדיגיטלי. ד"ר יובל דרור, ראש המסלול לתקשורת דיגיטלית בבית הספר לתקשורת במכללה למינהל, אומר שמוקדם מדי לדעת אם קיימים התנאים לביצוע השינוי.

"לפעמים דרוש אירוע אחד משמעותי כדי להניע את כל המערכת. זה יכול להיות מישהי כמו דפני ליף, או אירוע כמו אונס הסטודנטית בניו דלהי שהעלה למודעות את כל נושא זכויות הנשים בהודו וכנראה יביא לשינוי בתחום, אבל כאן עדיין לא ברור מה יקרה. אני חושב שבשלב הזה צריך להסתכל על מקרה ארון שוורץ כמו על אירוע הטבח בבית הספר בקונטיקט בחודש שעבר - ייתכן שהוא יהיה הטריגר שיניע שינוי בכל הקשור לאחזקת כלי נשק בארצות הברית, וייתכן שייקח יותר זמן".

ד"ר יובל קרניאל, מומחה למשפט ולתקשורת מהמרכז הבינתחומי, סבור שמוקדם מדי לנחש מה יהיו ההשלכות הרחבות יותר של התאבדותו של שוורץ: "בשלב הזה זאת טרגדיה ששמה זרקור על זכויות יוצרים בעידן המידע. אני רואה את האירוע הזה לא כנקודת מפנה אלא כעוד לבנה בחומה הזאת, שהיא יותר חזקה מכפי שחשבנו והערכנו לפני עשר שנים, כשהתחיל הדיבור על הצורך לשנות את המודלים הקיימים ולהתאים אותם לעידן החדש. מה שקורה זה שלצד השינוי בתודעה הציבורית יש הרבה כוחות שפועלים בכיוון השני. יש לאותם כוחות - הוליווד, תעשיית התקליטים, האקדמיה - הרבה עוצמה והשפעה כלכלית, פוליטית ומשפטית והם לא מוותרים בקלות".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר