גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להציל את השידור הציבורי

ללא פיתוח ושיפור תשתיות התקשורת, רמת השירות תרד כבר בעתיד הקרוב

יו"ר רשות התקשורת הפדרלית של ארה"ב (FCC), ג'וליוס ג'נחובסקי, הודיעה באחרונה על כוונת הרשות להגדיל ב-35% את מרחב התדרים שמוקצה לרשתות Wi-Fi שאינן טעונות רישיון, בתחום ה-5 ג'יגה-הרץ.

ההקצאה הזו נובעת מהביקוש הגואה לאינטרנט אלחוטי, עליית קצבי השירות באינטרנט וריבוי מכשירי הקצה שעושים שימוש בטכנולוגיה זו - תופעה המכונה Gigabit Wi-Fi.

בארה"ב מוקצים 60 מגה-הרץ לטובת מערכות Wi-Fi בתחום הנפוץ של ה-2.4 ג'יגה-הרץ, ועוד 585 מגה-הרץ בתחום ה-5 ג'יגה-הרץ.

ההחלטה הזו משתלבת במגמה ההולכת וגוברת בעולם, להטות חלק גדול יותר מהתעבורה האלחוטית מהרשתות הסלולריות אל רשתות אלחוטיות מסוג Wi-Fi, שמבוססות על שידור אלחוטי קצר-טווח, בעבור משתמשים נייחים או כאלה הנעים למרחקים קצרים מאוד בתוך מרחב גיאוגרפי מצומצם, כגון אולמות כנסים, שדות תעופה ובנייני משרדים.

פגיעה אפשרית בביצועים

בישראל מוקצים כ-80 מגה-הרץ בתחום ה-2.4 ג'יגה-הרץ לטובת מערכות Wi-Fi, וכן 200 מגה-הרץ בתחום ה-5 ג'יגה-הרץ, שמיועדים רק לשימוש במבנים.

חלק הארי של הציוד הביתי שאנו עושים בו שימוש כיום פועל בתחום ה-2.4 ג'יגה-הרץ, ואולם מן הסתם, ככל שיתקיים עומס בסביבת העבודה, מרבית הנתבים האלחוטיים יעברו אוטומטית לתחום האחר.

המדיניות הנוכחית של משרד התקשורת היא לאפשר מתן שירותי Wi-Fi לציבור ללא דרישת רישיון, בתנאי שהמערכות פועלות בתוך חצרות מתוחמות, כגון קמפוסים ומבנים סגורים. במסגרת שימוע שהוציא לציבור, פרסם באחרונה משרד התקשורת כי בכוונתו לוותר על תנאי זה, ולאפשר לספקי שירותי גישה לאינטרנט (כמו בזק בינלאומי, 013 נטוויז'ן ו-012 סמייל) ולספקי תקשורת נייחת (כגון בזק והוט) להציע שירותי Wi-Fi בעבור ציבור לקוחותיהם, אך בפועל למנוע אפשרות זאת מהמפעילים הסלולריים.

הכוונה להתיר שידורי Wi-Fi ללא רישיון במרחב הציבורי באה על רקע העובדה כי בפועל ישנם גורמים העושים זאת ללא היתר. הכוונה מעוררת סכנה כי שידורים כאלה עלולים לפגוע ברמת הביצועים של ה-Wi-Fi הביתי בשל הפרעות מצד הנקודות החמות שהמפעילים הגדולים יציבו.

ואולם ההגבלה על פעילותן של חברות הסלולר מעוררת תהייה גדולה יותר, שכן המגמה הטכנולוגית העולמית דוגלת בשילוב מערכות Wi-Fi עם הרשתות הסלולריות.

עו"ד אבי א. רימון - שותף בכיר במשרד עורכי הדין גלוזמן ושות', שמייעץ לחלק מהמפעילים בתחומי הרגולציה של שוק התקשורת ומתמחה בתחום ספקטרום התדרים - חקר ובדק את הנושא לנוכח השימוע שפרסם המשרד.

לדבריו, קצב הגידול של תעבורת הנתונים ברשתות הסלולריות דרמטי, וההערכה היא שלא רק רשתות הדור השלישי לא יוכלו לספק את הביקוש לשירות, אלא שגם התוספת של מערכות LTE, שמכונות בצדק או שלא בצדק "דור רביעי", לא תספיק.

הבעיה העיקרית היא שלעתים קרובות הביקוש לשירות מרוכז במתחמים גיאוגרפיים מצומצמים, שבהם מתקבצים מאות ואלפי משתמשים הנושאים טלפונים חכמים, טאבלטים ומחשבים ניידים, וגורמים ל"סתימת התאים הסלולריים" שבקרבתם.

רשת הטרוגנית

אחד הפתרונות המרכזיים שהתעשייה מציעה הוא שילוב בין מערכות Wi-Fi שבהפעלת המפעיל הסלולרי לבין הרשת הסלולרית הרגילה שלו, שילוב שמכונה "רשת הטרוגנית".

שתי המערכות הללו מנוהלות טכנולוגית על-ידי מערכת ניהול ובקרה משותפת, שתדע לספק למנוי הסלולרי שירות מהרשת הרגילה או מנקודת ה-Wi-Fi הסמוכה אליו, בהתאם לסוג השירות שהלקוח צורך - וידאו, מוזיקה, שיחה טלפונית או סתם שיטוט באינטרנט - ולפי רמת העומסים על שתי הרשתות.

באופן זה יוכל המנוי ליהנות משירות ברמה גבוהה יותר, בצורה רציפה מבלי להתנתק, וללא הצורך להתחבר ידנית לרשת ה-Wi-Fi. שיטה זו תוריד את העומסים מעל הרשת הסלולרית, תנצל היטב את מערכות ה-Wi-Fi ותשפיע באופן כללי לטובה על ביצועי הרשת. לצורך העניין, ארגוני התקינה הבין לאומיים יצרו סטנדרטים מתאימים.

רוב יצרני התקשורת הגדולים בעולם מציעים כיום ציוד זמין ומתאים שמאפשר להעביר את המידע בצורה מאובטחת.

בתערוכת הסלולר הבינלאומית הקרובה בברצלונה, סוגיית הרשתות ההטרוגניות תבוא לידי ביטוי בצורה מודגשת. כבר בשנה שעברה הנושא היה בכותרות, וגם השנה מסתמן כי זה יהיה אחד הנושאים המרכזיים על הפרק.

לדעת רימון, שהיה היועץ המשפטי של הוט מובייל (לשעבר מירס) וסמנכ"ל הרגולציה שלה, ההגבלה מצד משרד התקשורת תקשה על יישום יעיל של אפשרות זו, משום שעל מנת שרשת Wi-Fi תוכל לתמוך ולהשלים רשת סלולרית, יש צורך בנתבים אלחוטיים מיוחדים, בפריסה גיאוגרפית נכונה של הנתבים, במערכת ניהול שיושבת במתגי הרשת הסלולרית, בחיבורי תשתית העברת נתונים רחבים וייעודיים ובהתאמה של מערכות ההפעלה של חלק מהמכשירים הסלולריים - פעילויות שקשה לבצע באמצעות מפעיל אחר של שירותים נייחים, וספק, אם הן משתלמות לו כלכלית.

רימון - שמכיר את הקשיים בהקמת רשתות סלולריות בישראל - טוען כי להפעלת רשתות Wi-Fi כתמיכה לרשת הסלולרית יש משקל רב וייחודי בארץ, וזאת מכמה סיבות: ראשית, בשל רמת הצריכה הגבוהה בישראל של שירותי Data שנובעת מריבוי הטלפונים החכמים ומתוכניות התמחיר הזולות מסוג "ללא הגבלה", שיוצרות עומס כבד על המערכות.

שנית, בשל חוסר היכולת המעשית להקים בישראל תאים סלולריים חדשים לאור התנגדות הרשויות המקומיות. ויש גם סיבה שלישית שקשורה לעיכוב בהקצאת תדרים לרשתות דור רביעי (LTE), והאיכות הנמוכה יחסית לצרכים סלולריים של רוב תדרי הדור הרביעי הפנויים בישראל.

כל אלה הופכים את השימוש ברשתות Wi-Fi לחיוני במיוחד, ובלעדיהן אנו צפויים לירידה ברמת השירות - לא רק ביחס לשירותי ה-Data, אלא גם בתחום השיחות הקוליות.

זהו אחד הנושאים המרכזיים שיעמדו לפתחו של שר התקשורת החדש. אם השר היוצא, משה כחלון, דאג להגברת התחרות ולהורדת המחירים בשוק הסלולר, האתגר המרכזי של השר הנכנס יהיה לדאוג לפיתוח ושיפור תשתיות התקשורת בישראל, ונקווה שהחלטותיו תהיינה ברוח ההמלצות הללו.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס