גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הפרילנסרים: אין פנסיה, אין ביטוח, נלחמים על כל שקל

מצד אחד התעריף הוא 200 שקל לשעה, מצד שני, כשמגיע הזמן לשלם, עובדים רבים לא רואים את הכסף ■ מצד אחד, הזירות האינטרנטיות גועשות בעשרות אלפי משתמשים, מצד שני, אין פנסיה וביטוחים וצריך להיות מוכנים לתקופות קשות של יובש

לאסף סהר, 41, מתכנת אפליקציות ומשחקים המתמחה בפלאש, נמאס לעמוד בפקקים במשך שלוש שעות מדי יום, חמישה ימים בשבוע, בקו שבין תל אביב לגדרה, עיר מגוריו. הוא עבד כשכיר במשרד פרסום, אב לשלושה קטנים שאותם בקושי ראה, וחי משבת לשבת. "הרגשתי שאני רוצה חופש וגמישות, גם מבחינת שעות העבודה וסוג הפרויקטים, וגם בשביל האפשרות לעבוד מהבית". אז הוא חתך לפני שלוש שנים ויצא לעצמאות.

"כשמשווים הכנסה להכנסה אני אמנם מרוויח פחות טוב, לא הגדלתי את ההכנסה בשנים האחרונות, ואני במאבק תמידי לשרוד את העסק בשאיפה להתפתח ולפרוץ את המחסום הזה", משתף סהר. "אבל אם משווים את כל המשתנים כמו גמישות, עבודה מהבית, להיות יותר עם הילדים ועם המשפחה - אז יש דברים שאין להם מחיר. בגלל זה אני שמח להיות פרילנסר ועושה כל מה שאפשר כדי להימנע מלהיות שכיר".

בישראל מגזר העצמאים והפרילנסרים מונה כיום כ-380 אלף איש, ובשנים האחרונות נוסף אל ענפי התקשורת, הגרפיקה והצילום, שמעסיקים פרילנסרים רבים זה שנים מספר, גם מגזר שלם של מתכנתים מעולם ההיי-טק, הניו מדיה והמובייל. "על-פי הערכות", מעדכנת נירית תושב-אייכנר, דוקטורנטית לשוק העבודה שביצעה סקירה על עתיד עולם העבודה עבור משרד התמ"ת, "עד שנת 2020 כ-20% משוק העבודה בעולם המערבי יהיו מורכבים מעצמאים ומפרילנסרים".

על-פי תושב-אייכנר, פרילנסרית בעצמה, שמתפרנסת מעיסוקים מגוונים באקדמיה, בתחום האימון והייעוץ, נהוג לחלק את העידנים בעולם העבודה לשלושה: העידן הטרום תעשייתי, העידן התעשייתי, ועידן האינפורמציה, שבו אנו מצויים כיום. "המוצר כיום הוא מידע, והידע מכפיל את עצמו", היא מסבירה. "כאשר מהפכה זו התרחשה היא שינתה את כל המרקם החברתי, את ההתמודדות בין פועלים למעסיקים, את יחסי המגדר ועוד".

- מה השתנה בתרבות התעסוקתית ששינה את חוקי המשחק?

"בעבר שכירים חיו בעולם של קריירה אחת ומעסיק אחד לכל החיים, עד שהשתנו חוקי המשחק. בעשרים השנים האחרונות חלו שינויים שנובעים מההאצה הטכנולוגית, מהגלובליזציה ומהניאו-ליברליזם שהביאו תחרות מוגברת, הידלדלות משאבים ומיקור חוץ. הנאמנות היא מטבע שנשחק בעולם העבודה החדש. גם למעסיק יש פחות לויאליות כלפי העובד וגם העובד נותן את שירותיו לכל המרבה במחיר, וכשנגמר פרויקט אחד מתפנה הבא. לאנשים שיודעים להיות אסרטיביים, להילחם על מקור הפרנסה שלהם ולשמור על המוניטין לאורך זמן - העולם החדש הזה מאוד מתאים".

על-פי התחזית שאת מציגה, בעוד שבע שנים 20% מהמשק יהיו פרילנסרים עצמאים. אבל האם זה גם אומר ש-20% מהאוכלוסייה אכן מתאימים בכישוריהם לסגנון החיים הזה?

"אנשים שאין להם באישיות את המיומנויות האלה יצטרכו לרכוש כלים דרך סדנאות כדי לדעת איך לשווק את עצמם. מצד שנ,י לחלקם זה יקרה בלית ברירה; הם ייפלטו מארגונים, כמו שרואים היום שקורה בחברות היי-טק, מה גם שהמדינה מקבלת פחות לשירותיה ואנשים יבינו שאין ברירה, צריך להתפרנס וזה בידיים שלהם".

מי שוודאי מרוויח מהמודל התעסוקתי הזה הוא המעסיק. משוחרר מיחסי עובד-מעביד, חופשי מתשלומי ביטוח לאומי, פטור מדאגה לתשתיות ומהפרשה לפנסיה, ובעל יכולת לכוון בכל פעם מחדש למומחה הטוב ביותר בתחומו. מעסיק פרילנסרים פעיל כזה הוא ישי טנצר, מנכ"ל חברת התוכנה Initech, שמפתחת ומייעצת טכנולוגית לחברות סטארט-אפ בתחום המובייל והווב. "יש לי באופן שוטף פרילנסר בחברה, ובממוצע אני מפרסם פעם בחודש פרויקט", הוא מספר. "אני עושה זאת במקרים שבהם אין לי כוח אדם מתאים או זמין בחברה, ואני מגייס לפרויקטים נקודתיים וגם ארוכי טווח. לגייס שכיר זה תהליך ארוך וקשה, ובעבודה על פרויקטים משתלם יותר להעסיק פרילנסר שהוא בעל מומחיות נקודתית".

הזירות המקוונות פורחות

את המגמה המתגברת בשוק העבודה עוטפת רשת האינטרנט במיזמים, ואולי בכלל אפשרויות התעסוקה שמציעה הרשת הן שמעודדות את הגידול באופן העבודה הזה. ביצה ותרנגולת שכבר לא לגמרי ברור מי קדמה למי, אבל מה שכן ברור הוא שהאבולוציה של המודל עוברת תהליכים מהירים, שמצביעים על עתיד שוק העבודה שחי ומתקיים רק ברשת; ושמה שהחל כפתרון למיקור חוץ לכוח עבודה זול במדינות מתפתחות הפך לטרנד של ממש בקרב בעלי מקצועות חופשיים, מומחים בתחומם, בעולם המפותח. כך, לצד האתרים שמציעים לוחות דרושים סטנדרטיים, ובהם מפורסמות גם משרות לפרילנסרים, דוגמת אול ג'ובס; תהליך חיפוש העבודה של פרילנסרים הפך כיום לממוקד באמצעות זירות תעסוקה מקוונות ייעודיות.

בישראל פועלות כעשר זירות כאלה, הגדולה שבהן היא Xplace, שאליה רשומים כעשרים אלף פרילנסרים. על-פי המודל באתר, המעסיק מפרסם מודעות בחינם, הפרילנסר רוכש מנוי במסלולים שונים, בעלות שנעה בין 49 שקלים להצעה חד-פעמית לפרויקט, ועד למנוי שנתי בעלות של 589 שקלים ללא הגבלה. המעסיק מאתר בין שלל ההצעות את הפרילנסר המתאים ביותר, גם מבחינת עלות. ואם לא די בכך, יזמי האתר השיקו לאחרונה גם פונקציה לתהליך העברת התשלום, שמתבצע גם הוא על-גבי האתר בלחיצת עכבר, באמצעות חשבון נאמנות, תוך קטיפת עמלה נאה.

"שכירים לא מכירים בעיות של עצמאים כמו שעצמאים מכירים בעיות של שכירים", אומרת כנרת יפרח, מיוזמות מאבק הפרילנסרים. "לפני שנה וחצי פתחנו עמוד בפייסבוק וההיענות הייתה מטורפת. בתוך יומיים היו לנו 4,000 לייקים, בתוך חודש היו לנו כבר 11 אלף לייקים ועלה המון זעם, כמו משהו שחיכה להתפרץ.

"כשיצאנו לדרך בחרנו בשבע בעיות עיקריות שמופיעות גם בעצומה של המאבק. בינתיים אחת נפתרה בחוק, וזה התיקון לחוק המע"מ שלפיו אסור לבקש מאיתנו חשבונית מס לפני שמשלמים לנו. מצב כזה מוביל לכך שפרילנסרים לוקחים הלוואות כדי לשלם את המס עוד לפני שקיבלו את השכר לעבודתם. מעבר לזה יש בעיות אקוטיות כמו דמי אבטלה לעצמאים, תשלומים לימי מילואים וחופשות לידה, שבהן אנחנו מקבלים הרבה פחות מההכנסה האמיתית שלנו.

"אופן ההעסקה הזה הוא פתרון להרבה דברים במשק. זה מענה למבוגרים שלא מוצאים מקומות עבודה, לאימהות שהשוק מתקשה להעסיק אותן, לכל מי שגר בפריפריה, לאוכלוסיות שמתקשות להשתלב כמו ערבים או חרדים. ויש גם מי שהופכים לפרילנסרים מתוך בחירה, אפילו שבשוק התקשורת זה ממש לא עניין של בחירה".

"המאבק חי ונושם"

קרין אלדאה, פרילנסרית בתחום התקשורת, עומדת כיום בראשו של מאבק הפרילנסרים והעצמאים בישראל, שנוסד בקיץ 2011. "המאבק חי ונושם", היא מעדכנת. "אנחנו מנסים לקדם אותו בכל האמצעים שיש לנו. עומדים בקשר טוב עם משרד התמ"ת, בעיקר לגבי תיקון לחוק המע"מ, ומנסים לעבוד על פלטפורמה משותפת לתלונות כי יש פרילנסרים שמפחדים להתלונן. קבענו כמה פגישות עם ביטוח לאומי ועם המנכ"ל החדש שבראשו, ואנחנו בקשר עם להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל). כמו כן אנחנו עובדים על אתר חדש. עשינו שינוי חשיבתי לגבי הדרישות שלנו, וכיום אנחנו מתמקדים בעניין השוטף פלוס ובתיקון לחוק המע"מ, שהם אקוטיים בחיי היומיום של הפרילנסרים והעצמאים".

אלדאה מביעה אופטימיות זעירה נוכח הבחירות האחרונות: "נראה איך נוכל להתקדם עם הדרישות שלנו מול הממשלה החדשה שתקום. יש לא מעט חברי כנסת חדשים שרוצים לעסוק בנושא שלנו".

דני גל, מייסד חלל העבודה לפרילנסרים וליזמים, ההאב, מסכם: "ברגע שאתה נהיה עצמאי חלים עליך כל החוקים של עצמאי, ומבחינת המדינה יצחק תשובה, נוחי דנקנר ואתה, המעצב הגרפי הקטן עם מחזור של 100 אלף שקל, זה אותו דבר. צריך לחזק את הפרילנסרים ואת העסקים הקטנים בהיבטים של מס הכנסה, זכויות לפנסיה והקלות שיעודדו אותם. הרי כולם יודעים שבסופו של דבר העצמאים הם עמוד התווך של הכלכלה".

הכתבה המלאה - במגזין G

הוראות הפעלה לפרילנסר המתחיל

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב