גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אינטל החזירה הרבה לישראל - מאות מיליונים כל שנה"

מנכ"ל מרכז ההשקעות היוצא, חזי צאיג, לא מתחרט על הטבות הענק לחברת השבבים ■ רק על הטיפול ברווחים הכלואים הוא מצר: "אפשר היה לטפל בחברות הכלואות טוב יותר. לא גבינו מספיק כסף ואף אחד לא מרוצה מזה"

"מאז שבאתי למרכז ההשקעות דיברו איתי על קיצוצים נרחבים בתקציב. מה לא אמרו, אילו מספרים לא נזרקו. בסוף התקציב רק גדל. בשמונה השנים האחרונות הוא גדל כמעט פי עשרה, מתקציב של 100 מיליון שקל לכמיליארד. כל הממשלות הבינו שאין במדינה קבלן ביצוע טוב יותר ממרכז ההשקעות. גם בגל הקיצוצים שצפוי בתקציב המדינה הקרוב, אני לא רואה מישהו שיקצץ בתקציב מרכז ההשקעות, אולי ההפך: הוא רק יוסיף ויגדל כי האתגרים גדולים".

גם אם תקציב מרכז ההשקעות לא יגדל, אם יתממשו נבואות הזעם וחרב הקיצוצים תונף גם מעליו בנימוק שזה צו השעה ושצריך לצמצם כאן גירעון לאומי של כמעט 40 מיליארד שקל - זה כבר לא יהיה כאב הראש של הדובר, חזי צאיג, מנכ"ל מרכז ההשקעות היוצא. במשך כמעט שמונה שנים הוא הנהיג את מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, ובימים הקרובים יעביר את השרביט לניצוחו של נחום איצקוביץ'. מינויו של איצקוביץ', מנכ"ל משרד הרווחה, לתפקיד שמפנה צאיג, אושר בממשלה בעיצומה של מערכת הבחירות ועורר סערה - בשל קרבתו לשר התמ"ת היוצא, שלום שמחון.

"מיציתי", אומר צאיג בראיון פרישה בלעדי ל"גלובס". "כבר בקיץ ביקשתי מהשר שמחון לסיים את תפקידי, ובכלל, אני חושב שנכון לקצוב תקופות כהונה במשרות כאלה. עשיתי שתי קדנציות בתפקיד, וזה הספיק לי. יש עוד הרבה דברים מאתגרים אחרים שאפשר לעשות ואני רוצה להתנסות בעוד".

- ומה הכיוון?

"כרגע פסק זמן. לא עושה כלום. אעשה לביתי אבל עם פזילה קלה לסקטור הציבורי, כנראה".

גם הנחה במס חברות וגם מענקים

את החותם העיקרי שלו הטביע צאיג ברפורמה שנעשתה לפני כשנתיים בחוק לעידוד השקעות הון. בתוקף החוק הזה, פועל מרכז ההשקעות ומגיש מענקים והטבות בשורה של מסלולים למפעלים תעשייתיים בפריפריה או בכאלה שמייצאים בשיעור של 25% לפחות מהמחזור. לפי השיפורים שמכניסה הרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון, עד 2015 ישלמו חברות מייצאות ממרכז הארץ מס מופחת בשיעור של 12% וחברות שפועלות באזור פיתוח א' ישלמו מס בשיעור של 6% על כל מחזור. למפעלים מייצאים בפריפריה, כך לפי החוק המעודכן, תועמד האפשרות ליהנות מכפל תמריצים: גם הנחות משמעותיות במס החברות וגם גישה למסלול המענקים וההלוואות שמעמידה המדינה.

משרדי האוצר והתמ"ת, שהובילו את השינוי בחוק, טענו כי הוא מתאים לאתגרים הכלכליים העדכניים שניצבים לפני המשק הישראלי. בשני המשרדים האלה סבורים כי הרפורמה מעדכנת את מערך האמצעים של התעשייה הישראלית בבואה להתחרות בשווקים בינלאומיים, וזאת לצד מתן התמריצים המתבקשים לעידוד חדשנות בפריפריה, שיספקו מקומות תעסוקה: "בשנתיים האחרונות התמיכה היא בעיקר בתעשייה שמייצאת", אומר צאיג. "אם קיים מצב שבו פלוני צריך לקבל החלטות משיקול כלכלי ורווחי, הרי אין היגיון שהוא מייצר כאן ואת חומרי הגלם המשמשים אותו בתהליך הייצור הוא מייבא מחו"ל. ההשתתפות שלנו בפעילותו בארץ מהווה מבחינתו גורם שמניע אותו להישאר בישראל. באמצעות הרפורמה הזאת מפעלים רבים נשארו בארץ וחזרו בהם מהכוונה לצאת מפה ולהעתיק פעילות לחו"ל".

- כמה מפעלים?

"לא מעט. זה קורה בימים שבהם חברות רבות, לצד פעילויות הייצור שלהן בארץ, התחילו לעשות הרחבות שונות של פעולות ייצור בחו"ל כדי להתקרב אל שוקי היעד שלהן. עשינו בדיקה, רצינו לבחון בצורה יסודית מה הגורם שמניע אותן לנקוט את המהלכים האלה ובאותן חברות אמרו שסביבת המס המקומית לא ידידותית, שאם יהיו מענקי מדינה ותהיה הורדה בשיעורי המס, הן ישאירו את הפעילות בארץ ואולי אף ירחיבו אותה".

- אז אמרתם כן.

"בתעשייה, בסופו של דבר, העסקים מאוד שמרניים ועם שולי רווח לא גדולים. אנחנו נמצאים במדינה שחשופה לכל תנודה בעולם ולמתרחש בו ובכל זאת - יש לנו גם האילוצים הביטחוניים שיוצרים מציאות מורכבת שעשויה להשפיע על משקיעים. משקיע שיודע שבתמורה להון שהוא מביא לכאן המדינה עומדת מאחוריו - זה מנוע צמיחה. בלי שום ספק".

- והרפורמה הזאת עצרה את הסחף של חברות החוצה?

"היא בלמה אותו ולשם כך היא נועדה. הרפורמה נועדה כדי שישראל תהיה אטרקטיבית יותר להשקעות בעקבות תחרות שהחלה להתפתח במדינות שניסו להיות יותר אטרקטיביות מאיתנו עבור המשקיעים, כמו ארה"ב, מדינות במזרח אירופה ובמזרח הרחוק".

"הלקוחות שלי הם התעשיינים"

אלא שהרפורמה המדוברת ספגה ביקורת קשה מצד המגזר העסקי, שראשיו טענו כי יש בה כדי לעודד את בעלי ההון במקום להזרים את ההון לאלה שבאמת זקוקים לו למען ביסוס פעילות תעשייתית בפריפריה. נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, טען כי בתיקונו, החוק לוקה בחוסר היגיון ובאפליה, מעיד על קיבעון של משרד האוצר ועל רפיסות דעתם של חברי ועדת הכספים שאישרו את התיקון בו - כי הוא מעודד רק עשרות מפעלי תעשייה שמייצאים לחו"ל וזאת על חשבון המגזר העסקי כולו: "עצם העובדה שיש כאן טענות לקיפוח מצד גורמים שונים, יש בה כדי להעיד שכמרכז השקעות עשינו עבודה טובה מאוד. עליי לדאוג ללקוחות שלי, והלקוחות שלי הם התעשיינים. רק תעשיינים", מגיב צאיג.

כן, אבל לא כל התעשיינים מייצאים, בטח לא בשיעורים של 25% מהמחזור והתרומה שלהם למשק הישראלי עדיין משמעותית: הם מייצרים, הם מספקים מקומות עבודה בפריפריה, הם חלק ממנוע הצמיחה.

"הקצאת הכסף מצדנו בשנים האחרונות, והיא שקופה לגמרי, כוללת בשיעורים משמעותיים את החברות הקטנות והבינוניות. 80% מהמענקים של מרכז ההשקעות הופנו לחברות האלה רק במהלך השנה האחרונה. מדובר במענקים במסלולי התעסוקה ובמסלול ההון במטרה לעודד השקעות בסדרי גודל של בין 25 ל-30 מיליון שקל".

- בזכות המענקים וההטבות האלה - הפריפריה הפכה למקום שטוב יותר לחיות בו? היא התקדמה במשהו?

"בהרבה מובנים כן. בעשור האחרון ממשלות ישראל קירבו אותה למרכז, לא רק באמצעות עידוד השקעות מצד חברות בתעשייה, שמעסיקות כעת אלפי עובדים שמרוויחים שכר גבוה של יותר מ-25 אלף שקל ורבים מהם ממשיכים לגור בה. השקעות בתשתיות של כבישים ורכבות קירבו פיזית את הפריפריה למרכז. וכן, יש עוד מה לעשות, אבל אנחנו בהחלט בכיוון הנכון. המעבר הצפוי של צה"ל לנגב הוא גורם דומיננטי שישפיע מאוד על חייהם של תושבי הפריפריה".

"באנו לחברות בלי מנופים ביד"

אחת החזיתות הקשות של צאיג בשנת כהונתו האחרונה במרכז ההשקעות הייתה מול אינטל, שעיקר פעילותה בישראל נעשית בקרית גת. אחרי סדרה של מענקי עתק, בסכום מצטבר של כמעט מיליארד וחצי דולר שהעביר מרכז ההשקעות לחברת הענק האמריקנית מאז 1996, בתמורה לפיתוח פעילותה בארץ, ניסו מרכז ההשקעות ומשרד התמ"ת להכתיב לאינטל תנאים חדשים בתמורה לביצוע השקעה נרחבת נוספת בעיר הדרומית.

כשענקית השבבים ביקשה מענק של כ-600 מיליון שקל כדי להקים את המפעל המתקדם ביותר שלה בעולם בקרית גת, במשרד התמ"ת ובמרכז ההשקעות סימנו לה יעד אחר: את בית שאן. באינטל לא אהבו את התנאי ובסופו של דבר החליטו לבצע את ההשקעה הגדולה באירלנד.

"ההשקעות באינטל השתלמו מאוד למשק", אומר צאיג. "אינטל היא כרטיס הביקור הטוב ביותר שמדינת ישראל יכולה להציג למשקיע שמתלבט אם לבצע כאן השקעה".

- אם כך מדוע הקשחתם עמדות במקרה של הבקשה האחרונה שלהם?

"לא קרה כלום. אינטל החליטה שהיא עושה הרחבה, היא בחנה אפשרויות והחליטה לעשות אותה באירלנד, כי שם יש לה תשתית שאפשרה לה לעשות את ההשקעה המדוברת. אפילו המבנים היו מוכנים. אלה מבנים שעמדו נטושים, בעלות של 1.5 עד 2 מיליארד דולר. אלה תשתיות יקרות. רק תשתית הבינוי שהחברה הקימה בקרית גת עלתה לה יותר ממיליארד דולר. זה הון אדיר. ועם כל אלה, באותה נקודת זמן אינטל הייתה צריכה לקבל החלטה והיא החליטה. בשנתיים הקרובות יהיו בין המדינה לבין אינטל דיונים אינטנסיביים על ההשקעה הבאה של החברה, וסביר להניח שהמדינה תרצה שההשקעה הזאת תיעשה באזור הצפון".

- עם יד על הלב: אינטל לא עלתה למדינת ישראל יותר מדי כסף?

"חברה כמו אינטל לא צריך למדוד במונחים של כמה היא עולה לנו. יש יתרונות גדולים לכך שהיא פועלת בישראל".

- ובכל זאת, בוא נדבר במונחים של רווח והפסד.

"בטווח השנים שבהן היא פועלת כאן, אינטל החזירה למדינת ישראל הרבה מעבר למענקים שהיא קיבלה ממנה, בעיקר באמצעות מסי השכר: 7,500 עובדים שמועסקים בה, ברמות שכר גבוהות, זה מאות מיליונים שהמדינה מכניסה מדי שנה. גם במונחים של רווח והפסד, מדינת ישראל יוצאת נשכרת מזה. צריך להסתכל על כך שאינטל הכניסה לישראל גם תרבות ניהולית שלא נמדדת בכסף, עם סטנדרטים שמתקיימים ומונהגים רק בארה"ב".

נראה עוד סבבים של מענקים שמנים לאינטל בשנים הבאות?

"אני חושב שהמדינה צריכה לייצר נוסחה חדשה למתן תמריצים למגה השקעות במשק, ולהתנות אותם בפריסת ההשקעות לטווחים ארוכים של 10-15 שנים ולא על פני 3 שנים. אם היום תבוא לישראל חברה גדולה עם מגה-השקעה שתבטיח היקפי תעסוקה משמעותיים - הרי שהמדינה תצטרך ללכת לכיוון הזה כי מדובר בהשקעה אסטרטגית עם הרבה מאוד ערך מוסף".

- אינטל הוזכרה בין החברות הכלואות שמבקשות להוציא הון מישראל תוך תשלום מופחת של מס. סקר שנערך באחרונה בקרב חברות שיש להן "הון כלוא" מצביע כי רבות מהן מעדיפות שלא לחלוק אותו עם המדינה. איפה טעיתם?

"סוגיית החברות הכלואות כבר נידונה בעבר, בעת גיבוש הרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון, אלא שאז, רשות המסים התנגדה למהלך הזה נחרצות. אני חושב שבעת ההיא היה קל יותר להשיג יותר הסכמות עם חברות בנושא כזה. היינו יכולים לבוא עם המהלך בנושא ההון הכלוא במקביל לרפורמה ולהעמיד לחברות הגדולות חבילה אחת, כך שבמקביל להטבות המס הן היו משקיעות יותר. אלא שבאנו אליהן עם עניין הרווחים הכלואים אחרי הרפורמה, כשאין לנו עוד מנופים ביד".

- אפשר להבין שאתה לא מרוצה.

"אני לא מרוצה, ואף אחד לא מרוצה. לא גבינו מספיק כסף ובהחלט אפשר היה לעשות את זה טוב יותר. אלא שהמנגנון שניהל את זה לא היה מנגנון נכון, משרדי האוצר והתמ"ת היו צריכים לשתף פעולה והיינו צריכים להשיג הכרעות יותר משמעותיות במצב הזה. העובדה שחוק עידוד השקעות הון נתון לשינויים ולתנודות רבות בפרקי זמן קצרים לא יוצרת בהכרח מצב טוב כי מבחינת החברות עצמן יש אי ודאות".

"החרדים עושים עבודה טובה, אין סיבה שלא יעבדו בתעשייה ובמוסדות פיננסיים"

לבא אחריו בתפקיד מנהל מרכז ההשקעות, נחום איצקוביץ', מסמן מנכ"ל מרכז ההשקעות היוצא, חזי צאיג, את המגזר הערבי ואת המגזר החרדי כאוכלוסיות שצריך לשלב בדחיפות במעגל התעסוקה. זאת, תוך שינוי מפת אזורי העדיפות החדשה שאמורה להיקבע במהלך השנה: "עם שינוי המפה, כל התפיסה של מרכז ההשקעות עשויה להשתנות ותינתן העדפה ברורה למקומות שסובלים משיעורי אבטלה גבוהים, דירוג סוציו-אקונומי נמוך ומרוחקים ממרכז הארץ. התמיכה במקומות האלה צריכה להיות פרוגרסיבית, באופן שבמקומות שקיימים בהם פערים גדולים, התמיכה של המדינה תהיה הרבה יותר משמעותית, וזאת, בלי להתעלם גם מיישובים במרכז הארץ וסובלים מבעיות קשות בפני עצמן", אומר.

- אתה מוטרד ממצב התעסוקה במגזר הערבי ובמגזר החרדי?

"פחות מוטרד ממה שהייתי בעבר. נחשפתי לשני המגזרים האלה לא מעט ואני מתרשם שיש שם נכונות לצאת לעבודה. יש במשק לא מעט מעסיקים חרדיים והתפוקות של עובדים מהמגזר הזה לפעמים הרבה יותר גבוהות ממגזרים אחרים. אלה אנשים שבאים לעבוד. הם מקבלים שכר, המקררים שלהם מלאים בכל טוב הארץ והם רוצים לעבוד".

- אז המשק לא מזהה את הפוטנציאל שטמון בהון האנושי הזה?

"החברה הישראלית שמרנית בכל הקשור לקליטת עובדים מהמגזר החרדי, אבל אלה שכן קלטו אותם - לא מוכנים לוותר עליהם. אין סיבה שהאנשים האלה לא יעבדו בתעשייה, בחברות התוכנה, בבנקים ובמוסדות פיננסיים. הם עושים עבודה טובה. זה אחד האתגרים שלהערכתי יעסיקו גם את שר התמ"ת הבא: כיצד להמשיך ולקדם את האוכלוסיות האלה לתוך מעגל העבודה".

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש