גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": חוגים לילדים - כמה זה עולה לנו?

88% מההורים בישראל שולחים את ילדיהם לחוגים - ומוציאים על כך בממוצע כ-440 בחודש ■ החוגים הנפוצים ביותר: אמנויות לחימה וספורט ■ לקראת עליית התוכנית "בית-ספר למוסיקה", "גלובס" מנתח סקר מיוחד בנושא חוגים לילדים

איזה הורה לא מקווה לפתח בילדו את מיטב הכישרונות החבויים בו? חוגים, מתברר, הם הוצאה שהפכה לקונצנזוס בסל המשפחתי - וכמעט אין משק-בית שנמנע ממנה.

מסקר שנערך עבור קשת ו"גלובס" לקראת עליית העונה החדשה של התוכנית "בית-ספר למוסיקה" הערב (א'), עולה כי 88% מההורים לילדים בגילאי 6-14 שולחים לפחות אחד מילדיהם לחוגים. כשליש מהם בוחרים (בין אם ההורים או הילדים עצמם) ללכת לחוגים מעולם המוסיקה והאמנות.

העלות החודשית הממוצעת למשפחה ישראלית עבור חוגים לילדים עומדת על כ-440 שקל. הסקר נערך על-ידי מכון שילוב Millward Brown בינואר 2013, בקרב מדגם ארצי, אקראי ומייצג של כ-300 איש מהאוכלוסייה היהודית.

וכך - בין אם נבקש לפתח בילדינו עניין או כישרון חבוי, ובין אם ננסה רק לייצר עבורם תעסוקה - שולחים, כאמור, 88% מההורים לילדים בטווח הגילים הנסקר, לפחות את אחד מילדיהם לחוג או יותר. השיעור עולה ל-93% בקרב בעלי הכנסה מעל הממוצע, לעומת 84% בקרב בעלי הכנסה ממוצעת ומטה.

ברשימת החוגים הפופולריים ביותר מככבים חוגי אמנויות לחימה וחוגי ספורט - אליהם הולכים, על-פי הסקר, 47% מהילדים, ולאחר מכן חוגים מעולם הריקוד, המוסיקה, האמנות והיצירה, כש-34% מהילדים הולכים לחוגים מעולם האמנות והמוסיקה (נגינה/שירה/פיתוח קול), ו-26% מהילדים הולכים לחוגי ריקוד.

לנוכחות המסיבית של חוגים בלו"ז המשפחתי יש כמובן מחיר. משפחות מוציאות בממוצע כמה מאות שקלים מדי חודש לטובת מימון חוגים עבור ילדיהם. סך העלות החודשית הממוצעת למשפחה ישראלית עבור חוגים לילדים בגילאי 6-14 מגיעה ל-440 שקל. 36% מהמשפחות שולחות יותר מילד אחד לחוג, ועבור ילד אחד ישלמו הורים בממוצע 300 שקל לחודש.

17% מההורים ששולחים את ילדיהם לחוגים מעריכים את ההוצאה החודשית בסכום גדול הרבה יותר - למעלה מ-600 שקל, בעוד שרבע מההורים מעריכים כי הם מוציאים עד 200 שקל בחודש.

מחירי החוגים - במתנ"סים ומחוצה להם - משתנים, כצפוי, על-פי לא מעט פרמטרים: כשמדובר למשל במתנ"ס - שהוא גוף ללא מטרת רווח - סביר למצוא מחירים מתונים יותר לעומת גופים מסחריים או מורים פרטיים. ככלל, נעים מחירי חוגים במתנ"סים בין 120 ל-200 שקל בחודש, חלקם עבור שיעור בשבוע וחלקם עבור שני שיעורים.

לשאלת ההיצע והביקוש יש כמובן משקל רב, וכך גם לשאלת זמינותם של מורים. ככל שהתחום איזוטרי יותר, ופחות אנשים מלמדים אותו - יעלה גם המחיר. הפריפריאליים שבינינו יגלו לעתים כי יבוא מורים מתאימים לאזורם עולה אף הוא לא מעט, באין חלופות קרובות.

אופי השיעור ומספר המשתתפים הוא פרמטר מרכזי בעלות. מובן שעבור שיעור פרטי יהיה המחיר גבוה לאין ערוך ממחיר השתתפות בקבוצה - תלוי, כמובן, מה תחום הלימוד המדובר.

ולבסוף, המוניטין שיצאו למורה - גם הם כמובן יקבעו את שורת המחיר הסופית.

מהו המניע שעומד מאחורי ההוצאה הכספית הכבדה הזו? חלק ניכר מההורים מפנים את משאביהם הכלכליים לשם מתוך אמונה שהשתתפות הילד בחוגים מעשירה אותו ומטפחת את כישרונו הייחודי - נימוק שציינו בסקר 63% מההורים.

52% מאמינים שהחוגים חשובים להקניית ערכים, 72% מההורים רוצים לאפשר לילדיהם לחוות ולהתעסק בתחביב האהוב על ילדיהם, ואילו 44% רוצים בסך-הכול לספק לילד עיסוק לשעות אחר-הצהריים.

31% מונעים מסיבות חברתיות, וציינו כי הם רוצים לאפשר לילד להצטרף לחברים שהולכים לחוג. 21% שולחים את הילד לחוג כדי לחזק אותו בתחום בו הוא חלש - ולאו דווקא כדי לטפח את הצדדים החזקים ממילא.

מרובוטיקה ועד חקלאות אורבנית

מי שמלווה את ילדי "בית-הספר למוסיקה", המורה לפיתוח קול בני נדלר, יודע לספר עד כמה הוא חש בשטח את התנודות שמייצרת הצפייה בתוכניות טלוויזיה מבוססות כישרונות.

"בעקבות התוכנית הטלפונים זורמים הביתה", הוא אומר. "פתאום יש עלייה גדולה בקטע הזה, כולם רוצים שהילד ילמד לשיר. כל אחד יוצא עם החלומות שלו החוצה, פתאום זה זמין לכולם, ופתאום לכל אחד יש ילד או נכד או בן של שכנים ששר מאוד יפה".

נדלר מעיד על עצמו כי מחירי השיעורים אינם משתנים בעקבות זרם הפניות, אולם בראייה כוללת - הביקוש גדל, ואיתו עלולים גם המחירים לעלות, בעיקר בקרב מורים ידועי-שם.

מנהלת השיווק של החברה למתנ"סים, אתי גלבוע, מעידה אף היא על השפעה עצומה שיש לתוכניות הטלוויזיה על היצע החוגים המבוקש. "הייתה בטלוויזיה תוכנית של אילוף כלבים בשם 'הכלב של המדינה'", היא אומרת, "וכולם רוצים חוג לאילוף כלבים. בעקבות 'מאסטר שף' נפתחים חוגים לבישול, וכשהיה 'נולד לרקוד' החוגים לריקוד פרחו".

לצד אלה צצות ועולות אופנות מתחלפות מסוגים שונים. "השנה יש כמה דברים פופולריים במיוחד", מדגימה גלבוע: "רובוטיקה, מולטימדיה, אפליקציות, תכנות, מחשבים, סינית, חקלאות אורבנית ועוד. ראינו את זה גם בקייטנות בקיץ".

עם זאת, היא מדגישה, "הקלאסיקות לא משתנות ונותרות מבוקשות תמיד בכל מקום - כל תחומי הספורט, אמנויות לחימה, מחול ואמנויות כמו ציור ופיסול. בתוך התחומים הקלאסיים יש תתי-אופנות וסגנונות שעולים ויורדים, אבל המגמה הכללית נשארת תמיד מובילה".

חוגי המוסיקה מוענקים על-פי רוב ליחידים ולא בקבוצות, ולכן נחשבים יקרים יותר, אולם גלבוע מזכירה כי "דווקא בתחום המוסיקה מתנ"ס יותר זול לעומת גופים פרטיים. המתנ"ס גם מציע הרחבות ופעילויות מסביב, כמו קונצרטים משותפים, ובכלל - החוגים מבחינתנו הם פלטפורמה ולא המרכז; המטרה היא שאנשים ייפגש ויהיו חלק מקהילה".

5 דברים שכדאי לדעת לפני הרשמה לחוג

1. שתפו את הילד בבחירת החוג, תוך הגבלה במספר החוגים בהתאם לתקציב.

2. בדקו האם מגיעה לכם הנחה עבור הרשמת אחים נוספים או עבור חוג נוסף.

3. חלק מהחוגים כוללים עלויות נלוות אותן יש לקחת בחשבון - חומרים ליצירה, תלבושת, השתתפות בתחרויות ואפילו הסעות.

4. בהשוואה בין מחירי חוגים, קחו בחשבון את מספר המפגשים השבועי, מספר המשתתפים ומדיניות ביטול/השלמת שיעורים.

5. עקביות והתמדה הן תכונות מוערכות, אך יש יתרונות בהתנסות בתחומים שונים, כך שניתן לאפשר לילד לשנות חוגים מדי שנה.

לאיזה חוג הולך הילד

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק